Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

DŰNE - Második rész

2024. február 28. - scal

- Na milyen vót a Dűne?

- Őszintén?

- Csakis!

- A film elején Atreideseket lángszóróznak, a film végén meg Harkonneneket.

- Így megy ez.

dune-part-two-cast-2024-90df9ce.jpg

No hát akkor a nagy kérdés, hogyan írjunk úgy az év egyik leghisztérikusabban várt filmjéről, hogy mondunk is róla valamit, meg nem is és benne van a csalódottság, amit ez a közel három óra okozott? Illetve nem is csalódottság, mert engem közel sem ragadott annyira magával a kurtán furcsán félbehagyott első rész mint barátomat és kollégámat. Mindenesetre jó lett volna látni végre egy normális Dűne adaptációt, de hát úgy néz ki, hogy Frank Herbert monumentális, filozofikus alkotása rendre kibabrál a rendezőkkel, és bizonyítja, vannak megfilmesíthetetlen regények. Szóval a helyzet az, hogy a legjobb adaptációkat továbbra is a számítógépes játékok világában kell keresnünk.

Mert a prózaian Második részre keresztelt folytatás még az elsőhöz képest is meglehetősen felemásra sikeredett, és minél inkább közeledünk a végéhez, annál jobban kapkod, és csapong hogy beleférjen az így is kitolt időkorlátba. Olyan epizódok, sőt fontos szereplők maradnak ki, vagy végül meg sem jelennek, akik még David Lynch adaptációjába is belefértek valahogy. Denis Villeneuve nagyon úgy érezhette van egy keskeny út a számos, lehetséges jövő közül, ahol ha lábujjhegyen lépked a tojáshéjakon, nem bukik el, mert kiszolgálja azokat is, akik egy hű adaptációra vágynak, meg azokat is, akik sokkal többet akarnak annál, mint a nagykönyv felmondása. No de hát mivel Villeneuve nem a Kwisatz Haderach, de még csak nem is Denis Muad'Dib ez sajnos nem sikerült neki, és az eredmény inkább az lett, hogy imitt érezni, hogy olyan új gondolatokat írtak a forgatókönyvbe, ami inkább jellemzi a 21. századot, semmint a tizedik millenniát, amott meg olyan papírízű lett a tálalás, hogy szinte korcog az ember foga alatt, ahogy fogyasztja.

Mindezek miatt a Második rész sem nem egységes, sem nem dinamikus, az egész valahol ott bicsaklik meg, amikor Pault kiküldik tesztelni a sivatagba, és a következő pillanatban már fűszergyárakat robbantgat a fremenjeivel. És a kettő között még Paul és Chani szerelme is kiteljesedett valahogy. Na ott kellett volna valójában abbahagyni az Első részt, és ugyan akkor is lenne egy hatalmas lyuk, de rá lehetne fogni, hogy az a köztes időben történt. Így viszont olyan az egész, hogy majd a bővített verzióba remélhetőleg beillesztenek két-három jelenetet, ami csökkenti ezt a hektikusságot, és kicsit jobban belemegy a szereplők jellemébe, és a bennük lezajló folyamatokba, mert utoljára ilyen Paulfordulást, - bocs - A sithek bosszújában vágott le Anakin Skywalker. Egyik pillanatban még tiltakozik sorsa ellen, majd vágás és teli torokból üvöltözi, hogy ő a Mahdi. Oké, valahogy el kellett jutni ide is, mert ami felé a film logikusan húzna, az inkább Chani, akarom mondani Zendaya Muad'Dib.

dp2.jpg

Az első részben sajnálatosan háttérbe szorított Harkonnenek legalább kimutatják a foguk... feketéjét. Bár van abban valami megmosolyogtató, hogy egy 50-es évek sci-fi világát idéző, fekete-fehér betét lett végül az egész film legemlékezetesebb jelenete. Aztán vannak itt teljesen új szereplők, akiket nem csak felvezetni, de mozgatni is kellett. Például a Feyd-Rautha-t alakító Austin Butler, aki legutóbb Elvist formálta meg, és az Irulan szerepében feltűnő Florence Pugh. Főleg utóbbi járt jól, ami leginkább abból adódik, hogy a film vége felemásan kezelte a regényt, de persze nem baj, nekem mindig ő volt a favorit, szóval ha az ő javára változtatnak, azt üdvözöljük. Az ő esetükben látszódik leginkább, hogy ez a történet trilógiát igényelt volna, a régi Kozmosz is kettévágva jelentette meg a regényt, de már ott látszódott a turpisság, mert a második kötet kétszer annyi volt. Életemben nem gondoltam volna, hogy azért fogom érteni mi miért történik, ki kivel van, mert még a kapkodó Lynch adaptációban is ezek azért el voltak magyarázva. Nem véletlen, hogy a vetítés végeztével nagyon sok tanakodó, meg óvatosan fogalmazó mondatot lehetett hallani, pl: "ennek még ülepednie kell" Nem kell ennek ülepednie sehova, mindegy hogy Lynch vagy Villeneuve a Dűnék közt mindkettő egyformán süpped el.

De persze annak örülhetünk, hogy mégiscsak nálunk forgatták ezt a hányattatott sorsú, epikus sci-fit, mert ilyen manapság nem gyakran kerül terítékre, és ha legalább technikailag rendben van a film, akkor nagyon sok hasonló produkció fogja követni, mert híre megy, hogy ebben a kis országban mennyi ügyes ember van. Bár már az első részből levontam, mennyire steril és szürke ennek a mostani Dűnének a látványvilága, hogy a Lynch-féle verzió mai napig emlékezetes vizuális orgia, hogy a zenéje feledhetetlen, itt meg Hans Zimmer csak teng leng a kották között. Hogy még a féreg meglovagolása közben sem lehet normálisan látni a szörnyeteget. Hogy maximum az ornitopterek és a pajzs az, ami jobban néz ki a jelenlegi verzióban - de negyven év távlatából azért lehet ez nem olyan nagy truváj. Szóval még mindig hideg, és idegen ez a Dűne, amihez már az a távoli ígéret se kapcsolódik, hogy a befejezés majd mindent orvosol.

És persze Timothée Chalamet jó választás volt a szerepre, de Rebecca Ferguson nagy pillanataival van tele a film, mindenki mást maga mögé utasít, amikor megjelenik. Javier Bardem is hatásosan adja át egy mélyen hívő ember eufóriáját, akinek szeme láttára nyilvánulnak meg azok az ősi próféciák, amelyeken felnőtt. Kár volt ebbe, belevinni a Zendaya által képviselt materialista gondolkodást, amivel mintegy fokhegyről odavetve elspoilerezi a könyv legnagyobb csavarját, amire jó esetben maga az olvasó jöhetett rá. Külön köszönet a Josh Brolin alakította Gurney-nak, hogy kétszer is patriarchálta, és ezzel elejét vette, hogy a film túlságosan kitérjen a medréből. Csak a végét, azt tudnám feledni, nem csoda, hogy barátnőm megkérdezte: Lesz még egy rész? Nem, nem lesz, hölgyeim és uraim, ez volt a DŰNE. Aki még alszik, az kérem ébredjen fel, és hagyja el a termet.

U.I.: Aki nekem még egyszer Scherer Pétert meri betenni egy ilyen volumenü filmbe szinkronhangnak, annak törjön izzé-porrá a pengéje! Remélem valaki megcsinálja majd ezt a jelenetet úgy, hogy beteszi Mucsi Zoltánt Rabban szinkronjának, és akkor legalább lesz benne egy Kapa - Pete easter egg.

Ha tetszett az ismertető, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2024.02.28. 17:08:37

Ott kezdődött, hogy három részesnek kellene lennie, mint a minisorozat volt. Aztán azzal kellett volna folytatni, hogy másik rendezőt kerítenek. :D Olyan az egész, mintha önmaga promója lenne.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.02.28. 18:35:20

@Madnezz: így van a Minisorozat egy valamit nagyon jól csinált, hogy trilógiában szépen levezette az egészet, az más hogy milyen minőségben :D

BadSector 2024.02.28. 23:35:14

@scal: A minisorozat szó szerint rettenetes volt. Az, amit úgy írsz le, hogy "szépen levezette az egészet", azt jelentette, hogy mondatról mondatra, betűről betűre, szánalmas módon szolgaian próbálták visszaadni a regényt, valami iszonyatosan pancser módon, mintha valamilyen amatőr színtársulat lett volna, megagáz filmes "effektekkel". Emlékszem rá, hogy anno, még a 2000-es évek elején elkezdtem nézni, aztán elővettem a könyvet és amikor minden egyes jelenetét megtaláltam, akkor fogtam és letöröltem a gépemről, és inkább megnéztem VHS kazettáról a Lynch-féle Dűnét talán már vagy tizedszer is, csak hogy kitöröljem az agyamból minisorozat rettenetét. Totális miscast volt mindenki, de szerencsétlen William Hurt, mint Leto Atreides volt a leginkább, aki pedig oly sok másik filmben volt nagyon jó.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.02.28. 23:53:54

@BadSector: a szépen levezetést úgy értem, hogy volt annyi eszük még nekik is, hogy három filmre felosszák, a három filmre elegendő cselekményt - erre legutoljára Jacksonnak volt értekeztése, na nem a Hobbitnál, hanem a Gyűrűk Uránál. De ezen kívül hát valóban nem volt nagy szám, SyFy Channel minőség, istenem. Nem miscastnak hívják ha szarok a színészek, ebből kellett gazdálkodni.

William Hurt volt a húzónév, inkább a játéka volt fáradt de szerintem jó volt Letonak meg hát ő egy nemzetközileg elismert színész volt akkoriban éppen befejezte a pocsék Lost in Spacet :D

Ian McNeice szerintem nagyon jó báró volt, csak ő meg túlripacskodta, viszont az tetszett, hogy a Harkonnenek mind vörös hajúak voltak. Újra akartam nézni ezt a minisorozatot, de még nem jutottam odáig - meg ugye ők megcsinálták a Messiást, meg a Gyermekeit is, úgyhoigy akkor már azt is letoltom, mert közben tovább haladtam a regényekkel is.

