Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A legjobb Star Wars A Sith-ek bosszúja óta

2015. december 20. - Santino89

SPOILERVESZÉLY!

„A spoiler irodalmi művekre, filmekre, videojátékokra stb. vonatkozó információ: leggyakrabban a végkifejlet elárulását jelenti, de kulcsfontosságú pontok (főleg hosszabb alkotások esetén) nem csak a mű végén találhatók.”

swtfa00005.jpg

Igen, én is nagyon vártam. Igen, nekem is tetszettek az előzetesek. Igen, én is gyerekkorom óta Star Wars fan vagyok, igaz, nem az a fajta, aki azonnal elélvez, ha meglát egy csillagrombolót. Sajnos mégsem tudok osztozni abban az osztatlan lelkesedésben, ami a hetedik részt övezi. Mintha mindenki annyira akarta volna, hogy ez a film jól sikerüljön, hogy minden mást efölé helyezett, nekem viszont néhány dolog szúrta a szememet.

Az első, hogy az alkotók nem helyeztek el minket térben és időben. Oké, a Birodalom hamvaiból feltámadt az Első Rend, és ennyit tudunk. Miért csak 30 év múlva? Akkor a Jedi visszatér után legyőzték a Birodalmi flottát, vagy hosszú háború volt még? Mi volt a baj az Új Köztársasággal? Kellett, hogy legyen, ha nem tudta csírájában elfojtani a problémát, és ilyen ellenséges indulatok csaptak fel. Ezekre a kérdésekre nem kapunk választ, pedig engem érdekelnének. Sose zavart, hogy anno Lucas nem folytatást, hanem előzménytrilógiát csinált. Mert mi lehet még a folytatásokban, vagy egyáltalán hogyan lehet ezt folytatni? Vader és az Uralkodó halott, innentől kezdve pedig már csak valamilyen erőltetett módon gondolhatják tovább, és itt is ez történt, ráadásul igazán meg se magyarázzák a hogyanokat.

force-awakens-3.jpg

És ha már a sokat szidott előzménytrilógiáról beszélünk, akkor nehéz nem észrevenni, hogy a mostani film készítői felrobbantják a Coruscantot, az egyetlen olyan helyszínt, ami az előzménytrilógiához köthető, ezzel jelképesen leszámolnak magukkal az előzményfilmekkel is. Pedig azoknak a filmeknek mindenképpen a javára írható – még akkoris ha Lucas ebben hibázott -, hogy nem igazán épített a nosztalgiánkra, hanem próbált új dolgokat mutatni. Más kérdés, hogy ezek az új dolgok messze nem érték el a régiek szintjét, de legalább a szándék megvolt. Az Ébredő erő ezzel szemben, ahogyan sejthettük, a Terminator 5-höz, vagy a Jurrassic Worldhöz hasonló nostalgiaexploitation. Szerencsére mindkettőnél szórakoztatóbb, és alapvetően színvonalasabb, de a trend elég egyértelmű. A bevételeknek köszönhetően egyre inkább a nosztalgiánkra fognak építeni, ahelyett hogy valami újat láthatnánk, és ez nem jó így.

Ez olyan szinten jelen van a filmben, hogy a három bolygó, amit láthatunk sivatagos-erdős-havas. Mire emlékeztet ez titeket? Mindenesetre maradjunk annyiban, hogy nem sok fantáziáról árulkodik. Hogy a helyzetet fokozzuk, az Ébredő erő gyakorlatilag nem más, mint az eredeti ’77-es Csillagok háborúja remake-je. A gonoszok itt is épp győznek egy csatában, ahonnan kimenekül egy fontos információkat tartalmazó droid, a sivatagbolygón találkozik a Kiválasztottal, aki társakat szerez, köztük a Mestert (Obi-Van helyett Han Solo érdekes egyébént), betérnek egy kocsmába, összefutnak megint a gonoszokkal, kergetőznek a bázisukon, a Mester meghal, a bázis felrobban, a gonosz megmenekül. Csak amíg az eredeti film önmagában egy kerek egészt alkotott, addig az Ébredő erő a mai franchise-okhoz hasonlóan érezteti, hogy ez most még csak egy ígéret, az igazán nagy dolgok majd később jönnek. Emiatt nem is lehet normális befejezése a filmnek, csak egy cliffhanger, mint anno a Gyűrűk Urának. Pedig ebben kellett volna inkább példát venni a régi filmekről, mert a Baljós árnyakról sok rossz elmondható, de azt legalább befejezték normálisan. Most, ha a második rész a Birodalom visszavágot fogja majmolni, akkor még annyira sem lesz befejezése, mint ennek? Tudom, tudom, kicsit ódivatú vagyok, de szeretem, ha egy filmnek van eleje, közepe és vége. Még ha nem is ebben a sorrendben, de legyen már. És oké, életemben nem láttam még ilyen szép cliffhangert, no de akkor is.

