Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az ételművész (2015)

2016. szeptember 06. - scal

A környezetem - meg magam - szerint is hedonista vagyok, szeretem két végéről égetni a gyertyát, és ehhez hozzátartozik, hogy imádok enni is, szeretem olykor megadni a módját, szeretek étteremben enni, szeretem a street-foodot, szeretem a különlegességeket, és bár a junk-fooddal sincs semmi bajom, egy elcseszettül finnyás ínyencnek tartom magam. Anno a rokonságot azzal készítettem ki, hogy rendre megmondtam az őszinte véleményem a kajáról, amivel traktáltak, akkor is, ha a belem kifordult tőle. Miért? Ők kérdezték, gondoltam az igazságra vágynak. Biztos mindenkinek ismerős a szituáció, amikor Náncsi néni kiszedi a túrós csuszát, aztán hatvanszor elmondja, hogy de csak egy falatot. Az egyetlen baj, hogy úszik a zsírban, és még el is van sózva. De persze a legtöbb ember ilyenkor még meg is dicséri, amivel a hazugságon kívül egyetlen dolgot érnek el, Náncsi néni legközelebb is pontosan így fogja elkészíteni a túrós csuszát... hiszen azt mondta a kedves vendég, nem győzött betelni vele. Miért meséltem el mindezt? Mert Bradley Cooperrel nagyon egymásra találtunk mi ketten az alábbi filmben.

burnt.jpg

A KURVA ANYÁDAT! Így kell elkészíteni ezt a rizottót??? Pörgősre mondtam, túl későn vetted ki a vízből, ezt baszd meg, te meg takarodj a picsába! Nem, nem Gordon Ramsay-tól származik a mondat, hanem Adam Jones-tól, aki akkora maximalista fasz, hogy hozzá képest Ramsay egy kiscserkész. Ráadásul ért is a szakmájához, már szerzett két Michelin csillagot, de aztán elkúrta a dolgokat, és osztriga pucolással vezekelt. Most viszont úgy érzi épp eleget sajnálta magát és visszatér a konyhaművészet világába. Mégpedig úgy, hogy behúzza a harmadik Michelin csillagot is. Ami csak nagyon kevés szakácsnak sikerül, ahogy azt el is magyarázzák a filmben, akkor már te vagy maga Yoda.

Egyetlen szakmai szubzsánert tudok elviselni a filmek világában, az pedig a konyhaművészettel foglalkozó filmek csoportja. Ehhez se értek jobban mint a boxhoz, doboláshoz, billiárdhoz, tánchoz, de ezen legalább nem unatkozok. Mert ha a film közepes, menet közben van mire csorgatni a nyálam. Meg aztán az se baj, ha az ember tudja, hogy hogyan is készül az étel, és hogyan kerül az orra elé egy étteremben, amit ő kiválaszt az étlapról. Ugyanakkor a filmnek létezik egy másik aspektusa is, amire viszont az eredeti cím utal. A honosítás során kapott Az ételművész egyértelműen a konyhai világra fókuszál, esetleg ha nagyon akarok bele látni valamit, két betű felcserélésével eljutunk Az életművészhez, ami Jones is lehetne.

Azonban a Burnt, vagyis, odakozmált, megégett kifejezés nem csak arra utal, hogy mennyire kicsi a választóvonal a tökéletes, és a félresikerült kaja között, hanem Jones lelkiállapotára is. Merthogy ez az ember totál kiégett, régen ugyan hajtotta belül a tűz, de az életének most már semmi értelme, és leginkább ezért akar bizonyítani, ezért kell neki a harmadik Michelin. Mert akkor lesz valaki, akkor érni fog valamit. Noha azt is tudni kell, hogy két Michelin csillaggal se kell az embert sajnálni, mert már akkor is Obi-Wan Kenobik vagyunk. A burn-out jelenség azonban egyre nagyobb szerepet kap világunkban, amikor valaki egy idő után, ilyen, vagy olyan okból totál elveszti a lelkesedését, és csak vegetál. Az urbanizáció kitermelte ezt is, Náncsi néni szerint inkább mennének kicsit kapálni a földekre ezek a semmirekellők, egyből nem a stresszel, meg a burn-outtal foglalkoznának.

