Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hasadás (Unrated)

2015. január 06. - scal

- És mondja, atomtámadás ellen is véd ez?

- aaa... az ellen nem vééééd...

divide-transformations_rosanna_v2.jpg

Kilenc ember beszorul egy bunkerbe, amikor a közeli jövőben az arabok ledobják az atomot New Yorkra. Nem tudják, miért történt, ahogy azt se: a pince, ahová menekültek, valójában az amerikai Fogarasi Árpád kétkezi munkája, aki a történet szerint egy lakótömb pincéjét tette „atombiztos”-sá. Ő ott a gondnok, akit az egyetlen ismertebb színész, a rettenetesen megöregedett Michael Biehn alakít. Eredeti terve az lett volna, hogy csak saját magának készít kuckót, de akárhogy erőlködött, hét és fél ember csak átcsúszott az acélajtón, mielőtt be tudta volna csukni. Ez természetesen rögvest felveti a következő problémát: a babkonzervet, barackbefőttet és vízkészletet meg kell osztania másokkal. Továbbá ha beengedünk még nyolc embert, abból ne hat férfi legyen, és csupán kettő nő... mert ez hosszú távon problémákhoz vezet.

De mindegy is, amíg elég mész és zsír van – a zsír áram nélkül is hónapokig konzerválja a húst, csak legyen jó mélyen letuszkolva a bödön aljára –, addig viszonylagos béke honol az újsütetű csapat tagjai közt, és ameddig egy fejsze az egyetlen fegyver, addig a résztvevők sem próbálnak kibaszni egymással. Készüljünk fel két óra kőkemény utazásra az emberi psziché bugyraiban, avagy kiből mit hoz elő a bezártság és a tehetetlenség.

Az a helyzet, hogy nem értem a filmet körbevevő laudációt, mert ez bizony nem egy jó film. Közepes. A rendező Xavier Gens – ő követte el a Hitmant – második filmje leginkább azért játszódik egyetlen bunkerban, mert ordít róla a pénzhiány. Ez magával vonzza azt is, hogy nincsenek unalomig ismert arcok, esetleg a Motel 2 "sztárja", a blokkolnivaló Lauren German, vagy Milo Ventimiglia a Boncasztalból – a végtelenül lerongyolódó Rosanna Arquettet talán nem kell bemutatnom –, és nincs igazi forgatókönyv se. Nem tudom, ki mit hallott az atombombáról, de a radioaktivitás nem éppen két hét alatt feleződik. A lakók viszont már az első nap totál kikészülnek, és ki akarnak menni a felszínre. Bekattanásukban „megmentőjük” aktívan részt vesz, akinél háklisabb házigazdát kívánni se lehetne... a hátunk közepére púpnak.

divide-transformations_michaele_v2.jpg

Haragszom erre a filmre, mert csomó jó ötlet van benne – ami miatt majdnem moziban néztem meg –, de nagyon sok baromság is – ami miatt hú de jó, hogy csak most néztem meg. Például a legtöbb filmben ilyen kiborulások az utolsó harmadban fordulnak elő, lásd A kísérlet. Itt azonban minden belső feszültség az első félórában kibukik a szereplőkből, mert a film vége olyan elfajzásokat és dekadenciát tartalmaz, hogy az ember elgondolkodik, mi a jobb. Odakünn hamuvá porladni, vagy bezárva túlélni a világégést, nyolc másik ilyen idiótával?

Ez magával vonja a film következő hibáját. Nincs kivel azonosulni. Van az idegbeteg gondnok, akinek esze ágában se volt beengedni a lakókat, a majrézós szemüveges, akit még a saját csaja is lenéz, az anyuka a kislányával, aki a végén babkonzervért szop, a két testvér yin és jang meg a kötekedő faszkalap, aki bemelegedik a végére. Jah és van egy feka is, de mindegy, mert őt lövik le elsőnek. Véleményem szerint a legtöbb ilyen film arra épít, hogy előhozzon az emberekből valami belső morális feszkót. De itt a film ezt úgy oldja meg, hogy mindenki egy töketlen balfasz. Senki nem ért semmihez. A gondnok lelkiismeretesen szigetelőszalagozza a réseket még azután is, hogy a kormány emberei félóráig tárva-nyitva hagyták az ajtót, és elviekben MINDENKI kapott sugárdózist. A csaj meg beledobja a pöcegödörbe az egyetlen fegyvert, amivel talán tudnának valamit akciózni.