hux-670x335.jpg

A sötét oldallal éreztem a legnagyobb problémákat. A háttérben üldögélő főgonoszon már a moziban is csak röhögni tudtam. Most komolyan egy nagyra nőtt Gollamtól kellene félnem? A slusszpoén pedig, hogy amikor hazaérve rápillantottam az imdb-re, láttam, hogy ugyanaz az Andy Serkis játszotta a karaktert, aki magát Gollamot is (meg szinte minden CGI lényt). És persze Kylo Ren, aki a szememben olyan, mint a film. Kylo Ren ugyanis egy pózőr. Nem a sérülései miatt visel maszkot, pláne nem azért, mert az tartja életben, hanem szimplán azért, mert hasonlítani akar Darth Vaderre. Éppen ezért fogadható el a hülye fénykardja is, aminek semmi más funkciója nincs, mint hogy jól nézzen ki. Különben meg egy bizonytalan hülyegyerek, aki nekiáll hisztizni, ha valami nem úgy megy, ahogy szeretné. Semmi méltóság, semmi elegancia. És valahol az új film is ilyen, külsőségeiben megpróbál olyan lenni, mint a régiek, de mégis hiányzik belőle az a mögöttes tartalom, ami az első trilógiát jellemezte. A gonoszok közül egyedül Domhnall Gleeson Hux tábornoka tetszett, hiába bírom a színészt, az első pillanattól kezdve sikerült ellenszenvet ébresztenie bennem, a Hitler paródiája pedig kiválóan példázza a régi trilógiákban is jelen lévő nácik - Galaktikus Birodalom párhuzamot. Sajnálatos módon azonban nagyon kevés teret kap ez a karakter, így egyáltalán nem tud kibontakozni.

A film rengeteg pozitívumáról sem szabad elfeledkezni, valami egészen hihetetlen, hogy ez a 136 perc olyan gyorsan eltelik, mint egy szemvillantás. Kicsit féltem, hogy a Star Trek 2-höz hasonlóan túlpörgetik a cuccot, de szó sincs erről, megtalálták az egészséges egyensúlyt az Erőben. A végeredmény látványos, sehol sem lóg ki a CGI lóláb, és dicséretes, hogy törekedtek a hagyományos trükkök felé. Az új főhősök szimpatikusak, a színészeket remekül kiválasztották, a női főszereplő Daisy Ridley például minden szempontból köröket ver Luke-ra. Az újak közül egyedül az R2-t helyettesítő BB-8-et éreztem erőltetetten cukiskodónak, de ez a legkevesebb. A régieket sem tolták nagyon előtérbe, ahogy a visszautalásokat sem vitték túlzásba, mindez olyan jó ízlésről tesz tanúbizonyságot, ami az előzménytrilógiát sosem jellemezte, és ennyivel már több, mint a T5, vagy a Jurrassic World. Az pedig már az első jelenettől kezdve tökéletesen nyilvánvaló, hogy mennyire jól illik a 2010-es évek hollywoodjának naturálisabb ábrázolásmódja ehhez a világhoz. Abszolút pozitív döntés volt az is, hogy J.J. Abrams nem egy tucatakciót akart összehozni, hanem inkább éreztem fantasysnak az összképet.

phasma.jpeg

A film tehát összességében működik; szórakoztató, pörgős és vannak benne hatalmas jelenetek, ötletek. Han Solo halála például feszült, szomorú, megható, méltó és szép. És érezzük, hogy ennek egyszerűen így kell lennie. Számomra a leginkább katartikus pillanat mégis az volt, amikor a végső kardpárbajnál nem Kylo, hanem Rey kezébe repült a fénykard. Hihetetlenül felemelő, magasztos, igazi starwarsos jelenet. A poénokról sem feledkeztek meg, szerencsére nem vették magukat túlságosan komolyan.

