Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Schindler listája

2015. március 21. - Santino89

A felülreprezentáltság mellett a holokausztfilmek túlértékelése zavar a legjobban. Ha a holokausztról szól egy film, az automatikusan jó lesz. Onnantól kezdve nyugodtan lehet bármilyen vacak alkotás, nem szidhatod, mert rögtön náci leszel, antiszemita és holokauszttagadó. Azon nyomban, teljesen függetlenül a film minőségétől. Ha holokausztfilmet rendezel, legyen az halál unalmas, alakítson benne a színészed teljesen egysíkúan, rögtön hozzád vágnak egy Oscart, és még a főszereplőd is lesmárolhatja Halle Berryt. És ami a legundorítóbb, hogy egy ilyen felfoghatatlan méretű tragédiát kiárusítanak, olcsó hatásvadászat tárgyává teszik, ezzel pedig az áldozatoktól veszik el a tiszteletet.

Mondtam amúgy, hogy a Schindler listája egy jó film?

liste-de-schindler-93-01-g.jpg

Mert ha csak ez az egy holokausztfilm készült volna, akkor semmi bajom nem lenne. A Schindler listája kis híján valóságos remekmű. Spielberg tökéletesen megvalósította benne azt a vállalását, hogy egy monumentális témát emberközelien dolgozzon fel, ez pedig nagyon ritkán sikerül bárkinek. A forgatókönyv ennek megfelelően egyenesen pazar. Olyan bravúrokra képes, hogy szemben áll az antagonista és a protagonista egész világszemlélete, és még sincs köztük egyetlen jelenetben sem személyes konfliktus. A valóságban persze voltak összezördülések Amon Goeth és Oskar Schindler között, de egy gyönyörűen ízléses, Hollywoodtól merőben szokatlan húzás szerint a filmben nem csapnak össze, nemhogy nem verekednek, de még csak szóban sem esnek egymásnak.

liste-de-schindler-93-02-g.jpg

A színészek pedig kiválóak: hihetetlen, de a Schindler listája előtt Ralph Fiennes és Liam Neeson még javarészt ismeretlenek voltak. Spielberg szándékosan nem akart sztárokat a főbb szerepekre, hogy a vásznon valóban Schindlert, és valóban Goeth-öt lássuk. Ez akkoriban működhetett, de azzal úgy látszik, nem számolt, hogy ekkora sztárok lesznek belőlük. Teszem hozzá gyorsan, teljes joggal. Ralph Fiennes hátborzongató, simulékony, velejéig kegyetlen pszichopatájának annyi remek jelenete van, hogy számba sem lehet venni. „Lépjen hátrébb, nehogy elkapja a náthámat” – mondja a koncentrációs táborban a zsidó lánykának. Reggel, ébredés után rögtön, még a kávé előtt, csak úgy szórakozásból agyonlő pár embert. De a náthával vigyázni kell. Vagy amikor megkívánja a lányt a pincében, és elkezdi fogdosni. „Majdnem rávettél, te ribanc” – aztán szanaszét veri. Vagy amikor beragad a pisztolya, és nem tud fejbelőni valakit. Meg ennek a gyönyörű párjelenete, amikor nem tudják kirúgni alóla a széket. És amikor nem tudja megállni, hogy ne lője hátba a kisgyereket? Persze, ezzel nemcsak Fiennest, hanem magát a borzasztóan erős forgatókönyvet is dicsérem.

liste-de-schindler-93-03-g.jpg

Schindlernél pedig jó pont, hogy nem akarták szentként ábrázolni. Kezdetben Schindler iszik, csalja a feleségét, nácikkal parádézik, és kihasználja mind a háborút, mind a zsidók hátrányos helyzetét. Egyetlen motivációja, hogy jól megszedje magát. Nem is emlékeztem rá, hogy ennek a filmnek van humora.

„Megígéred, hogy a portástól kezdve a főpincérig, mindenki a feleségedként fog tisztelni, és nem tévesztenek össze senkivel?”

