Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Játékból filmet 2. - Lara Croft: Tomb Raider (2001) - II. rész

2016. szeptember 04. - scal

No hát máris visszatértünk, tegnap eljutottunk eme csodálatos film első harmadáig, ma pedig folytatjuk utazásunkat Lara Croftban... akarom mondani a Lara Croft - Tomb Raiderben. Így mégis csak szebben hangzik, vagy nem?

01_3.jpg

A kaszkadőr koordinátor, Simon Crane előtt le a kalappal, mert olyan koreográfiát hozott létre a ház megtámadása során, ami lélegzetelállító. Aztán jött ez a két idióta vágó, Dallas S. Puett, és Glen Scantlebury és szarrá vágták az egészet, hogy totálisan elvesszen a lényeg. Előbbinek harminc év alatt volt húsz filmje, köztük olyanok, mint Kull, a hódító, Háborgó mélység, és a Vörös bolygó, utóbbi a rendező, Simon West házi vágója. De miket is beszélek, az egész jelenet végső soron egy vizuális maszturbáció. Nehéz nem észrevenni a Mátrix hatást - Lara még a falon is fut. És annyira nem is cseszték volna el, ha Lara végig a fegyvereknél marad, de elkövették azt a hibát, hogy elkezd verekedni a kommandósokkal, és nevetségesen, sőt hihetetlenül fest, hogy a negyven kilós csaj, kiüti őket.

Egyébként ez megint tudatos West döntés volt, mert attól tartott, hogy a közönség elfárad a fegyveres harctól - az egész jelenet öt perc sincs! Itt bevethették volna a kutyarobotot, de miért is. Brycet bezárják a lakókocsijába, Hillary meg lead két lövés egy vadászpuskával. Az egyetlen ami tényleg jó ötlet ebben az egész katyvaszban, hogy a tetőablakon át betörő kommandós meglepődik azon, hogy Lara a csilláron ácsorog, és hát valljuk be, tényleg az lenne az utolsó hely, ahol az ember várná, hogy ott találja a házigazdát. Aztán Lara lemenekül a garázsba, csak mert rendezőnk megőrül az angol kocsikért, és betolhatott egymás mellé egy sereg angol autócsodát kpaunk itt Aston Martint, Lotust, McLarent, TVR-t, Arial Atomot, Jaguárt, Land Rovert, Range Rovert, Mini Coopert, és egy öreg Lea-Francist.

A McLaren persze nem adott autót, így West egy magánszemélytől kölcsönözte, de így is csak egy napra tudták kibérelni olyan drága volt a biztosíték amit fizetni kellett érte. Ezért megépíttette a kocsi mását habszivacsból és az összes távoli jelenetben ez látható. Egy abszolút felesleges jelenetben, egy totál lényegtelen részlet, és mindezt azért mert a rendezőúr autóbuzi! Aztán a végén ennek is kivágja a felét, emiatt nem érthető a poén, hogy Lara betöri a Land Rover szélvédőjét. A jelenetben ugyanis Lara nem látja ki hol van, de azt tudja fejből melyik kocsi hol parkol. A kapcsolatot Ericcson bluetooth headsetten tartják - hogy legyen kis reklám is, a későbbi játékok be is építették featureként - és Bryce irányítja a kocsik alapján merre lőjön, de pár nappal korábban kölcsönvette a McLarent és a Roverrel parkolt be a helyére.

Félórával a film kezdete után után a gonoszok megszerezték a MacGuffint - ami alapvetően egyáltalán nem rossz húzás, mert azért ritka, hogy ekkora hátrányba kerüljön a főhős -, majd hiányzik egy újabb kivágott jelenetet Powell és Pimms között, Powell valamikor ekkor ölhette meg Wilsont is. Amikor Ian Glen egy interjúban magyarázza, hogy mennyit tanulta, hogyan kell a katanával bánni, és aztán meg kivágták az egészet, az több mint vicces. De a lényeg, Lara nem tudja hogyan tovább. Mi más is mozdítaná előre, mint egy levél a halott apjától, ami pontosan ezen a napon érkezik meg. Márpedig ez egyetlen egyszer működött valóban jól, egy olyan filmben ahol az időutazás volt a téma, a Vissza a jövőbe 2-ről beszélek.

