Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Aljas nyolcas

2016. január 15. - Santino89

Két éve még annak örültem a Django elszabadul kapcsán, hogy Tarantinonak ugyan nem sikerült újat mutatnia saját magához képest, de azt legalább végtelenül szórakoztatóan tette, és bizonyos szempontból kevésbé öncélúan, mint máskor. Reméltem, hogy a továbbiakban is ezt az irányt követi, az Aljas nyolcas három órás játékideje azonban megijesztett.

the-hateful-8.jpg

És valóban, ehhez a sztorihoz még tarantinós mércével mérve sincs semmi szükség ennyi időre. Mindenki a Kutyaszorítóbant emlegeti e film kapcsán a kamaradarab jelleg miatt, és citáljuk mi is ide a rendező első filmjét, mert ott feleennyi idő alatt sikerült kétszer ennyire ütős élményt összehoznia. Nem mondanám kifejezetten unalmasnak az Aljas nyolcast, de az egész forgatókönyv elképesztően körülményeskedő minden tekintetben, baromira lassan jutunk el A pontból B-be. A fő gond tehát már megint az, hogy teljesen öncélúan sikerült túlnyújtani a játékidőt, pusztán azért hogy a kedves rendező úr minél többet hallgathassa a saját dumáit, amik egyébként megint ugyanazok a fölényeskedő suttyó gengszterszövegek, mint eddig mindig.

Ha pedig már az öncélúságról van szó, sose hittem volna, hogy egyszer én leszek az, aki az erőszak miatt panaszkodik egy film kapcsán, mert mindig is prűd balfasznak tartottam azt, aki ilyet leír, de most mégis eljutottunk erre a pontra. Tarantino ezt az egyébként viszonylagosan valószerű és komolyan vehető kamaradarabját azzal hitelteleníti el, hogy minden egyes lövéskor sugárban kell spriccelnie a vérnek. Igen, ez a fajta visszautalás a ’70-es évek exploitation mozijaira valaha viccesnekk számított, mondjuk utoljára a 2000-es évek második felében, mostanra viszont már inkább unalmassá vált. (Amellett okoz némi logikai bukfencet is a történetben, hiszen, ha mindenkiből ennyi vér ömlik, SPOILER akkor a banditák számára képtelenség lenne ennyire ügyesen eltüntetni a mészárlás nyomait SPOILER vége.) Az emberi test és a kilőtt pisztolygolyók találkozása egyszerűen nem így történik. Nem robban szét valakinek a feje, ha rálövünk egy revolverrel. Tarantinonak ez az exploitation mániája még helyénvalónak tűnt a Halálbiztosban, kiegyezhettünk vele a Brigantyk alternatív történelmi meséjében, de már a Djangoban sem volt semmi keresnivalója, itt pedig aztán végképp kilóg az összképből.

thumbnail_22828.jpg

De még maradjunk továbbra is az öncélúságnál. Mi szükség volt 70 mm-esre nyersanyagra forgatni ezt a filmet? Hiszen a történet 90%-a egy postakocsiban meg egy rőfős boltban játszódik. Tarantino és az operatőre nem is tudnak igazán mit kezdeni ezzel a formátummal. Nem csoda, erre a 4:3-as képarány is bőven elég lett volna. Dehát itt kérem szépen arról van szó, hogy ez is csak egy üres póz, mint a spriccelő vér, vagy mint a feleslegesen túlírt dialógok. Pózőrködés mindenfajta háttér nélkül, semmi más. Ahogy Tarantino karakterei is kimerülnek ennyiben, véletlenül sincs senkinek igazi mélysége, de legalább mindenkiről teljesen feleslegesen megtudunk mindent, mielőtt hirtelen meghalna, legyen az igaz vagy sem.

Hogy mennyire nem tud megújulni Tarantino, arról nem csak a mélység teljes hiánya árulkodik, hanem az is, hogy ez a mozi tele van visszatérő motívumokkal. A kamaradarab jellegről, az expoitation elemekről, meg a western műfajáról már esett szó, és ezek eléggé maguktól értetődő párhuzamok. De látunk még férfi sérelmére elkövetett nemi erőszakot, mint anno a Ponyvaregényben (bár most egyáltalán nem vicces), vagy egy elnyújtott flashback jelenetet, ahol azzal sikerül végletekig fokozni a feszültséget, hogy mi előre tudjuk, hogy mindenki meg fog halni, de az áldozatok ezt még nem tudják. Na, ilyen meg mintha a Kill Bill 2-ben lett volna. És akkor még megemlíthetem az okoskodó, nagydumás leleplezést, ami végül lövöldözésbe torkollik a Becstelen brigantykból, csak amíg ott egy SS tiszt viszi a pálmát, addig itt egy néger fejvadász. Még a karakterekben sem nehéz előképeket látni; Christoph Waltz szerepében Tim Roth, Steve Buscemit pedig Walton Goggins alakítja.

the-hateful-eightful-walton-goggins-stars-as-chris-mannix.jpg

A zene: Tarantino végre együtt dolgozhatott példaképével, vitathatatlanul minden idők legnagyobb filmzeneszerzőjével, Ennio Morriconével, így most olyan aláfestése van az Aljas nyolcasnak, ami tényleg az ő filmjéhez készült, nem pedig innen-onnan kukázta össze a jobbnál jobb dalokat. Ez jó döntésnek bizonyult, mert ehhez a sztorihoz tényleg nem igazán illenek a betétdalok, amikor néha mégis megszólalnak, ki is lógnak rendesen az összképből. A Maestro zenéje viszont nem rossz, de kicsit olyan, mint maga a film; nincs benne semmi új, és nem is igazán kiemelkedő.