A következő képen pedig már a peronon búcsúzkodnak.

liste-de-schindler-1993-tou-03-g.jpg

A forgatókönyv aztán végigvisz minket azokon az állomásokon, ahogy mindez megváltozik. És egy darabig ezt nagyon szépen vezeti fel. A különféle helyzetekre adott reakciói teljesen hitelesek, mi több, átélhetők. Lelkiismeret-furdalása van, de ő dühös, amiért kellemetlen helyzetbe hozták. Annyi jóérzés van benne, hogy ne kegyetlenkedjen, és ezzel máris különlegessé válik a háború közepén. A kegyetlenség elborzasztja őt, mint minden normális embert. Ezek után nem meglepő, hogy végül nem tehet mást, minthogy megmentsen egy rakás embert a biztos haláltól. A fordulópont a piros ruhás kislány miatt következik be. Ez a momentum némelyek szerint giccses, és meghazudtolja Spielberg egész koncepcióját. Szerintem meg csak simán a néző figyelmét vezette ezzel a megoldással Spielberg, máskülönben kizárt dolog, hogy szemet szúrt volna a hullahalom tetején a kislány. Lehet, hogy megoldhatták volna másként, és valóban kilóg a film egészéből, de messze nem ez a Schindler listájának a legnagyobb hibája.

liste-de-schindler-1993-10-g.jpg

Akkor ugyan mi lehet? Hiszen a színészek csodálatosak. A forgatókönyv ügyesen építkezik, és hihetetlenül erős jelenetekkel dolgozik. John Williams kiváló zenéje egyenesen a szívünk mélyéig szól. Az operatőri munkáról szintén csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, már önmagában csak emiatt érdemes lenne megnézni, olyan „jól van fényképezve”, hogy ez önmagában élvezetet jelent. A 195 perces hossz lenne a hiba? Dehogyis, hiszen egy percre sem unatkozunk. Talán a túlzott kegyetlenkedések? Szó sincs róla, elvégre hűek vagyunk a történelemhez.

liste-de-schindler-1993-07-g.jpg

A baj az, hogy a Schindler listájának végpontján Schindlerből mégiscsak egy szentet csinálnak. Mert Hollywoodnak sosem elég semmi, nekik mindig mindenre rá kell tenniük egy lapáttal. Schindler 1200 embert mentett meg, ami felfoghatatlanul sok, egyszerűen több, mint hőstett. Örökre beírta a nevét a történelembe, generációk életét változtatta meg, sőt példát adott emberségből az egész világnak. Hollywoodban ez kevés. Ennyit Schwarzenegger a főcím előtt megcsinál. Úgyhogy Schindler nem csak rengeteg ember életét menti meg, és nem csak a vagyonát áldozza fel a cél érdekében. Nem. Mostantól a feleségéhez is hű lesz. Mostantól szabotálja a német hadiipart – ami, ha meg is történt a valóságban, akkor is felesleges túlzásnak hat a vásznon. Mostantól elkezd sírni, hogy nem menthetett meg több embert. Ezt a jelenetet lehet, hogy meghatónak szánták, de végeredményben a szentimentális, hiteltelen giccs mintaképe lett. Mert egyszerűen nem hiszem el, hogy valaki megment több, mint ezer embert, és ez nem büszkeséggel, hanem bűntudattal tölti el. Nem tudom elhinni. Azt már el tudom hinni, hogy Spielberg így próbál engem gátlástalanul megríkatni, de az meg nem jön be.

liste-de-schindler-1993-11-g.jpg

Nem ennyire zavaró, de fölösleges húzásnak tartottam a történet végén színesben mutatni a túlélőket, elvégre játék- és nem dokumentumfilm, amit láttunk, még ha igaz történeten alapult is. Mindez azonban nem oltja ki a Schindler listája megdöbbentő erejét. Egy különleges, hihetetlenül színvonalas alkotás marad még így is, ami nagyon közel került a tökéletességhez. A krakkói gettó felszámolásának kegyetlen, húsbavágó képsorai örökre beégtek az emlékezetembe. Meg az a híres jelenet, amikor a nőket véletlenül Auschwitzba szállítják; vajon gáz, vagy víz fog folyni azokból a bizonyos csapokból?

