Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Aki lelőtte Liberty Valance-t

2011. november 12. - Santino89

Mifelénk nem hallott erről a filmről még a kutya se, pedig egy hatalmas amerikai klasszikusról van szó, amelynek örökösen bérelt helye van a filmlexikonokban, illetve a hasonló filmes könyvekben. Ellentétben mondjuk A hét mesterlövésszel, melyet viszont gyakran kifelejtenek. Ebben a filmben a kor legnagyobb western sztárjai szerepelnek, John Wayne és James Stewart, a negatív szerepben pedig Lee Marvin, illetve szinte statisztaszerepben láthatjuk a későbbi spagettiwesternek emblematikus alakját Lee Van Cleefet. Filmtörténeti jelentőségű az a jelenet, amelyben John Wayne egy Bud Spencer maflással a leteríti.

Na de milyen valójában ez a film?

James Stewart túl öreg zöldfülű ügyvédnek, ráadásul kicsit túljátssza nem túl bonyolult szerepét, John Wayne szintén túl öreg ereje teljében lévő pisztolyhősnek, és pont ugyanazt alakítja amit mindig szokott, talán kissé unottabban, mint máskor. Lee Marvin pedig olyan, mintha seggrészeg lett volna az egész forgatás alatt, amit róla könnyedén el is tudok hinni. A sztori szép lassan halad a szokásos sablonos amerikai giccs mentén, amely bemutatja milyen nagyszerű is az amcsi demokrácia. Nagyon régimódi alkotással van tehát dolgunk akár a cselekményvezetést, akár a díszleteket, akár a színészi játékot vesszük alapul. Ezután már két évvel olyan sokkal szórakoztatóbb, és maradandóbb alkotás született, mint amilyen az Egy maréknyi dollárért, ezelőtt két évvel pedig ott volt a mai napig szórakoztató A hét mesterlövész.

Amiért a film klasszikus, az pedig egy két perces flashbackben történik meg a játékidő során. Kiderül ugyanis, hogy nem a béna James Stewart lőtte le egy párbajban a gonosz Liberty Valance-t, hanem John Wayne egy fedezékből. Mégis Stewart a hős, míg Wayne egyedül és magányosan hal meg. Ez valóban sokkal érdekesebbé teszi az összképet, de ez még egy igen gyenge kísérlet a western mítosz lebontására, pláne az Eastwood féle Nincs bocsánat tükrében.

A film ettől még lehetne szórakoztató, mint amilyen például a szintén Jhn Wayne főszereplésével készült Rio Bravo, de sajnos nem az. Emiatt a rövidke jelenetért pedig ma már kár végignézni. Amerikai sznobok persze mindig lesznek, akiknek ez tetszik (lásd imdb átlag), de attól még ez a film poros, idejétmúlt, és nem sok értelme van ma már megnézni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.17. 17:34:36

tévedés ÉN természetesen hallottam róla... természetesen
süti beállítások módosítása