Hát igen, én valahogy jobban elviselem ha azt kapom vissza amit olvastam, és nem érnek olyan "meglepetések" mint Mösziő Villeneuve újragondolásában. Mert én ebben hiszek!

BadSector 2024.02.29. 00:25:19

@scal: Jó, nem értek egyet nagyon sok mindennel a kritikádban, de OK, szubjektív vélemény, szóval elfogadom és hagyjuk. :) Pláne itt nem akarok róla vitatkozni. Nálam ez a film 10/10 és nagyon ritkán adok ennyit egy filmre, a 2000 utáni filmek közül talán egyre sem adtam. De OK, neked meg nem tetszett, elfogadom a véleményed. Annyit azért hozzáteszek, hogy én alapvetően a művész szabadságában hiszek, akkor is, ha jelentősen eltér az alapműtől. Éppen ezért imádtam Jean-Jacques Annaud-féle A rózsa nevét is, pedig az is jelentősen eltért (emiatt szét is szedték) a regénytől (amit a film megnézése utána azonnal felfaltam), emiatt imádtam a Lynch-féle Dűnét is (és nem érdekelt, hogy az is mennyire eltért, ott is felfaltam a regényt, miután kamaszkoromban láttam a filmet), vagy Az utolsó mohikánt, pedig az is sok mindenben eltért, illetve a franciáknál kultikus Jean-Patrick Manchette francia krimiíró regényeinek adaptációval kapcsolatban is így érzek. A 2000-es Dűnét pedig kegyetlenül utáltam, pedig emlékszem, úgy ültem le elé, hogy mennyire király, hogy sorozat is készült belőle. Egy adaptációnak szerintem nem az feladata, hogy "azt kapjam vissza bötűről bötűre", mint amit olvastam, hanem a mű hangulatát, üzenetét és persze, amit lehet a történetből többet adjon vissza, de ha sok mindenben eltér, viszont a film jó, az sem baj. A szolgai visszaadást viszont rühellem és nevetségesnek tartom, pláne, ha az annyira csapnivaló, mint a 2000-es Dune minisorozat. Én meg "ebben hiszek". :)

Grabb 2024.02.29. 00:42:55

A Lynch-féle verziót mindennek inkább nevezném, mint vizuális orgiának. A látvány éppen hogy Lynch legesleggyengébb pontja, méghozzá olykor fölháborítóan gagyi, primitív, a Pirx kapitány színvonalát súroló megoldásokkal – elképesztő, hogy egy ilyen képi világú sci-fi produkciót valaki képes volt kiadni a kezéből azután, hogy a klasszikus Star wars-trilógiának már mindhárom filmje megjelent.

Az új filmnek (mindkét résznek) pedig pont a kimagasló szinten megalkotott képi és hangi megjelenés az erőssége.

Feyd-Rautha alakítóját nem Justin, hanem AUSTIN Butlernek hívják.

Chani figurája és gondolatvilága pedig kifejezetten érdekes ellenpont volt: egyáltalán nem a materializmus, hanem a józanság hangja. És hogy úgy volt képes Pault szeretni, hogy közben nem értett egyet a fő törekvéseivel, meglátta a veszélyt az őt körülvevő fanatikus rajongásban, és nem támogatta, hogy végül arra az útra lépett, amiről pontosan tudta előre, hogy milyen rettenetet hoz. Kifejezetten ügyesen futtatták végig a Chani-szálat, és érdekes megoldással, a regénnyel ellentétben, nem varrták el.

Ahogy Stilgar sem „mélyen hívő”, hanem időnként önmaga karikatúrájává torzuló vallási fanatikus, aki a cselekmény előrehaladtával egyre mélyebben belesüpped az őrületbe, amit Jessica – és végül Paul is – meglehetősen számító módon fölhasznál.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.02.29. 01:46:47

@BadSector: tudod megértenélek, ha csak egy fanboy lennél, de elméletben krtikus voltál, az pedig tartson már szem előtt bizonyos dolgokat. Közelítsen kritikával a látottakhoz, pl ez a befejezés egy rakás szar volt, lényegében már mindegy volt csak lazán össze kell varrni mert aadigra már haldoklott a beteg, de ehhez képest Lynch faszán megoldotta, ahogy ott álnak az esőben. És mindenki számára egyértelmű, hogy Paulnál nincs hatalmasabb erő az univerzumban.

Vagy ez a hülyeség, hogy hatvanszor elszajkózza ő ugyan nem megy délre, aztán mégis oda megy, utána meg már nem is tamáskodik, semmi felvezetés hogy megy megissza az Élet vizét, csak odamegy azt belenyal. Lynch az álomképeivel ezerszer jobban felvezette ezt. Értehtőbb, és logikusabb egy Lynch film. Itt ha nem tudtam volna mi következik, hát nem tudom mi miért van.

Aztán papírízűség. Jaj hát még találkoznia kell Gurney Halleckkel, check, jaj meg kell innia az Élet vizét, most ki kell nyírni Rabbant, most megküzd Feyd-Rauthával. Miközben a film logikája azt diktálja, hogy itt bizony el kell menni Chanival a francba, és hagyni az egész prófétás hülyéskedést. De aztán valamiért - talán meg megölték volna a rendezőurat a fanok - ez mégse történik meg. Megint követjük a könyvet.

A művész szabadságában én is hiszek, csak abban nem, amikor valaki nem azt akarja elmesélni amit éppen feldolgoz, hanem a saját hülyeségét beleinjektálni. Eleve nagy szabadsága van, mert az egész látványt kitalálhatja, a zenei világot, meg azt hogyan tudja úgy követni a történetet, hogy mégse tűnjön a könyv felmondásának.

Amúgy olvastam a kritikádat, kb az az akció volt fasaz mikor a fűszergyárat szétkapták, de a vége? Ott mit kell értkelni? Hogy Villenuve annyira hihetővé akarta varázsolni a férgeket, hogy kb látni nem lehet őket? Vagy hogy a végén a Sardaukarok eltűnnek a ködben aztán Paul kijön a fremenjeivel? Hatásos nem mondom, csak akciónak éppen karcsú.

És akkor hiányzik Paul fia (oké, leszarom, itt valamiért nem több év telt el), de Alia sincs itt? Nincs itt Alia, akit ötvenszer belebegtetnek? Harah? Tök jó egyensúlya lett volna Chaninak, ott is volt az a karakter aki nem tudom ki volt, de belőle csinálhattak volna egy jó Haraht. Itt a lehetősége, hogy erős női karakterekkel operáljon a film, erre szarik rá, mert Zendayának kell a játékidő.

A film első fele úgy ahogy rendben van, de aztán tele van kisebb nagyobb törésekkel. Meg mit is írtál, hogy a fekete-fehér jelenetsor nem telepszik rá a film egyéb vizualitására, De pontosan hogy rátelepszik. Az ott egy tök jó vizuális tízt perc. Egyéni, meg kreatív, az se érdekel, hogy nincs benne a könyvben, mert működik. De kár, hogy a többi nem volt ilyen.

A 2000-es Dűnét szerintem nincs ember, aki szereti, de hát tudod nem volt más. Mert hát a Lynch verzió se valami húdefasza :D Meg az egy alacsonyköltségvetésű sorozat, az is csoda, hogy az első rész után el tudták készíteni a másik kettőt.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.02.29. 02:09:09

@Grabb: pedig a Dűne vizuálisan nagyon egyben van. Nézd meg a ruhákat, a cirkohacukákat, az űrhajókat a berakodásnál, a navigátort amikor behozzák, a sminkeket, a Harkonnenek elmebeteg dolgait. Hogy az Atreidesek, a Fremenek, a Harkonnenek és a Császári palota mind jól ekülönösíthetők. Volt egy nagyon erős koncepció ami működik mai napig. Ami aztán a játékok vizualitásában tovább élt. Most ez tetszik valakinek vagy nem. Szerintem ez top notch a Lynch-féle verzióban. (jah, nekem még a pajzs is jobban tetszik). Az egyetlen ami félrement az a sardaukarok szerelése.

"Az új filmnek (mindkét résznek) pedig pont a kimagasló szinten megalkotott képi és hangi megjelenés az erőssége."

az lehet csak éppen steril, semmi stílusa, sőt bizonyos téren még ez is a Lynch-féle megjelenítést utánozza, a pajzsnál meg a 2000-es sorozatot,

zenéje meg kb semmi, mi a Dűne zenéje?

Tök érdekes volt Chani gondolatvilága, engem leginkább az érdekel benne kitől jött? A rendezőtől vagy Zendayától? Mert ez nem Chani volt az tuti, de milyen józanság? Most Paul tudta ezeket a dolgokat, vagy csak elhitte magáról, hogy látja a jövőt? Hát tényleg látta. Akkor meg? Nehéz ám belegondolni, hogy viselkedik valaki, amikor az orra előtt válnak valóra a próféciák. Pláne a jelenlegi közönyös világunkban, ahol azért a muszlimok, meg a zsidók is, elég erősen hisznek.

Persze tök jól végig volt vezetve, de ugyanaz a kéz vezette, aki Liet-Kynesből néger nőt csinált.

Igen az valóban elgondolkodtató, hogy egy nő mennyire viseli el, maikor az imádott férje a hatalom megtartása érdekében eldobja és mással lép frigyre (pont most volt egy ilyen a Napóleon filmben is) és lehet ezt Herbert kicsit félvállról oldotta meg a regényben. De hát pont az a Jessica vigasztalja, aki maga is egész életében csak ágyas volt, mert nem akarta elvenni a lehetőséget a hercegtől, hogy császár lehessen. Jaj hát itt nem tudta megvigasztalni, mert az ügyesen végigvezetett két faszán szembefordította ezt a két nőt. Amúgy az első részben benne volt, hogy a fremenek tudják, hogy a Bene Gesserit hintette el a próféta hírét? Vagy Chaninak odaadták a forgatókönyvet? Honnan tudja ő ezt? Kineveti Stilgart? Igazi bicskanyitogató jelenetek ezek.

