Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ezt néztük a Moziban 2. - 2012 - mindenki megdöglend (2009)

2024. január 31. - scal

Na úgy történt, hogy sikerült nem lekésnünk a kezdést. Pedig olyan hosszú sor várakozott a Westend Palace mozija előtt, mintha legalábbis kenyeret osztanának. A pop-corn mellett egyre nagyobb teret hódító nachost kezdem megkedvelni, bár az tény, hogy sötétben marha körülményes úgy enni, hogy a ruhád ne lássa kárát. Jaj, de elkalandoztam, szóval három év múlva tizenkét éve történt kritika következik.

p193479_p_v8_aa.jpg

Komolyan mondom, Roland Emmerich határozottan romlik, leheletnyit ugyan, de kétségkívül kezd az ömmagát ismétlő humoristára emlékeztetni. 1996-os Függetlenség Napja c. filmjével kalandozott el a katasztrófa filmek világába először, de valahogy mindez jobban működött. Idegenek akarják kiirtani az emberiséget, sokáig menekülünk, de aztán talpra állunk, és visszavágunk. És persze nyerünk. Talán a legnagyobb kasszasiker volt annak idején, elsöprő effektekkel, mérsékelten adagolt humorral, és emlékezetes színészi alakításokkal. 2004-ben jött a Holnapután. Emmerich már nem érte be ennyivel, fagyjon szét az egész bolygó! Itt az ellenség maga a természet, a bajok kiváltója pedig az ember. A látvány bámulatos - ebben Emmerich mindig is nagyon erős volt - a story azonban torka véres. És cselekménye messze nem olyan izgalmas már mint az ID4-é.

Most pedig itt a következő - sorrendben a harmadik - katasztrófa film, amiben Emmerich nem cicózik. Megpróbálja az egész bolygót elpusztítani úgy ahogy van. Míg az első kettőben van némi remény a túlélésre, itt pont ez veszik el. Totális megsemmisülés, Végítélet, miegymás. Szeretném leszögezni, igazán örvendetes, hogy alig vagyok még harminc, máris két Világvége dátumot megéltem - illetve ugye van még pár jó évünk addig - köszönhetően azoknak, akik mindig gondoskodnak arról, hogy az ember csengőfrászban élje szürke hétköznapjait.

Azonban Emmerich most erősen becsapja a nézőket. Én valami olyasmit vártam, mint amikor a Vogonok szanálták a Földet és jónapot kívánok. Nem pedig egy ismert legenda modern verzióját. A trükk a dologban, hogy az utolsó félóráig nem lehet sejteni hova akar kilyukadni a film, mert a story kimerül abban, hogy John Cussack és széthulló családja menekül A-ból B-be, onnan C-be. Néha megtankolják a repülőjüket, de bízhatunk benne, hogy mielőtt beomlik a kifutópálya, ők már a levegő emelkedtek.

2012-movie-crop.jpg

Szó, mi szó mindeközben olyan látványosan omlanak össze híres épületek és emlékművek, amiért valóban érdemes az ezüst vásznon nézni a filmet. Azonban az a baj, hogy egyrészt láttuk már mindezt - akár az előző két filmben -, másrészt a trailerbe sikerült az összes izgalmas jelenetet belezsúfolni. Szinte hiányoltam, hogy a Szabadság szobrot nem is mutatják. Mindemellett a történet nagyon lassan és vontatottan indul be, már-már idegesített az első félóra, meg az idétlen Woody Harrelson. És persze az egész látvány üres, művi és steril annak dacára, hogy meg nem mondanám ezt CGI-vel készítették. Azt meg végképp nem értettem, hogy az utolsó félórára hova lettek a szűrők a filmből! A jelenetek itt úgy néznek ki, mintha egy rossz tévéfilmbe készítette volna őket egy C kategóriás rendezőpalánta.

Az sem tetszett, hogy szinte sulykolják beléd egész film alatt; Nincs mit tenni, meg fogsz halni, fogadd el. A gazdag, romlott embereknek van némi esélyük a túlélésre, de ők is csak patkányok a süllyedő hajón. A szokásos közhelyes párbeszédek, pátoszos szónoklatok hangoznak el, ráadásul egy félórával lehetett volna rövidebb a film. Néha olyan mellékszálakat kell néznünk, aminek semmi értelme, azonkívül, hogy majd jól meghalnak egy földrengés, tűzhányó, vagy cunami következtében. Bár Emmerich szereti bemutatni a mellékszereplők ügyes-bajos dolgait, és így teszi emberközelivé a monumentalitásba vesző pusztítást. Itt azonban ez a visszájára sül el, csak szétaprózza az egyébként is sekélyes főszálat.

A megoldást mindenki kitalálhatja aki végignézett már életében legalább EGY darab katasztrófafilmet. A befejezésben elkélt volna egy kis kreativitás, mert ezt így ebben a formában most látunk századszorra. Számomra az év csalódása a film. Egy unalmas, középszerű katasztrófa múvi. Látványosnak ugyan látványos, de ennyi pénzből, még jó, hogy a látvány a helyén van.

U.I.: A kritika tizenöt éve jelent meg először az azóta már nem üzemelő Fatum Portalon, úgy döntöttem minimális változtatással most itt is közzéteszem.

Ha tetszett az ismertető, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tarnavszkij_ 2024.02.02. 16:06:05

Hihetetlenül jók a monumentális nagytotálok, amelyekben egy egész város pusztulása jelenik meg. Az is tetszett a 2012-ben, hogy nem követte a katasztrófa-filmes kliséket és egy központi kis sztorit is belecsempészett az egészbe: Jackson Curtis regényíró (John Cusack) történetét, aki magánéleti gondokkal küzd, miközben megmenti családját. A film egyéniségeket is megmutat: ilyen maga a főhős, a blogger Charlie Frost (Woody Harrelson) és főleg az Adrian Helmsley alakította tudós. Valódi karakterek ők, ha kicsit egyszerűek is. Nekem nagyon bejött ez a film annak idején de azóta is láttam még kétszer háromszor. Vannak vele persze hihetőségi problémák, de akkor is erős alkotás. Nálam 80-85%-os.
süti beállítások módosítása