Nincsenek olyan kiugróan borzalmas, kínos momentumok, mint az előzménytrilógiában, és ha belegondolok kész csoda, hogy ez a film minden hibája ellenére ennyire jól sikerült. Ugyanis mindezt két év alatt kellett összehozniuk. Ennyi idő alatt még egy normális forgatókönyvet sem lehet megírni, nemhogy egy filmet levezényelni teljes egészében az első papírra vetett szótól az utolsó CGI simítgatásig. Itt pedig még csak nem is erről volt szó, hanem egy teljesen új trilógiának kellett lefektetni az alapjait. Lehetetlen feladat, de mégis megcsinálták, és nem is értem, hogy miért nem érezni a filmen ezt a kapkodást.

maxresdefault_38.jpg

Most pedig gondolkodhatunk pár évet azon, hogy akkor most Rey vajon Leia és Han másik gyermeke, vagy pedig Luke az apja. Az intergalaktikus szappanopera tovább folytatódik, a Skywalker dinasztia újraformálja a galaxist.

(Egy kérdés viszont nem hagy nyugodni: Luke fénykardja, ami fontos szerepet kap a történetben kék volt, és nem zöld, mint A Jedi visszatérben. A kék fénykard ugyanis Luke kezével együtt a semmibe hullott, mikor Vader levágta, kizárt dolog, hogy azt megtalálták volna, ezzel szemben a zöld kardot maga Luke készítette, és ennek kellett volna szerepelni a filmben.)

ep7-175875-1377-1378-01.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.12.20. 14:11:22

Van még aki nem kap hányingert a sw puszta említésétől is?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.20. 14:41:14

@Hóhér az utolsó barátod: kicsit túlterheltek lennének szegény pszichiáterek, különösen így az ünnepek táján :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.20. 16:50:11

@Hóhér az utolsó barátod: nem akarsz hányingert kapni a Star Wars puszta említésétől is!

Na végre! lehet kicsontozni a filmet.

Igen én is így vagyok vele. A jedi lényegében véget ért azzal, hogy: és boldogan éltek míg meg nem haltak. Erre jön ez a film, és mit kapunk, hogy minden ugyanolyan szar mint volt, sőt ha lehet még szarabb. Mi értelme volt harcolni? Soha nincs vége a szenvedésnek? És boldogan éltek míg nem jött az Első Rend.

Így van egy kibaszott Új remény remaket láthatunk, szinte copy pastelve a jelenetek, és nem tom feltűnt e, de ha az előzménytrilógiák szarok voltak, és ez egy jó film, akkor a négy jó filmből HÁROMNAK az a története, hogy el kell pusztítani egy tömegpusztító fegyvert. Én ezt már a Jediben is gáznak tartottam, hogy akkor van egy halálcsillag kettő, itt meg egy más néven hívott de Halálcsillag három, csak legyen hatvanszor nagyobb, - ha a filmet Emmerich csinálta volna, már ezért savaznák, mert ő szeret ilyen nagy dolgokat csinálni.

Baszki még azt a részt is beletették, ahogy a halálcsillag vájatában repkednek, itt is van egy öreg karakter, aki szinte hagyja magát megöletni a gonosszal, akiről kiderül, hogy valami rokon, a sisakja is lekerül róla, aki mögött van egy felsőbb hatalom, aki bábuként rángatja.

Ott egy bolygót robbantottak szét, aminek súly a volt, itt meg ötöt egymás után, amit le se szarunk... és tényleg a Coruscant volt? :D lol fel se tűnt, kit érdekel? Tüzijáték volt.

Biztos igazad van a bolygókkal kapcsolatban is, de szerintem az kifejezetten jó ötlet volt, ahogy elszívták a nap erejét, és emiatt egyre csökkent a hőmérséklet és lassan havassá vált a kezdetekben békés bolygó.

Az előzménytrilógia is tele volt tömve nosztalgiával, szerinted R2D2 meg C3PO mi a faszt keresett benne? Amikor totál meg lett volna nélkülük a film, és még logikus is lett volna. Vagy Chewbakkára mi a szar szükség volt? Totál fölösleges jelenetek. Egyedül Yodát éreztem helyénvalónak.

A gonoszok terén annyira nem értünk egyet. Smoke tényleg vicces, mi a faszom akart ez lenni? Majd megmagyarázzák bizonyára.
Kylo Ren meg tényleg addig érdekes míg le nem veszi a maszkját, meg meg nem tudjuk kicsoda, deee ennél azért komplexebb, mert nem véletlen, hogy egy hisztis hülye gyerek, aki bizonytalan mit is csináljon. Sokat nem tudunk meg róla, miért is állt át a sötét oldalra, nem sikerült neki egy csajozás, :D stb. De szerintem hatalmas potenciál van benne, remélem abba az irányba viszik el, ahova gondolom.

