Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Fantasztikus Négyes

2015. augusztus 17. - Ike The Rock Clanton

A filmgyártás történetében volt már tini Superman, tini Batman, tini pókember és még ki tudja hány a tini hősök sorából. A hollywoodi agytrösztök mindig is úgy vélték, hogy jó dolog tiniket szerepeltetni, ha már az érettebb, bevált színészek sem hozzák meg a várva várt sikert. Azt viszont mindig elfelejtik, hogy a sikerhez, emlékezetes jelenetek sorozatához, jó forgatókönyv is kell. Jó anyag, amelyből dolgozni lehet. Itt ez annyira nincs meg, hogy hiába a "tinisítés", a végeredmény egyszerűen felülmúlhatatlanul pocsék és ehhez képest a 2005-ben forgatott első "Fantasztikus négyes" film majdnem remekműnek számít.  

fantastic-four-film-header-front-main-stage-1.jpg

Nem szeretnék belemenni abba, hogy ki, mit szúrt el, a néző így is eleget olvashatott a rendező Josh Trank és a színészek, valamint a producerek és a Fox stúdió közötti bonyolult torzsalkodásról és egyet nem értésről. Ez még önmagában semmit sem jelentene, hiszen káosz forgatásokból is sült már ki nagyon jó végeredmény, gondoljunk csak a "Casablancá"-ra, vagy akár az "Elfújta a szél"-re, ami sokkal, de sokkal szórakoztatóbb lett, mint maga a meglehetősen lapos és vaskosságában is semmitmondó könyv. 

Azt sem szeretném körbejárni, hogy a film, miért is nem nyúl vissza a Stan Lee és Jack Kirby-féle ősforrásokhoz, az eredeti képregényekhez, s miért döntöttek úgy - jelzem megint - Hollywoodban, hogy ha az előző, mintegy tíz évvel ezelőtti verzió nem működött megfelelően, akkor fiatalítani kell és megalkották a tini-"Fantasztikus négyes"-t. Mondom, ez is megérne egy hosszabb elemzést, de hagyjuk. Leginkább a fő karakterek és az őket alakító színészek szempontjából szeretném körbejárni a témát, vajon ebben a nagy szemétkupacban, kinek is volt nagyobb mozgástere valami emlékezetest, na jó, nem, valami kevésbé szörnyűt alkotni. A történet, mint olyan, nem létezik, illetve ha az, amit a forgatókönyvírók történetként összeraktak, ez a kohézió nélküli szörnyszülött, egy pillanatig is komolyan volt véve, mint szórakoztatóipari egység, akkor az alkotóknak talán sürgősen más foglalkozás után kéne nézniük, s javasolhatnám a forgatókönyvírás tanítását egyetemen, hiszen ismerjük Woody Allen örökbecsű kijelentését: aki nem tudja csinálni tanítja és aki már tanítani sem tudja...

