Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nézd, ki van itt (2015)

2016. október 20. - scal

Nem volt azért minden olyan rossz...

nezd-ki-van-itt-poster-webre.jpg

Majdnem pontosan három éve ellepte a budapesti metrót egy sikerkönyv aminek minimalista, stilizált borítójáról Adolf Hitler nézett vissza, miközben azt kérdezte: Nézd, ki van itt! Amellett, hogy nagyon ötletes volt a borító - én ezt különösen díjazom - a plakátkampány hónapokig tartott, a könyvet mégsem vettem meg, mert nagyon sokszor így tesznek sikeressé egy "sikerkönyvet". A téma sem érdekelt annyira, gondoltam megint valami baromság, ami céltáblává teszi Hitlert, nem unalmas csöppet? Mozikban a film, így adtam neki egy esélyt, bár amikor beültem rá még akkor is úgy voltam vele, valami kínos hülyeséget kapok végeredményül. A magyar származású Timur Vermes azonban egy zseni, a könyve 2012-től töretlen sikernek örvend Németországban. Ott a film tavaly került mozikba, azóta már a Blu-ray is napvilágot látott, és ebben az a legdurvább, hogy hiába telt el viszonylag sok idő, a mondanivaló nem is lehetne aktuálisabb.

Az alaphelyzet a következő, egy szép napon, ki tudja hogyan - ezzel nem is foglalkozik sokat a film, ahogy nyilván az alapmű sem - Hitler a modern kori Németországban találja magát, és semmit nem ért maga körül. Nem csak a technológiai újításokra csodálkozik rá, de az emberekre is, akik naphosszat csak a tévét bámulják, amiből ömlik a szemét, látszólag totál értelmetlenül kallódnak az életben, célok és perspektíva nélkül, az országot pedig egy tehetségtelen trampli vezet. Mélységesen felháborítja ez a helyzet és azonnal neki lát, hogy terjessze eszméit, és ismét megkapja a neki kijáró tiszteletet. A média hamarosan felkapja a különös emberkét, akiről mindenki azt hiszi szerepet játszik, méghozzá félelmetesen jól. No ebből adódnak a mókásabbnál mókásabb helyzetek.

David Wnendt ezer helyen belebukhatott volna ebbe a projectbe, mert az, hogy Hitler parádézik egy filmben még nem nagy dolog, de a legtöbbször rajta, és nem vele nevetünk. Általában pojácát csinálnak belőle, vagy csak agyonlövik mint a Becstelen Brigantykban. Egy filmben komplexebb eszközökre van szükség ahhoz, hogy átadja azt a szatírát, amit könyvben a narratíva megold. Olyan kínos film születhetett volna, hogy azt elmondani nem tudom, öt percig se működött volna, nemhogy két teljes órán át. Meg is lepett mennyire hosszú lett ez a film. A bevezetőben azonban rögtön kapunk egy jelenetet, ahol Hitler arról panaszkodik, hogy senki nem köszönti megfelelően, azaz hiányzik neki a náci karlendítés. De kezdenek megtenné már az is, ha csak 75 fokban feltartanák a tenyerüket. Ez amolyan kóstoló, tudsz rajta röhögni a film is tetszeni fog, mert végig ilyen lesz. Hitler mindenütt hülye helyzetekbe kerül, szakadt esernyővel dacol a széllel a tengerparton, a focista kisfiút, Hitlerjugend Ronaldoként szólítja meg, a számítógéppel, és internettel való ismerkedése pedig külön élmény.

csm_mytv_masucci_wulf-3701_bearb_1400_0f9cdb68a4.jpg

A filmben egy lúzer operatőrt épp kirúgnak a tévétől, aki aztán egy véletlen folytán ráakad Hitlerre, és meglátja benne a visszatérés esélyét. De mivel Wnendt érezte, hogy ez önmagában nem állná meg a helyét, így fogta a stábot, és körbe rodeózta vele Németországot, majd random emberekkel különféle beszélgetéseket folytatott Hitlerrel, illetve az őt zseniálisan megformáló Oliver Masuccivel. Nagyjából úgy, ahogy Sacha Baron Cohen tette azt a Borat esetében. Egyesek elképesztő dolgokat mondanak, az egyik csávó például megkéri az operatőrt, hogy kapcsolja ki a kamerát, majd amikor azt hiszi ez megtörtént, úgy fogalmaz, ha maga igazi lenne, simán követném. Masucci pedig végig karakterben marad, beszélget róla miben kéne változni a népnek, mi a jó, és mi a rossz jelenleg, mitől nyomorog a német nép. A beszélgetéseket pedig azon elvrendszer szerint folytatja, ahogy azt régen Hitler tette. Magyarán az emberek ma is birkák, csak kell egy pásztor aki tereli őket. A film egyik legerősebb jelenete a tévés beszéd, ami előtt egy hosszú percig csak hallgat Hitler, majd elkezd beszélni, és a legdurvább, hogy amit mond abban értelem, sőt igazság van.