Tarantinoval kapcsolatban még leginkább a színészeket szokták dicsérni, nem is érdemtelenül. Ezúttal Kurt Russell és Samuel L. Jackson leginkább hozzák a kötelezőt, amivel nincs semmi baj, de ahogy a Djangoban Samuel L. Jackson, vagy a Brigantykban Christoph Waltz nyúlta le a show-t mindenki más elől, úgy ebben az esetben Walton Goggins és Jennifer Jason Leigh viszik a prímet, én pedig személy szerint mindkettejüknek nagyon örülök. Gogginsnak azért mert a tévé képernyője után (The Shield) végre a nagyvásznon is bebizonyíthatta, hogy milyen kiváló színész. Jennifer Jason Leigh-nek viszont azért, mert egy nőnek az ő korában Hollywood már nem sok lapot szokott osztani, ráadásul ő korábban sem kapta meg a nagy lehetőséget. A ’80-as években cukiskodott pár kultmoziban (Változó idők, Az országút fantomja), aztán szépen lassan a feledésbe merült, egészen mostanáig.

hateful-eight-jennifer-jason-leigh.jpg

És igen, Tarantino önmagához képest nem mutatott semmi újat, öncélúan elnyújtotta a játékidőt, ízléstelenül fröcsög a vér, a zene sem a legjobb, mégis mindent összevetve az Aljas nyolcas egy jó film. Talán nem a Tarantino életműben, de még a hibáival együtt is ezerszer érdekesebb, mint az átlaghollywoodi középszar. És valahol éppen azért, mert Tarantino meg meri tenni, hogy egy minden monumentalitást nélkülöző film három órás legyen, és még így sem bukik el. Mert folyhatna ugyan gyorsabban a cselekmény, de ez még így is élvezetes. És a bátorságot mindenképpen érdemes értékelni, annál is inkább, mert nagyon kevesen vannak azok a rendezők, akik elég tökösek ahhoz, hogy a filmjük minden egyes szereplője tényleg egy igazi, mocskos rohadék legyen. A cím ugyanis a film sok más elemével ellentétben nem csak egy póz, ezek tényleg aljasok, ezek tényleg gyűlöletesek.

A forgatókönyv szerkezete egészen parádés, kiváló az alaphelyzet, a csavarok megjósolhatatlanok, ahogyan azt sem tudhatjuk, ki fog meghalni, és sokáig még csak azt sem, hogy miért. A szövegelések a hosszuk ellenére is többnyire élvezetesek, a poénok kivétel nélkül ülnek, a befejezés pedig valami elképesztően erős, mocskos, kegyetlen, vicces, cinikus és kemény. Még Tarantinohoz képest is. Csak egyszerűen nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy ha ez a film a dumák és a vér terén szikárabb, akkor mennyivel jobban sikerült volna minden önismétlés ellenére. Viszont így is működik.

Utóirat: és a szinkron jól sikerült, de azért még eredetiben is tuti megnézem.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerryco 2016.01.15. 10:18:21

Megint egy jó kis cikk. Kb. nekem is ez a véleményem a filmről.
Nem raktam be a linkemet ide, de a tiéteket átteszem hozzám.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.15. 13:42:32

@Jerryco: Köszi!
Nyugodtan belinkelheted egyébként, nem zavar senkit :)

classy57 2016.01.17. 16:36:44

Hááát , egyre kevésbé teccik amit a mi kis fenegyerekünk művel az utóbbi időkben ...egyre inkábba "mintha film" kategóriájába csúszik át ...sajnálom...
A cikkel igy kénytelen vagyok többé-kevésbé egyetérteni .
Jaa , és itt egy működő előzetes : www.youtube.com/watch?v=7_AgAcDP4Zc
A felirat az én művem ;)

