Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Érdekvédelmi terület - ÖT Oscar-díjra jelölve

2024. március 05. - scal

- Mamucika, ez micsoda?

- Ezek itt dáliák kislányom.

- És az ott micsoda?

- Az meg tobozvirág, nézd milyen szép, ahogy épp nyílik.

- És amaz, az micsoda?

- Az ott egy zsidó.

terulet.jpg

Azt hiszem ennél nagyobb kihagyott ziccert idén már nem láthatunk moziban. Pedig nagyon érdekelt a témája, mert azt hittem valamiért merőben máshogy fog a holokauszthoz közelíteni, és ez részben meg is történt, de valahogy mégsem az igazi. Túl hosszú, túl szájbarágós, túl unalmas, és leginkább mindenhol láttuk már ezt. Még ott is, ahol valójában semmit sem láttunk. A film is erre törekszik, hogy úgy mutassa be a holokauszt szörnyűségeit, hogy valójában semmit nem mutat, illetve amit mutat, azok a Höss család egyhangú mindennapjai, amit az auschwitzi haláltábor közvetlen szomszédságában, egy viszonylag takaros kis vityillóban töltöttek el 1943 és 1944 között. Ekkor láthatjuk, hogy ők is ugyanolyanok mint bármelyik másik család. Gondozzák a kertet, strandolnak, vendégeket fogadnak, a gyerekek játszanak, esznek, gondjaik vannak, veszekednek, szeretkeznek, apuka meg néha dolgozni jár.

Most, hogy apukának történetesen az a dolga, hogy zsidókat semmisítsen meg a létező legnagyobb hatékonysággal, hát istenem. Senki nem lehet tökéletes. Rudolf Höss azonban precíz és pontos, hidegvérű, hát mint ahogy a németek általában, érzelmileg nem befolyásolható, és ügyel a tisztatságra, például alaposan megmossa a faszát miután belelógatta egy cserfes, zsidó leányzóba. Majd láthatunk jelenetet, amiben megmutatják mitől is volt olyan hírhedt Auschwitz, kb 10.000 embert - vagyis négyszer annyi zsidót mint Dachauban - voltak képesek egyetlen nap leforgása alatt megsemmisíteni. Azért használom a megsemmisítés szót, mert nem csak a legyilkolásuk - ami a leggyorsabb volt az egész folyamatban -, de a tetemek elégetése, majd a hamu kilapátolása, kiszórása is beletartozik a munkafolyamatba, és az ugye mind idő.

És akkor láthatunk olyat is, hogy ez a precíz ember pont akkor megy ki horgászni a gyerekeivel, amikor éppen lapátolják bele schwarzékat a folyóba, amit egészen addig észre sem vesz, míg egy feltűnően jó állapotban maradt csípőcsont nem ütődik a bokájához. Meg persze a gyerekek zsidó fogakkal játszadoznak az éjszakában, és a legfontosabb, hogy egy gép a kivégzettek sikolyait elnyomja. Szóval rengeteg baromság van a filmben, amit nem tudok felfogni ép ésszel. Ha valaki égetett már embert, azért azzal tisztában kell legyen, hogy nem a sikolyok a legdurvábbak, hanem a szag, ami az egész várost beteríti és képtelenség elnyomni. Tessék csak otthon a vegyesbe bedobni egy gumiabroncsot, vagy ruhát, a szomszéd máris hívja az illetékes hatóságot.

letoltes_3.jpg

Nem értem ezekre mi szükség volt, ahogy arra se, hogy a Magyarországról elhurcolt zsidók számát 700.000-e emeljék, bár ahogy holokauszt tanárom mondotta volt, csak a jövőnk a biztos, a múltunk folyton változik. A szenvtelenséget, meg az érzéketlenséget egyébként jól ábrázolta a film, csak az a baj, hogy ez már az első félórában megtörtént, aztán még van majdnem háromszor annyi, és sokkal többet nem mond. A Saul fia meg ezerszer jobban megmutatta, hogy kell csinálni, hogy úgy mutass meg valamit, hogy valójában nem mutatsz meg smemit. Jonathan Glazer, aki legutóbb A felszín alattal sokkolta a közönséget tíz éve, aztán rakott bele egy kis művészkedést is, amikor a színeket változtatja, indokolatlan hangeffektusokat játszik be, vagy bevág egy közjátékot a modernkori Auschwitzból, hogy azután minden menjen a maga medrében tovább.