Szinte mindenki kezet akar vele fogni, meg selfiet csinálni, és Hitler mindenre vevő, mert Hitler egy jó fej. Azok a jelenetek, amikor bemegy a tisztítóba mert az egyenruhája koszos lett, vagy látogatást tesz az NDP-nél és leoltja a puhapöcsöket, akik jelenleg vezetik, vagy amikor pénz híján leül a főtérre portrékat rajzolni egész egyszerűen zseniálisak. Masuccit nem lehet eleget dicsérni, nem is kinézetében hozza Hitlert, hanem orgánumában, és lényében. Emiatt külön jó, hogy a film végül a tervekkel ellentétben végül mégsem kapott szinkront, mert ez magyarul fele ennyire lenne élvezhető. A film azt mutatja az embereknek már a tökük tele van a gyűlöljük Hitlert frázissal, akire egyedül a győztesek miatt emlékeznek, mert démonizálták. Mert nem tudnak továbblépni egy hetven éve elmúlt háborún, ami már inkább a történelem könyvek lapjaira kívánkozik semmint a közéleti politikába, és pláne nem a mindennapi életbe. Napirenden tartják, miközben tömeggyilkosok folyamatosan születnek, Mao, Pol Pot, Idi Amin vagy a legújabb; Rodrigo Duterte a Fülöp-szigetekről, és senki le se szarja őket, mert hol vannak ők Hitlerhez képest, és különben is nem is európaiak.

Beszédes jelenet az is, hogy épp azok a neonácik verik agyon, sőt még le is zsidózzák, akik Hitler művének mai követői lennének. Roppantul érdekel, a készítők hogy kaphattak engedélyt arra, hogy így ábrázolják Hitlert, mint egy kedves, öreg, mosolygós bácsika, akinek meglepően aktuálisak az elvei, lásd bevándorlás. Ha ez így megjelent a könyvben is, akkor a németeknél ez legalább öt éves probléma, és nem tavaly kezdődött. A film persze korántsem tökéletes, leginkább azok a részek húzzák le, amiket megjátszottak, a mindenki által ismert jelenet A bukás-ból kifejezetten kínos lett. De szerencsére ezeket is fel tudják dobni, mert a film vége már egyenesen arra reflektál, hogy megjelent a nagy sikerű regény, amit a filmben maga Hitler ír. Aztán pedig ebből forgatnak filmet, vagyis már kapunk egy filmet a filmben, ahol a szereplőket, ugyanazok alakítják.

er-ist-wieder-da-7-rcm0x1920u.jpg

Másik problémám, hogy az igazán súlyos kérdéseket rendre elkerüli a film. Néhány ember megjelenik ugyan, akiket felháborít Hitler parádéja, de a film kényesen/ügyesen/okosan (megfelelő aláhúzandó) kerüli a zsidókérdést, ami csak a film végén, egyetlen jelenetben materializálódik - de ott is elmaszatolják, hiszen abból nem lehet viccet csinálni, és PC-nek kell maradni. Megnéztem volna a közemberek viselkedését, ha Hitlerünket beterelik egy zsinagógába, vagy akár csak egy kóser élelmiszerboltba. Amikor sarkalatos kérdéseket szegeznek neki Hitler mindig csúsztatva válaszol, nem hinném, hogy az igazi is így tett volna. Az egyenruháját is hamar lecserélik egy egyszerű ballonkabátra, néha pedig csak öltönyben lófrál. A Moszad öt perc alatt rajta lenne, ha valóban felébredne. Viszont a film nagy erénye, hogy még ebből a kátyúból is vissza tudja rántani a mondanivalót, és a lesz mégsem feledhető lesz, hanem tökös, és ütős.

