Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az Argo-akció

2012. november 21. - Santino89

Eddig is tudtuk, hogy Ben Affleck jobb rendezőnek, mint színésznek, de most már megkockáztatom, hogy idővel akár egy Clint Eastwood-hoz hasonló karriert is befuthat. Ennél nagyobb dicséret pedig nem létezik tőlem. Meg is érdemli, Az Argo-akció valami egészen elképesztően jó film, centire pontosan, tökéletesen működik. A feszültségteremtés, és az adrenalinbombák olyan magas fokát nyújtja a nézőknek, amelyhez foghatót eddig csak a nagy mesternél, Brian De Palmánál láthattunk.01_argo_wallpaper_1920x1200.jpg

Az alapanyagnak is rengeteg köszönhet Affleck, hiszen igaz történet alapján dolgozott, de kihozta ebből a legtöbbet, ami csak elképzelhető volt. A film elején egy kis iráni történelemóra (akit érdekel a másik oldal, nézze meg a Persepolis című kiváló rajzfilmet) után belecsöppennünk az események közepébe; a megvadult, dühöngő csőcselék ostromolja az USA nagykövetségét. Affleck tökéletesen érezteti a káoszt, a helyzet feszültségét, a kiszámíthatatlanságot, és a fejetlenséget. Egyből beledob minket a sűrűjébe, és nem ereszt minket onnan. Kiderült, hogy nem csak a bostoni suttyók világának hangulatát képes megteremteni, hanem egy közel-keleti, kialakulóban lévő diktatúra fájdalmait is. A film fantasztikusan mutatja be a zsarnokság, a rettegés, és a düh légkörét.argo-john-goodman-alan-arkin-ben-affleck.jpeg

Azonban nem ez áll a középpontban, hanem egy végtelenül merész mentőakció, amibe belekeverednek a filmesek, így egy kicsit enged a mozi a szorításából, igazán szellemes dialógusokat hallhatunk. További jó pont még az íróknak, hogy az USA szerepvállalását sem hallgatja el, vagy ideologizálja meg, a történet elején nyíltan kimondják, hogy az amcsik a saját olajérdekeltségeik miatt leváltottak egy demokratikus vezetőt, és egy véreskezű diktátorral pótolták. Ezzel kapcsolatban pedig nagyon jó ízlésre vall Affleck részéről, hogy nem öntötte le semmilyen hazafias, hazug pátosszal a történetet. A ’70-es évek megidézése szintén remekül működik, bár nincs olyan érzésünk, mintha akkor forgatták volna a filmet, mégis a jellegzetes frizurák, ruhaviseletek, szakállak, bajuszok nagyszerűen érzékeltetik velünk a kort.Argo-Review-starring-Ben-Affleck-John-Goodman-Bryan-Cranston-Alan-Arkin.jpg

A legjobb mégis az elképesztően gyönyörűen felépített feszültség, ami a sztori elejétől folyamatosan épül, hogy aztán a végén kiteljesedjen. A film utolsó fél órája, olyan karfakarmolósan, körömrágósan izgalmas, hogy a nézőnek a hősökkel együtt a torkában dobog a szíve, és a legszívesebben üvöltene a szereplőknek, de természetesen megszólalni sem mer, ugyanis percenként elakad a lélegzete. És ez már nem csak a szituáció, hanem elsősorban a fantasztikus rendezés érdeme, ahogy egymás mellé vágták az eseményeket, ahogy folyamatosan játszanak az idegeinken, egyszerűen hátborzongató élmény, bármelyik rendezőnagyság megirigyelhetné Affleck tehetségét.Argo-Review-starring-Ben-Affleck-and-John-Goodman.jpg

A moziból kifelé jövet azon gondolkodtam, hogy mégis mibe köthetnék bele. Nem volt egyszerű menet, tényleg nagyon megerőltető, és rendkívül undorító gondolatkísérlet a részemről, de végül arra jutottam, hogy Affleck választhatott volna önmaga helyett egy másik főszereplőt, aki kicsit férfiasabb és karizmatikusabb. Nem mintha vele bármilyen komoly gond lenne, de azért ilyen szempontból sose lesz egy Clint Eastwood.argo.jpg

Szóval irány a mozi, és ajánljátok a filmet mindenhol, mert azt fogják hinni, hogy ez az Árpa Attila féle Argo folytatása, ezt pedig nem hagyhatjuk!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.21. 13:53:52

A hideg nyomon, meg a tolvajok városa nagyon nagy kedvencek tőle, remélem ez is csak fele olyan jó lesz és nekem az már elég.