Hux viszont egy ripacs. Egyértelműen Tarkin nagymoff klón, de míg Kylo rendről elhiszem, hogy fiatalon is lehet erős, HUxról nem hiszem el, hogy fiatalon ilyen tisztségbe felküzdhette magát. És míg az első trilógiában tetszett, hogy a Birodalom a nácikra reflektál de csak mértékkel, ez itt már túlságosan sok volt. Ez már egy paródia volt, csak épp a kínos formából nem a viccesből.

Szerintem BB8 kurva jó volt, egy pillanatig nem idegesített mint R2D2, és a poénok is nagyon jók voltak, most tudtam meg, hogy a katona, aki egy pillanatig ellenáll az erőnek, Daniel Craig volt :D

Rey valszeg tényleg valami jedi származék, mert ekkora erő csak úgy nem lesz valakiben. De. Han és Leia gyerek biztos nem lehet, mert azért az elég nagy baromság lenne, én reménykedek abban is, hogy nem Luke gyereke, hiszen a jediknek nem lehet gyereke, ahhoz sithé kell válni (Leia nem jedi, őt csak átjárja az erő), szal lehet Darth Vader eltitkolt lánya, unokája egy másik anyától, vagy valaki totál más.

Azt is erőltetettnek éreztem, ahogy itt Boyegával akarták összekötni az elemzők, pedig szerintem totál egyértelmű, hogy a csaj Kyloba fog belehülyülni, és így már volt értelme, hogy levette a maszkját, mert az a tekintete a csajon sok mindent elárult. És erről fog szólni a maradék két rész, hogy megmentse szerelme lelkét. Akiről tudja, hogy gonosz, de hát szereti. Hiszen nem véletlenül maradt életben, ez egy nagy hibája volt az előzménytrilógiának, hogy három főgonoszt is bemutattak, és lényegében mindegyiket elvesztegették, ahelyett, hogy egyre fókuszáltak volna, és azt építgetik, mint az eredetiben.

Jah Luke kardján én is sokat agyaltam, mert a kék AZ nem Luke kardja, az Obi-vané, amit Luke megörökölt, annak halála után, és amit csinált az Zöld volt. De felfigyeltem a filmben pár egyéb dologra is, ami logikátlan, de hát ennyit játszva meg lehet bocsátani ennek a filmnek.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.20. 21:09:45

http://starwars.wikia.com/wiki/Anakin_Skywalker's_second_lightsaber

na haver azt mondja, ez a fénykard valójában a nagypapié, vagyis Anakiné

Terézágyú 2015.12.21. 09:29:05

@scal:

"és boldogan éltek míg meg nem haltak. Erre jön ez a film, és mit kapunk, hogy minden ugyanolyan szar mint volt, sőt ha lehet még szarabb. Mi értelme volt harcolni? Soha nincs vége a szenvedésnek?"

Hát... sajnos tényleg nincs más filmtémája senkinek.

Nincsenek egyszerű és végleges megoldások, mindig van valami gond... Ha ügyes a készítő, akkor valami ÚJ gond jön - ha nem ügyes, akkor a régi gond bukkan elő ismét...

Terézágyú 2015.12.21. 10:04:26

@scal:
"Rey valszeg tényleg valami jedi származék, mert ekkora erő csak úgy nem lesz valakiben."

Pedig valahogy lesz, mert eredetileg ugye a jedik nem házasodhattak, nem nemzhettek gyereket... :)
Utánpótlás meg mégis volt valahonnan...

Fellegjáró Marci 2015.12.21. 11:53:58

@scal: Fákkjeee...jobban én sem írhattam volna le :)

Blobov 2015.12.21. 12:20:48

Nem Coruscant robbant fel, hanem Hosnian Prime, a Szenátus új székhelye. Egy elejtett mondat van róla a filmben, három-négy a könyvben.

Blobov 2015.12.21. 12:24:19

(Egy kérdés viszont nem hagy nyugodni: Luke fénykardja, ami fontos szerepet kap a történetben kék volt, és nem zöld, mint A Jedi visszatérben. A kék fénykard ugyanis Luke kezével együtt a semmibe hullott, mikor Vader levágta, kizárt dolog, hogy azt megtalálták volna, ezzel szemben a zöld kardot maga Luke készítette, és ennek kellett volna szerepelni a filmben.)