A kemény mondanivalót elképesztően jól megválogatott dallamokkal, és zenei betétekkel támogatják meg. Kedvencem volt, amikor Hitler rendre valami patetikus monológot ad elő, - többnyire mert pénze nincs, karizmája viszont van - aztán amikor banális okból ez meghiúsul a zenét is azonnal lekeverik. Mindezek miatt az utóbbi tíz év legjobb szatírája született meg a Nézd ki van itt személyében. Minden várakozásomat felülmúlta a film, mely friss, üde, és vicces. Csak ajánlani tudom mindenkinek, főleg azoknak, akik szeretnek nevetni, és akiknek már tele van a töke az egész múlton való rágódáson. Ahogy Hitler is fogalmaz: Azért érhettem el ennyi mindent, mert a nép a lelke mélyén mindig is szeretett engem...

Ha tetszett a kritika, kérlek lájkold a Facebook oldalunkat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2016.10.20. 07:31:09

Az utolsó bekezdéshez azért megemlíteném, hogy a közhiedelemmel ellentétben Hitler sohasem szerzett többséget, a hatalmat puccsal ragadta meg. Az, hogy megszerezte és megtartotta, ahhoz a posztban is említett 'puhapöcs' mentalitású német pártokra és angol, francia államvezetésre volt szükség.

Terézágyú 2016.10.20. 08:15:59

Ilyenkor viszont hiba nem megemlíteni, hogy egy ugyanilyen Hitler-regény már évtizedek óta létezik Magyarországon, Moldova György tollából.

"Beszédes jelenet az is, hogy épp azok a neonácik verik agyon, sőt még le is zsidózzák, akik Hitler művének mai követői lennének."

Na, pont ugyanez a vége (csak nem verik agyon) Moldova könyvében is...

Másrészt, szerintem tévedsz, hogy ez a film azt mutatja be, hogy a német emberekben elegük van Hitlerből a "démonból"... valójában Németországban rendszeresen foglalkoznak Hitlerrel és a náci-korszakkal - szerintem sokkal tényszerűbben mint ahogy mi a Horthy- vagy akár a kádár-korszakkal...
Éppen ez a folyamatos történelemtudat teszi lehetővé, hogy most már egy ilyen film főszereplője is lehessen Hitler...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.10.20. 09:14:06

@Madnezz: manapság is vannak ilyen emberek, akiket megtűrnek a többiek... vagy nem?

@Terézágyú: nem vagyok benne a témában, azt tudom, hogy időről időre előkerül a Hitler téma, pl. a Max, vagy Maus művekben, de ez a regény különösen elkapta a figyelmem anno, de köszi a kiigazítást

"Másrészt, szerintem tévedsz, hogy ez a film azt mutatja be, hogy a német emberekben elegük van Hitlerből a "démonból"... "

hát a fiataloknak hidd el a fasza tele van ezzel az egésszel, éppen csak azt nem mondták Hitlernek a filmben: szeretkezz, ne háborúzz, akik pedig odamentek hozzá a filmben, kivétel nélkül vénemberek voltak, akiknek még lehetnek emlékeik, vagy személyes okuk arra, hogy ezen felháborodjanak

én Szegeden tanultam, ott elég tényszerűen foglalkoznak mindkét korszakkal, hogy nem kap nagyobb figyelmet, pláne Kádár, annak az az oka, hogy még Biszku is csak most dobta fel a talpát, túl sok ember van érintve, van életben, akinek érdeke kiteregetni a szennyest

el is gondolkodtam hogy nálunk lehetne, egy Kádár film, vagy Szálasi, Rákosi film, de aztán rájöttem, hogy ez is pont amiatt működött mert túl van tolva már a Hitler faktor, kb. az is ismeri aki a bolygó túlsó végén lakik egy igluban, lehet van olyan hely, ahol ő jön el a gyerekekért ha rosszalkodnak

de ugyanez megfigylehető nálunk az oroszos, komcsis vonallal, akik nem éltek akkor, azoknak ez ma már stílus, vagy oroszos életlérzés, sokan azt is felháborítónak tartják hogy Che Gevara néz le valakinek a pólójáról, másnak meg a tömegygilkos a szabadságharcos eszményét jelzi, megint másnak meg cska a pólóján van, és lehet azt se tudja kicsoda, csak divat

hát ha láttad a filmet is se halt bele, sőt az frankó bevállalás volt, hogy ezt a giccses, én most lelövöm Hitlert befejezést arculcsapták

Terézágyú 2016.10.21. 08:24:31

@scal:
"hát ha láttad a filmet is se halt bele"

Még nem láttam.