Azt már nem is tudom hova tenni, hogy West a kommentárban külön kitér arra, hogy nem azt jelenti a letakart könyves szekrény, hogy Lara nem olvas, hanem, hogy az apja könyvtárához nem nyúl annak eltűnése óta. Ezek tényleg idiótának hiszik a nézőket. Egyszer megnéznék egy forgatást, ahol kendőzetlenül beszélnek a nézőkről. - A lényeg, hogy a hülye paraszt beüljön és megnézze. Mit akarsz te ezen csiszolni még? - Nem kéne egy kicsit hűebb maradni az alapanyaghoz? - Nem kéne!!!! Csak az számít, hogy kifizesse a jegy árát! Szóval ezt a magyarázós, szájbarágós részt is jól összecsapták, és végül Lara megtudja mi után is kell nyomoznia. A Fény Háromszöge után, ami a világot romlásba dönti. Majd a visszaemlékezés végén megkapja utasításban a halott apjától, hogy húzzon el Kambodzsába.

Ami, egy kurva jó helyszín, tipikusan Tomb Raideres, hogy úgy mondjam. A két hét, amíg itt forgattak egyébként sem volt veszélytelen, amerre haladtak aknakeresők előzték meg a stábot, mert a mai napig találnak még bombákat, aknákat, amik simán okozhatnak katasztrófát. A Tomb Raider az első film, amikor a filmesek ismét biztonságban utazhattak el az országba. Utoljára az 1965-ös Lord Jimet forgatták itt, aztán jött Pol Pot rémuralma, a vietnamiak megszállása, majd polgárháború - Pol Pot végül 1998-ban halt meg szépen, csendben, békében miután kiirtotta a lakosság közel egyharmadát. Eredetileg az ötlet a Kínai Nagy Fal lett volna, és az agyaghadsereg életre kelése, de Kína nem adott engedélyt a forgatásra. Felmerült, hogy megépítik a Nagy Fal egy részletét Skóciában, de végül West a sokkal jobban használható Angkorvat mellett döntött.

img_5564.jpg

Powell saját gárdával rendelkezik, akik rommá lőtték a Croft birtokot, emberei legtöbbjét igazi katonák alakították, akik nemrég tértek vissza Boszniából, és Sierra Leonéból, és a brit hadseregben rendszeresített Heckler & Koch gyártmányú G36k-t használják, amely egy rövidített csövű karabély. Erre a helyi rizstermelőkkel akarja lerombolni a templom egyik falát? Ne mondja már nekem senki, hogy ez a legjobb ötlet? És háromszáz embernek, még ha vézna is, nincs akkora ereje, hogy azonnal ledöntsön egy láthatóan romos állapotban lévő falat? Nem lett volna egyszerűbb felrobbantani? Ha már úgyis rombolunk. Főleg, hogy tempus fugit, mert ezekre a helyekre az együttállás meghatározó fázisaiban kell odaérni. Powell odaszól Alexnek, hogy tegyen már valamit, hogy felgyorsítsa a munkálatokat. Erre mit csinál ez a barom? Rájuk szól, hogy hééé gyorsabban, aztán beáll közéjük húzogatni a kötelet. Mert ha Daniel Craig valahova beáll, ott falak dőlnek le.

Kihasználatlan a Land Roveres rész is, mert semmi értelme. Lara siet az ősi templomhoz, amit egy óra alatt meg is talál, mert a jázmin épp ott nő. De azért forgassuk le, mert csak. Igaz, hogy a fákról kígyók, meg békák, meg tücskök bogarak esnek az autóba, de azért vegyük fel még hatvanszor, Angelina Jolie hülyét kapott a jelenet forgatásakor. És ahogy megtalálja a templomot is. Már megint a véletlen segít neki, meg egy halott kislány szelleme... nem a tárgyi tudása, vagy a tapasztalata, esetleg az ösztöne. Ebből a szempontból a Tomb Raiderben túl sok a véletlen, és túl sokszor vezeti Larát valami felsőbb hatalom a megoldás felé, lásd az óra megtalálása, templom megtalálása, és így tovább.

A külső jelenetek egyből meghozzák a kedvet, hogy az ember elzarándokoljon ebbe az országba. Az Angkorvat mellett olyan lenyűgöző építményeket láthatunk, mint a Phnom Bakheng - ahova ledobják Joliet - a Bajon, vagy a fákkal benőtt Ta Prohm, ami a film óta zarándokhely lett. Amikor Jolie leesik a lyukba egy olcsó, de nagyszerű trükkel oldották meg; egy helyben áll és kapálódzik, míg a festett hátteret rohamos sebességgel húzzák mögötte, és a fejére leveleket fújnak egy ventilátorral. Angkorthom déli kapujának ledöntését tényleg megcsinálták, már rég nem volt ott szobor, csak a bejárat, arról méretet vettek, Londonban legyártották az építőelemeket, és behelyezték a vájatba, majd a felvételkor kihúzták a statiszták.