liste-de-schindler-1993-12-g.jpg

A Schindler listájában az a legjobb, hogy nem akar megélni a holokauszt ürügyén, pontosan tudták a készítők, hogy ennél több kell egy igazán nagy film megalkotásához. És a filmet nézve nem éreztem, hogy most valakik bűntudatot akarnak bennem kelteni, hiszen ebben a történetben egy olyan némettel kell azonosulnunk, aki zsidó életeket ment. Hollywood aranykorában mondta az egyik leghíresebb rendező, Howard Hawks, hogy egy igazán jó filmbe kell három jó jelenet, de nem lehet benne egy rossz sem. Nos, a Schindler listájában sokkal több jó jelenet van, de sajnos becsúszott 1-2 rossz is.

liste-de-schindler-1993-04-g.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tökönrúgott Feleségek 2015.03.21. 20:10:54

"Ralph Fiennes hátborzongató, simulékony, velejéig kegyetlen pszichopatájának annyi remek jelenete van, hogy számba sem lehet venni." soha nem értettem, hogy az miért a színész zsenialitását dicséri, ha a feneke alá adnak egy jó forgatókönyvet (lsd. idézett "benyögések").

SarahConnor 2015.03.21. 20:35:04

@Tökönrúgott Feleségek: talán mert el tudja játszani úgy, ahogy azt elképzelték?

Szvidrigajlov 2015.03.21. 21:29:03

Eddig azt hittem a Schindler listája arról szól, hogy hová szállítanak és hol szerelnek liftet. Ezek szerint ez egy film?
Micsoda sorstalanság!

luftwaffe44 2015.03.21. 22:57:34

"A varsói gettó felszámolásának" - krakkói lesz az.

luftwaffe44 2015.03.22. 11:12:34

@Santino89: Nincs mit.

Apró hiba volt, a cikk ettől eltekintve kiváló! :)

Darkcomet 2015.03.22. 13:21:59

Tudom, most baromira ki fogom húzni a gyufát, de nekem ez a film nem tetszett. Egész pontosan elsőre igen, de második nekifutásra már nem annyira, aztán fokozatosan megutáltam. Hogy miért? Mert számomra többszöri megnézés után vált nyilvánvalóvá, hogy Spielberg nem tud túllépni az árnyékán. Ő egy nagyon jó blockbuster rendező (volt), és ehhez mérten patikamérlegen tudja kiporciózni azokat az elemeket jól meghatározható sorrendben, amivel a megfelelő pillanatban olyan hatást tud kiváltani, amitől érdekesnek tűnik a filmje. Na, nekem ezzel van a legnagyobb bajom. Ennél a filmnél sem tudott vagy mert kockáztatni, tökéletesen a biztosra ment, és lerakott az asztalra egy igen jó, rá jellemző iparosmunkát. Hogy ez elsőre miért nem feltűnő? Talán a témaválasztás miatt, vagy mert anno meghökkentő volt, hogy be mert vállalni egy ilyen történetet. De számomra a film felépítése, dramaturgiája és íve semmiben sem különbözik a többi szórakoztató filmjétől. A piros ruhás kislány szájbarágós jelképétől meg külön a falra tudok mászni.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.22. 13:44:14

@...elmúlik...: @luftwaffe44: Köszönöm :)

@Darkcomet: nem húzod ki a gyufát, bár ezzel a filmmel kapcsolatban ilyesmit még nem hallottam.

"patikamérlegen tudja kiporciózni azokat az elemeket jól meghatározható sorrendben, amivel a megfelelő pillanatban olyan hatást tud kiváltani, amitől érdekesnek tűnik a filmje" ezt ha kicsit finomabban fogalmazzuk meg, akkor nem más, mint a profizmus definíciója. most szerinted jobb lenne a film, ha Spielberg a megfelelő hatásmechanizmus nélkül, jóval szárazabban és unalmasabban készítette volna el ugyanezt? félreértés ne essék, nem provokálni akarlak, hiszen ez csak elmélet, de nekem pl tutira nem jönne be egy 3 és fél órás művészfilm erről a témáról.