106527_1429531364_0784.jpg

(Vigyázat spoiler veszély!) A szálakat Reed Richards (Miles Teller) gyermekkorában vesszük fel, amikor már látszott rajta, hogy nem akármilyen tudós lesz belőle. Egy megfelelően felvezetett jelenet után, amelyből - de legalább nem a szokásos tapló módon - megtudjuk, hogy az iskolában természetesen kirekesztett volt és csak egy haver látott meg benne valamit, akinek ugyan észbeli képességei nem voltak kiemelkedőek, de legalább a barát titulusra igényt tarthatott. Ő volt Ben Grimm (Jamie Bell), akiből később a lény lett. Richard rendületlenül dolgozott tovább egy olyan teleportáló berendezésen, amellyel szerves anyagot tud eljuttatni egyik helyről a másikra, akácsak a Star Trek transzporterei. Egy iskolai versenyen felfigyel rá Dr. Franklin Storm (Reg E. Cathey), aki rögtön fel is veszi kutatóintézetébe, ahol együtt dolgozhat fogadott lányával, Sue Storm-al (Kate Mara) és annak öccsével, a színes bőrű és meglehetősen renegát Johnny Storm-al (Michael B. Jordan). S mivel kiderül, hogy a teleportáló berendezés nem a Föld egy másik pontjára, hanem egy másik dimenzióba teleportál tárgyakat, ezért bevonják a projekt kvázi elindítóját, aki nem igazán tudta anno megoldani a feladatot és ezért első felindulásában szinte minden feljegyzést és számítógépet megsemmisített, ami a keze ügyébe került és lelépett, ő Victor von Doom (Tobey Kebbell). (Spoiler vége!) S innentől kezdve, az amúgy is szokatlanul rövid, stáblista nélkül 1 óra 32 perces film a teljes zűrzavar és érdektelenség káoszába fullad. Aki ugyanis a nagy ívűnek látszó gyermekkori bevezető után, valamiféle nolani melodrámát kezdett sejteni, az súlyosan csalódott. Itt ugyanis mindenki egy kicsit bizonytalan. Az alkotók, az írók, a rendezők, a színészek. Az összecsapott filmben mindenből van egy kicsi: melodráma az elején (gyermekkor kirekesztettség), féltékenységi jelenet (egyetlen árva mondattal elintézik, amit Victor von Doom úgy mond Richards-nak, mintha éppen a tanára lenne és nem az, aki féltékeny Sue Storm-ra), suta akciójelenetek, egy 51-es körzet hasonmás, amelyet itt 57-esnek neveznek és érdektelen párbeszédek tömkelege, amelyek először csodálkozásra és bosszankodásra ingerlik a nézőt, majd egyre inkább ásítozásra. Egyszerűen nincs a karaktereknek semmiféle motivációjuk a forgatókönyv alapján, hogy azt tegyék, amit tesznek a filmen. Ennek megfelelően a színészi játék olyan lapos, amilyen csak lehet. Végül is, ha a film már semminek nem elég jó és süt róla, hogy össze van tákolva, akkor az alakításoktól sem lehet csodát várni. 

f4_13_a.jpg

Reed Richard anno és most: Ioan Gruffudd Richards-a ugyan felnőtt karakter volt és nem egy önbizalomhiányos tini (amennyit megtudunk róla az összefércelt forgatókönyvből), aki hirtelen öntudatára ébred, amikor a csúnya, gonosz hadsereg megpróbálja kihasználni őket, ennek ellenére semmivel nem tud emlékezetesebb alakítást a magáénak tudni, mint Miles Teller. Mindkét színészi játék elsikkad az érdektelenség és a szürkeség homályában. 

Johnny Storm anno és most: Chris Evans alakítását - bár soha nem tartottam egy színész zseninek - akkor sokra tartottam. A pasasnak van némi tehetsége a helyzetkomikumhoz és az öniróniához és ezt a bárgyú forgatókönyv ellenére, vagy éppen ezért (túlságosan is próbálták az idiotizmus határát feszegető gagekre helyezni a hangsúlyt) meg is tudta mutatni. Michael B. Jordan-nek erre nem volt lehetősége. Egy "Halálos iramot" idéző jeleneten kívül a figura személyisége, nulla. 

Sue Storm anno és most: Fogas kérdés. Kate Mara vagy Jessica Alba? Alba szerepe legalább annyit lehetővé tett, hogy közelgő házasságuk miatt kotlóstyúkként, bocsánat, csirkeként aggódjon és kotkodácsoljon leendő férjével Richards-al. Kate Mara-nak semmi ilyesmi nem adatik meg a reboot-ban. Annyira szürke és jellegtelen, hogy ezen film után nyugodtan pályázhatna a világ legunalmasabb női főszereplő díjára. 

