Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A tanú

2011. július 22. - Santino89

„A torkánál ragadta meg a kérdést”
 
Bepótoltam legnagyobb hiányosságomat. Éreztem, hogy napról napra egyre cikibb és gázabb lesz, hogy nem láttam Bacsó Péter A tanúját. Bevallom őszintén, a végére már egy kis dac is bekerült, hogy csak azért se nézem meg. De hát nem vagyok a magam ellensége, úgyhogy ez a nap is eljött, most már én is láttam A tanút.
Mindig olyan szívmelengető érzés számomra olyan magyar filmet látni, ami jó. Talán tényleg csak a sok gagyi szar miatt van bennem egy alapvető ellenérzés hazánk mozijaival kapcsolatban, de kétségtelenül ennek köszönhető ez a kellemes állapot is, amikor elindítok egy jó magyar filmet. Amiben ismerős figurák, ismerős hangon beszélnek, és úgy minden rendben van.
A tanút nem igazán értem, hogy készülhetett egyáltalán el ’69-ben. Az egyértelmű, hogy betiltották, de a dobozig is el kellett jutni valahogyan. Talán az elvtársak ennyire humorosan fogták már fel a dolgokat?
A tanú egyébként tényleg vicces. Szellemes az elejétől a végéig, a szituációktól kezdve a párbeszédeken át mindenig. Igazi szatíra, amely remekül mutat görbe tükröt egy alapjaiban romlott rendszernek, olyan ellenállhatatlan humorral, hogy igazán még a komcsik se haragudhattak érte. A film legfőbb erőssége a forgatókönyv, erről tanúskodik (érted TANÚskodik) a rengeteg szállóige, amelyek azóta a köztudat részeivé váltak, és azok is nap mint nap idézgetik, akik sose látták ezt a mozit. A színészek szintén kiválóak Kállai Ferenc lényegében eggyé válik ezzel a figurával, Őze Lajos pedig kétségtelenül a magyar filmtörténet egyik legemlékezetesebb karakterévé vált. Monori Lilibe pedig kis híján szerelmes lettem.
Szóval jó film A tanú, tényleg szórakoztató és tanulságos. Egyetlen hátránya, hogy kell némi aggyal, történelmi ismeretekkel, és minimális intelligenciával rendelkezni ahhoz, hogy az ember igazán élvezni tudja.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.07.23. 18:23:22

milyen szépen hangzik ez a mondat: "Egyetlen hátránya, hogy kell némi aggyal, történelmi ismeretekkel, és minimális intelligenciával rendelkezni"

neked van egy ilyen groteszk humorod XD

látod már megint láttál egy klasszikust :D

1969-ben azért már létezett az Új Gazdasági Mechanizmus, holdra szállást közvetítették - ami egyértelműen a Nyugat diadala volt, vagyis már nem volt az az őrület ami előtte, akik a boldog gulyáskommunizmusra emlékeznek, azok elsősorban a 68-tól 89-ig gondolnak a Kádár-korszakra, amikor lehet be kellett fognia pofád, de volt lakásod, munkád, ég autód is lehetett, még nyaralni is elmehettél, - sőt, hát még filmeket is készíthettél - most meg megbaszhatod ezt a kurva nagy szabadságot

és az is közre játszott, hogy a Tanú az 50-es éveket állítja pellengérre, és nem az akkori rendszert

jaaa, a Tanú 2-őt meg ne nézd :D

UI: "Bevallom őszintén, a végére már egy kis dac is bekerült, hogy csak azért se nézem meg." én a Legényanyával jártam így, mert egy farokságnak tartottam, aztán megnéztem egymás után ötször :D

UI2: "azóta a köztudat részeivé váltak" helyen, a popkultúra részévé lett

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.07.23. 18:42:49

Persze ezzel tisztában vagyok mind, de ha belegondolsz, Virág elvtárs sem körömletépéssel bírja rá Pelikánt, hogy tanúskodjon, annál sokkal finomabb "kádáribb" módszerekkel dolgozik. Úgyhogy ez nagyon kemény filmnek számíthatott már akkor is.

Szerintem az, hogy az élet nem habostorta, sokkal inkább a köztudat, semmint a popkultúra része.

