Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Napóleon (2023) - HÁROM Oscar díjra jelölve!

2024. február 05. - scal

"- Ezt hallgassák meg kérném szépen! Tudják kérném szépen, hogy ki volt kérném szépen a történelem legnagyobb kanja kérném szépen?

- Na ki vót, ki vót?

- Hát a Napóleon kérném szépen.

- Mér?

- Mert két évig feküdt Korzikán, kérném szépen!

- Nem Szent Ilonán?

... - De lehet."

maxresdefault_67.jpg

Mert vannak, akik többet akarnak! Több hatalmat, több pénzt, több figyelmet, több sikert a női nemnél. És olykor, olykor jön egy ember, aki kihasználva az alkalmat, olyan pozícióba jut, hogy mindezt meg is tudja valósítani. Szerencsére Napóleon nem azt a pitiáner utat választotta, amivel a legtöbb államfő megelégszik, ő meg akarta hódítani az egész világot, és emiatt igencsak jó filmes táptalajt adott az utókornak. Napóleon nevét még az is ismeri, aki nem szereti a történelmet, alakja kétszázévvel az internet kora előtt mémesedett, mindenki tudja, hogy alacsony volt, ennek köszönhette kisebbségi komplexusát, mindenkinek beugrik a kép, ahogy az egyiptomi Szfinx előtt ugratja lovát, és hogy katonái lőtték el az óriás szobor orrát. A klisés elmebeteget Napóleonnak öltözve ábrázolják, és mai napig találgatjuk, ugyan mit keresett a zubbonya belső zsebében, talán épp a róla elnevezett konyakot?

Napóleon személyére elég sok baromság ráragadt az idők folyamán, de ez is csak azt mutatja, hogy az embereket érdekli, és mindenki hozzáköltött valamit a személyiségéhez. Amikor tehát kiderült, hogy filmet készítenek az életéből, akkor természetesen belelkesültem, mert bár finoman fogalmazva sem a kedvencem ez a korszak, de a látványos, történelmi filmeket szeretem, mint a Zulu, vagy a Könnyűlovasság támadása. Majd jöttek az aggasztó hírek, miszerint ezt csak az Apple+ fogja bemutatni, és, hogy a filmet az a Ridley Scott rendezi, akinek egy nézhető filmje nem volt a Mentőexpedíció óta. Főleg az utóbbi miatt én lettem az utolsó lény a földön, akit ez a film érdekel. Szerencsére úgy alakult, hogy bekerült az Oscarért folyó versenybe látványtervezés, vizuális effektusok és kosztüm kategóriába - az esélytelenek teljes nyugalmával -, emiatt mégis nekiduráltam magam, hogy megnézzem. Nos, két jó hírrel is szolgálhatok, miszerint a filmet hónapokig játszották a mozik, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy Ridley Scottnak ez az első nézhető filmje a Mentőexpedíció óta.

Persze ez közel sem jelenti azt, hogy egy új Gladiátort kaptunk húsz évvel később - az majd idén jön -, de nem is egy olyan botrányos, összefüggéstelen katasztrófát, mint amilyet a másik nagy hódító Nagy Sándor életéből faragott Oliver Stone. Már az ötödik vágáson is túl van és még mindig nem lett belőle jó film. Persze hallottam, hogy nagyon elverték a port a filmen, de azt kell mondjam örülök, hogy moziban láttam, mert ha Scott apó valamihez ért, azok bizony a nagy totálok, a gyönyörű fényképezés, és azért ő már rendezett pár epikus filmet, amiben grandiózus csatákat láthattunk. A dolog rákfenéje inkább abban keresendő, hogy mégis hogyan tudod úgy vászonra vinni egy ekkora hadvezér életét, hogy benne legyen minden lényeges momentum? Mert az ötven győztes csatájából ha csak tízet megmutatsz, akkor az ötödik már nem lesz izgalmas. Nincs rá idő, a Napóleon a maga két óra negyven percével kis káplárként húzódik meg a mostanában divatos három és félórás biopicek mellett. Nem beszélve arról, hogy a teljes életére a világ összes pénze - höhö - se lenne elég.