Oldfan 2016.02.17. 14:57:30

Számomra az derült ki a filmből, hogy Tarantino még mindig ért a filmkészítéshez., úgy, mint a pályája elején. Viszont az utóbbi időben olyan mozikat készít, amikre kár az erejét pazarolni. Legalább egy óra fölösleges üresjárat van benne, elnyújtott, dumára kihegyezett részletezésekkel. Ez nem igazi western történet, splatter horrorként sem állja meg a helyét. Egyáltalán, nem igazán jó az egész. Annyira eredeti szeretne lenni, hogy önmagába csavarodik a végére. Egyszer még csak átküszködtem magam rajta, de semmi olyan nincs benne, - miután az összes "fordulatot" láttam, - aminek a kedvéért újra látni akarnám.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.04.28. 13:31:53

hát most az a helyzet, hogy totál egyetértek szinte mindenben, a Django után jobban vártam, (baszki, vártam, egy Tarantino filmet, ilyet se gondoltam volna, hogy leírok) főleg mikor kiderült mi is az alapfelállás

de tényleg basszus

kurva hosszú
- mi a fasznak kell 40 percnek eltelnie, míg eljutunk a fő helyszínre?
- minek kell körülményesen mutatni, ahogy a WC-ig kihúznak egy kötelet, merthogy "kakálni is kell"
- minek kell hatszor egymás után eljátszani a "be kell szögelni" már harmadjára se vicces, csak az idő megy vele
- minek az a baszakodás a Lincoln levéllel? időhúzás az egész, előre lehet tudni, hogy leköpi, meg ilyenek

és sorolhatnám

aztán ott van az erőszak, amiben én nem is azt emelném ki, hogy túl sok az erőszak meg a vér, hanem hogy MI A FASZNAK ILYEN RAJZFILMSZERŰ?

totál hiteltelen, ahogy Jackson szétlövi pl. Bob fejét, ahogy vért hánynak a padlóra, az egész film kőkemény, meg nagyon valóságosnak, és logikusnak tűnik, aztán jönnek ezek a részek és totálisan kizökkentik a hangulatból

pl. ott is sokkal jobb lett volna, ha csak egy golyót kap a hülye mexikói, aztán néz ki a fejéből, hogy ennyi volt

aztán a zene, amikor Morricone Oscart kapott örültem, most erre kapott Oscart? hát ez totál semmilyen, a betétdalok meg iszonyatosan szarok, pedig ezt mindig elismertem hogy milyen jól válogatja meg ez a buzi, a Djangoban mondjuk volt egy ami kilógott, de itt az összes out of place

a Kutyaszorítóban nekem is beugrott, és még a befejezés is hasonló
Tim Roth totál Waltz volt, a magyar hang erre rá is segített, Goggins pedig tényleg Buscemi, miért nem őket kérte fel? :D

Továbbá zavart, hogy senkivel SENKIVEL nem lehetett szimpatizálni egy kicsit se, amíg a Kutyaszorítóban ott van Orange, vagy Pink, vagy White, akiknek azért van mélységük, itt SENKI nincs akinek érdekelne a sorsa, megdöglött jó van lapozzunk, talán még a legjobban a kocsis sorsa érdekelt, mert ő legalább csak egy ártatlan ember volt, de nincs eléggé bemutatva mivel mellékszereplő, RUSSELL-al próbáltam még szimpatizálni, de miután meghót, végleg magamra maradtam

meg ez a könyves elmesélés is, mi a faszom szükség volt rá? tényleg öncélúság az egész

még a legjobban a filmes utalások tetszettek, a Halál csöndje, a Dolog, stb.

de Tarantinonak meg kéne elégednie egy zsánerrel, ha már a spagetti westernt dicsőíti, akkor ne robbanjanak már szét a fejek, ez még az eredeti Djangoban se volt, pedig már az is sok volt

az ezredes karaktere meg főleg azután, hogy kiderül mi történt itt, nekem totál hiteltelen, eleve az, hogy ilyen hülye ürüggyel életben hagyták, és még csak nem is próbált jelezni

az új banda egyesével jött be a boltba, simán kinyírhatták volna mindet ahogy bejöttek, max Jackson okozott volna gondot, de nem ezek így kedélyesen eldiskurálgatnak baromságokról (Miközben Jackson tudja már abból, hogy Mexikói, itt kurva nagy gáz történhetett)

nem tom azt észrevetted e, hogy SEMMIBŐL nem derül ki Jackson nem csak hazudott e, mert neki az volt a fontos, hogy bosszút álljon, én ott jobban örültem volna egy beszólásnak, amiből tényleg le lehet vágni, hogy a fia volt

Leigh karakterét alig vártam, hogy pofánlőjék, hihetetlenül ellenszenves volt végig
Tatum viszont ügyesen aláírt egy nyúlfarknyi szerephez, egyre jobban csípem ezt a gyereket, ez valahogy minden szerepből jól jön ki

persze nem bántam hogy megnéztem, deeee, hát jobbat vártam

jah és hogy azért aljas nyolcas, merthogy ez a nyolcadik film... hűűűhaaaa

"hát pedig én egy afféle, karácsonyra hazamenős, anyukáját meglátogató, jógyerek vagyok"

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.09. 23:34:51

@scal: "hát most az a helyzet, hogy totál egyetértek szinte mindenben"
Baszki, egyszer van ilyen ebben a kurvaéletben, és akkor még csak nem is látom a kommentet? :D Most találtam meg véletlenül.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.05.10. 02:57:18

@Santino89: hát most erre mit mondjak, gyere többször a saját blogodra :D de szerintem beszéltük mi ezt magánban is ;)
süti beállítások módosítása