A Táncoló Fény Sírját a Pinewoodban építették fel, és hogy elhitessék a közönséggel, hogy még Kambodzsában járunk a nyár kellős közepén, az összes szereplőre műverejtéket tettek, mert egyébként a stúdióban hideg uralkodott. Az egész filmben ezeket a sárga fáklyákat reklámozzák, - hatezret használtak el a forgatás során - nem tudom elképzelni, hogy ez mekkora fényt adhat valójában, de persze a helyszín természetellenesen világos, a szereplőknek nem is kellene ilyesmit használni. Chris Courboldot a film speciális effektusaiért felelős emberkét nem tudom dicsérni. Ahol szinte kizárólag számítógéppel kellett dolgozni ott nagyon kilóg a lóláb, annyit se tudtak megoldani, hogy ez a higanyos hányás hihetően sikeredjen.

A kőmajmok ébredése egy fokkal jobb, - ezeket a Bantejszrei templombejárat őrzőiről mintázták - de nem véletlenül kapják szét olyan hamar mindegyiket, mert limitált mozgással rendelkeznek. Pedig a sejtetés jól sikerült, ahogy lassan kong a nagy óra, jelezvén, hogy valami készül. El kell ismernem nem rossz húzás, hogy Lara az utolsó pillanatban inkább összefog Powellékkal, csakhogy minden jól sikerüljön - Alex West nem egy jó sírrabló -, de aztán megint következik egy totál idétlen pillanat, amikor Lara ráugrik erre nagy - most mit szépítsem? - dákóra, hogy behatoljon vele Brahman mézes csuprocskájába. Az egész jelenet duzzad a szexuális többlettől, és akkor még Jolie így élvezkedve ringatja a lába közt a hatalmas dákót. Eredetileg kaszkadőrökkel akarták felvenni, de mindkettő tengeribeteg lett a jelenet során, és végül Jolie vállalta, meglovagolta a farönköt és... élvezte is.

A harc a kőlényekkel elviekben ötletes, de számomra már 15 éve is hihetetlen volt - pedig akkor a CGI még nem avult el a filmben. Az pedig, hogy ezek a kőlények szétrúghatók, még azt is nehezen hiszem, hogy a sima pisztolygolyók ártanának nekik. És ha már a filmet így csinálták meg, hogy a rossz fiúk néha segítik Larát, mégis miért hagyják magára, amikor nála a háromszög egyik fele. Nem kéne inkább segíteniük a harcban? Az ötlet persze azért született meg, hogy Lara ne embereket és állatokat gyilkoljon a filmben, mint ahogy azt a videojátékban teszi. Dacára a sok lövöldözésnek, Lara senkit nem öl vagy sebesít meg a filmben.

Az egész filmben, ha a normál ugrándozásokat nem vesszük annak, itt van az egyetlen alkalom, amikor igazi Lara mozgást láthatunk, ami ismét megidézi a játékot. Amikor az egyik szárnyas kőlény üldözi, átbucskázik alatta amivel eléri, hogy rögtön megfordul és szétlövi a következőt. Később a távolból végrehajt egy fejesugrást a folyóba. Powellnek is adatik egy nagy pillanat, amikor el akarják találni egy lándzsával, maga elé húzza egyik emberét, akinek teste felfogja a halálos sebzést. És persze darálódnak az emberei, de mivel ezek csak arctalan katonák, azt se vesszük észre hányan halnak meg. Pimmsen, és Alexen kívül csak Powell rohamcsapatának főnökét lehet megkülönböztetni, aki egy nagydarab néger, őt West akkor nézett ki a szerepre, amikor egyszer az ürge taxival eldobta valahová.

A középső buddha szobor, maga Brahman a három arcával, itt megidézik Ray Harryhausen legendás filmjét a Szinbád arany utazását. Az viszont megint csak nevetséges, ahogy a filmkészítők azt magyarázzák, hogy a szobor úgy mozog, hogy az ősi tudás benne foglaltatik, ahogy lassan becserkészi Larát. Hát tényleg, észre se lehet venni, ahogy ez az öt méter magas kőóriás épp cserkészik, meg rejtőzködik... Isten áldja Simon Westet az audiokommentárért, így végre megtudhattam, hogy ennek a jelenetnek mi volt a koncepciója. Lara lövi Brahmant, és kifogy a tár, erre megnyom a hátizsákján egy gombot, és kijön ez a újratárazó akármi, - ami egyébként megint csak nincs a játékban - és lesz tartalék lőszere, aztán ez is elfogy. De közben szétlőtte a szobor arcát, így az "nem tud látni"? ekkor Brahman is fordít egyet az fején, ergo neki is van tartalék(arc)a... micsoda szofisztikált, intelligens poén... ha... ha...