Javaslom különben a Moldova-könyvet: Titkos záradék az eredeti címe, de asszem később Hitler Magyarországon címmel is kiadták...

Egyébként a németeknél annyi (és annyiféle) film készül, hogy nem érdemes nagyon messzire menő (társadalmi/politikai) következtetéseket levonni se a Bukásból, se a Good-bye Leninből, se ebből a filmből...
Az csak nálunk, a mi viszonyaink között van, hogy ekkora ügy van egy Hídemberből, egy Sorstalanságból stb.

pizo 2016.10.21. 11:07:58

@Terézágyú: Igen, a Titkos Záradék. Jó filmet lehetne abból is forgatni, az a könyv is nagyon ütős, egyik kedvencem.

Zoli

pizo 2016.10.21. 11:12:20

@Terézágyú: A Hídember roppant gyenge film.

Zoli

pizo 2016.10.21. 11:16:33

@Terézágyú: A Hídember roppant gyenge film. Közelébe sem jön a Bukásnak.

Zoli

Terézágyú 2016.10.21. 12:34:40

@pizo:
"A Hídember roppant gyenge film. Közelébe sem jön a Bukásnak."

Most éppen nem a művészi értékükről van szó, hanem abból, hogy mekkora társadalmi/politikai ÜGY lesz belőle...

Killary Fucking Clingon 2016.10.21. 13:04:14

A német az német, és kutyából nem lesz szalonna mint tudjuk. Most nem a nemzeti szocializmust tolják hanem a librál-fasizmust, de ettől a német német maradt..a szar az szar marad, a moszat meg senkit nem érdekel.

Márk_Márk 2016.10.21. 13:24:30

"technológiai újításokra"
Úgy érted, MŰSZAKI újításokra?

Röhej, hogy az anyanyelvedet sem voltál képes megtanulni. A szar helyesírásról nem is beszélve.

átlátó 2016.10.21. 13:56:22

Nekem mindegy, mint a szélső háznak, de próbálnának csak a Sztalinnal így hülyéskedni. Lenne sírás, hogy anyám, ez nagyon kemény manus. :D

www.youtube.com/watch?v=XVdegtnhnN4&list=RDXVdegtnhnN4

ruju 2016.10.21. 16:09:22

Olvasd el a konyvet, a filmnek csak az otletben van hozza koze, amugy viszont ket kulon murol van szo. 15 eve elek Nemetorszagban es nekem a film pont a vege miatt nagyon nem volt vicces. Hm. Illetve... igen, helyzetkomikum, meg minden, de azert a vege mostansag igen realis es eletszeru... Sztem a konyvnek szar a vege, de komikusabb, mint a film, a filmnek a vege - nekem - katartikus es hatborzongato, ahogy az egesz film. Nyilvan manipulalnak azzal, h melyik megnyilvanulasokat vagtak be a filmbe, de akkor is huzos, h ossz. jo, ha 2-3 ember szolalt fel ellene, a tobbi mind megnyilt "Hitlernek", meghozza szimpatizalva. Ettol fuggetlenul lenacizni a nemeteket ordas botorsag, de teny, hogy erosodik ujra a vonal, es ez ijeszto.

Nah, olvasd el a konyvet, mert a veget leszamitva jo, ha megy, azt is nemetul, mert a dialektus meg a szoviccek csak ugy jonnek at valszeg.

A film is nagyon jo, de meg egyszer mondom, alapotleten kivul nincs koze a konyvhoz.

Gery87 2016.10.21. 23:59:42

Jónak tűnik a film.

"...a zsidókérdést.... abból nem lehet viccet csinálni, és PC-nek kell maradni."

Az hogy a zsidókérdést nem piszkálták, szerintem érthető...ha Hitler valóban visszatérne és látná mi a helyzet, nem a zsidó kártyát venné elő, neki anno csak egy kollektív ellenség kép kellett, ezt a zsidókban találta meg...ma mást keresne.
Nem mondom hogy a film készítői is ebből kifolyólag hagyták ki, de ettől még nem baj...

Hisz a holokauszt és a zsidó téma is elcsépelt és "már a töke tele van vele mindenkinek"....

@ruju:

"Ettol fuggetlenul lenacizni a nemeteket ordas botorsag, de teny, hogy erosodik ujra a vonal, es ez ijeszto."

