Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Isten hozta, őrnagy úr!

2011. augusztus 20. - Santino89

Folytatom a klasszikus magyar filmek megtekintését, de legnagyobb sajnálatomra nem folytathatom a filmek dicséretét. Ugyanis az Isten hozta, őrnagy úr! a csodálatos rendező (Fábri Zoltán), a fantasztikus színészek (Sinkovits és Latinovits) és a remek alapanyag (Örkény) ellenére sem igazán jó.
 
Pedig olyan jól kezdődik: Darvas Iván narrációja vázolja fel nekünk kellően szellemesen az alaphelyzetet. A rendezői megoldások amúgy végig kiválóak a filmben, Fábri humorosan és eredetien használja a vágástechnikát, illetve a gyorsításokat, amiket később Tímár Péter is ellopott. A színészekre szintén nem lehet panasz: nagy átéléssel és kellően viccesen, de sosem idétlenül ábrázolják a maguk karakterét. A két főszereplőről csak jókat-szépeket lehet elmondani, bár kétségtelen, hogy Latinovitsnak jóval hálásabb szerep jutott, így Sinkovits kevésbé tudott kibontakozni. A mellékszereplők szintén a helyükön vannak: Venczel Vera imádnivaló, Fónay Márta pedig groteszk módon hiteles. A film egyértelmű mondanivalója is kibontakozik előttünk (talán kicsit túl direkt módon is, lásd feliratok), a zsarnokság természete, és az emberi mivoltunk megőrzése, mindezt némi humorral és tragédiával ötvözve.
 
Akkor mégis, hogy lehet az, hogy mégsem igazán jó az Isten hozta, őrnagy úr? Eredetileg ugyanis egy novellából készült, a film maga pedig 96 perces. Így nem tűnik soknak, de nekem elhihetitek, hogy rengeteg. Egy 60 perces tévéfilmként tényleg zseniális lehetett volna, hisz rengeteg nagyszerű eleme van, ami simán elvinné a hátán. De 96 percre ez a sztori egyszerűen kevés, és ez nem tudható be a megváltozott igényeknek, és a mai pergő stílushoz szokott szememnek sem. Ugyanis a film nagyon erősen indul, teljesen humorosan, de idővel egyre inkább fárasztóvá és önismétlővé válik, amitől sokkal lassabban telik az idő. Lehet, hogy a rendezőnek ez volt a szándéka, hogy mi is olyan rosszul érezzük magunkat, mint Tóték, de ezért igazán kár volt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.09.20. 19:37:51

Baszki, mindig átnézem miket írtál mostanában és néha a blog nem mutat egy kettőt. Már nem először veszem észre.

Na most amikor én azt írtam, hogy novella, akkor az irodalom tanár a "súlyos tárgyi tévedés" jelzővel illette és egy jegy mínusszal honorálta a dolgozatomat, úgyhogy egy életre megtanultam, hogy dráma, azaz színpadra írt darabról van szó. De nem novella.

A film nekem a 22-es csapdáját juttatja az eszembe, annak is az első fele nagyon vicces, aztán a második fele már egyáltalán nem. Itt is miután megtudjuk, hogy a fiú már sosem tér haza, egyszeriben nem tudunk nevetni a jeleneteken, hiszen a tűzoltó mindent megcsinál, családja is, mindenki, de mindez hiába, még akkor is, ha az őrnagy valóban megtartaná a szavát.

Ezt a filmet én vagy 40-szer láttam, annyira, hogy a finom eltérésekre nem emlékeztem, és amikor kötelezőként kellett belőle felelnem, a tanár nem akarta elhinni, hogy TÉNYLEG olvastam. Pl. nincs a híres árnyék ugrás a könyvben.

És ha hiszed ha nem, a mai pörgős filmekkel lehet ezt magyarázni, amihez hozzászoktál. Itt még nem rángatják a kamerát. Egyáltalán semmi ismétlés nincs benne, hacsak a dobozolás nem, de annak meg van a funkciója.

Nem, egyszerűen a második felén már nem lehet röhögni. Vagy ha valaki ott nevet, akkor súlyos gondok vannak. És ettől tűnik lassúbbnak, de Örkény ehhez mesterien ért, hogy röhögtet, viccel, aztán az ajkadra fagyasztja mindezt egy huszárvágással.

Szóval ez egy remek kis film, mindenképpen a jobb magyar filmek között említendő. Ettől azért több rosszalló érvet vártam volna. Többszöri nézésre elképzelhető, hogy vannak unalmas, lassú jelenetek, de elsőre ennek nem szabad megtörténnie.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.09.21. 11:21:52

Látod, ezért érdemes mindig alaposan visszaolvasni, sosem tudhatod milyen kincseket találsz.

Akkor az irodalomtanárod súlyos tárgyi tévedésben élt, a Tótékat ugyanis legelőször novellaként adták ki, csak később dolgozta át Örkény drámává.

A filmben nekem már azelőtt se volt vicces, hogy kiderült, a fiú meghalt, ami egyébként nagyon várható volt. Már előtte is unalmas. És nem véletlen hangsúlyoztam ki, hogy ez nem a mai filmek hatása. Nézz csak körül, hány régi filmről írok a blogon! De ha csak magyar példákat említünk, és csak Fábrit, akkor is ott van Az ötödik pecsét, a Két félidő a pokolban, vagy az Édes Anna amik szintén nagyon régiek, mégsem unalmasak.

Az Isten hozta, őrnagy úr! viszont az. Az első fél óra ígéretes, aztán egyre fárasztóbb lesz az egész. Nem az a bajom, hogy nem lehet röhögni, ezt el tudnám fogadni, hanem hogy az őrnagy megint kitalál valamit, mindenki megint tök ugyanúgy reagál, aztán megint, aztán megint. És ez már első nézésre is unalmas.

Nem mondom, hogy nagyon rossz, pláne a mai filmek tekintetében, de... nem tartozik az igazán jók közé, hiába a nagy nevek.
süti beállítások módosítása