2015.03.22. 13:52:33

Én nagyon szeretem ezt a filmet. Egy-két jobbos haver minduntalan köpködi, de én akkor is szeretem. A számokról persze, a mai napig rengeteg náció vitatkozik, meg, hogy az a hatmillió nem is annyi, meg blablabla. de tény, hogy a holokauszt megtörtént. És ez semmit nem von le a film értékéből. Bár a vége tényleg kissé "hollywoodian fura".
De akkor is. A Schindler méltó párja a Katyn-nak. Remélem, arról is lesz írás a blogon.

2015.03.22. 13:59:15

@Darkcomet: nekem meg pont ezért tetszik. Egyszerű lélek vagyok, nekem bejön a patikamérleg-módszer.

@Santino89: A holoka-művészfilm, na igen... SORSTALANSÁG! Eleve anti-művészfilm beállítottságú vagyok (de ha a Fight Club művészfilm, akkor szeressük :) ), a filmet ugyan nem láttam, de a könyvet olvastam és valami rettenet unalmas volt! Ha a film is ilyen... Lehet, hogy az a baj, hogy a Schindlert előbb láttam és már van egy igen magas nívójú viszonyítási alapom az ilyen jellegű filmekhez (mondom, csak a Katyn ér fel hozzá), így tuti, hogy nem tudnám "élvezni" (semennyire) a Sorstalanságot, mint filmet. Sajnos, ez van.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.22. 14:13:58

@Selkath - Nightwish rulez!: A Sorstalanság lehet, hogy egy elég jó ellenpélda, tekintve hogy ott pont ez a magasfokú szakmai hozzáértés hiányzott (a filmből, a könyvet nem olvastam) a forgatókönyv, a színészek és a rendezés terén, ami itt megvan. Még csak gimis voltam, amikor moziba ment, és az egész iskolának kötelezően el kellett mennie (megszálltuk az egész Urániát), de már akkoris egy unalmas, ízléstelen gagyinak tartottam, ami a tanároknak persze nem tetszett, mert ők nagyon komolyan vették :) Ebből is látszik, hogy egy film esztétikai színvonala nem azon múlik, hogy hatmillió, vagy nem hatmillió.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.03.22. 14:20:01

A közelmúltben olvastam egy hiteles írást arról, hogyan és mi történt az Auschwitzba érkezettekkel. Ezért az auschwitzi kitérő (már) nem hiteles számomra. De az alkotó, ha már felvállalta a téma ábrázolását, belevette Auschwitz-ot is, mert Auschwitz a holokauszt témájában megkerülhetetlen.

Egyébként egy jó film.

.

A cikk bevezetője szerintem szánalmas. Az általam ismert holokausztfilmek közül ez az egy és egyetlen mely a maga valójában ábrázolja a történteket, legalább is a lehető legkevesebb drámai túlzással.

Lásd Sobibor, Emberi sors, Híd a Kwai folyón, ....

2015.03.22. 14:32:29

Teljesen egyetértek a szerzővel, a cikk bevezető szövegét illetően különösen.

Darkcomet 2015.03.22. 16:59:59

@Santino89: @Selkath - Nightwish rulez!: Hogy is mondjam... Inkább hozok példát. Ebből az időszakból Polanski zongorista című filmje sokkal jobban tetszik. Ugye ő is sok féle képen készíthette el volna el a filmet, csinálhatott volna egy bazi nagy történelmi tablót, megmozgathatott volna kismillió statisztát, akármi, még is egy fajta szikárabb vonalon maradt, és a film utolsó fél órája, ami szinte egy színészre van kihegyezve, az igen merész megoldás volt, és pont ezért zseniális. A hogy a szinte tébolyodott Brody keres egy nyamvad konzervnyitót az uborkakonzervhez, ahogy bujkál, ahogy szinte már nem is önmaga, az többet elmondott az egész helyzet borzalmairól, mint bármi más addig.

