Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Argo 2 (2015)

2016. március 17. - scal

„Mondok még valamit. Ha azt hiszed, okos vagy... Nem vagy!”

argo2-710x1024.jpg

És akkor véget ért a pódiumbeszélgetés Röhrig Gézával. Gyorsan a közelébe furakodtam, kicsit elbeszélgettem vele, meg kértem tőle autogramot persze. Egyszer csak jött egy ember, és már egyáltalán nem én érdekeltem Gézát, hanem az új pofa. Nézem az embert, ki ez. Aztán lassan leesik. Hát a Balog Tibi... izé, a Kovács Lajos, basszus. Lajos, miután beszélt pár mondatot Gézával, fogta magát, és leült a színpadra. Tök egyedül. Senki nem ment oda hozzá, senki nem ostromolta kérdésekkel, várta, hogy elkezdődjön a film, ami miatt felutazott Gyuláról. Világéletemben utáltam beállni a sorba. Néztem, hogy Gézával egy közös fotóhoz még legalább negyven embert kéne megölnöm, aztán visszanéztem Lajosra. Odamentem hozzá, kértem tőle autogramot – annyira örült, hogy rögvest adott kettőt is –, elbeszélgettem vele egy jó tíz percet. És csak az enyém volt. És egy teljesen más embernek ismertem meg, mint amilyen karaktereket játszik. Hát ilyen élmények után ültem be az Argo 2 vetítésére...

Nem vártam túl sokat ettől a filmtől, mert kultfilm ide, kultfilm oda, nekem az Argo első része egy totál amatőr suttyófilm, amely kétségbeesetten próbálta utánozni Guy Ritchiet, és van benne egy egészen jól összehozott Mekis rész, amiben agyonlövik Jáksó Lászlót. Aztán ott van Árpa Attila, aki az ország egyik legellenszenvesebb embere, és pontosan ezek miatt nem is érdekelt a folytatás se, de ha már Filmhét, nehogy már ne nézzem meg a tavalyi év egyik legnagyobb sikert elért filmes dobását. És hát összességében az a véleményem, hogy az Argo 2 megcsinálta. Eszméletlen jó lett. Ennyit nem röhögtem a tavalyi év amerikai vígjátékain ÖSSZESEN. Vérprofi kivitelezés, izgalmas történet, nagyszerű színészek és alakítások, és még Kulka János is olyan szinten alázza saját magát, meg a szerepeit, hogy nem lehet nem észrevenni, mennyi önirónia szorult ebbe az emberbe.

Az első rész egyértelműen azon vérzett el, hogy nem volt rá elég pénz, ordított róla a gagyiság, és nem az a fajta, amelyet a film szeretett volna. Ennél is nagyobb hiba volt, hogy annyi karaktert mozgatott, hogy végeredményben kioltották egymást. Itt azonban rájöttek az alkotók, hogy senki másra nem kell fókuszálni, mint a cicanadrágos Balog Tibire, meg az idióta bandájára. Ők a központi alakok, mindenki más annak asszisztál, hogy ezek az idióták végigőrültködjék a filmet. Az írók sikeresen visszahoztak mindenkit – még Tysont is, akit ki nem állhattam –, ráadásul úgy, hogy az ne hasson erőltetettnek.

7o7hhzil.jpg

A filmes utalások egyenesen ragyogóak, a Mission: Impossible magyar verzióján nem lehet nem szakadni, de Oszter Sándor, ahogy Tejesemberként megidézi Sean Conneryt a Sziklából, az is valami zseniális. A film eleji kezdés simán felveszi a versenyt bármely A kategóriás nyugati film akciószcénájával, még úgy is, hogy ehhez a cselekményt Japánba kellett helyezni. A végeredmény pedig annyira magyar, hogy szinte fáj – Bodri food, friss, egészséges és magyar. Ráadásul elképesztően jó jelenetek és poénok váltogatják egymást, kegyetlen tempót diktálva, nem ritkán a kettő találkozásával. A színészek közül egyértelműen a 71 évesen is maximumon pörgő Kovács viszi a prímet, de Nagypál Gábor is szenzációs, bár vele már nem Tarantinót, hanem Kusturicát idézi Árpa. A MacGuffin érthető és logikus, persze egy nagy baromság az egész, de még ezt is egy akkora poénnal sikerült kiaknázni, hogy mindenki megbocsát a filmnek mindent.

Például, hogy bizonyos szereplőket csak azért hoztak vissza, mert ha már az első részben benne voltak, akkor kapjanak egy cameót itt is, vagy hogy bizonyos jeleneteket nem éppen meggyőzően újra előadtak – Psycho magánszáma kifejezetten ilyen. Szóval, az Argo 2 egy kibaszott jó film, amit ráadásul mi, magyarok csináltunk, és azonnal kérem a folytatást, amelyre remélem, nem kell újabb tizenegy évet várni. Bár igaz, ami igaz, Bicskey Lukács halálával az már sajnos nem lesz olyan, mint ez a csiszolt ékkő, amelyre méltán lehetünk büszkék a magyar film reneszánszában is. Úgyhogy ha nem láttad, azonnal szerezd be, és ez legyen a ma esti program.

