Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Chappie

2015. március 06. - Lazók György

A dél-afrikai származású Neill Blomkampot a District 9 az ünnepelt rendezők közé repítette, azonban következő filmje, az év sci-fijeként várt Elysium akkora csalódást jelentett, hogy a piedesztál, melyre emelték, máris összeomlani látszott. A rendező maga is belátta, hogy a sztoriban rejlő lehetőségeket nem sikerült kiaknáznia, hívei pedig abban a reményben várták újabb sci-fijét, hogy az Elysium egyszeri félresiklás volt. A Chappie, akárcsak a District 9, Blomkamp egy korábbi rövidfilmjét bővíti egészestés alkotássá. A rendező a forgatás kedvéért visszatért hazájába maga mögött hagyva a gigantikus költségvetéssel járó luxust is. A nyilvánvaló szándéka az volt, hogy elkészítse a District 9 szellemi folytatását, de csupán a gyanút növelte bizonyossággá, hogy elhamarkodott volt őt zseninek kikiáltani.

A Chappie szintén dokumentumfilmes felütéssel kezd, hogy aztán néhány perccel később hagyja is a fenébe. A bevezetőből kiderül, hogy Johannesburgban a bűnözést robotzsarukkal szorították vissza. Mielőtt Paul Verhoeven perelne jobb tisztázni, hogy ezek csak szimpla droidok, amik parancsokat követnek. Tervezőjük, Deon Wilson (Dev PatelGettómilliomos) egy átredbullozott éjszakán létrehozza a mesterséges intelligenciát, amit sietve ki is próbálna egy leselejtezett roboton, csakhogy három piti bűnöző elrabolja és arra kényszeríti, hogy teremtményét az ő szolgálatukba állítsa. Mialatt a Chappie-nek nevezett gyermeki lényből a trió kőkemény gangsztát igyekszik faragni, Wilsonnak egy pszcihopata beütésű kollégájával (Hugh Jackman) is meggyűlik a baja, aki sajáttervezésű lépegetőjét akarja a droidok helyére állítani.

Az a hangulatukban egymásnak teljesen ellentmondó plakátok és előzetesek után sejthető volt, hogy Neill Blomkamp megint egyszerre több filmet akart csinálni. Az Elysiumról sok rossz elmondható, de legalább nagyjából tudta, hogy mi akar lenni. Itt van kérem minden, mint a búcsúban. Egy kis Robotzsaru, egy adag Rövidzárlat, némi Ghost in the Shell, sőt még a Pinokkió egyes elemeire is rá lehet ismerni. A rendezőnek és írótársának, Teri Tatchellnek vannak jó, pontosabban jó helyről nyúlt ötleteik, de az végképp kiderült, hogy a történetmesélés nem tartozik az erősségeik közé. A District 9 is tele volt logikátlansággal, csakhogy akkor még többé-kevésbé sikerült ezt elfedni. Az Elysiumban már nagyon kilógott a lóláb, és a helyzet nem javult a Chappieben se.

Halmozottan fordulnak elő akkora ökörségek, mint mikor Playstationökből raknak össze egy szuperszámítógépet – lehet tippelni melyik cég finanszírozta a filmet –, vagy, hogy ki-be mászkálnak elvileg csúcsbiztonságú épületekben. A legironikusabb, hogy a címszereplő droid, Chappie az egyetlen, aki tényleg emberi lényként viselkedik, míg maguk az emberek olyanok, mint a rajzfilmfigurák. Vele lehet azonosulni, érzelmileg megalapozott karakter, ami nem mondható el rémesen ellenszenves humán társairól. A három szellemileg visszamaradott bűnöző, akik Chappie-t nevelgetik az egyik percben kíméletlen gyilkosok, a másikban mami, papi és nagybácsi. Blomkamp részben a Die Antwoord nevű rapbanda tagjaira bízta az eljátszásukat, amit sokan nem tartottak nyerő ötletnek, pedig az ő színészi játékukkal van a legkevesebb gond. Azzal már jóval több, hogy milyen pocsékul van megírva a szerepük, ami viszont Blomkamp és Tatchell sara.