Vagy pl. remek összehasonlítás a Ryan közlegény megmentése Spielbergtől és Terrence Malick Az őrület határán című háborús filmje. Szóval valami olyasmire akartam kilyukadni, hogy Spielberg remek rendező, de csak a határai között, amit nem igazán szeret feszegetni. Talán a Bíborszínben meg az Amistadban lépett ki kicsit a filmes komfortzónájából.

Darkcomet 2015.03.22. 17:02:57

@Santino89: A Sorstalanság remek példa arra, hogy attól, hogy valaki remek oeratőr, még nem biztos, hogy remek rendező is egyben. Képileg nem volt baj a filmmel, de minden másban igen csak szőrnyű volt.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.22. 17:43:12

@Darkcomet: Arra is :)

Most én húzom ki a gyufát: A zongoristán halálra untam magam (más nem is nagyon maradt meg emlékeimben abból a filmből), úgyhogy személy szerint maradnék Schindlernél.

Darkcomet 2015.03.22. 18:04:25

@Santino89: Oks! Akkor mindenki nézegesse a magáét. :-)

Nyílméregbéka 2015.03.22. 18:29:48

Jól film, jó cikk. Nálam örök kedvenc marad a Schindler film...

A Zongorista tényleg dögunalom, egy percére sem emlékszem belőle.

2015.03.22. 20:22:50

@Santino89:

A ZONGORISTÁ-t untad? Alapmű, kötelező vétel! :))
Mivel lesz majd Polanski-sorozatom is, erre is sort fogok keríteni.

Egyébként nekem is jobban tetszett Polanski filmje. Melesleg ha jól tudom, Spielberg neki ajánlotta fel először a Schindler-filmet, és miután R. P. nem vállalta, S. S. (milyen monogram ez egy ilyen téma esetében!) maga rendezte meg.

2015.03.22. 20:23:45

Melesleg = Mellesleg

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.22. 21:00:47

@Darkcomet: Épp tegnap néztem Az ötödik pecsétet, azt hiszem idekívánkozik az idézet: „Hát akkor Isten, Isten! És igyunk arra, hogy mindenkinek mégiscsak inkább az tessék, már elnézést kérek, ami nem másnak, hanem neki tetszik.” :)

@field 64: SS :D Lehet, hogy Polanski ebből az alapanyagból jobb filmet készített volna (az általam kifogásolt ízléstelenségeket pl el nem tudnám képzelni egy Polanski filmben), viszont A zongorista... hát...

@Nyílméregbéka: bennem egy jelenet ragadt meg, a fantomzongorázás, az tényleg gyönyörű, csak a film többi része nem annyira :)

2015.03.22. 23:06:34

Szerintem a Zongorista emberközelibb alkotás, már ha lehet így fogalmazni. Nálam egyszer nézős film lett, igaz, nem tartottam unalmasnak - de ezt is a Schindler után láttam, na jól működik a hollywoodi hatásvadászat (bocs).
A Sorstalanság könyvet meg hiába olvastam el, egyáltalán semmire sem emlékszem belőle (még jó, hogy kölcsönpéldány volt, ingyen sem kellett volna, nemhogy pénzt adjak érte!), képtelen vagyok megérteni, a vele kapcsolatos hype-ot, meg Nobel-díjat. Irodalmi értéke nagyon középszerű, csak hát a téma... na, az Nobel-díjat kapott. Erre meg azt mondom, hogy csessze meg ez a mocskos világ, hogy anno a Pokoli lecke meg nem kapott Oscart! :( Igaz, nem is zsidókról/zsidókhoz szólt...

Ki Na 2017.12.21. 23:00:40

Ez giga produkció...Ralphnak kapásból adnék vagy 5 szobrocskát...
Ez nem csak majdnem remekmű...ennek minden perce mestermű.
Pedig inkább vagyok szélsőjobb mint más..
süti beállítások módosítása