Problémázni kezdenek egy hulla feldarabolásán... amikor kettőt már összevágtak, hogy megszabaduljanak tőle, és ne kapjanak még betegséget is. És akkor hülyülnek meg, amikor kiderül, még van egy raktár hónapokra elegendő kajával és piával. Szerintem egy ember, aki végrehajtja a film legnagyobb hőstettét, nem lesz két nap múlva egy elmebeteg geci. Ahogy egy vagány se csicskul be a haverja kedvéért. Nincs olyan, hogy délután ötig még gyáva voltam, aztán a következő öt órában nem. Elő lehet hívni az emberekben rejtőzködő állatot vagy jóságot, de annak... mindig is ott kellett lapulnia valahol mélyen.

the-divide-divide-transformations_lauren_v2_rgb.jpg

Magyarán a film meglehetősen következetlen a karakterekkel. Másik probléma velük, hogy szinte senkiről nem tudunk meg semmit. Értem, hogy a film nem akar szájbarágós lenni, de ez azért mégiscsak túlzás. Két órába belefért volna, és engem kifejezetten érdekelt volna, a csajszi miért olyan hideg a pasijával, hogy lett a gondnokból egy ekkora ősgyik faszfej, miért hagyják, hogy az anyukát olyan szinten megalázzák, ami már nem csak undorító, de szánalmas is egyben, és még sorolhatnám. Ebből a szempontból a 2004-es Holtak hajnala sokkal jobban operál, ott megismertük a szereplőket, együtt tudtunk érezni velük, még akkor is, ha sokkal irreálisabb körülmények miatt kerültek össze.

Ehhez még hozzájön, hogy a film néha iszonyatosan képes leülni, és pár szál pedig egyértelműen az időhúzás miatt került bele. Pl. miért is jöttek be a kormány emberei a bunkerbe? Miért hermetizálták ezt a lakótömböt? Mert a Recben olyan jól sült el? És honnét jön a friss levegő? Az áramellátás? A pottyantós WC kivezet a külvilágba? Ebben az esetben nem kellett volna azt is leszigetelő szalagozni? Valóban jó ötlet egy pincében, ahol a levegő drága kincs, éjjel-nappal szivarozni?

Azért ennyire mégsem katasztrofális a helyzet, mert elgondolkodtató film, megmozgatja az embert, és lassúsága ellenére egyáltalán nem nevezhető unalmasnak, a gyomorforgató jeleneteken pedig látszik, hogy a rendező francia. Genst én egyébként már a Hitman közben is kedveltem, abból a filmből ő kihozta a legtöbbet, amit engedtek neki – a film vége előtt kirúgták, és elvették tőle a vágás jogát. Négy évbe telt, mire elkészíthette következő filmjét, és itt is sikerült egy érdekes megoldást alkalmaznia a forgatás során. A filmet időrendben vette fel, és egy dietetikussal fogyókúrát íratott elő mindenkinek – babkonzerv, sonka és víz, néha egy kis őszibarackbefőtt –, ezért a szereplők filmbéli átalakulása a való életben is megtörtént. Az operatőri megoldások rajongóit pedig a sok vágás nélküli felvétel fogja kielégíteni.

the-divide-milo-ventimiglia-13552923-2560-1505.jpg

A filmből kétféle verzió is létezik, egy R-besorolású 112 perces verzió, a majrésabb országokban - Németország, Nagy-Britannia, stb. - ezt vetítették, míg az Unrated közel tíz perccel többet mutat be az elszabaduló őrületből, és így állítólag jobban megismerjük a karaktereket. Azért mondom, hogy állítólag, mert ez utóbbit volt szerencsém megtekinteni - az R-rated ezek szerint még silányabb - és még így is hiányérzetem volt sok helyen. Mindenesetre csodát senki ne várjon a filmtől, de egy kis esti szorongáshoz megfelelő táptalajt nyújt. Bosszantó, hogy kicsit több odafigyeléssel akár mestermű is születhetett volna belőle.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.06. 07:27:10

SPOILERVESZÉLY!!!!!!

Kezdem a lényeggel: EGYETÉRTEK SCALLAL.

Igen, ez valóban csak egy közepes film, pedig tényleg vannak benne jó ötletek, de sajnos bosszantó dolgok is.