Ben Grimm anno és most: Nem akarom megbántani Jamie Bell-t, de ezt hívják angolul "miscasting"-nak. Amikor valaki olyat választanak egy adott szerepre, akinek a jelleme, színészi tevékenysége, fizikai felépítése, stb. egyáltalán nem egyezik az eljátszandó figuráéval. (Nem mintha Michael B. Jordan szerepeltetése Johnny Storm-ként forradalmasította volna a Marvel univerzumot.) Michael Chiklis-nek legalább adtak valamiféle okot arra az írók, hogy legyen motivációja von Doom ellen harcolni és néha igazán önironikus mondatok is elhagyják a száját. A mostani Ben Grimm se nem humoros, se nem önironikus, semmilyen. Egyszerűen nincs jelleme a karakterének, csak van. 

f4_08_a.jpg

Victor von Doom anno és most: Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor azt mondtam, elég volt a sok sületlenségből. S megint nem azt kérem számon az alkotókon, hogy ez a Doom nyomokban sem hasonlít a képregény-beli figurára, hanem azt, hogy Victor "háziasításával" a karaktert valósággal kiütötték. Victor von Doom, mint enyhén szociopata programozó zseni? Ez most komoly? Persze, nem kellene csodálkoznom, volt már ilyen a filmtörténelemben, elég ha az 1969-es Bond filmre, "Az őfelsége titkosszolgálatában"-ra gondolunk, ahol is Ernst Stavro Blofeld lovagi címért folyamodott a királynőhöz. Az sem volt kevésbé "háziasított" dolog, el is kaszálta a figura komolyan vehetőségét. Akit leginkább sajnálok, az Julian McMahon, a sármos ausztrál színész, aki sajnos ezzel az alakításával sem lett sztár, de ez nem rajta múlt. Volt benne erő, elegancia, sárm, olyan tekintet, amely valódi fenyegetést sugallt (az "Ezüst utazóban" gondoljunk arra a jelenetre, amikor Hager tábornok bemutatja a Fantasztikus Négyesnek az új segítőjüket, aki nem más, mint Victor), de ez sajnos mind megfeneklett a rossz forgatókönyv mocsarában, elfújta a szél. Toby Kebbell még ennyire sem volt szerencsés, mert a szerepe valójában nem más, mint egy rosszul sikerült és értelmezett paródia, amely a film végén, a végső összecsapásnál teljesedik ki, amelynél már videojátékban is láttam sokkal jobbat.  

Nem húzom tovább. Ha a Fox stúdió a tiniket akarta megcélozni, nagyon mellélőtt, mert nekik kevés az akció, a látvány, ami van, az is szegényes. A képregény-őrültek már az elején húzták a szájukat az átértelmezések miatt, amely számukra felért egy blaszfémiával. A sima moziba járók pedig egész egyszerűen a pénzükért egy TV-filmnek sem beillő valamit kaptak, amelynek forgatókönyvét egy írótanonc is jobban megírta volna. Úgy hírlik, a hatalmas fiaskó ellenére mégis leforgatják a második részt. Reméljük arra senkinek sem megy már rá a karrierje. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.08.17. 11:27:32

" Persze, nem kellene csodálkoznom, volt már ilyen a filmtörténelemben, elég ha az 1969-es Bond filmre, "Az őfelsége titkosszolgálatában"-ra gondolunk, ahol is Ernst Stavro Blofeld lovagi címért folyamodott a királynőhöz. Az sem volt kevésbé "háziasított" dolog, el is kaszálta a figura komolyan vehetőségét."

mily szitokszó szökkent ki fogad kerítésén????

Jerryco 2015.08.17. 14:06:04

Ez a film unalmas és felesleges volt. Amit írtatok róla, azzal egyetértek. Nehéz lesz így írnom róla... :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.08. 11:44:18

hát ez a film egy katasztrófa, és mondom ezt úgy, hogy a szereplőkkel különösebb bajom nincs, az se érdekelt hogy Fáklya feka lett, de így összebaszkodni az utolsó 20 percet, ehhez művészet kellett

egy óra felvezetés míg megtörténik a katasztrófa??? Dr. Doomra 10 perc? vicc az egész

pedig érdekes elgondolás volt

tényleg vicces, hogy ez a film a 2005-ös filmet a sztratoszférába katapultálta :D
süti beállítások módosítása