Nem a semmibe hullott, hanem a Bespinre... onnan még kitúrható volt :)

Terézágyú 2015.12.21. 12:55:20

@Blobov:
"Nem a semmibe hullott, hanem a Bespinre... onnan még kitúrható volt :) "

A Bespin nem gázbolygó???? :)

Blobov 2015.12.21. 12:56:17

@Terézágyú: Akkor meg átesett a túloldalra és valaki kihalászta az űrben :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.21. 13:49:58

@Blobov: ezt köszi, bár megdöntötted a tök jó kis elméletemet :) azért benne hagyom, hátha más nem szúrja ki :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.21. 22:18:04

@Blobov: te egy élő Star Wiki vagy :D de respect szeressük az ilyen kiegészítéseket

Harmath Árpád · http://filmworlds.blog.hu/ 2015.12.22. 13:42:49

Kicsit túlmagasztaljátok az Ébredő erőt Santino! Én kritikusabb voltam, itt:
filmworlds.blog.hu/2015/12/20/ebredo_ero_szendergo_lelkesedes

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.22. 15:27:38

@Harmath Árpád: igen vannak akik nálunk is keményebbek, majd most már folyamatosan jönnek ezek is :D de szerintem ti meg már túl kemények vagytok :)

Harmath Árpád · http://filmworlds.blog.hu/ 2015.12.22. 21:45:52

@scal: kemény kritikát fogalmaztunk meg, ez tény. Amúgy szerinted melyik részt illetően voltunk "túl kemények"?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.22. 22:35:06

@Harmath Árpád: pl a film CGI-jét nem is értem hogy bánthatod, amikor 7,4-et adtál egy baljós árnyakra? mégis hogy lenne az jobb mint a Sithek, amiben szinte az egész világ egyetért, sőt egyesek szerint jobb a Jedinél is, a Baljós árnyak? amiben mára minden rossz lett, a CGI-el az élen, hidd el nagyon vártad azt a filmet, mivel fan vagy el is fogadom, de nézd objektíven, kurva szar a baljós árnyak, csak az volt az első folytatás/előzmény 17 év után

itt most "csak 10 évről beszélünk ám" és három éve biztos volt, hogy jön egy folytatás, az nem ilyen hosszú

itt van a színészi játék, balgaságokon kötözködsz, nem az a baj, hogy vézna a csaj, hogy a katona klón vagy nem az, ők jó karakterek, semmivel nem maradnak el Luke és Leia mellett, Boo karakterében pont az volt a szar hogy visszahozták :D tök jó volt, hogy neki kellett volna megmentenie a lázadókat erre meghalt :D

Kylo Ren hidd el kibaszott feelinges figura, és téged is megtérítelek, hogy itt olyan durva szerelem lesz közte meg Rey közt mint ide nagykát

szerintem koncepció hogy mindenki fiatal és tapasztalatlan, hogy tele vannak kétséggel és indulattal, útkereséssel, Han Solo halála logikátlan, nem is lett volna értelme máshogy annak a jelenetnek, szal javaslom ha lehiggadtál nézd meg újra ezt a filmet, mindenkire, MINDENKIRE ráfér egy újra, rám is :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.22. 22:38:49

jah igen és ne feledd a gyerekek legtöbbször a nagyapjukra hasonlítanak (azt nem is értem miért kétséges egy pillanatig is, hogy az a roncs az Darth Vader maszkja, nem a koponyája :D!!!! ) vagyis bőven lehet benne düh, és sötétség, ráadásul Vaderről se derült ki miért állt át a sötét oldalra, és fontos volt ez? na ugye hogy nem :D sokkal többet roncsolt rajta az előzménytrilógia fölösleges magyarázása, meg persze a Jediken is :D