burnt-2.jpg

No és emiatt a film inkább egy lélektani utazás a főszerepet játszó idegroncs pszichéjében, aki segítsége nem lévén saját magát kell kihúzza a mocsokból. Ha valaki erre nem vevő, könnyen csalódhat eme filmben, amely különösebb visszhang nélkül került tavaly a hazai mozikba is. Cooper egymaga cipeli a hátán a filmet, elképesztően jó a szerepében, bár az, hogy jó színész nem kell már bizonyítania. Olyan sztárok asszisztálnak hozzá, mint Daniel Brühl, Emma Thompson, Uma Thurman, Sienna Miller, Alicia Vikander vagy éppen Omar Sy

John Wells második filmje egy önfeledt száz perc az élet/étel szeretetéről, a második esélyekről, megbocsátásokról, mindezt a konyhára fókuszálva, megtámogatván egy egészen jó soundtrackkel. A film elképesztően nagyot hasalt, még a húsz millát sem volt képes visszatermelni, amiből készítették, lehet mert vígjátékként próbálták tálalni, de hát ebben a moziban a vígjáték úgy illik a drámához, mint szaftos bélszín mellé a steakburgonya. A filmnek kétségtelenül van egy pörgős, pattogós üteme, ami miatt képes beszippantani, és pillanatok alatt elmúlik ez a bő másfél óra. A végére pedig már te is egy emberként ordítanád: YES CHEF! Vagy ahogy Náncsi néni mondaná: sok nő ért a főzéshez, a férfiakat viszont mester szakácsoknak hívják.

Ha tetszett a kritika legyél olyan kedves és lájkold be a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2016.09.06. 12:49:16

"egy elcseszettül finnyás ínyencnek tartom magam...."

Na én így vagyok a filmekkel, színészekkel;)

"Nem, nem Gordon Ramsay-tól származik a mondta"

Gondolom azért ő volt a minta a filmhez:)

"sok nő ért a főzéshez, a férfiakat viszont mester szakácsoknak hívják."

Vagy ahogy Wilson kapitány (Csengetett M'Lord?) mondta:
"hát, ha olyan nehéz lenne főzni, nem hagynák hogy nők csinálják!"

Azt hiszem ebbe a filmbe belenézek...hátha..

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2016.09.06. 15:32:36

Másodvélemény?
Az utóbbi idők egyik legsilányabb, már-már nézhetetlen-kategóriájú "terméke", amelyben Cooper megint azt a "de hát már forog a kamera és nekem senki sem szólt?" arcát hozza, amelynek túlsó végében egyfajta félmosoly, gúnyos döbbenet foglal helyet. Egy tehetségtelen identitás ő, bármelyik szürke és érdektelen karaktert rá lehet bízni bármelyik silány filmben, mert tökéletesen el tudja játszani.

A történet kapkodva próbál egyszerre mélységesen drámai és közben fogyaszthatóan hétköznapi lenni, melyet láthatunk a karakterek mozgatásában. Viták, verekedések és megint viták, őrjöngés, aztán meg szerelem meg parázs... ötlettelen szar az egész. Az "ételek", amelyeket látunk egyfajta víziók, olyan "harapj bele" kekszek, amelyekkel jól nem laksz, de legalább kipipálhatod, hogy erről is tudsz és nem akarsz részt venni a kóstolásukban. Ezek a kajaköltemények (idézőjelben?) pontosan olyanok, mint a divatbemutatókon a félbéna, agyilag selejtes és nemileg érdekes "tervezők", akik már képtelenek tovább fokozni a hülyeséget, ezért olyat mutatnak a népnek, amellyel egyszerre rettenthetnek el és egyszerre botránkoztathatnak - de nem öltöztetnek. hozzájuk képest a Forma-1 valami isteni csoda - az emberiség legalapvetőbb találmánya.