A húzónevek, mint Dev Patel és az egyre feltűnőbben öregedő Sigourney Weaver szűkre szabott lehetőségeikhez mérten próbálkoznak. A legdurvábban Hugh Jackman jár, akinek egy röhejesen egysíkú gonoszt kellene élettel megtöltenie. Az előzetesben még azt sugalmazták, hogy ő képviseli a mesterséges intelligenciával szembeni fenntartásokat, pedig csak egy elmebeteg, aki gondolkozás nélkül szabadítja el a káoszt a városban, hogy saját robotját irányítva jókedvűen gyilkolászhasson. Rejtély, hogy mit látott Jackman ebben az agyatlan szerepben. Kezdetben még csak simán nem találja a helyét, a film végére viszont már olyannyira ripacsba vált, amit nem kívánok egy X-men rajongónak se, hogy lásson. Az igazi sztár Chappie, akinek a hangját és a mozgását eredetileg a rendező kedvenc színésze, Sharlto Copley kölcsönzi. A magyar változatban Széles Tamás szólaltatja meg a robotot, és magasan ő nyújtja a legjobb színészi teljesítményt a filmben.

Az alkotók hiába dobnak fel izgalmas kérdéseket, ha egyszer annyira primitíven csapják le a többségüket, hogy az kínos. Még Chappie fejlődése tartogatja a legjobb pillanatokat. Ahogy szembesül saját múlandóságával, teremtőjének tökéletlenségével, az elgondolkodtatja az embert. Mikor ráveszik, hogy lopjon autót az még vicces is. Már majdnem elhittem, hogy tartunk valahová, amikor a film intelligenciahányadosa a korábbi hullámzáshoz mérten is meredek zuhanásba kezdett. Mintha Michael Bay vette volna át a stafétát, aki az értelmes ötleteket akciójelenetekre cserélte ki. Tény, hogy Blomkamp ért a látványhoz, de ennek oltárán feláldozni a történetet nagy hiba volt. A film egyre esztelenebb fordulatokba kezd, hogy a végére teljesen elszálljon. A happy end kedvéért a megfoghatatlanul komplex öntudatot egy videójáték bármikor betölthető mentett állásának a szintjére degradálják. Azon, hogy közben egy szereplő elveszti az emberi testét, ami, ha belegondolunk elég komoly trauma, lazán túllépnek. A Chappie éppen annyira buta film, mint amennyire az okosság látszatára törekszik. Blomkamptől sürgősen el kell venni az Alien 5 rendezését, amíg nem késő.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2015.03.06. 08:41:52

Nekem amúgy még az Elysium jobban tetszett, mint a D9, de igazából mindegyik szar volt. Elhiszem, hogy ez is az, és nekem is nagy a gyanúm, hogy az Alien5 se lesz jobb.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.03.06. 09:28:32

@Dr.Jones: A D9 szerintem nem volt szar, de valami iszonyatosan túl lett hypeolva. Az Elysiumot leginkább a látvány viszi el.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.06. 09:32:36

"Blaupunkton pedig nagy a nyomás, mert következő filmje fogja eldönteni, hogy melyik úton indul tovább. És ebből az egyik a Shyamalani..."

ezzel zártam anno az Elysiumot, valszeg nem csak én jutottam erre a következtetésre, Blaupunkt nem olvasott kritikákat mielőtt ebbe belefogott? :D

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.03.06. 09:44:15

@scal: Hát igen, mikor belinkeléskor elolvastam a kritikádat, a zárómondatnál én is úgy éreztem, hogy a próféta szólt belőled.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.06. 12:47:29

bár Shyamalannak nem ajánlották fel, hogy majd ő aztán jól megreformálhatja az Alien 5 világát :D hiszen egy akkora "visioanry" direktor

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.03.06. 12:58:05

@scal: Shyamalan azért még így is jobban áll, mint Blomkamp. Két jó filmet is csinált - gondolok itt magam részéről a Hatodik érzékre és a Sebezhetetlenre - mielőtt elindult a lejtőn.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.06. 13:09:56

@Lazók György: nálam meg pláne jól áll, mert az Utolsó faszhajlítót leszámítva nekem tetszik az összes filmje (a Will Smithes szart még nem láttam :D)

Jerryco 2015.03.07. 01:31:31

Csak én érzem úgy, hogy a D9 gyakorlatilag összemosta az Alien Nation-t és a Légy féle Cronenberg filmet??? Nem is ájultam el tőle.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.03.07. 08:39:17

