Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

12 majom

2011. június 26. - Santino89

Terry Gilliam világa úgy tűnik, hogy nagyon nem nekem való. Megnéztem a Félelem és reszketés Las Vegasban-t, most pedig ezt. Mindkét filmet agyondicsérték, de nekem egyik se lesz a kedvencem. Azért a Brazilt meg fogom nézni valamikor a nem túl közeli jövőben.

Nem jön be nekem Gilliam groteszk, szürreális látásmódja, egyszerűen nem passzol az ízlésemhez. Ott van Tim Burton groteszk, szürreális ábrázolásmódja is, ami ettől teljesen más, és azt például feltétel nélkül imádom. Szerintem ez már ízlés kérdése, és nagyon mélyre kéne leásnom a pszichémbe, hogy rájöjjek a miértekre. Ez az alapvető gondom a 12 majommal. Egyébként egyáltalán nem egy rossz film, félreértés ne essék. Bruce Willis nagyon jót alakít benne, érdekes csavar, hogy pont ő, a világmegmentő kapta ezt a szerepet egy olyan alkotásban, ahol nem lehet megmenteni a világot. Madeliene Stowe-t szintén nagyon szeretem (már csak Az utolsó mohikán miatt is), gyönyörű és kellően jó színésznőnek tartom. Brad Pitt szerintem túlripacskodja itt a jeleneteit, de mindenképpen különleges élmény őt ilyen szerepben látni. A sztorira szintén nem lehet panasz, még akkor se, ha a La Jetée című francia rövidfilmen alapul. Zseniális jelenet amelyben Willis azt hiszi, hogy tényleg megőrült, és a pszichiáter bizonyítja be neki, hogy nem, ő tényleg időutazó.

Alapvetően tehát egy nagyon érdekes, sőt különleges filmmel van dolgunk, amit mindenkinek bátran ajánlok. Az már egy más kérdés, hogy nekem ez az egész világ, illetve ábrázolásmód nem igazán jön be.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2012.01.20. 16:52:22

Nos, én fordítva vagyok.
Gilliemet régótaismerem, mondhatni kezdettől. Sőt, már a Monthy Python után kiszúrtam volna magamnak (ha akkor már láthattunk volna MP-t).
Sokáig azt mondtam: ő a kedvenc rendezőm. (Nota bene, ma is ezt mondom, csak már nem olyan szenvedélyesen.)
Ez tartott egészen a 12 majom és a Félelem...-ig. Ezekkel kezdődően leszámoltam magamban vele, hogy "az a" T.G. nincs többé. Ő marad a Brazil, az Időbanditák, a Halászkirály, a Münchausen báró kalandjai rendezője. És persze a Gyaloggalopp társ-.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.17. 03:01:15

Talán egy filmet nem láttam még Gilliamtől, a Tidelandot, azt is csak azért húzom halasztom, mert akkor megnéztem mindent tőle :(

gigabursch 2015.05.12. 09:25:40

Mindig is megdöbbentett, hogy mennyire nem értik az egész 12 majmot.

De érdemes egy kicsit messzebb menni a dolog megértéséhez.
Nagyjából az egyik kulcs egy kontóban megtalálható, ami itthon nem igazán ismert (konteo.blogrepublik.eu/2014/05/03/georgia-guidestones/), míg [tiboru] meg nem írta blogjában.
(De ha valaki ezt nem is ismeri, akkor is eljuthat a film megoldásához.)

A másik, hogy tényleg elért az emberiség abba a helyzetbe, hogy ideje felszámolnia magát tömegében mert feléli a világot.

S ehhez a megoldás a filmben már tényleg brilliáns. Épp ezért nem értette egy csomó egybites agyú kritikus az elmúlt bő 20 évben.

Adott egy kupac ember, aki túlélte és megcsinálja az időgépet, de nem céltalanul. A (hivatalos) jelszó: megmenteni a világot.
S a valóság (mármint a filmbeli)? Pusztuljon csak, mert megérdemli, de(!) legyen_irányított.

S ennek a megoldása lejön a filmből.

Hány helyen indul be a halálos vírus kiömlesztése a világba?
10. Ennyi várost sorol fel Bruce Willis.
Hány minta volt az őrült tudós kofferjában?
12.

Tehát pusztuljon a férgese, a többit meg megoldjuk utána. Hisz van két originál mintánk.
Erre csak az utolsó másodpercben lehet végleg rádöbbenni, mikor a néni mellé beül az őrült tudós.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.05.12. 15:17:44

@gigabursch: érdekes, de miért is akarnák a jövőben elpusztítani? mármint hogy nem a vírus pusztította el a világot, hanem az emberiség? és úgy mentik meg a jövőben a világot (környezet, bolygó) hogy kiirtják az emberiséget? :D nem rossz, van benne valami

ilyne apróságokra én sem figyeltem még fel

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.05.12. 15:20:04

amúgy szerintem nem Pitt ripacskodik itt, hanem a magyar hangja Rudolf, egész egyszerűen szörnyű ahogy beszélteti :D nem is illik hozzá

gigabursch 2015.05.13. 16:21:35

@scal:
"ilyen apróságokra én sem figyeltem még fel"

hohohohóóó...
No, öröm, mikor én is tudok újat mondani a "filmmágusoknak".

Nem kiirtják, nem akarják, csak hagyják, hogy letűnjön a porondról az emberiség. Vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy nem tesznek azért, hogy az emberiség megmeneküljön, hisz akik túlélték, azok amúgy is túlélték volna kevesen. Mindenesetre Gilian és társai állandó kitérése a film megmagyarázása elől nekem túl sokat mond, hogy ne figyeljek fel rá.
(halkan jegyzem meg - biztos konteó, de mégis... - nálam érdekes, hogy az elmúlt 5 évben már minden (ál)tudományos csatornán megy a különböző címmel ellátott emberiség után c. filmsorozat.)
(Tudod, hálivúd 5-10 évig nyomta, hogy jönnek az ufók, aztán lelövik a különböző híres épületeket, nép hozzászokott, jött 9/11...)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.05.13. 16:37:15

@gigabursch: elsősorban azért is van ez az oldal, hogy információt cseréljünk, és tényleg örülök, amikor valaki más megvilágításba tud helyezni egy pl. általam hatvanszor látott filmet

pl a Labirintusban Sarah szobájában van egy fénykép, ahol az anyja ott vigyorog David Bowie-val és azért őt képzeli a nagy gonosz manókirálynak, hiszen ez a férfi elcsábította az anyját, de ez annyira apróság hogy kb 50-re figyeltem fel rá, amikor Blu Rayen már látszódott is :D

vagy ilyen volt amikor Field megjegyezte, hogy a Die Hard 3-ban McClane-nek gyanús lesz amikor nem Elevatort mondanak neki a biztonsági őrök, hanem Liftet amit az európaiak használnak

szal csippantom az ilyesmiket

De én most itt arra gondolok, hogy a jövő változni fog, és azért olyan rossz minden mert az emberek elbaszarintották, tehát az új idősíkban már nem ilyen borús lesz a jövő és a kevés túlélőnek szép világa marad. legalábbis nekem ez csapódott le a nyúltagyam környékén.

9/11-ig azt se tudtam, hogy a WTC New York jelképe :D én lemaradtam a Szabadság szobornál
süti beállítások módosítása