Sőt hát szegény Irulant, aki semmiről se tehet folyamatosan basztatták a regényben, itt meg kb ő a nyertes. Szóval ebből a szempontból érdekes lehet a harmadik rész. De kb úgy fejezték be a filmet, mintha Zendaya fel akarná égetni az egész világot. De nem neki van szuperképessége hanem Paulnak. (bár ha ezután kiderül, hogy a Kwizats Haderach Chani azon se lepődök meg.)

Szerintem a vallási fanatikusok mélyen hívő emberek, az látja fanatikusnak őket, aki nem hisz abban, amiben ők. De erről lehet inkább a muszlimokkal kéne vitatkozz egy sort, ők hogy látják a helyzetet. A felvilágosult, európai emberből ez már régen kiveszett.

Kösz, hogy szóltál Austin nevéről, félreütöttem egy betűt.

BadSector 2024.02.29. 02:38:54

@scal: Most komolyan itt állunk le vitatkozni? Direkt írtam, hogy nem fogok, pedig millió dologba beleköthetnék, amit írtál. De egy dologban muszáj (mert az utolsó mondatodat elolvastam) egy k*rva szót nem írtam Austin Butlerről, vagy a nevének a helyesírásáról, be vagy b*szva, vagy mi történt? :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.02.29. 02:52:33

@BadSector: "@Grabb: pedig a Dűne vizuálisan nagyon egyben van. Nézd meg a ruhákat, a cirkohacukákat, az űrhajókat a berakodásnál, a navigátort amikor behozzák, a sminkeket, a Harkonnenek elmebeteg dolgait. " nem inkább te vagy bebaszva?

BadSector 2024.02.29. 03:11:31

@scal: OK, bocs, most látom, hogy azt Grabbnak írtad, túlgörgettem, sorry.

BadSector 2024.02.29. 03:16:28

"@scal: "Hogy Villenuve annyira hihetővé akarta varázsolni a férgeket, hogy kb. látni nem lehet őket?" Ez tényszerűen nem igaz. Lehet látni őket, többször is, csak szemből, azok a jelenetek pedig kurva jók. Oldalról valóban nem lehet látni őket. De nem vágytam David Lynch filmjének egy újabb verziójára, a jól ismert férges jelenetekkel, ahogy Paul meg a több fremen felkapaszkodik stb. Nekem pont így tetszett.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.02.29. 04:19:52

@BadSector: Na de épp ez az, én se arra voltam kíváncsi hogy David Lynch férgeit lássam, hanem Villenueve hogy képzelei el őket pláne 40 évnyi technikai fejlettség után, erre kapunk 3 ánuszt és ennyi. Szóval úgy képzeli egy férget, hogy nem képzeli el. Nem tud jobbat kitalálni, akkor inkább be se mutatja. Nagyszerű.

Volt lovaglós jelenet, csak épp minden coolság hiányzott belőle, meg alig lehetett látni bármit abból az egészből. Valahogy rajta maradt.

gigabursch 2024.02.29. 19:32:19

A könyvet olvastam. 1997-ben először
A felújított teljes könyvsorozatot 2023-ban végigolvastam.

Az összes filmadaptációt láttam, mindnek van előnye, hátránya és ÉN TUDOMÁSUL VESZEM, hogy végesek minden filmben az erőforrások és a színészi, rendezői, forgatókönyvírói és gyártásvezetői (produceri) képességek.

Mindegyik filmkiadásnak számos olyan része volt, ami kifejezetten tetszett, ami magával ragadott.
S mindegyiknek olyan része, ami nyomokban sem hasonlított a fantáziámra.

Ez utóbbi sorozat első részét láttam már.
Tetszett.
Kivéve a kóvtaniggert, meg a kvótabuzit, Az olyan szintű ferdítés, hogy rákerestem az eredeti angol szövegben is, hogy a magyar fordítás volt erélyes vagy nem.
De egyik esetben sem.
Nincsen se kvótanigger, se kvótabuzi.
Aki viszont valóban szintén buzi (Piter dr Vries) a könyvben, az ebből semmit nem tudott bemutatni ez utóbbi filmben.

Lassan el kéne már jutni oda, hogy az összes aki a filmért felelős (rendező, jelmeztervező, műszaki személyzet, stb...), elolvassa többször is a könyvet. Persze olvasni hálivúdban nem egy erős képesség.
Ez az, ami pl a Gyűrűk urában vagy a Harry Potterben sok esetben tettenérhető.
Ugyanis a könyvbeli következetlenségeket (bár ebből jelen könyvben nagyon kevés van) fel kell tudni oldani a filmben.

Mindettől függetlenül beülök, megnézem és a látványt élvezni szándékozom, a sztorin meg nem fogok fennakadni. Minek...
Legfeljebb egy kicsit bosszankodni...

gigabursch 2024.02.29. 19:44:26

@scal:
Én szeretem a 2000-es Dűne sorozatot!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.02.29. 22:42:51

@gigabursch: ki volt a kvótabuzi az első részben? :o

Grabb 2024.03.03. 23:15:22

@scal: „Lynch faszán megoldotta, ahogy ott álnak az esőben. És mindenki számára egyértelmű, hogy Paulnál nincs hatalmasabb erő az univerzumban.” – Ez valami vicc? Tehát attól, hogy Paul sikeres taktikával legyőzte a császárt, egy csapásra megváltozott az Arrakis éghajlata... Gratulálok, tényleg fasza megoldás, ennél elképesztőbb és védhetetlenebb hülyeséget el se lehet követni egy adaptáció során... A Dűne világában természetesen sok az irracionális elem, de szükséges volna, hogy legalább a saját belső logikája mentén maradjon irracionális. Az Arrakist elöntő özönvíz rendkívül durva történetvezetési hiba.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.03.03. 23:19:24

@Grabb: attól változott meg, hogy ő a Kwizats Haderach aki mindenhol van, aki mindent tud, aki bármire képes. Még arra a lehetetlen dologra is, hogy az Arrakison essen az eső.
Ez istennek mégis mi a lehetetlen? Ez egy megdönthetetlen bizonyíték. Az új filmben meg a legtöbb amit kapunk, hogy elmondja két ember álmát. Ezen kívül kb semmi nem bizonyítja, hogy ő valami több lenne (amúgy valszeg a Messiásban kiderül, hogy ebben a verzióban - a Kelvin lineban - nem is ő a Kwizats Haderach), erre pedig David Copperfield is képes.

Grabb 2024.03.03. 23:47:21

@scal: „pedig a Dűne vizuálisan nagyon egyben van. Nézd meg a ruhákat, a cirkohacukákat, az űrhajókat a berakodásnál, a navigátort amikor behozzák, a sminkeket, a Harkonnenek elmebeteg dolgait”

Le is írtad az egyik jelentős problémát: Lynchnél a Harkonnenek elmebetegek. Kifejezetten durván debilek, még Sting figurája is. A báróról nem beszélve, aki agyafúrt cselszövő helyett vásári bohócfigura, aki végig őrjöngve rikácsol, mint anno Kemény Henrik kisgyerek-nevettetőnek szánt Vitéz László-bábuja. A röhejes szemöldökű mentátokról szót se ejtsünk, az űrjelenetek (egy évvel A jedi visszatér után!) mintha az egykori Orion űrhajóból lettek volna átemelve... Tehát vizuálisan nagyon egyben van mint paródia, csak hát ez egy komoly mondanivalójúnak szánt, 80-as évekbeli sci-fi produkció...

„Tök érdekes volt Chani gondolatvilága, engem leginkább az érdekel benne kitől jött? A rendezőtől vagy Zendayától? Mert ez nem Chani volt az tuti, de milyen józanság? Most Paul tudta ezeket a dolgokat, vagy csak elhitte magáról, hogy látja a jövőt? Hát tényleg látta. Akkor meg? Nehéz ám belegondolni, hogy viselkedik valaki, amikor az orra előtt válnak valóra a próféciák.”

Egy dolog Paul meglévő képességei, és más dolog Lisan al-Gaib legendája, amit a Bene Gesserit mesterségesen, manipulációs céllal terjesztett el annak idején. Ezt Paul is pontosan tudja, és Jessica is, aki ennek ellenére a legendát gátlástalanul fölhasználja a fremenek manipulálására.

„Pláne a jelenlegi közönyös világunkban, ahol azért a muszlimok, meg a zsidók is, elég erősen hisznek.”

Bocs, de ha nem tudsz különbséget tenni a normális, mélyen hívő, a hitet erkölcsi iránytűnek tekintő emberek és az egzaltált vallási fanatikusok közt, akkor nincs értelme erről beszélgetni. Nem, a kettő nem ugyanaz, az ún. felvilágosult Európában egyelőre remélhetőleg a normális hívők vannak és maradnak többen. Stilgar és követői a filmben nem normális hívők, Stilgar konkrétan a nyilvánvaló őrület jeleit mutatja, eleinte viccesen, aztán már egyre riasztóbban. Az ezen való gúnyolódás Chaniék részéről nem bicskanyitogató, hanem természetes védekezőreakció. Később már nem gúnyolódnak, hanem kétségbeesnek, amikor látják, hogy megállíthatatlan az őrület, amit Jessica még tüzel is, végül pedig Paul is fölhasználja. Ez ellen tiltakozik Chani, aki Paulban az embert szereti, nem a messiásjelöltet, valamint félti a saját népét az őrülettől. Ez az egész konfliktusuk lényege. A könyvben a végén megmagyarázható a duzzogó Chaninak a politikai érdekházasság, hihető az ígéret, hogy Irulan nem kap Paultól tényleges szerelmet. Itt viszont a Chanival való konfliktus sokkal végletesebb kiélezettsége természetesen torkollik valamiféle robbanásba, a végén látható, sokesélyes kimenetelt előrevetítő cliffhanger pedig ügyes technikai fogás.

