Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Disney rövidfilmek I. rész

2014. szeptember 21. - Santino89

A nagy sikerre való tekintettel vasárnapi Disney délután rovatunk folytatódik. Sorrendben fogunk haladni a Hófehérkétől a Micimackóig, tehát az előző cikksorozat kezdetéig. Nem feltétlenül lesz szó minden egyes filmről, önkényesen ki fogok hagyni néhány általam kevésbé kedvelt, és szerintem figyelemre nem különösebben érdemes darabot. Ez a poszt most a kezdetek kezdetével foglalkozik.

Mivel rajzfilmet készíteni hihetetlen nagy, és drága, és időigényes meló - egy másodpercre 24 képkockát kell megrajzolni - , ezért nem csoda, hogy a filmezés hőskorában nagyon kevesen foglalkoztak ezzel a műfajjal. Walt Disney cégének elévülhetetlen érdemei voltak a műfaj fejlődésében, nem csak a pénzt kasszírozták be előszeretettel, de rengeteget kísérleteztek, Disney fiatalkorában még nagyon fontosnak tartotta a folyamatos újításokat, mert ebben látta sikerének igazi titkát, nem pusztán egyetlen rajzfilmfigura talmi népszerűségében. Kezdjük is az első filmmel.

A Willie gőzhajó hozta meg Walt Disney és Miki egér számára a nagy sikert. Sokan ezt tartják az első hangos rajzfilmnek, de ezt így, lassan 90 év távlatából már nehéz lenne pontosan megállapítani. Egy dolog viszont biztos, ez volt az első rajzfilm, amelyik ilyen igényesen interpretálta a hangot a történetbe, a közönség pedig imádta érte. Mindenképpen érdekes az is, hogy ez a forradalmi rajzfilm ma már mennyire kezdetleges és elavult, különösen ha az állatokkal történő bánásmódra gondolunk, amit egyértelműen poénnak szántak volna. Szerencsére a rajzok terén is rengeteget fejlődtek a következő években.

 

Walt Disney kísérletező kedvének bizonyítéka, hogy nem elégedett meg pusztán Miki egér kiugró sikerével, hanem elindított mellette egy másik sorozatot, a Silly Simphonies-t, melynek ez a Csontváztánc volt az első darabja. Mindenképpen kilóg a stúdió munkásságából, bár ma már nem hiszem, hogy bárkit megijesztene, de akkoriban sok gyereknek lehettek álmatlan éjszakái a temetőből előbújó csontvázak láttán. Tulajdonképpen inkább egy Tim Burton filmre emlékeztet, mint egy Disney mesére. Mindenesetre jól látszik ebben a filmben, hogy Disney tovább kísérletezett a zene és a hanghatások filmhez kapcsolásához.

 

A Flowers and Trees pedig nem más, mint az első színes rajzfilm. Disneynek szerencséje volt, nagyon korán, kizárólagos szerződést tudott kötni a Technicolor céggel, így egy jó darabig csak ő készíthetett igazi színes rajzfilmet. A vadóc Miki egérhez azonban túl soknak tartotta kezdetben a színezést, így másik sorozatával a Silly Simphonies-nél használta ki leginkább piaci előnyét. Maga a film egy érdekes ötletre épül – antopomorfizált fák, növények – , de ezen kívül sok jót nem lehet ma már elmondani róla.

 

A három kismalaccal (1933) aratta a cég a legnagyobb rövidfilmes sikerét. A zenéje lett az első Disney, sőt az első rajzfilm sláger. Mellékesen Oscart is kaptak érte, bár ebben az évtizedben, Disney szinte minden évben megkapta. Annyira népszerű volt, hogy a Disney és a Technicolor nem győzték ellátni a követelőző mozikat, akik egymás között néha biciklivel szállították, hogy spóroljanak a kölcsönzési költségen. Az állatoknak sikerült egyéniséget kölcsönözniük, de ami a siker oka lehetett, hogy bár Disneyék egyszerű mesének szánták, a világválság nyomorúságos éveiben a körülmények hatására többletjelentéssel gazdagodott, reményt adott az embereknek.

 

Disneyéktől mindig többet akartak. Több Miki egeret, több malacot, Disney azonban inkább az új utakban bízott, nem a régi jól bevált sémákban, mert tudta, hogy azok hamarosan unalmassá válhatna. Ezért találta ki, hogy ne Miki egér legyen a stúdió egyetlen „sztárja”, hanem legyen még a tarsolyukban néhány közönségvonzó figura. Az első új „sztár” Donald kacsa lett, aki ebben a filmben debütált, itt még csak mellékszereplőként, de Disney később meglátta a lehetőséget az alakításában.

