Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Karatetigris

2012. március 19. - Santino89
4-5 évesen Van Damme volt a kedvencem. Sokkal jobban szerettem, mint Stallonét, Schwarzeneggert, vagy Seagalt. Jelentős ideig Batmant és Zorrót is felülmúlta a szememben. De vajon mitől volt pont ő a No. 1? Ezt valószínűleg a látványos bunyós jeleneteknek köszönhette. Teljesen egyedi mozgáskultúrája volt, ami még néhány film vágástechnikájában is megmutatkozott; arra gondolok, amikor egy ütést 3-4 különböző kameraállásból láthattunk egymás után. Ilyennel még csak Van Damme filmekben találkoztam, és a mai napig nagyon tetszik. Aztán ott volt az a spárga… akkoriban még én is meg tudtam csinálni. Stallone és Schwarzi főleg lövöldöztek, Seagal mozdulatait pedig még ma sem tudom követni, nemhogy öt évesen, Bruce Lee-t pedig még nem ismertem. Szóval Van Damme volt az abszolút kedvenc, legtöbb korai filmje az Időzsaruig bezárólag megvolt videokazettán. A videotékából másolt kazetták másolatai voltak, de nekem tökéletesen megfeleltek.bscap002.jpg
Aztán kamaszkoromban már Stallone volt a legjobb akcióhős, a Terminátor 2 pedig a legjobb akciófilm. Néha még megnéztem pár Van Damme-ot, ha adták a tv-ben, és hát… a legtöbbje már egy kicsit sem tűnt jó filmnek.
 
Kezdjük is mindjárt az első igazi filmszereppel, a Karatetigrissel. Ez soha sem volt valami nagy kedvenc nálam, talán egyszer láthattam, akkor is csak németül. Egy tinidrámát követhetünk végig, borzasztóan hiteltelen konfliktusokkal, például a karate edző nem engedi a fiának, hogy verekedjen, és kiálljon magáért. Azonban annyira gyermeteg a film, hogy tele van hasonló butaságokkal. A könnyed hangvétel is teljesen hiábavaló, mert egyszerűen nem vicces a film. Vagy legalábbis nem akkor, amikor szeretne vicces lenni, ezt a legjobban a színészi játékban lehet észrevenni, ami nem más, mint valami hihetetlen ripacskodás és pofavágás. Van Damme-nak olyan grimaszai vannak, hogy egyszerűen nem bírtam megállni röhögés nélkül. Egyébként ebben a filmben kivételesen ő a negatív szereplő, aki legyőzhetetlennek tűnik, aztán egy hülye gyerek - akin látszik, hogy nem tud verekedni – hirtelen legyőzi. A harcművészeti jelenetek se sikerültek jóra egyáltalán; a színészek legtöbbjével ilyen téren nincs baj, de nagyon rosszul vették fel, majd vágták össze ezeket a jeleneteket. Emiatt és az elképesztően sablonos valószerűtlenségek miatt már a Nagyvárosi fények című Chaplin-film óta nem röhögtem egy bunyón se ennyit, mint most. A sztori szerint Bruce Lee szelleme készíti fel a garázsban főhősünket, aki végül legyőzi az apja lábát eltörő Van Damme-ot. Hát mondanom sem kell, hogy ez a Bruce Lee-imitátor milyen gyenge, minden szempontból. Közben persze van szerelem, 80-as évek, felkészülés, idióta mellékszereplők, tehát minden ami kell. Egységes történeten kívül persze. Pofátlan módon még a Rocky 4-ből is lopkod; megszólal a Living in America, illetve a gonosz kelet-európai harcost Ivánnak hívják.
Elmondhatjuk tehát a közhelyet, hogy ez már annyira szar, hogy jó. Van némi nosztalgiafaktora is, de nem tudom, hogy aki nem látta gyerekként az ebből mennyit érzékel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

field64 (törölt) 2012.03.19. 21:47:28

Ah, Van Damme! Nála jobban már csak Dolph Lundgrent kedvelem, bár inkább magát a fickót (kevesen hiszik el, hogy egyáltalán nem hülye izomagyú), mint a filmjeit. :))

A korai Van Damme-ok közül a VÉRES SPORT, a FEKETE SAS és a KICKBOXER volt szórakoztató élmény, de azért jobbnak látom, ha nem próbálom újra átélni őket. Kedveltem a DUPLA DINAMIT-ot, a TÖKÉLETES KATONÁ-t, az IDŐZSARU-t, a HIRTELEN HALÁL-t és a MINDHALÁLIG-ot is, az OROSZLÁNSZÍV és A LÉGIÓS is nézhető volt. Ami viszont nagyon nem jött be: CYBORG, TÖKÉLETES CÉLPONT, HIÁBA FUTSZ, BÖRTÖNCSAPDA, TÖKÉLETES KATONA 2.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.03.19. 21:53:53

@field64:
Hát Field, ezekről kivétel nélkül mind lesz szó, a nagyon közeli jövőben :)

Oldfan 2012.03.20. 14:01:21

Hú, mi került itt elő.... Azt hiszem, Santino, te már rosszkor nézted...
Én emlékszem rá, hogy amikor nagyon frissen fölbukkant VHS-en, a tinédzser ifjúság elalélt tőle.(Egy ifjúsági táborban voltunk. Pedig még alámondásos szöveg sem volt hozzá.) Nálam azon kevés Van Damme mozik egyike, amiket végig bírtam nézni. Nem mondom, hogy jó film, mindaz igaz, amit leírtál. De ez az eset nekem jól bizonyítja, mennyire szubjektív dolog, milyen álláspontunk, vagy érzetünk alakul ki egy moziról.
Ui: Az, hogy a végén Van Damme laposra lesz lőn pofozva, szerintem csak megérdemelt előleg jópár későbbi mozijáért....:)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.03.20. 19:14:55

@Oldfan: Láttam én ezt kicsiként is, dehát újra meg kellett nézni :)
süti beállítások módosítása