Liet-Kynes fekete nő mivolta a cselekmény szempontjából önmagában véve tök lényegtelen, mivel az egyéb vonatkozásokat (a regényben ő Chani apja és egy fremenekhez beházasodott planetológus fia, azé a planetológusé, aki az Arrakis éghajlatának majdani megváltoztatásán dolgozott) is teljes egészében kihagyták a filmből. Ebben a formában Liet-Kynes egy, az eseményekre csekély befolyással bíró mellékszereplő, nyugodtan lehet akár fekete nő is, vagy bármi más.

Grabb 2024.03.03. 23:49:31

@scal: Csakhogy a Dűne világában a Kwisatz Haderach egy rendkívüli mentális képességekkel bíró ember, de nem egy isten, nem tud mindent, és nem képes bármire. Ez a probléma.

Grabb 2024.03.03. 23:54:33

@scal: Nekem a férgekkel más problémáim akadtak :-) Például ilyen apróságok, hogy hogyan szállnak le róla. Meg hogy ugye hosszan bemutatják, milyen veszélyes a féreg, majd hogy mekkora hatalmas beavatási mutatvány megülni, utána pedig hirtelen kiderül, hogy lényegében ez a fremen sivatagi gyorsvonat, aminek a tetejére lehet telepíteni a fél sziecset, a tisztelendő banyát gyaloghintóstul, és át lehet vele száguldani a bolygó másik féltekéjére. És a féreg természetesen nem megy a homok alá, amikor emberek ülnek rajta, csak máskor...

Grabb 2024.03.03. 23:55:30

@Grabb: És miután leszálltak a féregről, hogyan érik el, hogy az ne egye meg őket... Szóval vannak itt kérdések.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.03.04. 01:02:33

@Grabb: na de ezt én mondom, hogy elmebetegek, szadisták, a mostani filmben meg konkrétan ki is mondják Feydről, hogy ő az elmebeteg, szociopata (ahogy ugye 8000 év múlva is nevezni fogják).

Én azért inkább Vitéz Lejszlót meg az ördögöket választanám, nem Harkonnen ragyás bárót. Szerintem az elmebetegség félelmetes, mert kiszámíthatatlan. De ez már egy rendezői kocepció, és én nem azt mondom, hogy a Lynches Dűne az jó, avgy tökéletes, hát kurva sokan utálják, nekem se tetszik. DE az új steril film ellenében úgy néz ki el kell kezdenem az értékeit felfedezni.

A mentát szemöldök is ilyen rendezői koncepció, de említhetnéd a Robotzsaru Bene Gesserit kopasz boszikat is, azokat sose szerettem. Ez valakinek vagy bejön vagy nem, DE azt nem lehet tőle elvitatni hogy van benne kreativitás. Jodorowski Dűnéje ha létrejön az is duzzadt volna a kreativitástól, de ez a mostani ez minden csak nem olyan amit ne lehetne elképzelni. Ami egy különleges idegen táj lenne valahol a messzeségben.

"Bocs, de ha nem tudsz különbséget tenni a normális, mélyen hívő, a hitet erkölcsi iránytűnek tekintő emberek és az egzaltált vallási fanatikusok közt, akkor nincs értelme erről beszélgetni. Nem, a kettő nem ugyanaz, az ún. felvilágosult Európában egyelőre remélhetőleg a normális hívők vannak és maradnak többen."

Mi a normális? Burkába csavarni egy nőt? Eltakarni a haját? Szerintem ezek nem normális dolgok. Csak mert tavaly Brüsszelben rengeteget láttam belőlük, és annál Európább nincs. De oké legyen a te meg az én életemben egyelőre a a normális muszlimok vannak Európában. Hogy mi lesz 200 év múlva az meg nem számít nem igaz? Elég megnézni ezeket a progresszív török sorozatokat, hogy képet kapjon az ember a gondolkodásukról mit tartanak normálisnak. De majd ha lesz időd bezsélgess el random törökökkel, és ne csak gyros meg ilyenekről mit gondolnak a nők helyzetéről, a nem muszlim hívőkről, stb. Ha a Charlie Hebdo Krisztusról rajzolt volna annak idején valami hasonlót még ma is élnének.

Arra akarok utalni hogy a normális muszlim is fényévekre van mondjuk egy normális kereszténytől, az nem fog agyonverni mert kiröhögöd amiben hisz, legalábbis az elmúlt 500 évben már nem.

Tehát akkor ha jól értem, te meg én ott vagyunk Krisztus mellett, és te vagy aki azután se hiszed el hogy feltámadt, hogy megvizsgáltad a sebeiet.
De a legfontosabb kérdés továbbra is, Chani ezt honnan a francból tudja? Honnan tudja, hogy a Bene Gesserit terjesztette el? Benne volt a filmben? Átaludtam valamit? Vagy ez egy elferdített dolog, hogy a film üzenete meglegyen?

A farkasokkal együtt kell üvölteni. Tényleg nem értem, hogy a fremen társadalom, ami a muszlimok analógiája, és arról híres, hogy nem csak szigorú hierarchia van, de még a nőknek is kuss a nevük kivéve ha tisztelendő anyává válnak, hogy jön egy Chani ahhoz, hogy Stilgaron röhögjön, mégha nem is ért egyet vele. Ezt a tiktok társadalom reakciója, akik kiröhögik a tanárt, mert két perc alatt elolvashatják a wikipédián, amit ő évekig tanult az egyetemen.

Egyébként van ráció abban amit levezetsz, DE ez nem a regény témája, ez az újhullámos rendező témája, aki felhasználja a világ egyik legjobb regényét, hogy a szócsöve legyen. Mint amikor a Galadiátorban a szabadság nemes eszméjét hirdették a Római Birodalomban - cska ott nem zavart mert az egy original story. Meg különben is, a regény arról szólt, hogy az Atreidesek nemesek, a Harkonnenek gecik, így van fekete-fehér, mint a Giedi Prime, mit kell ebbe belebaszkurálni? Miért baj az, ha van egy nemesi család, akiben jó hinni, hogy jobb lehet? Ennyire cinikussá vált a társadalmunk az elmúlt 60 év alatt?

A fremenek eközül választhatnak, nincs olyan hogy a fremenek majd az Arrakis urai lesznek, mert amíg Paul nem jött addig csak a dekalitereket gyűjtögették, de nem volt sneki, aki összefogja őket. Őket nem kell félteni attól, ami vár rájuk, ők alig várják, hogy eljöjjön a messiás, aki egyébként jobb mint akármelyik Harkonnen, vagy maga a Császár.

Ügyes technikai fogás? És akkor a Messiás az már totálisan szét lesz baszkodva? De ebben az esetben miért nem csinálnak sjaát filmet? Mert amögött nem állna a Brand? Teljesen elvitték a Chanis szálat egy logikusan kibogozhatatlan, kiolthatatlan irányba. Majd a végén megöli Pault, hogy megmentse a világot tőle. De majd jön más, mert amit a történelem bizonyított, hogy mindig lesznek, akik alig várják, hogy vezessék őket, és közülük még mindig Paul lehet a lehetséges legjobb kimenetel.

Liet-Kynes azért lett fekete és nő, mert egy pozitív karaktert játszott, ahogy a Báró is azért nem homoszexuális mert ő meg negatív. Ennyire egyszerű. Liet-Kynes alakjának kihagyásával végülis csak Herbert egyik legfontosabb mondandóját húzták ki, a környezettudatosságot, és az ökológia fontosságát, ami a mai világunkban még jobban fenyeget az összeomlással mint anno.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.03.04. 01:09:23

@Grabb: szerintem itt túl cinikus vagy. A férget ha valaki megüli, utána tudja kontrollálni. Szerintem tök jól bemutatják, ahogy beszúrják az egyik szelvényébe a vasat, az irritálni kezdi, elkezd hemperedni, ezzel a fremen felliftezik a hátára, és utána már "nyeregbe" kerül. Tök logikus az egész, mint egy sci-fi. Utána ha már egy valaki felszállt rá, akkor a többeiknek lényegesen egyszerűbb felkerülni rá, kötelekkel, hágcsóval, és ugyanígy le is jönni róla.

Az ember megülte a lovat is, az elefántot is, teljesne biztos vagyok benne, hogy képes lenne a homokférget is megülni. Lehet azért nem megy a homok alá mert ha tüske megy a körmöd alá te se húzol rá zoknit.

"És miután leszálltak a féregről, hogyan érik el, hogy az ne egye meg őket..." szerintem pont úgy, ahogy a vadlótól se kell félni már ha valaki betörte. De alapvetően nem hiszem, hogy a férgek emberekkel táplálkoznak, ők mindent elnyelnek, és a rezgés vonzza őket. Szóval mikor elnyelnek egy fűszergyárat ők nem harkonneneket akarnak falni, hanem az idegesítő rezgésnek akarnak véget vetni.

gigabursch 2024.03.06. 18:12:32

Végignéztem.
A látvánnyal semmi gond.

Ami a történetvezetést illeti: Katasztrófa!
A vége egyszerűen gyalázat.

Csináltak belőle egy érzelmeskedő szart.

gigabursch 2024.03.06. 18:14:42

@scal:
Ööööö...
Olvastad a könyvsorozatot?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.03.06. 19:29:28

@gigabursch: a látvány STERIL, jól néz ki oké, de STERIL, a Lynch féle Dűne azért néz ki szarul mert 40 éves a technika benne :D Abban szar a technika, ebben meg nem látszik.

A messiást elolvastam már, idén a gyeremekit is elakarom

gigabursch 2024.03.06. 21:04:29

@scal:
Mint fentebb írtam a látványon az előző két feldolgozáson nem pörögtem, mert adott környezet volt - ebből tudták főzni.