A templomos rész után kapunk egy újabb fölösleges jelenetet, - és egy újabb reklámot az Ericcsonnak, ezúttal az R310-es mobilnak - Lara elmegy a buddhista szerzetesek közé, mert van még két és fél napja, amikor nem kell csinálni semmit, persze kiderül, hogy mindenki akivel találkozik ismerte az apját. És mi a lényege az egésznek? Semmi, csak ha már Kambodzsában vagyunk, forgassunk a szerzetesek között is, mert olyan jó lesz. Jolienak még azt is elintézték, hogy egy igazi jóga szertartáson vehessen részt, bár mivel nő és nem szerzetes nem hordhatott narancssárgát, ezért egy barackszínű leplet kapott. És hát azóta már tudjuk, hogy Joliera milyen nagy hatást gyakorolt az ország, amikor elment azt se tudta ki volt Pol Pot, csak arra lett figyelmes, mennyi kisgyerek szaladgál amputált végtagokkal az utakon, és egy évvel később örökbe fogadta első gyermekét Maddoxot.

buddhist_monks_in_front_of_the_angkor_wat.jpg

Következik az elkerülhetetlen, Lara és Powell összefogása, hogy együtt megtalálják a háromszög második részét. Ezt a részt ha mást nem benne hagyhatta volna West, mert egy lényegi részét képezte a jelenetnek, több mindent megtudtunk volna az Illuminatiról, ráadásul képes volt kivágni azt a dialógust, amivel agyonreklámozták a filmet: - Megpróbálna megölni! - Sose ölnék meg egy hölgyet! - Azt mondtam próbálná! A Lara és Alex közötti kapcsolatot jobban megmagyarázta volna egy újabb kivágott jelenet, amiben Lara visszaveszi Alex apartmanjából a háromszöget. Eredetileg az egész Alexos részt kivágta West, de a tesztvetítés során visszatette legalább az első felét, - amikor Lara elrejti a háromszöget nála, míg Powellal beszél - hogy a közönség gyönyörködhessen Craig testében.

A film utolsó nagy helyszíne Szibéria, amit valójában elsőként forgattak le Izlandon. Nem értem miért ragaszkodtak az orosz területhez. Szerintem Izland még sokkal jobb is, és ha a Tízezer Árnyék Temploma a történet szerint itt lett volna, akkor valóban a világ két sarkába vitték volna a háromszög két felét. De Szibéria, meg Kambodzsa, még csak nem is külön kontinensen helyezkednek el. A Brit Királyi Légierő két Chinook helikoptert is a filmesek rendelkezésére bocsátott, amivel ugyan Izlandig nem utazhattak el, helyette a Salisbury síkságon vették fel a landolást, majd az izlandi gyaloglásnál alávágták a helikopterek zaját. West azért választott második helyszínnek havas területet, mert a kalandfilmek legtöbbje sivatagos környezetben játszódik, és mi más lenne az ellentettje ennek, mint a hó... Ha már sivatagos közeg, a film eleje azt akarta velünk elhitetni, hogy Egyiptomban járunk... csak mondom.

Azt se értem, hogy Bryce-t minek kellett magával rángatni Larának erre az útra? Behatolnak a Halott Zónába, ahol semmi elektronikus kütyü nem működik, és akkor kirángatja vackából a technikai zsenit? Se neki, se Pimmsnek nincs funkciója a továbbiakban. A három "kacsa" kihasználása sem épp a legjobb, ha már három van benne, nem lett volna kalandosabb mondjuk legalább ha az egyikkel történik valami az odaúton? Vagy akár mindkettővel, valami jó kis csapdába belemásztak volna. Az kalandosabb amit West mesél, hogy kifogytak a benzinből, és ha nem jár a motor, a vízen ezek szépen elkezdenek süllyedni. Legalább fogytak volna a katonák, és csak a főbb szereplők maradtak volna a végére. Pláne hogy itt már nem is lehet harcolni senki ellen. Ha így nézzük a Tomb Raider csúcspontja egyértelműen a kambodzsai rész.

Ha úgy érzed, hogy akár Szibériában, akár Izlandon meglehetősen idegen egy ilyen aprólékos gépezet, mint a naprendszerünk modellje, jól érzed. Az eredeti koncepció ugyanis az lett volna, hogy három részre törik a háromszöget - ahogy egyébként logikus -, és három sír van, amely közül a harmadik Velencében lett volna, elvégre Itáliában készítettek ilyen mechanikus ketyeréket. De hát le kellett faragni a költségből - és annyira kellett az a McLaren a garázsba -, hogy inkább kidobták a harmadik helyszínt, és betették a planetáriumot egy szétfagyott barlangba. Bocsánat a Tízezer Árnyék Templomába. Amit persze ismételten Petruccelli épített meg a Pinewood egyik szegletében.

