Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dumb és Dumber kettyó

2014. december 11. - Lazók György

Van az a gyerekkori ismerős, aki mikor végre újra találkoztok, ugyanazokat a vicceket adja elő, mint egykor, csak már egyáltalán nem viccesen. Kezdetben azért örülsz a viszontlátásnak, a közös emlékek miatt megeresztesz pár mosolyt is, de minél tovább folytatja, annál kevésbé bírod a képedre erőltetni. Az ismerősöd észreveszi, hogy nem nevetsz, ezért vehemensebben próbálkozik. Az erőlködése kínossá válik. Azt kívánod, bár befogná a száját, de ő csak nem hagyja abba. Be akarja bizonyítani neked, hogy ő még mindig az, aki volt. Búcsúzáskor azt mondod, remélem, még találkozunk, de közben azt gondolod, mi a fene történt veled? Nos, ez a régi ismerős húsz év után tért vissza, és úgy hívják, Dumb és Dumber kettyó.  

dumb-1.jpg

A Farrelly-testvérek 1994-es vígjátéka szokatlan párost hozott össze: a hirtelen sztárrá vált, féktelen Jim Carreyt és a sokoldalú, de általában visszafogottabb Jeff Danielst. A film átrajzolta a határokat, melyek kijelöltek, hogy mi az, ami a vásznon megengedett, és tehette ezt meg azért, mert fergeteges volt. A Dumb és Dumber két évtized elteltével is megnevettet, de úgy, hogy lefordulsz a székről. Humorának még mindig volna helye, viszont a film készítőinek, akik elhatározták, hogy folytatást készítenek régi sikerükhöz, már nincs. Az elmúlt évek nem alakultak túl fényesen se Farrellyéknek, se Carreynek. Jónéhány esztendőt vissza kell mennünk az időben, ha fel akarjuk eleveníteni azt, amikor még tényleg szórakoztatóak voltak. A kasszát se robbantják olyan megbízhatóan a fiúk, mint egykor, mindez pedig elvezet a Dumb és Dumber kettyó megszületéséhez, mely kétségbeesett kísérlet, hogy visszaidézzék az elmúlt szép napokat.

A történet szerint az első rész óta eltelt éveket Dumb Christmas (Jim Carrey) egy szanatórium falai között töltötte katatón állapotot szimulálva. Mivel úgy érzi, hogy ennyi idő már elég, hogy üssön a poén, bevallja cimborájának, hogy csak szívatás volt. Hazalátogatva megtudják, hogy Dumbernek (Jeff Daniels) van egy gyereke, és mivel neki épp vesére van szüksége, akár el is kérhetnék az övét. Útra kelnek hát, hogy találkozzanak vele, amit nem csak saját hülyeségük nehezít meg, hanem a lány mostohaanyja (Laurie Holden – Mi lenne ha?) is, aki meg akarja szerezni tőlük a rájuk bízott csomagot, melyben egy felbecsülhetetlen értékű találmány lapul.

dumb-2.jpg

Dumb és Dumberről már több bőrt lenyúztak. Volt belőle rajzfilmsorozat és kapott egy rosszemlékű prequelt is, de az eredeti alkotók ódzkodása miatt egy rendes folytatás csak nem akart összejönni. Egyszer majdnem tető alá hozták, de az utolsó pillanatban Jim Carrey kiszállt, mivel nem tartotta elég jónak a forgatókönyvet. Kétlem, hogy ellenállását az új változat magas színvonala oldotta fel, inkább arról lehet szó, hogy megszerezhetővé vált most, hogy nem kérhet el egy szerepért húsz milkót. Az 52 éves színész maga is érezhette, hogy túl van már a fénykorán, amikor idióta grimaszokat vágva, fáradhatatlan lendülettel csinált hülyét magából, ám a kedvünkért újra azt hazudta magának, hogy mégse. Láttuk már, hogy milyen az, amikor egy komikus kifullad, és az bizony nem szép látvány. Carrey erőltetett játékát csak kellemetlenebbé teszi az elkeseredettség, amivel könyörög, hogy „figyeljetek rám, még vicces vagyok”.