Könyvek:
Nem spoilerezek, majd ha végigolvastad a hat eredetit, akkor megbeszéljük.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.03.07. 00:42:42

@gigabursch: te figyu mán, az elsőt 20 éve olvastam, a Messiást meg talán 2 éve, szóval ebből kiindulva a maradék néggyel nem tudom mikor végzek. Rém unalmas volt a Messiás, állítólag a Gyermekei javít valamit, de minthogy a Paul meghalt a második részben nem tudom mit tudnál ezen spoilerezni. Jujj majd föltámad.

gigabursch 2024.03.07. 07:38:54

@scal:
Az egész sorozat megjelent újból.
Újra lett fordítva és a korábbi fordítási eltérések homologizálásra, az egyéb zavarok meg tisztázásra kerültek.
A Messiás a sorozat valóban leggyengébb kötete - ha fekszínesen nézzük.
Ugyanis amíg a többi regény, több-kevesebb párbeszéddel, addig ez inkább dráma.

Viszont amit a filmben műveltek az utolsó fél órában, az a teljes ciklussal összeegyeztethetetlen, lényegi mondatok maradtak el (pl. "Hatalmamban áll a fűszert elpusztítani"; vagy "Irrulan lesz a feleségem, de Csani az ágyasom és gyermekeim anyja") és érdemi zavart okoz, hogy nem Aila ölte meg a Nagypapit, nem használta gyermekként a Hangot a banyákkal szemben, illetve az, hogy sehol nem volt egy Navigátor a Ligától és egyáltalán nem akar semmiféle nuki cuccot használni a többi Ház vagy a Császár megregulázására.
Súlyos történetferdítési problémák és önző szétborítás! A látvány oltárán...

gigabursch 2024.03.07. 07:39:56

@scal:

"Paul meghalt a második részben"

SPOILER

Nem, ilyen nincs a könyvben.

Grabb 2024.03.07. 10:59:48

@gigabursch: SPOILER
De, a második könyvben (A Dűne messiása) benne van.

gigabursch 2024.03.07. 11:12:48

@Grabb:
Nem, nem hal meg.
Megvakul.
A fia látásán ketesztül lerendezi a lerendeznivalót és kisétál a sivatagba.
Majd a Dűne Gyermekeiben teszi amit tesz.

Grabb 2024.03.07. 12:29:21

@scal: (AZ EGYSZERŰSÉG KEDVÉÉRT: KÖNVY- ÉS FILMSPOILEREK VÉGIG)

1. Feyd másképp elmebeteg. A Lynch-film Harkonnenjei konkrétan elmegyógyintézeti ápoltaknak néztek ki, a báró a rikácsolásával pedig önmaga karikatúrája volt, vásári bohóc. Pont az a baj vele, hogy nem ijesztőbb egy Vitéz László-bábunál. Miközben a könyvben egy agyafúrt és okos cselszövő. (Feyd nem okos a könyvben sem, legalábbis a báróhoz képest egyáltalán nem.) A báró nem az elmebetegsége miatt kiszámíthatatlan, hanem a gonoszsága, a hatalom iránti megszállottsága miatt.

2. A vallási fanatizmussal kapcsolatban én nem beszéltem muszlimokról meg keresztényekről. Egyébként a keresztények között is vannak vallási fanatikusok. Mondjuk terroristák kétségtelenül kevesebben, de ez megint egy másik téma. Én nem érzem a fremenek és mások közti konfliktust a mai terrorizmus analógiájának, ilyen hasonlat már csak a vallási fanatizmus ellen lázadó, ugyanakkor a népéért bármikor bármilyen harcra kész Chani és fremen barátai miatt is sántítana.

És természetesen nem azokat nevezem vallási fanatikusnak, akik Krisztus feltámadásában hisznek, hiszen ez a kereszténység alapja. Krisztus feltámadásában hinni normális. És a vallási fanatizmussal szembeni irónia szintén normális, és simán lehet egy mélyen hívő ember attitűdje, nem pedig csak cinikus ateizmus, ahogy igazából beállítod. Nem érdemes ilyen végletekben gondolkodni. Fölháborítónak tartod, hogy Chaniék féreghúgynak nevezik "az élet vizét", miközben a film később bemutatja, hogy tényleg a kisméretű homokférgekből nyerik ki, azok vízbe fojtásakor termelődő váladékról van szó. Az, hogy tudattágító szer, látomásokat okoz stb., nyilvánvalóan nem kérdés, hanem a film világán és logikáján belüli tapasztalati tény. Ettől még nem törvényszerű, hogy Chani és társai elfogadják a déliek (akiket a filmben nyíltan fundamentalistáknak neveznek, ezt a szót nem a normális, mélyen hívő emberekre szokták alkalmazni) vallási fanatizmusát és mindazt, ami ennek a következménye. Szerintem a délieknek a film második felében bemutatott elmebeteg viselkedése (pl. a Paul szónoklata közbeni eszelős föltüzelődés vagy Stilgar egyre elhatalmasodó debilitása) nem szorul különösebb magyarázatra.

Tegnap láttam másodjára a filmet, egyértelműen benne van, hogy Chani tisztában van vele, a Lisan al-Gaib-legendát a Bene Gesserit maga hintette el. Ezt a Stilgarral és követőivel folytatott első nagy vitában vágja oda nekik. És nem sokkal ez után Paul elmondja a fremeneknek nyilvánosan azt is: Jessica nem csoda miatt élte túl "az élet vizének" megivását, tehát nem azért, mert ő a Lisan al-Gaib anyja, hanem mert Bene Gesserit-nővérként ki van képezve a szervezetébe jutó mérgek semlegesítésére. És a háttértörténetből azt is tudjuk, hogy a túlélés nem egyedi, hiszen nemcsak a fremenek, hanem maga a Bene Gesserit is ezt a szert használja a tisztelendő anyává válási rituálé során.

3. Egyáltalán nem gondolom, hogy a fremen társadalom a muszlimok analógiája. Herbert vagy Villeneuve mondott ilyet? Chani pont azt magyarázza Paulnak a filmben, hogy a nőknek egyáltalán nem "kuss a nevük", hanem náluk egyenlőség van a férfiak és a nők között, és nem számítanak a nemesi címek vagy a gazdagság sem. Ezek pont hogy nem jellemzők a muszlim társadalomra. Stilgarral pedig nemcsak Chani, hanem korábban Jamis is simán szembeszállt; a nép öregjeinek tanácsában is kinevették; a sziecs népével jócskán meg kellett küzdenie Paul és Jessica befogadásáért – tehát ő egyáltalán nem egy kétségbevonhatatlan tekintélyű csúcsvezető ebben a közegben.

(folyt. köv.)

Grabb 2024.03.07. 12:45:43

@scal: (AZ ELŐZŐ FOLYTATÁSA, MÉG MINDIG KÖNYV- ÉS FILMSPOILEREKKEL)

4. Igazából nem Paul az első messiás- vagy vezérfigura, csak ez a szál kimaradt a filmből: Pardot Kynes (aki Liet-Kynes apja és Chani nagyapja a regényben) korábban összefogta, sőt igen kemény bolygómentő ökológiai munkára fogta őket (vagyis "a dekaliterek gyűjtögetése", legalábbis annak módja, részben tőle ered. Őt is szinte vakon követték (más kérdés, hogy nem egy pusztító háborúba), annak ellenére, hogy megmondta nekik, a munkájuk eredménye csak több száz év alatt érik majd be. Valójában ő is valamiféle messiásfigura volt, akivel eleinte nem tudtak mit kezdeni (annak ellenére, hogy fremen gyerekeket mentett meg a Harkonnenektől), és meg akarták ölni, majd amikor ez nem sikerült (a leszúrására kijelölt fremen nem világos okból saját magába döfte a kriszkést), onnantól fogva valami furcsa irracionalitással azt csinálták, amit mond.

5. A Chanival kapcsolatos gondolataid a harmadik részről szerintem kicsit elrugaszkodott elképzelések, nem hiszem, hogy túl sok alapjuk van, és a filmet befejező cliffhangerből ilyesmikre kellene következtetni. Bár az kétségtelen, hogy Frank Herbert azért írta meg A Dűne messiását, mert nem tetszett neki, hogy az olvasói túlságosan pozitív hősnek látják Pault annak ellenére, hogy ő evvel a történettel pont arra akart rávilágítani, milyen veszélyt jelentenek a karizmatikus vezetők (tehát Herbert számára sem pozitívum a fanatizmus). Denis Villeneuve pedig úgy nyilatkozott, szeretné megjeleníteni a harmadik filmben ezt a gondolatot, ami Paul személyiségének árnyalását is jelenti majd. Vagyis itt jó eséllyel egy olyan Pault fogunk látni, akinek a személyiségén torzítani fog a szinte korlátlan hatalom és a végső soron általa elszabadított, rettenetes áldozatokat követelő háború – és ez természetes is, az ilyesmi senkiben nem marad nyom nélkül. Tehát szerintem a következő filmben egy kevésbé szimpatikus Pault látunk majd, akivel egyre nehezebb lesz azonosulni. Evvel együtt nem hiszem, hogy Chani Paul ellenségévé válik, ez túlságosan nagy elkanyarodás volna az eredeti műtől. Inkább úgy sejtem, mivel A Dűne messiása eleve nagyon tragikus Paul és Chani szempontjából is, ezt ellensúlyozza majd, hogy a kettejük kapcsolata legalább ép marad. Tehát szerintem bizonyos értelemben rendbe fog ez a dolog jönni. De mivel Chani a filmben eleve hangsúlyosabb szereplő, mint a könyvben, a kettejük kapcsolata és konfliktusa is hangsúlyosabb, bonyolultabb. Nem lehetett az Irulan-szálat avval elintézni, mint a könyvben, hogy Jessica – akivel a filmben Chaninak szintén konfliktusosabb a kapcsolata – egyszerűen csak rászól, hogy nyugodj le, kislányom, és hidd csak el, hogy ez a fiú csak téged fog szeretni. Nem, itt ez egy sokkal súlyosabb konfliktushelyzet, Chani pedig szenvedélyes habitus, ezért a dolog nehezebben és másképp fog majd megoldódni. Herbertet valószínűleg nem annyira érdekelte ez az érzelmi szál, a mű többi rétege fontosabb volt neki. Villeneuve pedig azokat a szálakat, rétegeket válogatta ki, amik jobban megmutathatók a film nyelvén. Szerintem a környezetvédelmi vonalat nagyon bonyolult (és valószínűleg unalmas) lett volna bemutatni, arról nem beszélve, hogy éppannyira aktuálpolitikai-ideologikus érzetű lehetett volna, mint az általad föltételezett woke-motivációk. Pont eléggé be van mutatva itt a téma, hiszen az egész történet fő konflitusgóca a víz és a mindennapi élethez elengedhetetlen nyersanyag kitermelése körül jelenik meg.