Harmath Árpád · http://filmworlds.blog.hu/ 2015.12.23. 10:13:27

@scal: Tudod 42-43 évesen az ember nem váltogatja a véleményét percenként. Amellett a kialakult vélemény is szilárdabb. Nálam is ez a helyzet. Volt egy benyomásom és megírtam. És ez lesz a véleményem akkor ha még 120- szor megnézem. Miért a szereplőkkel kötekszem? Bakker ők a film. Ők közvetítik a lényeget, ők maga a Star Wars. Ebben az esetben a kiscsaj, a fekete fickó, meg az emós Kylo Ren. Szarok, hiteltelenek, gyengék, mint a citromos sör. Ez van. A Baljós árnyak ízlés dolga. Szerintem nem olyan rossz. Én oda vagyok Liam Neesonért, és a Darth Maul -os jelenet a kedvencem. Tetszett a Baljós árnyak pozitivitása és a látványvilága is. Tudom, divat lehúzni, de nekem egy erős középkategória, ami nyilván messze elmarad a kánon eredeti trilógiájától, viszont jobb a Klónok támadásánál. Ezért kapott tőlem 7,4 -et, ami sok persec -nyire van az általam 9 pont fölé értékelt Birodalom visszavágtól és az 1977-es nyitó filmtől. Ami Darth Vader maszkját illeti: tudod az egyik diplomám véletlenül egészségügyben szerzett, így pontosan felismerem azt ami csontból van. És az az izé hurka, hogy csont. Akkor meg hogy a túróba lehet maszk. Pedig nyilván annak szánták, csak balfég módon csinálták. Mint annyi minden ebben a filmben.

De a legeslegnagyobb baj, így pár nappal az egész után nézve, hogy nincs az egészben igazi fantázia és fűszer. A gonosz oldal kidolgozatlan. Érdektelen Kylo Ren figurája. Ki a francot érdekel egy sértődött fickó, aki a nagyapját akarja majmolni. Ez nem motiváció, hanem dögunalom. Ilyet a szomszédomnál is látok. Nincs kivel azonosulni. Han öregember, a kiscsaj kamaszlány, a fekete srác azt se tudja magáról, hogy kicsoda, a pilóta fickó meg eltűnik a film közepén. Gyenge az egész scal, és ez a véleményem nem fog változni akárhányszor is nézem meg.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.23. 11:21:47

@Harmath Árpád: én ezt értem hogy Neked nem tetszett, mert más generáció vagytok, de a helyzet az, hogy a szereplők totál jók a filmben :) pláne a csaj, meg a néger srác, Kylo meg majd kialakul, hogy lennének már hiteltelenek...

és soha ne mond, hogy soha, szerintem ennek a filmnek ülepednie kell, és nem 120* kell csak még egyszer :D

Harmath Árpád · http://filmworlds.blog.hu/ 2015.12.23. 11:32:36

@scal: ... miért olyan nagyon jók azok a szereplők, könyörgöm? Milyen színészi játékot láttál te ebben a filmben? Azt, hogy csaj ügyesen tud összevont szemöldökkel nézni Kylo Renre? Aki ezt színészi teljesítménynek gondolja, az még nem látott igazi színészeket. Mint Paul Newman, Marlon Brando, Tom Hanks, Al Pacino, Robin Wiliams, Robert de Niro. Ők konyítottak hozzá valamicskét, és megérdemlik, hogy kiálljanak értük. De könyörgöm ne menjünk már le ennyire a színvonalban, hogy Disney Ridleyből "nagy színésznőt" faragunk, amiért a sivatagi dűnék közt ügyesen rohangált. Ne már.

Harmath Árpád · http://filmworlds.blog.hu/ 2015.12.23. 11:34:19

... a "Diesney" direkt van, Daisy helyett. :-)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.23. 11:58:39

@Harmath Árpád: állj állj állj

Star Warsról beszélünk, ugye mennyire nagy színész volt Mark Hamill? Fordot végigkísérte életében az hogy csak a szépfiúsága miatt kap szerepeket (amúgy meg épp ácsolgatott valamit a háttérben amikor kiszúrta Lucas), és Carrie Fisher, hagyjuk már Tom Hankset, meg a többit akiknek az életben köze nem volt Star warshoz

DE hitelesek voltak, még ha nem is jó színészek, ahogy ez a brancs is hiteles, én is elsiklottam pár dolog felett, pl hogy a néger nem klón, ezért mondom, hogy nézd meg te is újra higgadtabban, amikor már nem azt fogod várni, hogy na vajon vissza jön e az új élmény (mint írtad még a gyereked is elvitted), vagy majd nézd meg otthon amikor lesz már rá lehetősége, hogy ne zavarjon az a sok ember. De annyi minden van a filmben, annyi történés, impulzus, hogy akkor nem vehetted észre mennyi mindent vitt a hátán Daisy, mert épp arra figyeltél hogy milyen szép a CGI, vagy mennyire másolja a régi filmet :D

Harmath Árpád · http://filmworlds.blog.hu/ 2015.12.23. 12:35:09

@scal: Én egy szóval sem írtam, hogy mekkora nagy színész volt Mark Hamill éppen te vagy aki színészi teljesítményekről áradozik egy Star Wars film kapcsán. (Amit nehéz kibirni felröhögés nélkül, már bocs.) :-))) Szóval hagyjuk már a színészi teljesítményeket. Az nem színészet, amit művelnek, maradjunk ennyiben.