dumb-3.jpg

A filmben van egy rész, ami egy halottaskocsiban játszódik. Jeff Daniels jóízűen vigyorog Carrey ökörködésén, ám egy pillanatra láthatóvá válik arckifejezésének kényszeredettsége. Ebben a szomorú percben bizonyosodik be végképp, hogy a Dumb és Dumber kettyó nem komédia, hanem tragédia. Az alkotók egy döglött lovat ütnek reménykedve a csodában, pedig szegény párának felhasadt a bőre és a legyek is gyűlnek körülötte. Jeff Daniels az, aki ebből a szörnyű helyzetből kihozza, amit lehet. Nem görcsöl, egyszerűen hátradől és élvezi a szerepet. Bármennyire benne volna a mókában, mégis tehetetlen, mivel a neki írt poénok túlnyomó része használhatatlan. A nagy számok törvénye szerint időről-időre becsúszik néhány élvezhetőbb darab, de azokból, amik mellémennek, hegyet lehetne gyúrni. A végeredményen csak ront a hazai szinkron. A fordító mániákus poénfaragása öt perc után irritálóvá válik, és ezen a megbízhatóan teljesítő magyar hangok se tudnak segíteni.

dumb-4.jpg

Dumb és Dumber kettyó méltó helye olyan megkésett, izzadságszagú vígjáték-folytatások szégyenfalán van, mint a Blues Brothers 2000. Talán a kamerák mögötti vérfrissítés megmenthette volna, hisz a Farrelly-testvérek humorérzéke csak emlék. Az egy, hogy az összes használható viccüket az ezredforduló táján ellőtték, ám mára azt is elfelejtették, hogyan kell rendezni. Akkor se tudnák megállapítani, hogy egy történetben mi az, ami működik, és mi az, ami nem, ha az életük múlna rajta. Mintha vakon, emlékezetből akarnának végigmenni ugyanazon az úton. A folytonos pofáraesés elkerülése végett felköhögik, ami az első részből megmaradt az agyukban. A két főszereplő megint egy bűnügybe keveredik, amit annyira nem dolgoztak ki, hogy arra is alkalmatlan, hogy látszólag egyben tartsa a filmet. Az, hogy Dumbernek van egy lánya, aki úgy néz ki, örökölte az eszét, ötletnek nem rossz. Kár, hogy nem használják ki jobban.

Farrelly-testvérek korábban néha még érzelmeket is tudtak vinni debil karaktereikbe, amivel a folytatásban nem erőlködnek. Helye itt egyedül a komédiázásnak csúfolt lassú és fájdalmas vergődésnek van. A mellékszereplők is szenvednek, némelyikük velünk együtt várja, hogy mielőbb véget érjen a film. A két rész játékideje bár nagyjából azonos, az utóbbi mégis kétszer olyan hosszúnak tűnik. Dühös is lehetnék a készítőkre, de inkább sajnálatot érzek irántuk. Szörnyű lehetett visszanézni a leforgatott anyagot, és látni, hogy mennyire nem vicces. Már, ha egyáltalán észrevették. A Dumb és Dumber kettyó nekem csak egy silány film, ami elvett pár órát az életemből, de számukra élő bizonyíték, hogy elmúltak a legjobb éveik, és már soha nem fognak visszajönni. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mojoking77 2014.12.11. 18:44:43