299260.jpg

Scott ezért az aranymetszést választotta, és három csatában igyekszik bemutatni Napóleon kvalitásait. A karrierjének elején végrehajtott Toulon ostroma rögtön nyilvánvalóvá teszi, hogy ez az ember egy mesteri stratéga volt, sikere éppen abban keresendő, hogy jól ismerte fel az adott helyzet előnyeit, és kíméletlenül tudta kihasználni azokat a saját javára. A karrierje csúcsán vívott austerlitzi ütközettel megkapjuk a szinte már stratégiai videojátékok szimulációit idéző hadtestmozgásokat, formációkat és taktikákat. Végül pedig láthatjuk a bukást Waterloonál. És igen hiányzik a lipcsei csata, a spanyol vagy legalább az olasz hadjárat, de ezek semmiképpen sem fértek volna bele, egy két és félórás filmbe. Nagyjából két percet töltünk Egyiptomban - de ennyi is elég volt a franciáknak, hogy felfortyanjanak -, Borogyinó pedig egy vicc ebben a formában. Ezt egy minisorozatban be lehet mutatni hat órában - ahogy húsz éve a franciák meg is tették Christian Clavierrel -, de ott meg nem volt pénz, úgyhogy a látványon spóroltak. Szóval sehogy se jó, a tipikus 22-es csapdája.

És akkor ezek csak a nagyobb pofozkodások, Napóleon élete ennél jóval többről szól, pl. leverte a királypártiak lázadását, államcsínyt hajtott végre, császárrá koronázta önmagát, és végtelen undorral töltötte el, mit művel a direktórium a hatalommal. Scott jól döntött, hogy párhuzamba állítva azzal a tereppel, ahol ő volt az ász megmutatja, hogy a magánéletében egészen másképp viselkedett. Például a csajokhoz finoman fogalmazva sem értett, mert rajongásig imádott nője szarvakat rajzolt a homlokára, a csőcselék pedig a karikatúráin röhögött, miközben ő a messzeségben éppen világot hódított. Ezek a jelenetek az elején kicsit zavartak, de bevallom egy idő után perverz örömet élveztem, hogy láthatom a hétköznapi Napóleont, ahogy veszekedik a családi asztalnál, kajával dobálják egymást Josephinevel, olykor megdugja feleségét gyorsan és jól, amit az unottan és méltatlankodva tűr, vagy ahogy creepy stalkerkedik amikor még csak úgy gondolja, neki udvarolni kellene ennek a nyaktilótól megmenekült, lecsúszott arisztokrata hölgynek, mert a kékvérű punci mégis jobban csúszik.

Ezek az etűdök a Fekete Vipera sorozat legjobb pillanatait idézik, és bár egyeseket felháborít, hogy Scott rombolja vele a hérosz szobrát, szerintem éppen ezzel teszti emberközelivé, ezzel mutatja meg, hogy mit is szerethettek benne a katonái annyira, hogy mikor visszatért, akkor megtagadva a közvetlen parancsot átálltak az ő oldalára. Mert Napóleon karizmája éppen abból eredt, hogy egy volt a nép fiai közül, nem pedig valami felkent kékvérű, aki többnek gondolta magát a csőcseléknél. Igaz, ugyanezért nem fogadták el egyenrangú partnernek Európa nagyhatalmai sem. Voltak hibái mint mindenkinek, sőt talán még félt is olykor. Ezt a bonyolult személyiséget zseniálisan formálja meg Joaquin Phoenix, és mindenben méltó párja, és cinkostársa Vanessa Kirby, akinek a nevét most már tessék megjegyezni. E két színész játéka parádés, szívesen megnéznék egy sorozatot, amiben Napóleon magánéletét tovább boncolják velük. Állítólag Scott tervez egy négy órás rendezői verziót, remélem ott jut idő majd ezekre a magánéleti krízisekre, meg esetleg két másik csatára.

A végére még egy kicsit védeném a jó öreg Scott apót, mert a film csomó helyen eltér a történelmi hitelességtől, például azt sugallja Napóleont azért száműzték Elba szigetére, mert az orosz hadjárat katasztrofális eredménnyel járt, pedig az majd csak a népek csatája, vagyis Lipcse után történik. Vagy ott van a jelenet, amikor Wellington és Napóleon találkoznak, ami sose történt meg. De ezzel is Napóleon nagyságát akarja kiemelni, amikor bemutatja mellette ezt a karót nyelt angolt, akiben nincs meg az a je ne sais quai, ami miatt ő haláláig csupán egy tehetséges katona maradt, de az ember, aki miatt egyáltalán emlékeznek rá, azt még ennyi elhibázott döntés után is csupán száműzik, mert kivégezni senki nem merte. És aki látott történelmi filmeket Scott kezéből, az pontosan tudja, hogy a Gladiátorban sem minden úgy volt, ahogy a valóságban, vagy a Mennyei királyságban egy csomó szándékos tévedés található, ott még az sem biztos, hogy a főszereplő Jeruzsálemben volt az ostromkor. Itt viszont Napóleon a főszereplő, aki korzikai, meghódította fél Európát, felcsapódik az oroszoknál, legyőzik Waterloonál, elűzik Elba, majd Szent Ilona szigetére, és a mai napig emlékszünk rá. Minden másra ott a History Channel.