Az extrák közt legalább ötször elmondják mennyire veszélyes volt ez a része a filmnek, merthogy a szerkezet acélból épült, és mindegyik kar három tonnát nyomott. Ha az ember nem vigyázott, és rajta csimpaszkodott, forgás közben simán kettévághatta... most komolyan azt gondolják, hogy bárki elhiszi ezt a maszlagot? A filmben is maximum jól fest az egész, de hogy ezen izgulni? Mert vízbe esik pár katona? Mi bajuk lesz ezen kívül? Lehet az egész ötlet a Pitch Blackből származott, ott is volt együttállás, meg naprendszermodell. Ennél nagyobb probléma az ismételten hiteltelen CGI - főleg a kutya átugrása az egyik fénygömbön, ami már önmagában is gáz, meg ezek az elhajló, gumiszerű óraalkatrészek.

A finálé számomra több szempontból is csalódás. Először is, Powell megöleti a főnökét, plusz annak pár emberét a sajátjaival, aztán amikor nagy ésszel nem tudja összeilleszteni a két fél háromszöget, kínjában megöli Alexet is, - erről a rendező megint azt mondja ez is az egyik rejtvénye, amit a elhelyezett a filmben, hát azért ezeket felfedhette volna az audiokommentár során, mert 15 éve nem tudja senki rajta kívül, mégis mit kéne keresni... Emiatt Lara arra kényszerül, hogy - már megint a seggéből előrángatva - hirtelen megoldja a feladványt. Most mondanám azt, hogy ez olyan nagy baj, hogy nincs megmagyarázva - lehet látta az óra belsejében úszkálni a homokszemet by William Blake? - de emlékeztek Az elveszett frigyláda fosztogatóira? Indy honnan a francból tudja, hogy be kell hunyniuk a szemüket, és akkor őket megkímélik a szellemek? Úgy látszik vannak dolgok amiket a hősök csak tudnak.

Powell legyőzése viszont egy hihetetlen nagy csúcsjelenet. Mármint, hogy Lara megszerzi a háromszöget, lemond apjáról, de Alexet visszahozza az életbe, és végül a saját kését hajítja a főgonoszba, ami végez vele. És közben mindenki más áll megfagyva, és az az a zene alatta! Ez egy tökéletes jelenet, lett volna ebben a filmben kraft. De aztán West ezt is elbaszta jó ízléssel, mert kevésnek tartotta, és ezután mi történik? Az összes rosszfiú elmegy, Lara meg marad és agyonveri Powellt, aki úgy küzd, mintha nem előtte vágtak volna bele egy kést. Minek feküdt addig a földön? Pihent? És ez a kiszólás - Fegyverek nélkül! - hát hogyne. Kiábrándító ez az utcai bunyózás, és nem is méltó halál egy film főgonoszához.

Az eredeti tervek szerint Powell az idő fogságába esett volna a bűneiért, és megkövült volna, amúgy Han Solosan az idő városában, na az egy valóban méltó vég lett volna. Erre, ugyan már, verjük agyon, mintha csak egy gagyi gengszter lenne. Aztán persze az utolsó pillanatban Lara kimenekül, mielőtt felrobbanna az egész hóbvelevanc - amit megint csak azért robbantottak fel, mert "amúgy is szét kellett volna bontani" akkor meg miért ne? Lara mi máson menekülne ki, mint a Huskyk által húzott szánon, ahol a saját csizmáján sízik egyet az alagutakban. Itt kapjuk az utolsó utalást a játékra, amikor azt mondja: A-ha, mert Lara a játékban is ha talált valamit, ezt mondta. Igaz az még jobb lett volna, ha hirtelen bejátsszák azt a zenei motívumot, ami szintén jellegzetes a játékra, mivel az A-ha, csak a második résztől került be, de ne legyünk tehetetlenek.

Érdemes figyelni Lara arcát, ahogy vigyorog miközben a kutyákkal húzatja magát. Most komolyan lehet venni ezt a nőt? Mintha nem is a halál torkából menekülne. Elvicceli az egészet. Girls just wanna get fun. És a film végén mit nyertünk? Fejlődött hősnőnk bármiben is? Elengedte az apját, megtalálta a lelki békéjét, még egy kis kosztümöt is felvett, de aztán pontosan ugyanoda kerülünk amivel kezdődött a film. Jön kutyarobot, Lara meg rámarkol a fegyverekre. És ennyi.

A kritikusok a földbe döngölték a filmet, egyedül Jolie teljesítményét méltatták - Roger Ebert négy csillagot adott erre a hulladékra! - de a kasszáknál jól teljesített. 2001. június 15-én mutatták be, a nyitóhétvégén a legtöbbet hozta, 48 milliót, ezzel megdöntötte az addigi csúcstartó Horrorra Akadvát - mármint legjobb első hétvége, amiben a főszereplő nő. Végül 274 milliót kaszáltak vele, rögvest az első legsikeresebb játékadaptáció lett, a trónról, csak a 2010-es Prince of persia taszította le, majd még abban az évben a harmadik helyre száműzte a Kaptár - Túlvilág. Idén pedig szintén hátrébb került a WarCraft - Kezdetek miatt. Jegyeladás terén azonban továbbra is vezet.