6. És végül: szerintem a woke-motivációk sem ilyen egyértelműek. Liet-Kynesnek és főleg az apjának a történetszálát, amiről előbb bővebben írtam, lényegében teljesen kivágták az adaptációból, ilyenformán ő egy elég súlytalan figura az egész történés szempontjából: gyakorlatilag mindegy, milyen nemű; a fremenek jó részét pedig eleve színes bőrű színészek alakítják, de még akik nem azok, ők is annak látszanak a környezet és a ruházat alapjában véve világos árnyalatai miatt. A báró pedig a könyvben nem szimplán homoszexuális, hanem szexuális ragadozó, aki kifejezetten szexuális céllal vásárol rabszolgákat, akiket megerőszakol és sokszor meg is öl. Ezt a témát, ha valaki aktuális ideológiákat akar pakolni a filmbe, éppenséggel nagyon is jól meg lehetett volna lovagolni. Csakhogy a báró egész figurája, a bonyolult cselszövései, manipulációi, kapcsolatrendszere sokkal érdekesebb, mint amennyit ebbe a filmbe be tudtak emelni; ennek csak egy szelete az ő szexuális ragadozói viselkedése, aminek önmagában szerintem semmi értelme nem lett volna a filmben, hiszen sajnos a báró itt egy mellékszereplő: inkább csak egy fölmutatott, ijesztő kép.

Grabb 2024.03.07. 12:53:40

@gigabursch: (KÖNYVSPOILER)

Az már csak egy epizód, lényegében másik személyiséggel. Villeneuve is úgy értelmezi, hogy Paul története A Dűne messiásában lezárul, és ő maga nem is akarja a regénysorozat többi részét adaptálni. Talán valahogy A Dűne gyermekei Paulra vonatkozó történéseit bepréseli ebbe a filmbe.

gigabursch 2024.03.07. 14:58:16

@Grabb:
Szépen összeszedted.
A Kynes-féle felismerés a víz létének igazolására, a vízgyűjtésre és az ökológiai folyamatra (amit úgy alapvetően nem tett közkinccsé) kulcsfontosságú. Persze ez olyan szintű intelligenciát igényel, ami meghaladja az olvasni képtelen filmnézők sokaságának szellemi szintjét.

Leragadnak a szimpla hogyan ölj hatékonyabban kérdésnél.
(Káin-Ábel világmodell - bárki jobb nálad, akkor pusztítsd el)

A fremenek nem muszlimok, csak egy menekült sivatagi nép.
(ha ma kéne egy ilyen népet találnom, akik sokszor félsivatagiak, léteznek írásos források alapján évezredek óta, sose volt államuk és mindig csak nyektetik őket, nem lenne nehéz analógiát lelnem)
Odamentek lakni, ahová senki se akart.
Aztán kiderült ez a fűszer és mindenki el akarta őket foglalni...
Nahát... :-/

gigabursch 2024.03.07. 15:00:51

@Grabb:
Epizód, persze - ha úgy nézzük.
De ha nem, akkor ő volt az, aki Aliát dervisként próbálta blokkolni, ő volt az, aki a gyermekeit óvva intette és ő volt az, aki az Arany Ösvényre lépés kapcsán próbálta II. (III. ? - ugye ez az 5-6. kötetben is felmerülő dilemma) Leto szemét felnyitni, hogy mit vállal.

Ez nálam több, mint némi epizódszerep.

gigabursch 2024.03.07. 15:41:22

@gigabursch:
Rosszul fejeztem ki magam.
Nem megvakul, hanem a szeme világát veszíti el.
Aztán a látnoki képességei szűnnek meg.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.03.07. 19:18:37

@gigabursch: bazzeg nekem nagyon úgy tűnt, hogy meghalni sétál ki a sivatagba, DE most hogy mondod, hát legyen valahogy életben maradt, tényleg csak megvakult mint Neo :D (az újrakiadás nem újra lett fordítva csak át lett tisztázva, de a fordítás az eredeti, teszem hozzá hálaistennek)

BadSector 2024.03.07. 20:37:24

@gigabursch: Öhm... de van? Világosan emlékszem rá, amikor a film megnézése a regényt elolvastam, hogy meghökkentem, hogy a regényben leírják, hogy Paul, miután megitta az élet vizét, effektíve meghal, mielőtt feléledne. (Nyilván biblikus jelentése van.) Azért lepődtem meg ezen, mert az általam egyébként szintén nagyon szeretett Lynch filmből ez speciel nem jött le. A Dűne messiásában valóban nem hal, csak megvakul. Aztán a Dűne gyermekeiben vak, öreg "prófétaként" visszatér. (Ha jól emlékszem, végül egyébként azt a regényt már nem olvastam végig, mert az nagyon jött be.)

BadSector 2024.03.07. 20:38:46

@Grabb: "Talán valahogy A Dűne gyermekei Paulra vonatkozó történéseit bepréseli ebbe a filmbe." Remélem nem, mert az már nagyon erőltetett volt szerintem...

BadSector 2024.03.07. 20:49:46

Off topic: miárt nem lehet ezen a felületen se utólag szerkeszteni, se legalább törölni? Baromi idegesítő.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.03.07. 20:53:28

@Grabb: bocs én nem azt vitatom, hogy a filmben nincs benne, hogy Chani tudná hogy a Bene Gesserit hintette el a legendát, hanem eleve azt kérdőjelezem meg, hogy ő ezt honnan a fészkes fenéből tudja? Hát 18 éves? Nyilván nem tegnap kezdték ezt. Ez a könyvben nem így van, ez csak és kizárólag azért lett megváltoztatva, mert Villeneuve nagy találmánya, hogy a valláson lehet röhögni röhögjük ki őket.

Az élet vize, az a féreg hányadéka nem a húgya, az ember rengeteg váladékot használt/használ mai napig is, amibe belegondolni undorító, aztán mégis kialakult, hogy aranyat ér, lásd selyem, méz, pézsma, ámbra, kaviár, stb. ezeket lehet degradáló módon is nevezni, amivel bemutatja, hogy ez a karakter mit tart a dologról. Chani egy tökéletesen kifordított selfservice, sjw ebben a világban.

Most leírtad még egyszer hogy szerinted a báró paprikajancsi Lynchnél, vedd úgy, hogy leírtam én is, hogy szerintem meg nem az, és ezt így csinálhatjuk egy darabig. Ezért mondtam az elején, hogy ez bizony nézőtől függ, bejön e neki a rendezői koncepció vagy sem. Ízlés dolga. Nekem nem jött be Villeneuve realizáló elképzelése, de értem mit akart vele, csak éppen nem azért nézek sci/fit hogy ne lássak semmit, hanem hogy lenyűgözzenek.

"Chani pont azt magyarázza Paulnak a filmben, hogy a nőknek egyáltalán nem "kuss a nevük", hanem náluk egyenlőség van a férfiak és a nők között, és nem számítanak a nemesi címek vagy a gazdagság sem."

igen jól mondod, a FILMBEN ezt magyarázza - ez a mai napunk ideológiája, amit beletettekl a filmbe, nehogy megsértsék a mozibajáró muszlimokat -, csak nem Chani magyarázza, maradjunk Zendayánál

nem jött át hogy a muszlimok analógiája? hát a dzsihád az mi a faszom? azt kik csinálják? a zsidók? a buddhisták? ha olvastad a könyvet van benne egy függelék az egész az arab világra épül, mikor Paul fia megszületik, külön említés van rá, hogy körülmetélik

mi kell ennél jobban ahhoz, hogy lásd, ez bizony a muszlimok analógiája? Tolkiennél sokkal kevesebb analógia volt, mégis külön fejezetet kellett írnia, hogy az orkokat nem a nácik analógiájára találta ki,

de ideteszem a wiki linkjét, nem hiszem el, hogy ezen vitázni kellene:
en.wikipedia.org/wiki/Dune_(novel)
"The Fremen people of Arrakis were influenced by the Bedouin tribes of Arabia, and the Mahdi prophecy originates from Islamic eschatology.[36]" meg kb minden szó a Shadout Mapestől a Shai huludig bezárólag

lehet Stilgarral szemben felszólaltak, de kihívni egyik se merte, merthogy ugye az is úgy működik, hogy az erősbeb kutyát meg kell fojtani, és után ő a falkavezér

Akkor elég hülyén írta meg a Messiást mert ott lesz csak szent Paulból igazán. Hát minden változót átnéz, mindig mérlegel, és csupán azzal védekezik, hogy a saját hatalmának fogja (mint egy youtuben manapság kb). A pusztító háborúk meg off page történnek, - hát az ilyen minden csak nem hatásos.

Chani izé Zandaya egy loose canon jelenleg, bármit el tudok vele kapcsolatban képzelni. Leginkább, hogy ő öli meg a végén majd Pault, hogy megmentse önmagától :D

"Nem lehetett az Irulan-szálat avval elintézni, mint a könyvben"
De épp azért nem lehetett, mert éppen eléggé elkanyarodtunk a könyvtől. Nem véletlenül áldoztak 10 percet Feyd karakterére, hogy teherbe ejtse Fenring grófnőt, ott még lesz valamit, ami a harmadik filmben derül ki.