De először is muszáj leírnom, hogy micsoda felfedezést jelentett elolvasnom ezt az írást. Megszoktam ugyanis, hogy a kollégák általában olyan filmekről írnak, melyeket én még nem láttam. Erre elkezdem olvasni a fenti szöveget, és belém hasít, hogy én ezt a filmet láttam! Nem moziban (miért, ott is ment?), hanem pár hónapja DVD-n, csak a címét már elfelejtettem.

Persze máris helyesbítek, mert azért nem mindenben értek egyet a kollégámmal. Illetve ő nyilván egyetért velem abban, hogy a jól kidolgozott forgatókönyv hiánya valóban sajnálatos, de a sztároké nem. Ebbe a filmbe szerintem a Biehnnél és Arquette-nél nagyobb nevek nem is kellettek volna, mert sztár mivoltuk nem tett volna jót az opusznak.

Kollégám a végén több kérdést is felvet a művel kapcsolatban: igen, anno én is azt mondtam, hogy na mindenki menjen a picsába, még hogy dohányozni egy atombunkerben??!! A kérdések sorát megfejelném azzal is, hogy a sok babkonzervtől szerintem jól telepukizhatták a levegőt, szóval az nem volt gond? :))

Az viszont, hogy miért mentek be a kormány emberei a bunkerbe, szerintem a vége felé egyértelműen kiderül. A pottyantós WC-vel kapcsolatos kérdésfeltevés jogos, de ez szerintem a gondnok hülyesége. A nézőnek a film vége felé valószínűleg leesik, hogy ezeknek az embereknek a viselkedése valójában azért végtelenül elkeserítő és lesújtó, mert ők mindenképpen halálra vannak ítélve épp azért, mert a bunker valójában nem atombiztos. És ezt a kormány emberei is tudták, azért hagyták őket ott bent, búcsúzóul még örökre rájuk zárva az ajtót (ha jól emlékszem erre a motívumra).

P. S.: „a rettenetesen megöregedett Michael Biehn”

Na de épp holnap fog megfiatalodni itt a Filmbookon, mert jön pályafutásának egyik ékköve az 1980-as évekből! :))

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.06. 12:20:27

@field 64: szia Field! engem is meglepett, hogy pont Te láttad ezt a filmet :D hát mikre vetemedsz :D

no de érted, spoiler!!!

egyrészt amiket leírok a fele feltételezés, nagyon rosszat tesz a filmnek az is, hogy totál időtlenségben teng leng, nem hiszem, hogy egy óra olyan sok lett volna, egy számítógép a pincében luxust jelentene 2010+ban

nem hiszem, hogy két nappal atomtámadás után már lakókat (vagy miket) keresnének

egyáltalán az se biztos, hogy az arabok voltak (ezt csak a gondnok mondja, akinek karakterélt állítólag az elején még rasszistábbra akarták faragni), az se biztos, hogy a kormány emberei akik bejönnek (az egyiknek ázsiai feje van - lehet, hogy Észak-Koreaiak, Kínaiak, csak nem mertek jobban belemenni)

ha amúgy is halottak? miért hegesztik rájuk az ajtót? nem lett volna egyszerűbb agyonlőni őket? még csak nem is humánusságból, hanem hogy ne zavarják őket a kísérletezésben

az ammónia-metán keverék nem olyan káros mint a szonmonoxid

én úgy emlékszem adták nálunk a mozik 2010-ben még be is vettem a nagy éves filmjóslómba, hogy tuti valami jóság lesz, de aztán lehet úgy járt mint sok másik film és csak pár helyen vetítették, vagy csak hirdették és végül DVD-n jelent meg, arra viszont konkrétan emlékszek, hogy amikor nálunk vetítették, egyik este annyira unatkoztam majdnem bementem a városba, de csak EZT lehetett volna megnézni és.. sajnáltam rá a pénzt :D aztán mégse néztem meg

2015.01.06. 12:51:04

@scal:

Egy négerbulin láttam a cimborámnál. Úgy reklámozták, mint horrort, és az ilyesmi a közös DVD-zések alkalmával mindig előnyt jelent. (Ámbár ha jól emlékszem, olyan nagyon a haveromnak se tetszett.) Számomra vonzerő volt Michael Biehn is. Ha egyszer listát írok azokról a színészekről, akiket kedvelek, de nem lettek sztárok, ő biztosan rajta lenne. És mondjuk szerintem ő nem is volt rossz a filmben.