Slaine ebben is szerepel vajh?!

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.11.21. 18:04:22

@doggfather: Az Argo-akció szerintem kategóriákkal jobb Affleck korábi filmjeinél, és ezt úgy mondom, hogy azokkal sem volt egyáltalán semmilyen komolyabb bajom.

Slaine?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.11.22. 21:56:26

@doggfather: Jah, hogy rapper... nem csoda, hogy nem ismertem, kevés dolog áll tőlem távolabb, mint a rap.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.23. 08:35:14

@Santino89: okés, de benne volt mindkét Affleck rendezésben eddig, azt hittem onnan esetleg ismerős.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.24. 18:55:13

megnéztem gyorsan még így oscar gála előtt, és azt kell mondjam nagyon jó kis film volt.

nekem mondjuk a korábbi filmjei jobban bejöttek,d e ez is jó volt.

Oldfan 2013.05.04. 22:39:59

Még csak most jutottam el a megnézésig. Ekkora díjeső talán kissé túlzás érte, de azért jó mozi. Szépen fölépített történet, ügyes rendezéssel. Soha rosszabbat.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.06. 19:21:25

@Oldfan: Annak ellenére, hogy idén nagyon kivételes módon jó filmek kaptak Oscart, valami furcsa véletlen folytán, mégis egyre jobban gyűlölöm a kopasz szobrocskát :) Amikor október elején beestem a sajtóvetítésre, és egy újabb közepesnél valamivel jobb Ben Affleck filmre számítottam, ehhez képest lenyűgözött a mozi, és tavaly még jóval az Oscar előtt az év harmadik legjobbjának választottam. Most meg már sokadik helyről hallom, hogy kevés ez a film az Oscarhoz. Ahhoz az Oscarhoz, ami az utóbbi években olyan nézhetetlen giccses mocskokat jelentett, mint a Gettómilliomos, vagy olyan unalmas visszataszító propagandafilmeket mint a Bombák földjén, vagy olyan középszerű stílusgyakorlatokat, mint A némafilmes, és akkor a Gyűrűk Ura 3-ról még egyetlen szót sem szóltam.
De az Argo akciónál túlzás a díjeső? Az utóbbi évekből kiindulva nem hinném :)

Bocs, a letámadásért, nem csak neked szól, hanem úgy általánosságban az Oscar jelenséghez, meg az ehhez való viszonyuláshoz.

Oldfan 2013.05.06. 20:01:25

OK, értem. De ha belegondolsz, tulajdonképpen egyről beszélünk. Az Oscar valamikor azért IGAZI rang volt, máig őrzi a hírnevét. Az Argo igen tisztes alkotás, de odébb van attól, amit kiemelkedőnek neveznék. (Pl. az általad szintén kárhoztatott propaganda ebben is benne van ám, igaz jól bújtatva.) A jelenlegi gyenge felhozatal jócskán segíti abban, hogy mégis üdítőnek lehet érezni. Viszont él még az remény, hogy egy Oscart kapott film tényleg minőségi darab. Nem a díj tehet arról, - hogy mint az általad felsorolt példák is mutatják - mennyire devalválódtak az értékek. Viszont jó volna, ha újra helyreállna a filmes értékekre mutató, "egyéb szempontokat" kerülő értékelést. Mindössze erre akartam utalni az előző megjegyzésemben. Viszont nem érzem, hogy a "Vakok között a félszemű a király" elv elfogadása segítené ezt. Ez szerintem igaz erre a filmre.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.07. 08:15:40

@Oldfan: és ennek a rangnak kábé vége is volt, mikor a titanic olyan sokat kapott belőle...

Oldfan 2013.05.07. 16:42:41

@doggfather: Részemről már "Ben Hur" és az "Elfújta a szél" egyaránt túlértékeltek voltak. Azok a Titanicnál jóval korábbi mozik. De a tiéddel sem vitázok...:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.07. 16:59:09

@Oldfan: azok voltak, de azoknál nem érezni, hogy annyival túlértékeltek, mint a titanicnál csak azért nem azokat írtam. Legalábbis én annál éreztem a pofátlan túlértékelést.
süti beállítások módosítása