A film zenéjét sokan ütik, de Greame Revell szerintem egészen különleges albumot hozott tető alá, az fix, hogy nem Tomb Raideres, de tegyük gyorsan hozzá, a játékban NINCS zene, csak néha egy dallam. Ezek kétségtelenül felcsendülhettek volna bizonyos időközönként, de sajnos ezt mindegyik adaptáció hanyagolja. Revell ráfeküdt a sejtelmes vonulatra, bizonyos téren eltalálta mit is kell komponálnia - pl. a Letter című szegmens, vagy amikor hőseink egyre mélyebbre hatolnak Szibériában - ott például egy helyi törzs, a tuvanok jellegzetes torok énekét építette be és fantasztikus eredményt ért el vele.

Revell egy méltatlanul kezelt, igen tehetséges zeneszerző, aki egyedi hangzásvilággal operál. Én különösen szeretem a munkáit, olyan filmekhez szerzett zenét mint a Pitch BlackA holló, vagy éppen A halál napja. Eredetileg nem őt akarták felkérni, hanem Nathan McCree-t, de a producerek úgy döntöttek egy nagyobb név dukál ehhez a projecthez, így megkeresték Michael Kament. Kamen két demót is írt, de nem kapott visszajelzést sem a producerektől, sem pedig a rendezőtől, így otthagyta a projectet és megcsinálta helyette az Elit alakulatot. Így az utolsó pillanatban kellett zeneszerzőt találni, és emiatt esett a választás Revellre, aki kevesebb mint két hét alatt hozta tető alá a végleges scoret. A zenét olyan langyosan fogadták, hogy később Revell bocsánatot kért miatta. Pedig szerintem semmi oka nem volt szégyenkezni, hallgassátok csak:

Akinek sokkal inkább bocsánatért kéne esedezni az Peter Afterman, aki fölöslegesen, és indokolatlanul összedobálta a 90-es évek végét idéző techno és R&B betétdalokat. Oké a U2-t be kellett tenni, mert velük már volt egy előélete Larának - még közös videoklipet is forgattak -, de van itt Fatboy Slim, Nine Inch Nails, Chemical Bothers, Nelly Furtado, Outkast, Moby, Basement Jaxx és sok egyéb. Összesen kettőt tartok igazán szükségesnek, pont azokat, amik rá sem kerültek a CD albumra. Egyik az orientalista Lila a Vastól ami a fürdőzéskor hallatszik. A másik a bungee-balett alatt szóló Piano Concerto F minorban Johann Sebastian Bach-tól Hae-Wong Chang előadásában.

 

A DVD-kiadásról - 

A Tomb Raider tipikus 2000-es évek eleji DVD kiadást kapott, ami azt jelenti, hogy a 2002-es első kiadáson nincs rajta a szinkron, viszont tömve van extrákkal, még úgy is, hogy egylemezes. 2008-ig kellett várni a szinkronizált verzióra, de erről meg ledarálták az ÖSSZES extrát, szóval aki teljes élményre vágyik, annak kétszer kell megvenni a filmet. Fogalmam nincs miért szopatják így azokat akik nem ellopják, hanem megveszik a filmeket, de mentségemre legyen mondva cserébe vártam míg háromszáz forintra lemennek a korongok. Utóbbi kiadványra rátették a cseh, meg a török szinkront is 5.1-ben, hagy örüljön a paraszt. Egy évvel később jött a Blu-ray, amin már mind az extrák, mind pedig a szinkron is szerepel, szóval ha be akarsz rá ruházni, a Blu-rayt válaszd egyértelműen. Igaz arról meg a DVD-ROM-os extrák kerültek le, amik jelen film esetében rengeteg információt adnak, és szinte azokon találhatóak a legjobb interjúk.

cover.jpg

A borító pofás, ki más lenne rajta, mint a dögös és cool Angelina Jolie, amint épp pózol - abban a ruhában amit így sosem láthatunk rajta a filmben. A különleges kiadás gyűjtőknek nyilván nem volt eléggé különleges, mert belső borító az nincs. A lemez szitázása viszont szép, a menü meg egyenesen kincs, mert mozog és WOW! A főmenü a rejtélyes órát formázza, az Extrákat pedig az Orrery-re tették rá. Minden bolygó kapott egy témát. Minthogy hang csak angol van, feliratból kapunk bőségesen, angolt, csehet, lengyelt, románt, izlandit, bolgárt, arabot - a borítón nincs feltüntetve! - és mágyart, gondolom ez lenne a magyar. A feliratok sárgán jelennek meg a filmen, és helyenként nem azt írják, amit mondanak, ami meglehetősen zavaró egy idő után.