Nem tudom mennyire erősödik...
De ha rám hoznának 1,5 millió bevándorlót és azt látnám hogy lassan több a török fiatal mint a német....és mindenkinek lehet joga csak a többségnek nem..annak kussolni van joga meg a "második versszakot énekelni" én is elég zabos lennék és keresnék valami alternatívát, aki nem azzal basz le hogy inkább örüljek hogy a többség tagja vagyok de egyben szégyelljem is el magam..

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.10.22. 02:42:27

@Terézágyú: de ha nem láttad honnét veszed, hogy miről szól a film?

Hídember eset totál más, ott abból lett balhé, ahogy elkészíttették, nem pedig a film hatása, vagy mondandója miatt mint a Bukás, pedig a WC-s jelenetet akár még utánozhatták is volna szerte az interneten

@pizo: a Hídember valóban minden csak nem értéket képviselő alkotás

@Márk_Márk: igazán köszönöm ezt az érdemi információt, nagyon sok újdonságot mondtál, kérlek nyugtass meg hogy a vesszőhibáimmal nem okoztam számodra a meglévőknél nagyobb lelki torzulásokat

ami a kötözködő faszságodat érinti:

index.hu/tech/2016/08/30/a_noket_jobban_erdeklik_a_technologiai_ujitasok/

a műszaki újítás egy adott területen belül elért fejlesztés, pl. TV-knél, ha viszont valaki megérkezik az atomkorból az informatika korába, akkor ott már minden megváltozott, tudom nehéz felfogni...

@ruju: igen, mert az a meghökkentő akik elfogadják a tömeggyilkos Hitlert, nem azok akik felháborodnak

amúgy a Moly-on sok idézet van a könyvből, és szinte mind benne volt a filmben

"- úgy nézek ki mint valami bűnöző?
- úgy néz ki mint Adolf Hitler
- pontosan!"

@Gery87: a televíziót, mindezt a televízióból :D

ruju 2016.10.22. 10:26:53

@Gery87: Igen, az erosodesnek ez az oka, tajekozatlan idiotakbol sajnos mindenhol sok van, mert Nemetorszag lakossaga meg mindig 80 millio korul van, amibol 4 millio a torok "migracios" hatterrel rendelkezo, hu, most meg kene keresnem a statisztikat idenrol, nemreg lattam, szoval ilyenek az aranyok, a 1,5 millio bevandorloban benne vannak a magyarok is, akikk ujonnan jonnek, a menekultekbol nagyon ritkan es keveset erezni negativ vonalon, nyilvan kozottuk is vannak idiotak, de az uj idegengyulolo reteg itt is azokbol all, akik kritika nelkul beveszik a Pegida meg AfD propagandat, ahelyett, hogy az energiajukat tajekozodasba fektetnek... Ehhh, ez mar messzire visz, elnezest. A film sztem szuper, hiaba az elvetett idezetek a konyvbol, akkor sem sok koze van meg hangulataban sem a konyvhoz, es a konyv is nagyon tetszett, mindketto a maga nemeben, en is csak ajanlani tudom.

Gery87 2016.10.22. 12:06:18

@scal:

he?:)

@ruju:

"a menekultekbol nagyon ritkan es keveset erezni negativ vonalon,"

Németországi ismerősöm szerint is ez így van és én ezt el is hiszem, de attól még maga a tény és az egész mögött álló "elv" "ideológia" hogy egyáltalán ennyi embert beengedtek, benntartottak, valami homályos humanistának hazudott vonal mentén aminek alapja a szokásos "akik nincs velünk a fasiszta" képlet....nagyon gáz.

ruju 2016.10.22. 12:45:56

@Gery87: errol olyan szivesen elbeszelgetnek meg, es elmondanam, h en mit gondolok, csak itt ennek most nincs helye, sajnos :-(

Gery87 2016.10.22. 19:23:48

@ruju:

Szerintem is, ez egy filmblog:)

Terézágyú 2016.10.24. 12:02:55

@scal:
"de ha nem láttad honnét veszed, hogy miről szól a film?"
Hát elég sokat írtál róla fentebb :)

Meg mások is.
Meg a könyvről is.

Másrészt meg én nem a filmről beszéltem, hanem arról, hogy milyen társadalmi aspektusai vannak egy ilyen filmnek a németeknél... Mivel, hogy te is ezt pedzegetted...
süti beállítások módosítása