Ehhez a förmedvényhez képest Favreau "A séf"-je egy hihetetlenül élettel teli, szórakoztató és érdekes profi munka, inkább ezt ajánlanám, ha érdekesen kinéző ostobaságokat akarsz látni a hófehérre nyalt tányéron, leöntve alsó hangon is olcsó szósszal, mellé vízzel vagy hígított borral.
És itt a különbség a két színész között (inkább két embert írnék, mert Favreau színész, miközben Copper...)(hagyjuk), hiszen ha megnézed a fentebb ajánlott filmet, illetve "A séf"-et, kimondottan érzed, ahogy egyikük uraélja a vásznat, képes neked és érted játszani, miközben a másik csak pózőrködik és furcsa arccal (megint csak az "elindult már a kamera?" feeling jön itt be) néz maga elé, hogy aztán valami alsóbb, a képben nem látható finom bökködésre felmondja a szövegét.
Szánalmas.

Ettől függetlenül (csak az összehasonlítás miatt) mindketten végigszenvedtük a "művet" a feleségemmel, sikerült két hét alatt átverekednünk magunkat a nagyon rövid műsoridőn, legalább négy részletben tudtuk megemészteni, mert egyszerre nem ment.
Csak az érdekesség kedvéért - "A séf"-et már legalább ötször megnéztem, sokszor háttérnek is berakom a hangulata miatt.

Ez itt a különbség.
Bocs.

Gery87 2016.09.06. 16:00:43

@Tom Bobb:

Kicsit elvetted a kedvem:)
De nem baj a "mostohafater terminátort" is kibírtam 10 percig....és túléltem:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.09.06. 22:06:18

@Tom Bobb: jézusom, ezt a raget, csak nem szakács vagy, aki megsértődött rajta, hogy kendőzetlenül mutatják be a szakma rejtelmeit?

ilyen egyoldalúan téves véleményt életemben nem hallottam még Cooperről, azt hittem ezt az embert mindenki szereti, mert alapvetően nem csinál szar filmeket, meg a karaktere miatt kedvelhető

alapvetően kétféle filmet hasonlítasz össze, az egyik a street foodról szól, (magánvélemény: Favreau inkább rendezzen mint színészkedjen) a másik a high food-ról, én szoktam olyan helyre járni, ahol az ember kifizet 50 ropit egy 5-7 fogásos menüért, és nagyon szép fényképezni való kajákat hoznak ki elé, aztán mégsem lakik vele jól, és ugyanúgy imádom a tekerős gyrost a sarki töröknél mint bárki más

ebben a filmben nagyon sok ilyen nüansz van, ami érdekes lehet, pl. a Michelin-emberek körülírása, ha ennyi hülyeséget csinálnának, mindenki felismerné őket, de persze ehhez az kell hogy az ember néha napján elmenjen egy Michelin csillagos étterembe és megismerje a különbséget, most már van kis hazánkban öt is, lehet válogatni

viszont hogy 4 részletben nézel egy 100 perces filmet... ugyan már, ki hiszi ezt el?... ha én ennyire szenvedek egy filmmel nézek mást :D

de ilyen szavakat leírni: förmedvény, silány, nézhetetlen, mintha ez a film valami sarokkő lenne :D azért készült, hogy elmeséljen egy történetet, és ezt a célját tökéletesen elérte

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2016.09.07. 08:16:47

@Tom Bobb:

Másodvélemény?
Az A séf egy Twitter-reklám, két fél zsömlébe csomagolva.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2016.09.07. 08:17:46

@Gery87:

"Gondolom azért ő volt a minta a filmhez:)"
Ramsay producere is volt a filmnek, úgyhogy igen:).

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2016.09.07. 19:33:18

@scal: Nem vitatom, hogy sok embernek érdekes erekciója van néhány hófehér tányérra pöckölt sárga meg piros csík láttán, amelyek átrohannak egy-egy majorannás hagymakarikán meg egy előtte már megrágott húscafaton, amit gondosan valami kék szósszal öntenek le, de csak módjával, hogy sci-fisen véres űrlakónak tűnjön - vagy még annak sem. Természetes, hogy sok olyan ember él a Földön, akik hihetetlen boldogságot éreznek, miközben két kézzel szórják a pénzt - talán nem dolgoztak érte eleget. Mondom: elképzelhető.