Egy tucat jelenet közül választhatunk, ami elsőre kevésnek tűnik, de ennél a filmnél bőven elég, és minden mozog, meg forog, meg kijön a képből, és mindenhol a zoodiákus, meg a bolygók jelei találhatóak, hogy az asztronómiás szálat erősítsék. Szóval a külcsín nálam tízes. Ami viszont példátlan, hogy a DVD-nek nincsenek feltüntetve a specifikus tulajdonságai a borítón! A korongon annyit írnak, szélesvásznú, és sztereó, de ez 5.1 valójában, ahogy a képarány is 2.35:1-es. A film képe bizony nem a legszebb, lehet mert teletömték a korongot extrával, és kellett a hely? Vagy csak nem törődtek vele - leszedtem 1080p-s Blu-rayben és ott se volt szebb a képe.

A legjobb csemege ezen a korongon a temérdek extra. Megnézhetjük a fentebb említett négy kivágott jelenetet, valamint az alternatív főcímet. Aki nem ismerné a játékokat, annak egy nyolc perces kisfilm ad némi rálátást. Kapunk nyolc darab vizuális effektus kidolgozását összesen húsz percben - ezeket egységesen két és fél percesnek méri a lejátszó, tévesen, van ami másfél perces, de olyan is van ami öt -, a kaszkadőrmutatványokról is megnézhetünk egy tíz perces rövidfilmet, valamint egy hét perces kisfilmet arról, hogy készült Jolie a szerepére. Interjúkat is kapunk huszonöt percben, ami azonban inkább werkfilmnek felel meg - és sajnos sok keresztinterjú került bele a többi kisfilmből. A U2-től az Elevation videoklip is felkerült, és aki ügyes találhat a korongon egy két perces easter egget is, ahol Jolie és Voight beszélnek arról milyen volt együtt dolgozni.

A korongra rákerült Simon West rendező audiokommentárja, ami sokkal jobban sikerült mint maga a film. West egy paraszt se beköszönés, se búcsúzás, néha nagyokat hallgat, de összességében sok érdekességet oszt meg a filmről, és engem totálisan meggyőzött, hogy bár vizuálisan nagyszerű, ezt a filmet ő kefélte el a hozzá nem értésével. Ez az egyetlen extra, amihez csak angol felirat van. Ámde ezzel még nincs vége, mert a korabeli trendeknek megfelelően még kizárólag számítógépről elérhető infókat is tettek a DVD-re ROM verzióban, amihez ez a retek InterActual Player kell, meg MOV, meg iPIX, meg egy csomó minden olyasmi, amit manapság már lehetetlenség elindításra sarkallni, de ha mégis sikerül, akkor a következő dolgok várnak ránk.

Először is elindíthatjuk vele akár innét is a Filmet, másodszor megtalálható a Tomb Raider - Chronicles demója, ami négy pályát tartalmaz, 2001-ben ez volt a legfrissebb játék. Aztán egy online linket, ami mára elérhetetlenné vált, és offlineban sem pakolták rá. Egy idővonalat, ahol 1995-től 2002-ig követhetjük Lara útját - vicces belegondolni, hogy azóta kétszer ennyi idő telt el -, és ezen belül koncepciózus rajzokat, terveket, játékmechanizmus leírásokat, és sok egyebet találhatunk. Az igazi nyalánkságokat azonban a Tomb Raider Archívum találjuk. Ez további almenüket rejt, ahol leginkább a Kulisszák Mögött című részt érdemes böngészni, itt temérdek háttérinfót találhatunk a forgatási körülményekről - ekkoriban kiadtak egy könyvet is erről az egészről, gondolom ez lehetett az alapja -, és bizonyos helyeken pedig lejátszható interjúkat is elindíthatunk, ha eléggé sokat trükközünk a QuickTime-val.

Ezen interjúk ma már nevetségesen hatnak 4*4 centi méretükkel a nagy képernyőnkön, rögtön el is gondolkodtam, hogy 2001-ben milyen minőségű monitorom volt még. Mindez angol nyelven elérhető, az interjúkon pedig nincs felirat, a legtöbb a formátum kerete miatt pár perces, de van ami elég hosszú. Leginkább West és Petruccelli gondolatait olvashatjuk, majd a három nagy forgatási helyszínről - Izlandról, Kambodzsáról, és a Pinewood stúdióról - szerezhetünk további infót. A következő szekcióban magáról a filmről olvashatunk, és arról ki is valójában Lara Croft. Majd megismerhetjük a fontosabb stábtagokat, és képeket nézegethetünk a forgatásról. Sőt még azok a rajzok is rákerültek, amiket annak idején a hype miatt heti bontásban tettek közzé az interneten. Ebben a blokkban utoljára a betétdalokat olvashatjuk el, de ezeket meghallgatni persze nem tudjuk.