Ami meg az impulzusokat illeti: ezt többen írják, de ez is baromság. Hol volt ott sok impulzus? Akinek a deduktív képességei alacsonyak, annak persze sok az inger. :-) A többi meg leköveti az eseményeket.

És még egy: én nem az vagyok, aki úgy ült be a filmre, hogy a régi élményeket várta és kereste. Tabula rasa -t csinálva mentem el a filmre. De egy gyenge produkciót láttam, és ezen nincs mit agyonbeszélni. Daisy -ről áradozni meg elrontja bárki hitelét a szakma iránt. Elhiszem, hogy tetszett neked a csaj, és beszopted, hogy földhöz tud vágni 50 kg -val nehezebb tagokat is, meg jobban lő minden rohamosztagosnál, de ne várd, hogy felnőtt emberek is bevegyék. Csalódni fogsz. :-)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.23. 21:30:44

@Harmath Árpád: szeretem amikor ha Színészet, akkor az csakis ilyne nonpluszultra aktorokat jelent :D, bármelyik színész aki az új trilógiában van (de még az előzményben is) simán köröket ver az alaptrilógia színészgárdájára

lehet nem Robert De Niro, de hagyjuk már ezeket a szélsőségeket, a Star Wars karakterhez igenis illik az amit pl Boyega vagy Daisy nyújtott, ennél több nem kellett, Reyről elhittem hogy egy tökös csaj, aki megkeményedett az élet megpróbáltatásai alatt, Finnről meghogy érzi ez így nem helyes, és voltak vicces beszólásai, aki nagyon out of place volt az ez a Boo csávó, akit avégén nem is értem minek hoztak vissza, kurvára remélem, hogy nem gondolják, hogy Han Solo örökébe léphet

szal maradjunk inkább abban, hogy a színészet egy bizonyos foka, ha nem is a magas foka

nem hinném, hogy alacsonyak a deduktív képességeim (bármit is jelentsen ez :D ) a filmben műküdtek a karakterek, még Kylo Ren is (amikor Kylo Ren volt, nem Ben Solo) nem ez a baj a filmmel, a filmmel az abaj, hogy másol, másol, másol másol, és amikor befejezte a másolást, akkor még megint másol egy kicsit

Daisy nem mint nő tetszett, hanem mint karakter, nem mondanám, hogy különösebben az esetem, és bocs, de Star Wars, ha valakiben bugyog az erő meg kitör, az miért ne vághatna földhöz bárkit, nagyon hitelességet keresel, ott vannak a Kung Fusok, totál szikár az összes, mégis nagyon félelmetesne használják az erejüket, Daisyt guberálni látjuk szélsőséges körülmények közt, évek óta ezt csinálja, jól mozog, meg tudja magát védeni, nem véletlenül mutatták ezt a filmben, ha azt látjuk, hogy virágcserepeket árul akkor lehetne kötözködni, de egy olyan univerzumban vagyunk, ahol egy 8 éves gyerek protokolldroidot készített Karácsonyra az anyukájának... és azt is el kellett higgyük

a linket elolvasom majd, csak most szerintem kicsit ünneplek a családommal :D, egyelőre még azt hiszem nem tilos a Karácsony, csak Norvégiában

Harmath Árpád · http://filmworlds.blog.hu/ 2015.12.23. 22:03:32

@scal: ... nem kell egyetértenünk. :-) Egyébként mindenki azt hisz reálisnak amit akar. Ha neked ez a kőkemény valóság a sivatagban rohangáló kiscsajjal, hát legyen meg az örömöd haver! :-) Amúgy meg Boldog Karácsonyt! Az erő legyen veled! :-)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.23. 23:12:36

@Harmath Árpád: te is kevered a realitást a logikával, nem reális egy Star wars se, arról vitázták tele az elmúlt 30 évet emberek, hogy akkor most a Star wars sci-fi vagy nem? Lucas sértettségének köszönhető a midichéloriános baromság is

de van egy belső logikája, amihez tartja magát, a legtöbb jó sci-finek, fantasynek van egy kurva jól logikusan felépített világa, miközben egyáltalán nem reális