De mondok még valamit. Ha azt hiszed, több ember vagy, mert dafke nem nézed/ted meg ezt a filmet... hát nem vagy több.

Amennyiben tetszett a kritika, akkor azért, amennyiben pedig nem akkor meg azért oszd meg a Faceboook oldaladon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.03.18. 09:08:36

Én pont fordítva voltam a két résszel. Az első iszonyúan tetszett és egyáltalán nem láttam rajta a kevés pénzt. Sokszor megnézhető és záporoznak benne a viccesebbnél viccesebb beszólások. Ezzel szemben a másodiknál a történet és az új karakterek nagy része egy teljesen érthetetlen katyvasz. Ennek a legékesebb bizonyítéka a számtech tanár karaktere aki csak egyetlen okból került bele a bandába, hogy legyen valaki aki valamilyen irányba mozgatja a cselekményt. Mindent kitalál, mindent elmagyaráz, se nem vicces se nem érdekes, mégis gyakorlatilag Ő lesz a kulcsfigura. Sajnáltam Tysont is, mert a film jó részében nem csinál semmit ami nagyon hiányzik a csapatdinamikából. Oszter Sándor karaktere pedig sokkal jobb "főgonosz" volt, Kulka szenvedésein a faarcú karakterből adódóan nem lehet szórakozni.

Komojtalan 2016.03.18. 10:23:14

Szerintem is 100x jobb volt az első rész. Ez a japános, ninjás Kulka nagyon erőltetett, legalább 10-15 perc japán karattyolással van tele. Tulajdonképp érthető, de azért a film egyhatoda. Előszörre megnézve azon is gondolkodtam hogy meg e ér 70 forintot (üres DVD ára) hogy kiírjam. Másodszorra azért már több minden átjött, lehet hogy az elvásásom volt túl nagy.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.03.18. 16:20:14

@Exide: nem? ajánlom a gémeskutas leszámolást, meg a lövöldözést a kihalt autóúton :D

Szerintem nagyon vicces, ahogy a végén bekattan, meg ahogy a végén igazságot tesz. És kell egy csapatba ész is, mert ha ő nem lenne Tibiék nem tudnának győzni.

Tysont vissza se kellett volna hozni hisz kinyírták.

@Komojtalan: vagy nem találkoztál előtte Kovács Lajossal :D aki szerint az Argo "ááá az egy nagyon hirtelen meló volt" :D

Komojtalan 2016.03.18. 17:19:02

@scal: És akkor mi van? Amúgy a spontán dolgok általában sokkal jobbak, az első részben ellőttek sok poént, a másodikra kevesebb jutott, meg mint írtam a japán ninja vonal egyáltalán nem jött be.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2016.03.18. 17:43:30

Szerintem a baj mindig ott kezdődik, mikor a Tervező (író, rendező vagy más valaki) feláll/leül és azt mondja, hogy most ő megmutatja, hogyan kell... másolni. Valahogy nem értem, egy határozott történettel és karakterekkel rendelkező művet miért kell a klónok közé bepasszírozni - de ez történt az első és a második résszel is.
Elhiszem, hogy sem az író(k)nak, sem a rendezőnek nem voltak egyéni elképzelései és nem rendelkeznek minőségi látványvilággal, amelyet át is tudnának nekünk adni, de ebben az esetben keresni kellett volna (és a jövőben is kellene) olyanokat, akik rendelkeznek ezekkel a tehetségekkel. Mert vannak ilyenek még Magyarországon is.

Mindkét film buta, erőltetett és annyira szánalmasan karakter vezérelt, annyira rosszul vágott és "túlhajtott" a sok szereplővel meg a felesleges országjáró helyszínekkel, hogy már-már a nézhetetlenség határát súrolják. Meglestük őket a feleségemmel, aki angol feliratot kapott (nem beszél magyarul), de röpke percekig tartó fellángolásokkal nem lehet eladni egy másfél-két órás filmet. Ezt ő is kijelentette. Ide egy határozott ember kellett volna, aki határozott és kellően lecsupaszított, érthető történettel rendelkezik - és ezt elő is tudja varázsolni.

Ettől függetlenül, hogy nem értünk egyet, remélem, nincs harag. :-) Viszont Tibi karaktere valóságos. Az egyetlen, amelyen érezhető volt, hogy valódi színmész játssza, nem egy ripacs.