Ui: egyébként most is van hol laknom, van autóm, van munkám, jövő héten megyek nyaralni, és még pofázhatok is. Undorító dolog egy alapvetően hibás rendszerről nosztalgiázni, amely alapjaiban volt visszataszítóan romlott, és nagyban felelős a jelenlegi szomorú állapotokért is.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.07.23. 19:32:39

na és hova mész? és mennyi hiteled van? :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.07.23. 19:41:27

Balatonra.
És egy forint se. :)
Más kérdés, Magyar elvtárs? Párthű vagyok, és nem akartam senkit se izgatni xD
Egyébként sokak szerint nem igazán történt komoly változás a '89-es "gengszterváltás" óta.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.07.23. 19:50:57

hát baszki akkor te tudsz valamit, oszd meg a titkod :D - nekem minden második haverom, ismerősöm, hitelt nyög, mert máshogy nem jut lakáshoz, kocsihoz -, még én sem tudom hogy jutok lakáshoz, de pozitívan gondolkodok, az autóm meg itt parkol a szekrényemben, DVD-knek álcázva :D

hát azért ezzel vitatkoznék, az ország jelentős részét sikerült külföldiek kezébe juttatni, én nem mondom, hogy lőjük le aki kitalálta privatizációt, de azért 515 maradjon már hazai kézben - alapvetően az a bajom, hogy majmoljuk a demokráciát, de csak a baromságokat hozzuk be

UI: megnéztem azóta a RainMant, meg a Pretty Womant is (utóbbinál rá kellett jönnöm, hogy én ezt a filmet egyben még sose láttam, mindig csak részeket belőle - és hogy itt Julia milyen kis sunázni való volt még :D)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.07.23. 19:56:19

A titok nagyon egyszerű: nem veszek semmi olyat, amire valójában nincs szükségem. Nem veszek félévente telefont, és pláne nem veszek olyasmit, amire valójában abszolút nincs is pénzem.
Undorító dolog ez a fogyasztói társadalom, ami teljes mértékben az emberek kapzsiságára és hülyeségére épül. Mint a Harcosok klubjában az ikea lakás. Valójában mi történt, amikor leégett? Semmi. Értéktelen kacatok voltak. Meg, tudod, ami birtokolsz, az birtokba vesz, stb ;)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.07.23. 20:21:52

Hát oké, én legszívesebben egy szállodában laknék, mert ha kitör a háború, nincs otthonom amit elveszíthetnék, szóval ezzel egyet értek. De azért ne felejtsük el, hogy valahol lakni kell. Azt mondtad van hol laknod, nyilván be van bútorozva, azért aludtam földön, és ágyban jobb, ettem állva, és ülve jobb :D szóval lehet nincs szükségem komódra, meg elvagyok napokig 5 nm-en de azért nem szívesen laknék egy barlangban. Jó ha valahova hazamehet az ember, ahol kicsit egyedül lehet.

Én se veszek semmi olyat amire nincs szükségem (pl. ruhát :D) három sőt már négy éve hordom azt a cipőt amit szülinapomra kaptam, nem vagyok divatfüggő, telefont pláne nem veszek féléve, cigire nem költök, drogra nem költök, nem járok gépezni - és már filmeket se vásárolok olyan tempóban, lévén szinte meg lesz lassan minden ami kell.

De azért néha lehet úgy vannak vele az emberek, hogy nem csak a közüzemi számlákra kellene leszórni a pénzt.

Balatonon hova?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.07.23. 22:57:17

Nyilván, de lehet bútort vadiújat, gecidrágán venni katalógusból, és lehet kurvaolcsót és szépet a vaterán is (saját tapasztalat). És nyilván én sem alapszükségletekre gondoltam, hanem felesleges faszságokra.
Inkább az a baj, hogy nem szeretnek dolgozni az emberek, és ömlik belőlük a negativitás, meg a felelősséghárítás mindenki másra. De persze régen milyen jó volt... a faszt! Én még olyan embert nem láttam, aki keményen dolgozott volna, és ne vitte volna valamire.
Lellére, a nyaralónkba.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2012.01.20. 16:20:53

Ha szabad egy szót a filmről... ;)
Szóval igen, A tanú tényleg az, amit minden filmbarát látott, elismer, szeret, és kvázi kívülről tud. Azt hiszem, szinten minden újra és újra meg is nézi időről időre.
De...
Erősen biztatnék a pár éve kijött DVD megnézésére! Rendező audiokemmentár van rajta, ami egyrészt ritkaság hazai filmeknél, pláne egy elég réginél.
Bacsó Péter ráadásul szenzációs dolgokat mond rajta.
Méghozzá nem nagy forgatási titkokat, leleplezéseket - hanem ellenkezőleg: hogy nincs titok!
Hogy nem zseniális nemtudommivel fabrikálták azokat a bizonyos, mára a popkultúr, sőt, a közbeszéd részévé vált mondásokat, poénokat - hanem egyszerűen leírta és leforgatta,ami épp eszébe jutott, nem is gondolva, hogy ezek mennyire túlélik a filmet.
Döbbenetes, ahogy a szavaiból kiderül, mennyire "egyszerűen" készült ez a mozialkotás.

Eszembe jut, milyen sok más klasszikusra igaz ez: hogy a fene se gondolta előre, vagy menet közben, de még az elkészültük után sem, hogy örökzöldek maradnak. Sima átlagos fimnek szánták őket alkotóik. Mint a Casablancát, a van,aki forrón szeretit, stb.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.01.20. 16:24:15

@wmitty: Köszi, az ajánlást, feltétlenül utána fogok nézni!
süti beállítások módosítása