Az interjúknál Jolie, West, Taylor, és Glen nyilatkoznak a filmről és a forgatásról - ez sem szerepel a film DVD-jén, pedig érdekes anyag. Az utókornak megőrizte a DVD ROM-os verzió a képernyővédőt - használ ilyet még bárki is? - és a korabeli 1024*768-as háttérképeket, be is tettem párat, hogy örüljetek neki. Sajnos az iPIX-nek már nincs olyan verziója ami működne, így nem tudtam kipróbálni az aprólékosan felépített térképeket, ahol minden egyes szobát bejárhatunk a Croft kúriában, aztán ellátogathatunk a film helyszíneire. Kár érte, jópofa ötlet. Az utolsó menü egy webes összefoglalót ad, ahová több mint nyolcvan fanpage került be, érthetetlen módon, csak mutatnak random tízet, és nem közlik, hogy hol is van ez a gyűjtőhely. Mondjuk nem nagy veszteség, nyilván ez sem él már, és ha beírod az internetre, hogy Tomb Raider ma már nyolcezret is kidob.

No hát ennyi lett volna kis utazásunk Lara sötét bugyraiba. Számomra egy nagy csalódás a film, és nem tudok egyetérteni Chris Stuckmannel, - dacára, hogy szétröhögtem a belem a videóján - aki szerint ez a film az egyik legnagyobb guilty pleasure. A Tomb Raider magán hordozza a késői 90-es évek minden stílusjegyét. A girl power jegyében megfogant tökös női főhőstől kezdve, az agyatlanul összedobált, logikátlan történetvezetésen keresztül, a kiforratlan, de kötelező CGI- át, az idegtépő tecno zenéig bezárólag. Azt hiszem a Tomb Raider fiaskója volt az egyik első pofon, amit már meg is éreztem, de mivel ekkoriban még nem bőgették le a videojáték adaptációkat, elintéztem annyival, a következő rész ennél csak jobb lehet.

Amennyiben tetszett az ismertető oszd meg a Facebook oldaladon.

További játékadaptációk:

Játékból filmet 1. - Hitman - A bérgyilkos

Játékból filmet 2. - Tomb Raider (2001)

U.i.: A cikk megírásakor nagy segítségemre volt a film hivatalos kézikönyve, A sírrabló (Glória, 2001) melyet Alan Jones írt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2016.09.04. 13:02:58

Akkoriban nagy csalódás volt a film, de mostanra megbékéltem vele. Már leginkább csak Speier túlspilázott magyar szövege az, ami idegesít, bakter!

Gery87 2016.09.04. 17:41:08

Tényleg állandóan vigyorog:)
Már akkoriban is egy hulladék volt a film...
de jó nőkkel meg akcióval bármit el lehet adni, nem csoda hogy a kritika ellenére sikeres lett.

Gerberus 2016.09.07. 06:57:23

Megnyugtat, hogy nem csak én láttam egy összedobált, kamaszoknak készült bugyutaságnak. Kár, mert az alapanyag jó lett volna, de ezt egyértelműen elbaszarintották.

Jerryco 2016.09.07. 22:36:45

És végül kiderült, hogy a szar első rész valóságos remekmű a fos második részhez képest, aminél a képarány volt az első, ami belém szabta az ideget.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.09.07. 23:07:59

@Jerryco: na na na, a második rész ha csak pár paraszthajszállal, de jobb ennél, tudom nem tudod kiheverni a cápás részt, de kérlek... tedd túl magad rajta

Jerryco 2016.09.08. 06:22:01

@scal: Na, még az a cápás rész is. Előbb megsérül a combján, mert rálőnek szigonnyal, de az a vér nem megfelelő a cápa odacsalásához, ezért, biztos, ami biztos, "eret vág" magán. Gondolom, mivel korábban szokása volt vagdosni magát, teljesen egyetértett ezzel a megoldással. És ez még a film eleje.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.09.08. 08:20:09

@Jerryco: de azért olyan dolgokat ne rójj, már fel a film hibájaként, amikor véletlenül még hasonlít is a videojátékra :D, ő Lara Croft, aki pontosan ezt teszi egy cápával

Jerryco 2016.09.08. 21:55:16

@scal: Lehet, hogy játszani ezzel jó, de nézni nem volt az. :)
süti beállítások módosítása