Én nehezen keresem meg a pénzemet, ráadásul zsidó vérem van (de nem vagyok az), úgyhogy a takarékosság belém telepedett. Csak ehető ételekért adok ki pénzt, jómagam főzök és nem vagyok mesterszakács.

Cooper játéka minden filmben ugyanaz, vagyis hozza az "elindult már a kamera?" meg a "mondjon már valaki valamit" arcait, amiket felváltva használ. De nem ekézem, mert látom, van itt olyan, aki szerint színész. Méghozzá elviselhető. Vagy épen jó? Tökmindegy.

"A séf" egy tökéletes ívben elkészített mozi, még akkor is, ha nem nagyon vannak benne emilyen fentebb már említett szószokkal nyakon öntött fehérre nyalt tányéros hülyeségek. Favreau ehhez a Cooperhez képest egy őstehetség, ráadásul rendezni is elég jól tud - hát, még nektek is be kell vallani, hogy valaki.

De nem vitatkozni jöttem. :-) Tiszteletben tartom, hogy szerintetek Cooper is valaki és a film jó. Egyébként sokszor vagyok kénytelen 2-3 részletben megnézni egy-egy filmet, mert nem mindig érek rá 1,5-2 órára. A jobb filmek 2 részletben is megleshetők, kimondottan várom a második estét, amikor összeülünk feleségemmel befejezni ezeket, de a rossz szar szemetek (amelyekre már csak a rémesen szar minőségük miatt is kíváncsiak vagyunk, hogy mi a fene ez) sokszor 3-4-5 részletben mennek le, sokszor hetek alatt.

Bocs.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.09.07. 23:06:48

@Tom Bobb: ha meg nem egyedi eset végképp nem értem miért pazarlod a drága idődet egy ilyen általad szarnak titulált filmre

Gery87 2016.09.09. 23:08:12

Szerintem ez egy jó film.
Bradley Cooper is jó volt benne, nem értem mi a baj vele...a történet is rendben van, idegbeteg kurvaanyzásá is csak az elején van...

Még azt is eltudta velem feledtetni a film hogy hozta a kötelező buzi szálat (Daniel Brühl, aki itt is kellemes volt), meg egy cameo erejéig (,Uma Thurman) a lezboszit...

A múltban pedig mindenki drogos meg alkesz volt (ásít...)

De valahogy itt nem volt zavaró.

ÉS megtudhattuk hogy "A michelin egyik tagja NŐ is lehet!" Váááóóóó:)

Gery87 2016.09.09. 23:26:36

@Tom Bobb:

"elindult már a kamera?"

Nem is értem miről beszélsz? Hogy jött ez a benyomás?
Tucat másik film és istenített színész van aki meg "én vagyok itt a főszereplő és mindjárt mondok valami fontosat.." féle kötelezőt hozza, totálba, hogy a mitesszerei is látszanak...
Ehhez képest Cooper elvan a vásznon, nem azon van a hangsúly hogy "bazmeg ez itt XY"...
teljesen rendben volt.

"szószokkal nyakon öntött fehérre nyalt tányéros hülyeségek."

igazából ebben sem ez a lényeg, ilyen átvezető (?) képsorokban mutogatják és ennyi...nem tudom miért ez okozott nálad ekkora törést.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.09.10. 03:00:44

@Gery87: kezdek rájönni, az asszony biztos ódákat zeng a csávóról :D

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2016.09.10. 11:26:31

@scal: Ó ne is kérdezd. sokszor szükség van rá, hogy megtudd, mit akart a rendező, hogy mi lesz ennek a förmedvény sztorinak a lényege, a vége... Most épp az amerikai álomkapitányt meg a civil harcát nyögjük, de már bekopogott a sok X-lakó is, hogy unalmas órákat szerezzenek nekünk - mert igyekszünk megérteni a körülöttünk élőket, akiknek feláll az asztalterítőjük, miközben Cooper ételét eszik, amikor Amerika Kapitány meg Magneto professzor beszél hozzájuk a vászonról... :-)
süti beállítások módosítása