A filmben nincs kimondva, hogy a fűszer az MINDEN, mindenki azt akarja, attól megy pl az egész Űrliga, a féreg szara a fűszer, az teremli, a féreg eltűnik ha víz lesz, és zöld édenkert, ami meg a Fremeneknek jó lenne, tehát az egész univerzum érdeke, hogy ez a nép ez szenvedjen csak, mert amíg sivatag van addig lesz fűszer. Elég nagy baj, hogy ez nem hangsúlyos egy Dűnéről szóló filmben - pl mutogatták a dekalitereket, de hogy miért? hát igen nincs egy Liet-Kynes aki ezt elmagyarázta volna, hiányzik az egész vonal. Az lett volna a feladat, hogy bemutassák és ne unalmasan, azt kellett volna megoldani. Hovatovább akkor lehetett volna mutatni egy kis zöldet is a barna meg a sárgás színek helyett.

Jaj épp elég hogy az életét adja Paulért, tessék egy újabb jó karakter aki fekete és nő, ennyi. Vagy ott van az a totál érthetetlen jelenet, hogy Jamissal bezsélget a sivatagban, aki ki akarta vágni a szívét? Minek? A fremenek közt volt egy csomó fekete tök hihetető kontextusban, maradhattak volna annál. De épp az a bajom, hogy kihagyták ezt a szerintem fontosnak ítélt szálat, mert az ökológiai szál sokkal hangsúlyosabb az egész könyvben mint a hatalmi szál. Eleve onnét jött az egész ötlet, hogy Herbert az elsivatagosodásról és a vízhiányról készített egy cikket.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.03.07. 20:54:10

@BadSector: majd én töröllek ne aggódjál :D mi van most először találkozol a blog.hu csodálatos felületével?

BadSector 2024.03.07. 20:57:55

@scal: Úgy rémlik, mintha valamelyik másik blog.hu oldalon engedett volna szerkeszteni, de lehet, hogy csak rosszul emlékszem. Mindenesetre ez a blog.hu felület fantasztikus nosztalgiavonat, mintha a kicseszett kilencvenes években lennénk...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.03.07. 21:01:12

@BadSector: nem tudom merre jártál, gondolom elkényeztetett a wordpress meg haosnló szarok ez mióta elkezdtük ilyen, szerintem a blogspotra gondolsz

BadSector 2024.03.07. 21:05:16

@scal: DISQUS* és annak semmi köze magához a WordPress-hez, mindenki azt használja, az is, aki nem WordPress-es. (Nyilván a blog.hu-nak saját kommentmotorja van, amit kb. a múlt évezredből itt ragadt szutyokszar.) Nem "elkényeztetés" kérdése, kicseszett 2024-ben járunk. Tudom, hogy nem ti tehettetek róla persze, hanem ez a blog.hu adottsága.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.03.07. 21:24:47

@BadSector: de te bolod vagy vagy mi a faszom bajod van? 8000 blognak ez a motorja, nehogy már ez legyen a problémád. Nem maradhatott itt a múltévezredből mert 2005-től vannak blogok. Ne vislekedjél már úgy mint aki a holdról jött, a blogok 80%-a ezt használja

ha már itt tartunk én a DISQUS-t tartom disgustingnak, sose találom meg ki mire mit írt, amit leírsz itt az ott is marad, tessék átnézni mielőtt elküldöd

még azt lehet hogy előzetes moderációt alkalmaznak egyesek, de itt nem, ez itt az Elon Muski paradicsom, mindenki azt mond, amit csak szeretne, free for all, and all for me :D

BadSector 2024.03.07. 21:29:07

Utálom, ha nem lehet szöveget utólag editálni, szerintem ezt már a 2003-ban kijött korai Facebook is tudta. Látod, te sem tudod utólag editálni, mindörökre úgy marad, hogy elgépelted a "bolond" szót. :P Persze, lehet rá egy "Big deal!"-t nyomni, de engem rohadtul zavar. De még egyszer: tisztában vagyok, hogy erről nem ti tehettek, nem kell rögtön nekem esni. De zavar.

BadSector 2024.03.07. 21:31:08

@scal: DISQUS-szal is vannak gondok, de speciel meg lehet találni, hogy ki mit írt. Legalábbis én meg szoktam.

BadSector 2024.03.07. 21:39:50

@scal: Elon Muski paradicsom, persze! :D Te magadnál vagy? :D Az az Asperger-kóros, feltűnési viszketegségben szenvedő idióta faszi olyan kőkemény diktatúrát nyomat a Facebookon azokkal, akik ellentmondanak neki, mint annak a rendje. :D Azokat szabályosan letiltotta X-ről, akik követték, hogy milyen viselt dolgai vannak. Tudom, hogy milyen szimpatikus már neked, hogy Musk egy vérjobber populista Trump-támogató gyökér fasz, de attól még ez a "szabad minden "X-en" (röhej ez a név, meg átnevezés is" k*rva nagy kamu. Kicsit olvass már utána, mielőtt naponta leborulsz előtte háromszor. :D

BadSector 2024.03.07. 21:41:06

"olyan kőkemény diktatúrát nyomat a Facebookon" helyett persze X-et akartam írni, csak az "ál-liberális" Zuckerberg pont akkora barom. :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.03.07. 21:52:09

@BadSector: nem igazad van, van amikor engem is zavar, cska nem disszertációt írok, hanem kommentet, és nagyon gyorsan gépelek, rendre elgépelek szavakat, de az agyad kiigazítja :D cikkeket lehet módosítani szerencsére

amúgy írd már meg EGY kommentben pls.

én a Pay Pall miatt már éppen eléggé leborulok előtte, (meg még feltalált pár dolgot nem?) meg kurva sok pénze van, hogy mindent leszarjon

nah, akkor most kiderült, jobbak vagyunk mint Elon Musk

BadSector 2024.03.07. 21:59:59

@scal: PayPalt azért nem ő "találta fel", de kétségtelen, hogy voltak, meg vannak is nagyon jó dolgai. Azt is nagyon bírom, hogy akkor gamer, meg Cyberpunk 2077 fan. De mellette iszonyú, röhejes hülyeségei is vannak, ami ilyen tipikus milliárdos "mert megtehetem" gőg: letolta a gyatyáját és elővette a farkát egy stewardess-nek (aztán lefizette, hogy ne menjen bíróságra, "mert megteheti", bebaszva, bedrogozva pisztollyal ment oda a CD Projekt (az említett Cyberpunk 2077 játék fejlesztő), mert megteheti, kirakata Twitterre Amber Heard erotikus, cosplayes képeit, a nő engedélye nélkül, ami csak neki neki készültek és csak rájuk tartozott, mert megteheti, és főleg: napi szinten diktátorkodik a cégénél és napi szinten fossa magából X-en a hülyeségeit, mert megteheti és mindenki értesítést kap róla, mert az X az övé és mert megteheti. Lehet, hogy régen "jó fej" volt, de a tipikusan arrogáns, diktátor hajlamú, újgazdag barom lett belőle, aki azt hiszi a törvény, meg amúgy minden és mindenki felett áll. Igaz, legalább van miről írni, a sok hülyesége remek híranyagot szolgáltat, éppen most raktam ki a portálunkon egy hírt a legújabb hülyeségéről. :P

BadSector 2024.03.07. 22:00:41

a CD Projekt amerikai irodájába*

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.03.07. 23:00:17

@BadSector: "kirakata Twitterre Amber Heard erotikus, cosplayes képeit, a nő engedélye nélkül, ami csak neki neki készültek és csak rájuk tartozott, mert megteheti"

és miért teheti? mert Ő a KWISATZ HADERACH

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.03.07. 23:04:47

@BadSector: azért a világ leggazdagabb verebét leújgazdagozni :D

szerintem már éppen elég gazdag egy ideje, csak egyre gazdagabb lett és mocsok gazdag

pont ezt szeretem benne, hogy annyi pénze van hogy bármit megtehet, és mindenkit elküldhet a picsába

az csak hab a tortán, hogy egy vizionárius zseni

olyan mint amilyen John Romero lehetett volna ha nem bassza el a Daikatanával

gigabursch 2024.03.07. 23:43:15

@BadSector:
Ezen kár rágódni. A blog.hu erre képes.
Az egész index csoportot "nem ezért szeretjük".

gigabursch 2024.03.07. 23:44:05

@BadSector:
Téves, alkalmatlan rá...

gigabursch 2024.03.07. 23:48:51

@scal:
Honnan tudja Csani?
Mondjuk az apja és a nagyapja császári planetológusként alighanem nem csak a földrajzhoz és az ökológiához értett, de talán egy kis néprajz is belefért.

Emlékeim szerint amikor először repülnek ki a sivatagba, akkor Kynes tesz említést a babonákról, vallásokról és a gyökereikről.
Ennek tükrében viszont nem az ördögtől való, hogy beszélgettek néha egymással.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.03.07. 23:56:19

@gigabursch: "Mondjuk az apja és a nagyapja császári planetológusként alighanem nem csak a földrajzhoz és az ökológiához értett, de talán egy kis néprajz is belefért."

na ezek azok a dolgok, amiket már csak te gondolsz bele, mert a filmben nincs kimondva, sem megmutatva, - mondjuk ez a film egy normális látomást se mutat, ami szintén lehet előkészít még valami nagy csattanót a hármasnál - és ez a nyílt ellenséges reakció az első részből hiányzott is, totál nem volt felépítve, ergo hiteltelen, de mondom nekem Chani karakterének a kifordítása vérlázító az egész filmben

gigabursch 2024.03.07. 23:56:43

@scal:
Nem alaptalan, mert a megvakult fremenek korábban kisétáltak és magukkal vitték a vizüket.
Csakhogy ekkor egyrészt a hagyománnyal szakítva Paul fizeti a többi megvakult thleilaxi műszemet (magának nem), másrészt neki itt vannak a látomásai, úgyhogy nyugodtan kiballaghatott a sivatagba.

gigabursch 2024.03.07. 23:58:10

@scal:
Én a könyvre utaltam.
A film egy látványos, de kiherélt sztori.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.03.08. 00:03:39

@gigabursch: jah persze tényleg, hát ő szem nélkül is lát, mert azt látja, hogy hova lép "vakon" is.