Na most akkor gyorsan fussunk neki az index2 fooldalara tett masik kritikanak is.
Az a furcsa, hogy azt irtad, az elso resz fenomenalis volt, ez meg egy celluloid hulladek.
A ketto valahogy nem jon ossze. Nekem konnyu, mert gyuloltem az elso reszt, igy esely sincs arra, hogy megnezzem ezt a szemetet, de a konkurencia kritikaja szerint (miszerint kb ugyanaz a stilus, ugyanazok a szintu poenok - a szerzo minden esetre imadta) teljesen ut a film.
Na mindegy, nem ezert irtam.
Ertem en, hogy szemet a vilag, es kulonben is, de aki szerint Jim Carry egy kiegett szar szinesz (meg ha nem is szo szerint igy leirva), ooo nos annak nem biztos, hogy a filmeszteta az idealis szakma.
Mar legalabb is szemelyes velemenyem szerint...

mojoking77 2014.12.11. 18:48:26

..nekem meg a kommentelo- Termesztesen ez uton is elnezest kerek Jim Carrey-tol amiert szarul irtam le a nevet...

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2014.12.11. 19:14:53

Nekem tetszett az első rész ("semmi pánik, limuzin sofőr vagyok") nálunk aranyköpéssé vált! :D

Én amikor már elolvastam a sztorit is fogtam a fejem. Dumbernek honnan van lánya????

Na mindegy, talán egyszer majd megnézem, azért annyira talán mégsem rossz mint a Blues Brothers 2000 mert az tényleg az.

Ja és még annyit, hogy a Farelly testvérektől még nekem az Ozmózis Jones is tetszett. Több filmjüket meg lehet, hogy nem is ismerem vagy csak nem tudok róla, hogy ők rendezték volna. :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.12.11. 19:43:36

ez egy szuper írás, esküszöm többet röhögtem rajta mint majd a filmen, amit ugyan hivatalból tuti megnézek, deeee én a régi Dumb és Dumberen se tudtam annyit röhögni, sőt hát a Farellyék többi vígjátékához képest nekem ez az egyik mélypontjuk, szal ha a kettesben félóránként van poén, akkor még hű is maradt az alapvetéshez

Gyűrött Papír 2014.12.11. 22:23:03

Az első elsőre nagyon nem tetszett, mert nem bírom nézni az ennyire kínos szitukat :)
Aztán valahogy megértem rá, és okés lett, várom a másodikat. Ha megnéztem, majd eldöntöm milyen, ebben ez a blog nem segít.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.01.18. 15:15:26

most már nem csak a kritika tetszik, de egyet is értek vele, dettó ugyanezt éreztem helyenként, leszámítva, hogy szerintem Jeff Daniels is szar :D

régen azt kérdeztük melyikük viccesebb, most meg azt, melyik a kevésbé gáz :D

ööö ez a kettyó, ööö kettyó, nem kettő, kettyóóó

a szándékolt rímeskedés, meg Besenyő család-szerű(nem szintű) poénkodás a nevekkel nekem is az agyamra ment, a lányból tényleg többet ki lehetett volna hozni

tényleg ennek még előzményfilmje is volt, fúúú de szar volt az is :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.04.22. 11:57:13

Hát ez egy kurvajó kritika.
És nem csak azért, mert teljesen egyetértek vele, mert az egy dolog. Az első bekezdés a létező legtökéletesebb hasonlat erre a filmre.

"Az alkotók egy döglött lovat ütnek reménykedve a csodában, pedig szegény párának felhasadt a bőre és a legyek is gyűlnek körülötte."

Ez meg a másik.

Talán én is szomorú lennék, ha nem lopott volna el két órát az életemből. Ritkán nevetek ilyen keveset egy vígjátékon. Ez a magyar szinkron meg... te atyaúristen... Ilyen szar filmeket ritkábban kéne nézni, neked viszont gyakrabban írni :D

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.04.22. 13:27:52

@Santino89: Kösz! Mostanában több minden összejött, de azt megígérhetem, hogy még a Dumb és Dumber 3 előtt jelentkezek új kritikával! :)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.04.22. 13:58:26

@Lazók György: 2034? Azért túl sokat nem vállaltál... :D
süti beállítások módosítása