 

Kérlek, támogasd a Filmbook csapatának munkáját egy lájkkal a Facebook oldalunkon. Köszönjük!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yojunior23 2014.09.21. 10:20:48

Remélem a Susi és Tekrgő nem marad majd ki. :(

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.21. 16:00:49

majd nézesd meg a 2-3 éves gyerekeddel, garantálom még ma is beszarik tőle

egyébként jó megtudni, hogy Burton is lopta munkásságát, gyanítom megnézte ezt kiskölyökként és azóta is ezt a látványt akarja megteremteni - kevés sikerrel

egyébként nem ő volt az egyetlen aki lopott, nézd csak

www.youtube.com/watch?v=kHgRlsOvN3M

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.21. 17:11:52

@scal: :D ez poén

hát ha Burton munkásságának egyéb forrásait keressük, még bőven ott vannak a Universal horrorok, a Hammer éra az 50-es évekből, meg az olasz gótikus horrorok.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.21. 17:14:09

@Santino89: biztos nagyon sok minden hatott rá, de szerintem ez egy elég ötletes mese, amúgy a játékot a LucasArts készítette, aki a 90-es évek Disneye volt a játékgyártásban, szal nem vagyok benne biztos, hogy ez odakünn nem egy híres rajzfilm, végül is te is rá akadtál, hogyan is?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.21. 17:23:20

@scal: A Disney rövidfilmek között ez egy fontos rajzfilm, így kihagyhatatlan volt. A Miki egér sorozat mellett a Silly Symphonies volt Disney másik sorozata, és ez volt az első darab. Wikipédia, könyvek, ilyenek...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.21. 17:35:32

mindegyik nagyon aranyos, és legalább 2őt most láttam először, köszi érte!

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.21. 17:52:11

@doggfather: Szívesen, jövő héten lesz egy második rész, csak úgy voltam vele, hogy 10 rövid rajzfilmet viszonylag kevesen néznének meg egymás után.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.21. 18:10:54

"Maga a film egy érdekes ötletre épül – antopomorfizált fák, növények"

tehát... ööö... beszélő... fák? :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.21. 18:18:23

@scal: nem, beszélni pont nem beszélnek, ha megnézed ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.23. 13:30:13

@Santino89: simán jó ötlet, hogy 2 részes a cucc.

Közben azon gondolkoztam, hogy lesz e írás a régi walt disney délutános mesékről is?

Konkrétan a kacsamesék kincskeresős több, mint 10 részes története jutott eszembe miközben ezt a walt disney-s posztot olvastam (nem tudom, hogy miért semmi köze ehhez)?!

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.23. 14:36:54

@doggfather: hát a vasárnapi megjelenés köthető a régi disney délutánhoz, de igazából ennyi.

Ahogy folytatások, úgy sorozatok sincsenek tervbe véve. Ha minden lenne, akkor átnevezhetnénk magunkat Disneybooknak :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.23. 16:31:04

@doggfather: Kacsamesék 100% hogy lesz, mert a Ninja Teknőcök mellett a 3 legmeghatározóbb rajzfilmsorozatomban van benne, a kincskeresős amúgy csak 5 epizódos de az a legfaszább valóban

a többi szar viszont biztos nem lesz (kivétel a Goofy rövidfilmek, meg a Donaldos rövidfilmek mert azokon mindig halálra röhögtem magam és meg is van mind VHS-en amit leadtak, de Plútó kutya kurvabiztos, hogy nem lesz :D)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.23. 16:56:07

@scal: én se szerettem Plutót. Valószínűleg azért mert kicsit felülreprezentált volt a többiekhez képest. egy időben már szinte csak és kizárólag Plutót adtak.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.23. 17:07:46

@scal: helyes!

tényleg csak 5 rész volt? Sokkal hosszabbra emlékeztem.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.23. 18:28:19

@doggfather: hát elvileg a Kacsamesék majdnem minden epizódja arra épül, hogy valami kincset keresnek :D

ami még tetszett a 4 részes Kiski verseny volt, amikor le kellett mérniük az aranyat

jó volt az öt részes Robokacsás is :D a szintén öt részes Bubbásat viszont ki nem állhattam, majd valamikor hozzákezdek, mert az első 20-30-at már megnéztem

azért emlékszel hosszabbra amiért a Ninja Teknőcöknél én is arra emlékeztem hogy a Sarnak szeme arc vagy 20 részen keresztül zajlott, mert gyerekként heti egy az rohadt sok idő, ahogy ha visszamész a régi játszóteredre, ha még meg van az is összement azóta :D

@Santino89: lehet, szerintem én leginkább azért nem kamáztam mert alapvetően macskapárti vagyok, és a tévéből sajnos csak kutyák folynak dögivel :D

Az Ariel szimplán lányos volt

A Gumimacik gügye

A Csipet csapat ritka idegesítő volt a fantáziátlan baromságaival (sőt ahogy láttam kurva sok részt remakeltek egy az egyben a kacsamesékből)

Balu kapitánynak voltak jobb részei de inkább mégse (ugye Santi emlékszel a Don Kartácsos kalandomra :D)

A Goofy's Troop még szódával elment de látszott nagyon a fáradás

A Kacsacsapat meg az igazi mélypont

és amit nem bocsátok meg, hogy a Darkwing Duckot egy rohadt adó nem volt képes behozni a mai napig, mert azok még angolul is kibaszott jók voltak

a Goffyt lehet meg is csinálom még ma (már minta kutatómunkát) kíváncsi wok hány részt adtak le és hányat készítettek valójában
süti beállítások módosítása