Oké, a könyvben igen, de nem a könyvben vagyok felkúrva Chanitól, ott egy cuki karakter volt, akiből a filmen így akartak moderngondolkodású nőt faragni. Én ezekből köszönöm, de nem kérek.

BadSector 2024.03.08. 00:56:22

@scal: "pont ezt szeretem benne, hogy annyi pénze van hogy bármit megtehet, és mindenkit elküldhet a picsába" Jézusom, ennyire nem lehetsz elvakult. :D Te most csak azért, mert jobber vagy, most komolyan úgy gondolod, hogy Musk nem PONT SAJÁT MAGÁNAK okozta a legnagyobb kárt, ezekkel a dolgokkal, amiket itt felsoroltam? (Meg azt a csillió dolgot, amiket nem, de a legtöbben ismerjük.) Hogy nem röhögtük már SZÉNNÉ magunkat a hülyeségein? :DDDD Te frankón azt hiszed, hogy Musk nem csinált már TOTÁL HÜLYÉT saját magából? :D Hogy azok, akik eddig nagyra tartották, vagy legalábbis tisztelték, viszont nem elvakult populista idióták, már nem fordultak el régóta Musktól? És ha már itt tartunk: szerinted a konzervatív, "keresztény", jobboldali értékeknek mennyire felel meg, hogy szétszipuzva előveszi a farkát egy stewardessnek egy repülőn, aztán csak azzal ússza meg az egészet, hogy jól lefizeti a nőt, aki csak emiatt nem pereli be? Vagy hogy egy élő adásban nyilvánosan füvezik? Vagy hogy szintén bebaszva, bedrogozva beállít a CD Projekthez egy pisztollyal a kezében? Elküldte a picsába az X hirdetőit? :D Hát brávó! Gratulálok, komolyan! :D Ennyire retardált még Zuckerberg sem volt, pedig aztán őt sem kell félteni! (Aztán persze próbálta enyhíteni, azzal meg még az arcát is elveszítette.) "KWISATZ HADERACH", mi? :DDDD Egy szánalmas, kis asperger kóros, toporzékoló, retardált óvodás, aki feltűnés viszketegségben szenved és aki bazmeg NEKEM, meg a többi twitter usernek kötelező módon üzenget, hogy olvassuk már el a hülye poénjait, meg mémjeit, mert ennyire insecure és ennyi betegesen kell neki a figyelem! :D Röhej... Na mindegy, hagyjuk is Muskot, mert nem való a Dűne kritikája alá...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2024.03.08. 01:35:35

@BadSector: ki kell ábrándítsalak, nem vagyok jobber, és utálom ha ilyne cémkékkel akarnak beskatyulázni pláne olyanok akik szegről végről ismernek. Én anarchoszindikalista, nihilista luddita vagyok, enyhe szociopata beütésekkel, és bár fiatal koromban a Chaotic Goodnak írtam volna le magam, szerintem a világban folyó események hatására átestem a Chaotic Evilbe :D

Most gyorsan megnéztem közben az általad nehezményezett Amber Heard fotót, és bitch please, Az informátorokban még a segge lyukát is megmutatta. Mi ez ahhoz képest?

Figyelj már mikor indítja a következő rakétát az űrbe? Zuhannak a Tesla eladási részvényei? Szerintem a legtöbben úgy kezelik mint egy Rocksztárt, és azoknak sokat elnéz a társadalom. Pláne a sikeres, gecigazdag rocksztároknak. Ha csak nem derül ki, hogy kisgyerekekkel alszik a vasútállomáson, amit a saját vidámparkjának épített szerintem sok félnivalója nincs.

Legutóbb a Friderikuszban volt egy csávó (ez de jól hangzott) akit nem vádolnék jobbersággal meg azzal, hogy nem Gyurcsányt tartja a Lisan al Gaibnek, és még ott is úgy nyilatkoztak Muskról, hogy micsoda egy zseni. Úgyhogy miről beszélsz?

Elmegyek a boltba, mit vegyek? Tejet, kalácsot, Ájfónt, jah meg a Twittert.
Az ember megvette az egész Twittert. Szerintem tudja mit csinál. Jegyzik már a tőzsdén? Hol lehet Musk részvényeket venni, csak mert én vennék, szerintem még emelkedni fog az ázsiója.

"És ha már itt tartunk: szerinted a konzervatív, "keresztény", jobboldali értékeknek mennyire felel meg, hogy szétszipuzva előveszi a farkát egy stewardessnek egy repülőn, aztán csak azzal ússza meg az egészet, hogy jól lefizeti a nőt, aki csak emiatt nem pereli be?"

Nemá, 2024-ben ez még működik, lefizeti és még meg is ússza? Szerintem a csaj megköszönte neki, hogy láthatta a szent jobbot, szerintem szívesen lett volna eljövendő gyerekeinek az anyja.

"NEKEM, meg a többi twitter usernek kötelező módon üzenget"

X usert akartál írni nem? :D Csak nem tudtad javítani a hülye blog.hu miatt.

"Na mindegy, hagyjuk is Muskot, mert nem való a Dűne kritikája alá..."

nem én pörögtem erre se rá, de nem azt mondtad, hogy a Dűnén nem akarsz vitatkozni, valamin csak muszáj ha már idekeveredtél

BadSector 2024.03.08. 01:41:38

"Most gyorsan megnéztem közben az általad nehezményezett Amber Heard fotót, és bitch please, Az informátorokban még a segge lyukát is megmutatta. Mi ez ahhoz képest?" Heardet nem az zavarta, hogy kirakta a csöcseit a képen, mert az láttuk eleget, hanem hogy hülyét csinált magából (szerinte...) ezzel a cosplay-el, ami csak valamilyen aberrált szexuális játék része lehetett a gamer Elon Muskkal. Amivel amúgy nincs baj, csak ez a dolog kettőjükre tartozott és ebben az egyébként más téren hülye Amber Heardnek teljesen igaza volt. A másik egy ilyen eszméletlenül röhejes kivagyiság Elon Musk részéről, amit gamer csoportokban a legnagyobb fogyatékosok csinálnak, hogy megosztják a VOLT csajuk cosplay képét.

BadSector 2024.03.08. 01:44:08

@scal: Nekem a Twitter továbbra is leginkább Twitter, még Musk retardált "X" fétise után is. Egyébként a gmail üzenetekben is folyamatosan ki van írva, hogy a "volt Twitter"). Meg amúgy leszarom, hogy Musk minek hívja.

BadSector 2024.03.08. 01:47:43

@scal: "Nemá, 2024-ben ez még működik, lefizeti és még meg is ússza? Szerintem a csaj megköszönte neki, hogy láthatta a szent jobbot, szerintem szívesen lett volna eljövendő gyerekeinek az anyja." Teljesen mindegy, hogy a csaj mi lett volna szívesen (egyébként kétlem, mert akkor nem akad ki rajta, hanem hagyja magát megdugni), a lényeg, hogy ilyet nemhogy normális ember nem csinál, de még a legnagyobb elszállt rocksztárok sem, Musk pedig azért nagyon messze van egy rocksztártól.

BadSector 2024.03.08. 02:04:09

@scal: "Most gyorsan megnéztem közben az általad nehezményezett Amber Heard fotót, és bitch please, Az informátorokban még a segge lyukát is megmutatta. Mi ez ahhoz képest?" A másik még, hogy az egy dolog, amikor egy színésznő egy film kontextusában meztelenre vetkőzik például egy szexjelenetben, vagy akár felölt egy ilyen fétis cosplay hacukát, és ezért PÉLDÁUL jól megfizetik, vagy a filmmel is jól jár és ezt ügynökével előre megbeszélték, kikalkulálták, hogyan építi ez a karrierjét és megint más, mint amikor a VOLT faszija valamilyen elmeroggyant állapotában, kicsit ilyen "bosszúpornó" feelinggel megoszt egy ilyen közös, intim képet, ami csak rájuk tartozott. Amber Heard csak azért egy gyenge láncszem ebben a sztoriban, mert ő már kinyírta a karrierjét a Johnny Depp perrel, ez mindannyian tudjuk. De hogy a Dűnére visszatérjünk: például Zendaya, szerintem eléggé röhejes (bár tényleg szexi) meztelenruhás és a filmhez amúgy marhára nem illő "cosplaye" is előre kikalkulált volt és nyilván jól megfizették érte, és a karrierjét is egyengette vele valahol.

Gery87 2024.03.21. 15:22:16

@Grabb:

"Egyáltalán nem gondolom, hogy a fremen társadalom a muszlimok analógiája. Herbert vagy Villeneuve mondott ilyet? "

Hát, nyilvánvalóan Herbert összeollózott mindenfélét.
Maga a Birodalom a Padisah császárra a Szent Római Birodalom, a Házak egyértelműen a német uralkodó dinasztiákat jelenti, a Dűne az Arábia, a Fűszer az olaj, a Fremenek meg az arabok, akiket tönkre tesz a félgyarmati uralom az olajért...de van itt kozák elem is (Sziecsek, egyenlőség).
Az Úrliga a Hanza-Szövetség vagy random XY Kelet-Indiai társaság, a tőke hatalmát szimbolizálja....

Gery87 2024.03.21. 15:30:04

@scal:

"pont ezt szeretem benne, hogy annyi pénze van hogy bármit megtehet, és mindenkit elküldhet a picsába"

Hát pedig ez rohadt nagy probléma, a világ problémáinak 90% abból van hogy bizonyos emberek bármit megtehetnek mert akkora hatalmuk van.
süti beállítások módosítása