@Jerryco: Az biztos, hogy részeiben nézve azt a filmet se fenyegeti az eredetiség veszélye.

bobbantyú 2015.03.15. 14:35:27

Hali. A D9-et nem bírtam végignézni bár elsőre érdekesnek látszott.. Az Elysium elment. A limonádékat szeretem. :)

Darkcomet 2015.03.22. 13:52:32

"Halmozottan fordulnak elő akkora ökörségek, mint mikor Playstationökből raknak össze egy szuperszámítógépet"

Ez egyáltalán nem hülyeség. Pl. a PS3-as megjelenésekor egy csomó egyetem ezekből a kütyükből rakott össze egy linuxos célszámítógépeket. Gaurav Khanna asztrofizikus University of Massachusetts fizika tanszéke számára 16 db PS3-asból rakott össze szuperszámítógépet 2006-ban vagy 2008-ban, amin az univerzumban található óriási fekete lyukak tevékenységeit szimulálták. "Khanna szerint az egy cluster-t képező 16 darab PlayStation 3 konzol olyan számítási teljesítményt nyújt, mint egy 400 node-os szuperszámítógép." És mindezt jóval olcsóbban ki lehetett hozni belőlük. Persze ehhez az is kellett, hogy akkoriban még nem tiltotta le a Sony alternatív oprendszerek futtatását a konzoljain.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.10.16. 13:03:30

Ez a film annyira pocsék, hogy még a torrenttékát sem éri meg.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.07.05. 23:50:21

hát kövezzetek meg, de nekem eddig ez tetszett a legjobban :D

mármint Blaupunkt filmjeiből, pedig nem szeretem a csávót, a látványvilágát, a filmjeit, és ez elé is kb. úgy ültem le, hogy essünk túl rajta kötelességből, erre...

az első öt perc után vágtam kb. miért utálják ezt a filmet, mert kibaszottul elnagyolt

az a montázs ahogy Dev Patel megalkotja a tudatot, abszolút hihetetlen, az is beszédes, hogy TUDAT.dat :D lol, vagy ahogy fél perc alatt hagyja magát lebeszélni az egészről (a főnökasszony se lát ebben fantáziát, hogy lett főnök?)

és Jackman, hát ez kész, totál pszichopata a szerepe szerint, az a jelent, amikor a fejének nyomja a pisztolyt, és : GIVE ME THE GUARD KEY!!!!, aztán meg jaj hát csak vicceltem baszod, nooormális? és visszamegy és mindenki dolgozik tovább :D

amúgy én erős áthallásokat véltem felfedezni itt is nem cska a kis robot nagy robot ellen, a Robotzsaruval, mármint, hogy ez a jövőben elfpoadott, jól végzi a munkáját, lehet elmebajos (totál azt játszotta Jackmant mint a nagy robot gazdája, az egykori Robotzsaruban) aztán megszólalt a Terminator zenéje is, beszarás :D

néha meg az egész olyan volt mint egy burleszk, ALUGYY MÁR EL!!! és belebasz egy dobócsillagot :D
úgy éreztem a rendezőt semmi más nem érdekli mint a robot tudatának fejlődése, és ezek a részek szerintem tényleg nagyon jók, elgondolkodtatók, amikor pl. bántják a robotot, ott komolyan sajnáltam, és együtt éreztem vele, egy robottal baszki :D

érdekes mennyi film kapargatta ezt a kérdést, mi tesz minket emberré, pl. a Transzcendens, a Lucy, aztán ez is, és mind ugyanarról szólt,

na és a vége? hát az kész, könnyebben lehet lementeni az emberi tudatot, mint egy kibaszott játékot, vagy akár a windowst installálni, tíz másodperc és megvagyunk, Dev Patel meg - oppá robot lettem, nincs több kúrás, szopatás, kit érdekel :D

de mégse tudok a baromságai miatt haragudni a Chappire,... mert mélyen megérintett, és ezt nem gondoltam volna, pláne nem ettől a filmtől

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2016.07.05. 23:59:52

@scal: kérek egy hegyeset, meg egy nagy laposat. és egy zacskó kavicsot :D
süti beállítások módosítása