Ha tetszett az ismertető, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

STIRLITZ 2024.02.06. 08:05:55

Nem az a fő probléma a filmmel, hogy vagy két tucat történelmi hiba és csúsztatás van benne és kb semmi nem stimmel a valósághoz képest, hanem hogy olyan Napóleon-képet ábrázol mely minden létező forrásnak ellentmond. Scott napóleonja egy debil, álmatag, lepukkant szexmániás papucs, miközben az ezernyi forrás szerint élénk, energikus, ambíciózus, vezetésre termett figura volt, aki Josephine elé helyezte országa ès leendő dinasztiája érdekeit. Alighanem az angolokhoz húzó Scott ezzel a fillmmel akart fricskát adni a büszke franciák történelmének.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.02.06. 19:21:37

@STIRLITZ: elképzelhető, de pont a Rubiconban beszéltek róla, hogy tényleg Jozefine-hez kötötte az életét, és a katonái is azt susmogták hogy a válása után hagyta el a szerencse.

Nekem nem az jött le a filmből, hogy debil vagy szexmániás lenne papucs lenne.

Elég élénken és energikusan dugogatta Jozefinét :D A filmben is Jozefine elé helyezi az érdekeit hiszen elválik tőle, még meg is pofozta, kidobta a cuccait egy papucs nem így viselkedik. Azt pedig szintén történelmi tények igazolják, hogy Jozefine akkor kezdte megszeretni amikor császár lett belőle, addig fűvel fával megcsalta.

A vezetésre termett figurához pedig: Lipcsét, Waterloot elvesztette, Borogyínót elbaszta, az Egyiptomi kiruccanás totális kudarc volt, de oké ezek megesnek, annyi esze azonban lehetett volna, hogy nem gyalogoltatja halálra a katonáit, valóban meglepő hogy nem kergették el a picsába miután 600.000-ből hazahozott 100.000 megfáradt embert és még utána jött Lipcse.

A filmből amit hiányolok az a nepotizmus ahogy a bátyját meg az unoka öccseit ültette a különböző meghódított területek nyakára, akik még ahhoz is balfaszok voltak, hogy megtartsák a helyüket.

Scott annyira deheroizálni akarta volna Bonit, akkor bemutatja, hogy Waterloonál épp elkapta a szaporafosás, vagy hogy az orosz hadjáratot végig betegeskedte, ehelyett lóra ültette, és akkor most az a baj.

STIRLITZ 2024.02.07. 20:25:03

@scal: Majdnem.
A valóságban Napóleon csalta Jozefint és volt több kapcsolata is, az egyik elég komoly: egy lengyel grófnővel (Walewska grófnő), plusz másodszor is megnősült. A filmben viszont papucs és mindent Jozefine elkápráztatására tesz. Legalábbis ezt adja be Scott a nézőknek. Meg azt, hogy miatta tér haza például Egyiptomból, holott éppenséggel az elvesztett itáliai hódításaiért, hogy megakadályozza a további hibákat Itáliában, ahol éppen ő harcolt ki francia szerzeményeket.

Arról meg hogy később kezdte volna Jozefine megszeretni Napóleon, annyit mondanék: amikor tüdőgyulladást kap Napóleon elbai száműzetése alatt, épp az orosz cárral flörtöl egy bálon, hiányos öltözetben, dekoltázsát villogtatva. Ekkor lesz beteg és ezért hal meg.

A vezetésre termettségéről meg annyit: egyszerű hadnagyból küzdötte fel magát a tábornoki rendfokozatig, mégpedig vagyon, összeköttetés nélkül, majd meghódítja Európát és 15 évig uralja is. 61 csatájából hetet veszít csak el. Ha ez nem vezetésre termettséget mutató karrier akkor nem tudom micsoda. Csendben jegyzem még meg: Kutuzov egyszer sem verte meg az orosz hadjáratban. A hideg verte meg és az éhínség de csatát ott sem vesztett. Waterloot Ney b@szarintja el, hogy lovasrohamot indít. Különben ott sem verik meg. Amúgy Napóloen nem szerette a lovakat, Scott mégis lóra ültette. Gyakorlatilag semmit sem sikerült eltalálnia Napóleon jelleméből. Ember nem járt olyan messze Napóleon ábrázolásától, mint az öreg skót. Dunsztja nincs róla. Egyértelműen csak leégetni akarta a franciák hősét. Szánalmas dolog, hogy erre egy sok milliós szuperprodukciót használt fel.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.02.07. 22:36:06

@STIRLITZ: igen erről mind tudok, nem igaz mert ott a jelenet amikor a feleség kérdőre vonja Napóleont és az válaszol is elég flegmán hogy persze hogy voltak kalandjai, de az teljesen más (tipikus férfi attitűd az elmúlt 2000 évben).

