Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Torrente 4 3D - Halálos válság

2012. április 17. - Santino89

A Torrente, a törvény két balkeze című spanyol vígjáték legnagyobb ereje a címszereplőjében rejlett, akit az író-rendező Santiago Segura formált meg. Torrente ugyanis attól vált kimondhatatlanul szórakoztató figurává a ’90-es évek politikai korrektségétől bűzlő hangulatában, hogy alakjában egy olyan főhőst láthattunk, aki nem csak hogy teljesen híján volt minden egyes emberi értéknek, hanem ráadásul az egész emberiség minden rossz tulajdonságát sikerült magában egyesítenie. Egy olyan valakit hozott létre, akihez képest Ford Fairlane kész úriember, az pedig nagy szó.

torrente-4-poster.jpg

Nem csoda, hogy a Torrente videokazetták a kanbulik meghatározó összetevőjévé nőtték ki magukat az idők során, ahogy az sem, hogy a készítők folytatták a cseppet sem derék, alkoholista, dagadt, büdös, gyáva, drogfüggő, hímsoviniszta ex-zsaru történetét. És igazuk is volt, hiszen ebben a figurában jóval több potenciál rejlett egyetlen filmnél. Az már egy másik kérdés, hogy ezek a folytatások már nem nőttek fel az alapfilm szintjére. Nem mintha nem lettek volna ezek is viccesek, vagy akár egy enyhén ittasabb összejövetelen ugyanolyan szórakoztatóak, de szemmel láthatóan sokkal erőltetettebbé vált bennük minden szituáció. A nagyobb költségvetés sem feltétlenül tett jót a folytatásoknak, amik így már átmentek valószínűtlen akció vígjátékokba. Ezzel persze nyilván valamifajta görbe tükröt is tartottak Hollywood felé, amivel nekem személy szerint még nem lenne semmi bajom, de sajnos ez nem működött olyan jól, és nem volt olyan szórakoztató, mint Torrente karaktere. Nem véletlen, hogy az volt az igazi, amikor Torrente a valóságos spanyol utcákon mászkált, és szinte éreztük a belőle áradó izzadtság- és alkoholszagot. Amikor nindzsák ugrálnak, vagy éppen autók robbannak körülötte, akkor ez valahogy már eltűnt.torrente-4-lethal-crisis-1.jpg

Mindezt Santiago Segura is megérezhette, ugyanis a negyedik rész eleje nagyon hasonlít az első hangulatára, ráadásul logikus továbbgondolása is, hogy Torrente egyre lejjebb csúszik, szinte már gyakorlatilag hajléktalanként él, és a folytatások szabályainak megfelelően szemetebb, visszataszítóbb és undorítóbb rohadék, mint valaha. Történettel nagyon ezúttal sem kell számolnunk, a spanyol filmesek ilyen szempontból hűen követik a régi, szórakoztatónak szánt európai filmek (lásd Bud Spencer, vagy Louis De Funes) hagyományait, melyekben a sztori mindig csak nagyon sokadlagos elemnek számított a poénok mögött. És a Torrente 4-nek is ezek a legjobb részei, amikor meg se próbál cselekményt bonyolítani, hanem csak kihasználja az egyes szituációkban rejlő humorforrásokat.torrente4_5.jpg

Nagyon ideje volt már ugyanis, hogy Torrente végre oda kerüljön, ahova mindig is való volt: a börtönbe. A poénok javarészét innentől kezdve te is kitalálhatod, amennyiben láttál már legalább egyetlen Torrente filmet. Bár sokan lesznek, akik nem fogják tolerálni ezt az egyre gusztustalanabbá és mocskosabbá váló humort, és az is igaz, hogy már kiismertük annyira Torrentét, hogy ne érjen minket igazi meglepetés, de valamiért mégis röhög az ember, és mégis működik az egész. De az is tuti, hogy még egy Torrentét már nem ülnék végig.torrente-4-05.jpg

A címben is jelzett harmadik dimenziónak pedig ebben az esetben kivételesen még értelme is van, nem csak az öncélú látványosság. Ugyanis amikor Torrente beleköp a vászonról az arcunkba, akkor az amcsi látványszemetek nézőinek arcába köp, mert ez kell nekünk, ezért vagyunk itt is. „Mintha azt mondaná: 3D kell nektek? Nesztek, basszátok meg!” A végén persze kapunk emellé némi teljesen fölösleges akcióparódiát is, de ez legyen a legnagyobb bajunk. Torrente magyar hangja természetesen ezúttal is Csuja Imre, aki ismét hibátlanul hozza a karaktert, már csak miatta is érdemes mindenképpen szinkronnal nézni ezt a részt is. Mert ha tetszettek az előző részek, és bírja még a gyomrod, akkor bizony ez is tetszeni fog. Ha pedig már az elsőn is felháborodtál, akkor ezt nagyon messziről kerüld el.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

James Blond (törölt) 2012.04.18. 12:25:01

Épp tegnap este láttam ezt a részt a Lurdy Házban, és igen jól szórakoztam rajta. Ami engem illet, egy ötödik Torrentének is adnék egy esélyt. Na és igen, Csuja Imre (aki egyébként ott volt a tegnapi vetítésen, és megérdemelten tapsolták meg) zseniális szinkronja nélkül Torrente aligha lenne ekkora kultfigura Magyarországon.

Jó, persze, voltak önismétlések, gyenge poénok is becsúsztak, de egynémely vígjátékból még az első rész is nézhetetlen számomra, ebből pedig a negyediket néztem végig élvezettel úgy, hogy egyébként nem igazán komálom az alpári humort. Ebből az ordenáré stílusból még a SOUTH PARK jön be nekem, bár olykor egy-egy rész túlmegy a toleranciaszintemen.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.04.18. 15:44:57

@James Blond:
a south park mindenki toleranciszintjére csapást mér olykor-olykor :D
Torrentével meg már midnig látjuk szinte előre, hogy mit fog tenni, ezért nem lehet már rajta annyira röhögni, mint eddig. De ettől függetlenül egyértelmű, hogy aki végigröhögte az 1-3-at, annak ez is be fog jönni.
süti beállítások módosítása