Golyós 2016.03.18. 23:45:15

Részemről az első rohadt jó.A második meg annyira eröltettet, gagyi borzalom, hogy szinte fáj.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.03.19. 00:14:55

@Tom Bobb: ne viccelj, már miért lenne? :) Amúgy pont azért nem néztem meg egy évig mert nagyon sokan lefikázták. És lehet hogy a találkozás Balog Tibivel :D felspannolt annyira hogy tetsszen. Ez is a mozi varázsa.

zsírvezér 2016.03.24. 03:25:31

Izlesrol vitatkozni hat, nem is tudom intelligens ember nem teszi mindenki masnak meg tilos.

"aki az ország egyik legellenszenvesebb embere"
Es melyik orszage tessek mondani? Mert szerintem nincs benne semmi ellenszenves.

" kétségbeesetten próbálta utánozni Guy Ritchiet,"
megha igyi is lett volna , akkor is " Aki először írta le, hogy „olyan vagy, mint egy virág”, az zseni volt, aki másodszor, az epigon, aki harmadszor, az hülye!"
Szoval max egy epigon.

", amit ráadásul mi, magyarok csináltunk, " Ja ,hogy Ti ? Elen a legellenszenvesebb fickoval ?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.03.24. 07:36:32

@zsírvezér: Jáksó Lászlóban???? :O Még rá is játszik direkt, neki ez az imázsa :D És hogy ellövette magát még arról is árulkodik, hogy önirónia is szorult belé :D

nem lett volna... így volt, kezdve a feliratokkal beúszó becenevekkel, kamerabeállításokkal, vágásokkal, az egész történettel, a csavarokkal, stb.

zsírvezér 2016.03.24. 15:18:18

@scal: Varj te ezt irod :
"amiben agyonlövik Jáksó Lászlót. Aztán ott van Árpa Attila, aki az ország egyik legellenszenvesebb embere"
Ebben a mondatban Arpa Attila a mondat alanya, nem a Jakso. Szoval ha Jakso a legellenszenvesebb erdemes ugy fogalmazni .

"nem lett volna... így volt, kezdve " Ok ezek szerint mert a Wu kr.e. 375-ban nadragot huzott mi mind ot majmoljuk ?
Nem allitom, hogy nem onnan vette az otletet, csak legyunk oszintek, egy muveszeti alkotasban nehez megitelni mi a masolat, mi az ami "csak" hatott a muveszre. Akarhogy is egy kellemesen balkani, keuropai eleterzes sugarzik at a filmbol kello ironiaval, es humorral. Egy blod szorakoztato mozi, nem is akar tobb lenni. Kultussza, pedig a kozonseg emelte. Es a sikerrel nem lehet vitatkozni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.03.25. 00:03:17

@zsírvezér: jah igaz, Árpa is ellenszenves

hát amit csinált pl. az Argo 2 sajtóján az botrány volt, ki a faszom ez az ember? úgy kergették el a Retektől, mert veszteséget halmozott veszteségre

neki áll arcoskodni Fridivel? amikor az egész szakma kb. Fridi köpenyéből bújt elő, lehet utálni őt is, de azért ez az ember letett egy csomót az asztalra, Árpa meg mit csinált? lószart

kérlek ne sarkíts, nem EGY dolgot loptak el Ricsi filmjéből, hanem kb. az összeset, de nincs ezzel baj, mivel minden magyar valami külföldit majmol, csak ez nekem nem gyere be, lehet persze itt finomkodni, hogy tiszteletadás, meg főhajtás, meg hatott... de a helyzet az, hogy amikor a Kolosi üvöltötte a Tűzvonalban gárdájának, hogy ő márpedig magyar 24-et akar, onnantól már nincsenek az emberben ilyen illúziók, max nem insider, és nem tudja hogy is működnek mifelénk a dolgok

a kult film így, kult film úgy dolgot meg leginkább a készítők maguk aggatták rá

zsírvezér 2016.03.25. 02:21:39

@scal: javits ki kerlek, de te Arpara , reflektalva mondod, hogy az Argo szar, aztan meg a viselkedesere felett erzett haragodat ugy projektalod ra, hogy ez a film ossze lett lopva.

Szerintem azzal hiaba probalkozik az alkoto , hogy" ez egy kult film" attol meg a kozonseg pont szarik ra. Majd a mainstream eldonti , hogy az-e.

De ugy latom abban ertunk eggyet , hogy NEM ertunk eggyet. Es talan ez igy is van jol.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.03.25. 10:44:35

@zsírvezér: nem projektálok semmit, le se szarom Árpát, pont azért mert nem csinál semmit, 11 év után összehozott egy új filmet, bocsánat tapsolhatok, úgy csinál mintha valami kibaszott média guru lenne, közben meg annyit tett, hogy copy paste Guy Ritchie

ebben a filmben is sok a lopás, de itt legalább úgy oldották meg hogy vicces legyen, meg parodisztikus, így könnyebben megbocsátható
süti beállítások módosítása