Az igaz, hogy nem a megcsalások miatt jön haza - hanem mert szétverte Nelson a hajóhadát, ami teljesen kimaradt a filmből (pedig ott aztán Scott tocsoghatott volna az angol felsőbbrendűségben) .

Jó hát akkor egyáltalán nem szerette, vagy pedig úgy volt vele soha nem tér már vissza Elbáról - de hát a flörtöléls is benne van a filmben, nem értem most ezen hol a probléma?

"61 csatájából hetet veszít csak el" igen csak azok borzalmasan nagy veszteséggel jártak, ÉS döntőnek bizonyultak

De nem állította senki sem én sem Scott hogy az oroszok verték volna el, a tél meg a saját gőgje az viszont igen (ami szintén benne van a filmben).

Nekem a film azt mutatta, Waterloot is csak az időjárás miatt szúrta el. Annyit változtatott Scott hogy a lovasroham élére Napóleont tette.

Most amúgy teljesen úgy viselkedsz mint 20 éve a töriszakon a többiek, akik sose tudtak élvezni egy "történelmi filmet" mert nem tűpontos volt minden koppanásáig.

STIRLITZ 2024.02.08. 14:06:41

@scal: Azért van egy fokozati skála tesó a "történelmileg tűpontos" és "a kb semmi nem stimmel a filmben" végpontjai között. ??

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.02.08. 17:36:46

@STIRLITZ: bocs, Napóleon vesztett Waterloonál, elment az rooszokhoz és lógó orral visszajött? elűzték Elbára meg Szent Ilonára? benne volt a filmben? benne volt, ennél többet garantálom neked egyetlen átlagember s etud Napóleonról (de szerintem még ennyit se), szóval a kb Semmi nem stimmel a filmben kategória az az Ifjú Churchill kalandjai

STIRLITZ 2024.02.08. 20:00:26

@scal: Bocs, de a lipcsei csatát kihagyni egy Napóleonról szóló sztoriból kb olyan, mint a Titanic filmből kifelejteni a jéghegyet. ? Scott szinte mindent el@szott. Történelmi filmet csinálni nem kõnnyű. De ha erre vállalkozik, akkor vállalnia kell azt is hogy nem téveszti meg az embereket. Csinálhatott volna filmet mondjuk egy tisztjéről ha szárnyalni akar a személyes ötleteivel vagy ott a fantasy mûfaj. De Scott életrajzi filmbe kezdett a törtênelem legismertebb emberérôl. Fércmunka lett. Aki kimondja az kimondja, aki elkeni elkeni. Ennyi.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.02.08. 21:50:36

@STIRLITZ: azt hittem az Hitler. Nézd ha lesz időm megnézem a Clavieres verziót, meg tervben van a némafilm is. Engem - mint történészt - nem háborított fel a film annyira mint más történelmi filmek, pl a Nagy Sándor

STIRLITZ 2024.02.08. 22:02:43

@scal: Én is bölcsészkaron végeztem, történelmet tanítok gimiben. Nem 1-2 éve. Hangyányit több ideje. De a hiteltelenségeket nem szabad elfogadni. Megtévesztik a fiatalokat. Scottnak elnéztük a Last Duelt, mert ALAPVETŐ dolgokban nem hibázott. És a Mennyei Királyságban sem. De ez most azért más. Nem kis csúsztatásokról van szó. Alapjaiban csinált más Napóleon-képet.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.02.08. 22:12:52

@STIRLITZ: szerintem EZ a filmje sokkal több történelmi pontosságot tartalmaz mint a Mennyei királyság (van ám itt belőle egy 14 oldalas elemzés) csak az 1189-92-ben játszódik, ami valljuk be elég messze van már hogy tudjuk mi mennyire történt pontosan, Ez a filmje viszont csak 200 év mélységben van, és szerintem ezért van a nagyobb felháborodás. Meg persze mert a franciáknak más értelmes hősük sincs.

Na a Last Duelt én sokkal kevésbé nézem el Scottnak mint ezt.
De oké persze igazad van nem jó ha ezt fogják gondolnia fiatalok. Ezt leginkább a záró jelenetnél éreztem, amikor már öreg és szotrizik, és akkor egy tíz éves gyerek se hiszi már el amit a nagy Napóleon mond, mert persze mindenki tudja hogy az oroszok gyújtották fel Moszkvát. Na pl nekem az a jelenet volt a leginkább fölösleges.

De hátha lesz egy Lipcse a 4 és félórásban én legalábbis remélem.
süti beállítások módosítása