Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kamatylista

2013. augusztus 27. - lisztes

Maggie Carey minden bizonnyal újranézte az Amerikai pitét és ráeszmélt, hogy az elmúlt pár év mozis felhozatala nem fedte le ezt az amúgy egyértelműnek tűnő niche-t. Szüzességelvesztős vígjáték! Csak lúzer gimis végzősök helyett stréber gimis csajjal! 1993-ból! Abból a korszakból, amikor Maggie járt ugyanebben a cipőben (saját gimis élményeit használta fel) és abból a korszakból, ahol még talán ez a film viccesnek és eredetinek számított volna. Kár, hogy 2013-at írunk és az előbbi két jelzőből egyiket sem aggatnám a Kamatylistára nyugodt szívvel.

THE-TO-DO-LIST-Poster.jpg

Erre a filmre ugyanis simán lehet haragudni: nem valami húde eredeti gondolatra épül ugyan, de van benn ráció, a szüzesség elvesztése amúgy is kimeríthetetlen poénforrás. De amíg azon kell(ene) röhögnünk, hogy a főszereplőnő részegen fingik egyet, vagy józanon beleharap egy darab sz*rba, ami a medencében úszkál, hát... A vetítésen sem hallottam önfeledt kacarászást, néhány jelenetet fogadott csupán mérsékelt röhögcsélés. Ez a biztosítékom, hogy nem bennem van a hiba.

Brandy (Aubrey Plaza) aki a legkitűnőbb diák az iskola történetében utolsó nyarát kezdi meg az egyetem előtt és hát hótciki, hogy még nem vesztette el a szüzességét. Meg úgy más ceccuálissat sem nagyon csinált még. Ezért aztán röpke egy éjszaka alatt összedob egy kb. 20 pornós kifejezésből álló színes betűkkel megírt listát, amiket a nyár végéig élesben is ki szeretne próbálni. A feladat adva vagyon, de rá kell jönnie, hogy elméletben minden könnyebbnek tűnik...

ToDoList_FirstKiss.png

Maggie Carey eddig csak rövid-, dokumentum filmeket, valamint tv-sorozatokat gyártott, de úgy érezte, itt a remek alkalom, így hát a Bill Hader névre hallgató férjurát is belevonva a projektbe nekilátott a Kamatylistának. Hasonlóan azonban a nálunk tavaly év végén debütáló Lánybúcsúhoz, a végeredmény bántóan silány lett. Mondjuk utóbbi "nem-is-tudom-minek-nevezzem"-nél azért sokkal kevésbé irritáló, annak ellenére is, hogy mindent megtettek azért, hogy ez ne így legyen.

Még az a fránya korrajz is felemásan sikeredett, mert noha '93 még "csak" 20 éve volt, egy-két jelenettől, posztertől és használati tárgytól eltekintve úgy éreztem, hogy a Kamatylista a jelenben játszódik. Pedig láthatóan nagy gondot fordítottak az apró részletekre is (Jurassic Parkos plakát Jeff Goldblummal befigyel, na meg a régi jó VHS lejátszó, ami bekapja a kazettaszalagot), meg van néhány közéleti és kulturális utalás is a korszakból... Sőt, az első snitt képminősége is a videokazettáknál megszokott felbontást szolgáltatja, jelezve ezzel, hogy a sztori az őskorban játszódik.

The-To-Do-List-539x360.jpg

Bármennyire is elbűvölő teremtés sokak szerint Aubrey Plaza (szerintem nem, de ez most mellékes), az ő szájából a poénnak szánt dolgok sem ütnek akkorát. Bár ennek ellenére nem játszik rosszul, a feladatával megbirkózik, inkább magával a karakterrel voltak problémák. Jó, azon még túl is tesszük - viszonylag gyorsan - magunkat, hogy itt is tovább cséplik a szokásos stréberből dögös nő transzformációt, azaz a copf plusz esztékás szemüveg kombó eltüntetésével rögtön Miss Universe válik belőle, de az már picit erős húzás, hogy jellemének gyökeres megváltozására is ugyanennyi figyelmet szentelnek csak. Szűzkislányból így lesz nemtörődöm k*rva három jelenet alatt...

A legidegesítőbb szereplő díját most is Alia Shawkatnak ajándékozom, bámulatos, hogy ez a nő egy ilyen semmilyen karakterből is ennyire ellenszenves valakit tud varázsolni csupán a gesztusaival. Ő egyébként a szeplősebbik Brandy 2 legjobb barátnője közül, akik bár sok vizet nem zavarnak, az (egyik) végső tanulság miatt elengedhetetlen kellékei a filmnek. Ahogy a már említett Bill Hader is, aki feladata szerint a legjobb pillanatokat szolgáltatja (bár ezek nagy részét már az előzetesekben ellőtték). Rajtuk kívül Christopher Mintz-Plasse, Andy Samberg és Clark Gregg is feltűnik az ismertebb nevek közül, de csupán kisebb mellékszerepekben. Szegény Clark Greggnek 2 poént írtak, ami nem lenne baj, csak kb. tízszer felmondatják vele őket a film folyamán.

to-do-list-aubrey-plaza.jpeg

A tanulság pedig: nem az számít, kivel dugsz először, hanem az, hogy kivel jutsz el először a csúcsra. Mert az első szex egyszerre nem nagy cucc és óriási dolog is, de a lényeg, hogy túl legyél rajta. És használj síkosítót. Meg óvszert. Meg próbálj ki mindent. De ne azzal, akit szeretsz, vele majd csak később. Vagy mi. Igazából nem jöttem rá, hogy mit is akarnak üzenni a mai tinigenerációnak, de mindegy is, mert ők úgysem nézhetik meg, hiszen 18-as karikát kapott a film. Akik a 90-es években voltak tinédzserek, azok legalább nosztalgiázhatnak most. Bár szerintem csalódni fognak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2013.08.28. 17:35:56

Hát asszem ezt kihagyom. Aubrey Plaza-tól egy filmet láttam eddig, a Kockázatos túrát (Safety not Guaranteed), na azt érdemes megnézni.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.09.01. 22:13:45

A Rim Jobot + a Fistinget tényleg ki akarja próbálni? Lelke rajta.
A 18 éves szűz volt hasonló témájú, és asszem a minőség is hasonló lehet. Az elég szar volt, de azért végig bírtam.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.09.04. 15:35:40

@MolnarErik: Dehogy akarja, azok kb. a vicces hangzásuk és egy-egy nyamvadt poén miatt vannak ott, csak a "szokásos" körökön megy végig (kéz, száj, meg "sima" szex).
süti beállítások módosítása