A filmben semmi nincs ami kicsit is felrázná az embert, és annyi holokauszt filmet láthattunk a Schindler listája óta eltelt harminc évben, hogy már nem igazán lehet bemutatni semmit, ami ne válna rögvest didaktikussá. Ehhez képest öt Oscarra jelölték, köztük a Legjobb film, a Legjobb rendező és a Legjobb adaptált forgatókönyv díjára, ezek teljességgel érthetetlenek, a Legjobb nemzetközi film kategóriában lehet némi esélye, hacsak nem A hó társadalma keresztül húzza a számításait. Utóbbi kategóriában a BAFTA-t már behúzta, ahogy a Legjobb hangért is megkapta, bár fogalmam sincs miért. Christian Friedel a célnak megfelel, játékában semmi különleges nincs, Rudolf Höss egy életunt, önmagának is hazudozó, egysíkú alak, felesége Hedwig pedig egy kegyetlenkedő, műveletlen náci asszonyság. Sandra Hüller, aki az Egy zuhanás anatómiájában oly megrázó alakítást nyújtott, itt meglepően unottan játszik. Sokkal érdekesebb a vele készített interjú, amiben megjegyezte, annyi rossz holokauszt filmet készítettek az elmúlt évtizedek során. De ha ezzel tisztában volt, úgy végképp nem értem minek csináltak még egyet?

Ha tetszett az ismertető, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutánnia 2024.03.07. 17:26:54

Nagyon jó kritika, egy az egyben és is így érzek

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2024.03.08. 02:15:38

Alapvetően egyetértek, nekem is hasonló érzéseim voltak, hiányzott valami katarzis. Viszont néhány ténybeli tévedésre fel kell hívnom a figyelmedet: A Höss rezidencia valóban ott van a tábor sarkánál, amikor ott jártunk, a táborban erre kifejezetten felhívták a figyelmünket, de a google mapsen is pontosan látható. Azt is megmutatták, hogy melyik krematórium mellett akasztották fel, és még olyan is rémlik, hogy felhívták a figyelmünket, hogy a bitó alól pont ráláthatott a rezidenciára. Na ezt a jelenetet szívesen láttam volna a filmben, ez valószínáleg meghozta volna számomra a várva-várt katarzist. +++ Az anyós nem csak a sikolyokat nem bírta, de a szagokhoz sem bírt hozzászokni (ezt hiányolod), tehát ez így pontosan elhangzik a filmben. +++ végül nem emlékszem pontosan, de a filmben szerintem nem 700.000 elpusztított zsidót említenek... nem arról van szó, hogy ennyi a terv, amikor Hössnek felvázolják a rá váró munkát? Nyilván tudod, hogy végül a vidéki zsidóság nagy részét elpusztították, de a fővárosi zsidóság nagyobbik része elkerülte a haláltáborokat. Ezért mondhatod el, hogy a filmben esetlegesen elhangzó 700e magasabb a valós számnál.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.03.08. 06:14:10

@moodPedro: köszi a kiigazítást, ezeket majd javítom.
Amúgy annyira felkúrta a film az agyam, hogy szívesen beleástam volna magam mélyebb, pontosabb kutatásba, de annyi filmet kellett most ledarálni, hogy erre sajnos nem volt időm, és a források amiket találtam, azt írták Auschwitz egy félreeső helyén volt a ház, de a pontos helyre mindenképpen kíváncsi lettem volna, én még nem jártam Auschwitzban.

Az anyós jelenet kb az egyetlen az egész filmben ami valami olyasmiről árulkodik, hogy ő is ember volt, és nem bírt gyomorral, de még azt is lógva hagyják a levegőben.

Én úgy emlékszek hogy a 700e már az a szám, amit leszállítanak Hössnek, és akkor azokat meg is ölték, de jó élek a gyanúperrel, hogy már eddigre leolvadt az agyam, és ezt a kérdéses epizódot alaklmasint újra nézem majd amint tudom, mert hülyeséget nem szeretek írni.

Ami még eszembe jutott, hogy mitől olyan semmilyen ez a film, hát, hogy ez valójában brit, és most ők ugyan hány zsidót vesztettek, akik végül haláltáborokban végezték. Onnan nem deportáltak senkit, erre csinálnak egy filmet, ahogy kb elképzelik.

Minden szempontból jobb filmnek tartom a Saul fiát.
süti beállítások módosítása