A többi dologban nem merek határozott véleményt mondani, mert annyira azért nem él bennem elevenen a film, hogy kategorikusan nyilatkozzam róla. Arra viszont emlékszem, hogy csak fokozatosan esett le, hogy a gyereket valójában azért vitték el (a kormány emberei vagy bárkik), mert ő még megmenthető volt, bár először még úgy tűnt, hogy ő b@szott rá a legjobban.

Végül is, mint a történelemből tudjuk, az atomrobbanás ugyan rengeteg halálos áldozattal jár, de vannak túlélők is, akik nem azonnal halnak bele a sugárfertőzésbe, hanem hosszabb-rövidebb idő után (lásd például Csernobil).

Nem vagyok jó kémiából, szóval biztos igazad van az ammónia-metán keverék dolgában, én csak egyszerűen józan paraszti ésszel arra gondoltam, hogyha nekem több ember permanensen telefingja a helyiséget, azért idővel vágynék a friss levegőre. :))

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.06. 13:23:48

@field 64: azt nem mondanám, hogy rossz volt, de fáradt igen, mintha azon agyalt volna: hogy a faszba keveredtem én ide... mit rontottam el :D

ráadásul Biehnt foglalkoztatják a játékiparban is elég szépen, és ott sose érzem rajta ezt a fásultságot, tavalyelőtt két projectben is részt vett, itt szerintem szántszándékkal vették öregesre a figuráját, de már túl öreg :D

igeeen? de hogy francba? nagyon durván nézett ki a tartályban, meg szép hosszú hajú kislány volt :) viszont ez a magyarázat már tetszik (a filmkatalóguson 150-et olvastam végig és a sok méltatás mellett ezt pl. senki fel se vetette) bár ugye még mindig ott van az is, hogy miért nem szóltak egy szót se, így azt se tudták (meg mi se) mi miért történik

de akkor ezek szerint nem azért hegesztették le az ajtót, mert őket akarták bent tartani, sokkal inkább, a hermetikusan elzárt területet akarták megvédeni a lakóktól

hát igen a gondnok úr kicsit jobban is odatehette volna magát, pl volt egy kerékpár, azt is kihasználhatták volna, hogy aki azon teker azzal termelnek áramot

HellsAngel 2015.01.07. 01:32:45

Ez a film nem eri meg a raforditott idot. Kb. olyan, mint egy focimeccs, aminek 0:0 a vege (tehat nem tragedia a hazai csapatnak), de felbassza az agyad a sok kihagyott helyzet.

Morrancs 2015.01.07. 12:37:25

Alapvetően mindig gond (filmkészítésben és regényírásban is), ha az alkotó olyan szereplőket akar megjeleníteni, azokat mozgatni, akik okosabbak, mint ő, vagy ha a helyzet átgondolásához nincsen meg a kellő intelligencia. (De basszus, még akkor is, ha felismerem, hogy egyes technikai részletek nekem magasak, akkor felkérek egy szakértőt. A gond ott van, ha már ez a gondolat sem fordul meg az illető fejében, hogy esetleg vannak dolgok, amiket logikusan át kéne gondolni.)
Elkezdtünk nemrég családilag nézni egy sorozatot, valami apokaliptikus történettel szintén. Idegen lények szállják meg a Földet, és az emberiség nagy része elpusztul a többiek meg bujkálnak, vagy rabszolgaként dolgoztatják őket.
Nos, a színészek nem voltak rosszak, az alapfelállás sem, a kidolgozottság filmszempontból jó volt. De mindenki annyira eszméletlenül hülyén és logikátlanul lépte meg a lépéseit, hogy az volt a csoda, hogy még egyáltalán a csapat eddig hogy volt képes túlélni. Azt hiszem kb. 5 részt néztünk meg belőle, aztán abbahagytuk közös megegyezéssel, mert egyszerűen fizikailag fájt a sok hülyeség.
Sajnos ez egy tendencia, hogy a filmrendezők valamiért egyre hülyébbek. Ha a saját szakmájukhoz értenek is, képtelenek rá (elmeileg), hogy logikusan végigvigyenek egy történetszálat, vagy a környezeti hatásokat lemodellezzék.
Ennél már csak az a gázabb, amikor van egy főhős a történetben, aki elvileg roppant okos, zseni, és közben sorra követi el a legnagyobb hülyeségeket, mert aki mozgatja (író/rendező), az sötét, mint a holdtalan éjszaka.
süti beállítások módosítása