Neked is Boldog Karácsonyt, majd ugorj be máskor is más cikkek alá is :)

Harmath Árpád · http://filmworlds.blog.hu/ 2015.12.24. 10:55:01

@scal: Fura, de ezzel amit írtál egyetértek. Pontosan így van. Viszont az, hogy kinek meddig terjed a realitás, már változó. Nem rég láttam az Indexre felrakva egy posztot, amit egy orvos írt és azt boncolgatta benne, hogy orvosilag mi reális és mi nem a Stra Warsban. Tetszett a cikke. Például mennyire lehet reális egy dokinak az, hogy a nyersen megégett Anakinra ruhát tesznek, mindenfajta sebkezelés, fertőtlenítés nélkül. Ez például nekem még "átment" az ingerküszöböm felett (túl magas szinten nem értek az orvostudományhoz, bár a legelső végzettségem szerint agrármérnök volnék és így az átlagnál többet tudok az anatómiáról) de egy orvos az más. Nála a realitás szint máshol van ebben a dologban.

És mindez igaz mindenre. Nálam például fontosabbak a karakterek, mint nálad (legalábbis így tűnik) mert számomra a fekete srác, a kiscsaj és az emós Kylo Ren messze nem ment a át a vizsgán. Ugyanakkor a régi gárda igen. Ennek oka pedig tényleg nem a színészi teljesítményeikben felmutatható hatalmas különbség, hanem a kisugárzás és az egyes figurák felépítettsége. A motivációk hiánya. Hant a pénz motiválta arra, hogy az első részben kiszabadítsa Leiát. Ez tök rendben van nálam, hiteles is. Luke motivációja is pipa: a Tatuinhoz már semmi nem köti, mikor kinyírják nevelőszüleit. Ez is oké tehát. De az Ébredő erős srácok-lányok nagyon gázosak számomra. Egyszerűen nem hittem el amit csináltak. Ennyi.

Ami írtál: hogy vársz más posztok alá is, az vicc volt ugye? A szarba kívánsz gondolom :-) DDD De mindegy én szívesen beszélgetek ilyesmikről, bár ezt sokan kötekedésnek vélik. Apropo ezt olvastad: filmworlds.blog.hu/2015/12/23/a_star_wars_eleterzes

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.24. 14:50:13

@Harmath Árpád: igen mindig érdekes egy olyan szemszögből olvasni egy cikket, hogy akkor nézzük meg mi lehetséges fizikusi, kémikusi szemszögből, pl. Lisztes írt régen ilyen kritikákat, hogy biológiailag elemzett pár filmet, vagy én a történelmi filmeket, hogy mennyire valósághűek

a baj általában csak az szokott lenni, hogy a legtöbben elfelejtik, hogy ha valami kurva reális lesz, akkor a legtöbb szórakozás kiveszik belőle, és mehetek ki az utcára, elvégre az is reális, amikor a bérletem miatt feltartanak az ellenőrök, Bruce Willis meg lazán átugorná őket :D és semmi problémája nem származna belőle, mert a végén úgyis az derül ki, hogy neki van igaza

nem, totál komolyan írtam, szeretem azokat, akik nem egy mondatban fejtik ki a véleményüket, akik ki tudják fejezni magukat, írhatsz felőlem akár hosszabb posztokat is, összességében elmondható rólam, hogy jobban szeretek beszélgetni olyan emberekkel, akikkel nem értek egyet, mert akivel azonos állásponton vagyok, ott nincs értelme szempontokat ütköztetni, vitázni stb. persze ehhez az is kell, hogy a másik elfogadja, hogy nem csak az létezik, vagy lehet helyes, sőt akár igaz, amit ő gondol az adott témáról, sőt tovább megyek, ne adj isten érdekelje más valaki véleménye, és nem csak a sajátja, ehhez kell egyfajta érettség, de én úgy látom, hogy ez benned is megvan

én alapvetően egy olvasómat se kívánom szarba, ÉN leginkább a Filmbookra kívánom őket, persze van amikor eldurran az agyam, de most békesség van, szeretek mindenkit, még David Sumnert, és Danialvest is :D

úgyhogy ha majd ha kiünnepelted magad és unatkozol, van kb 1500 cikkünk, talán találsz valami fogadra valót

még nem, de elfogom :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.12.25. 20:55:08

@Harmath Árpád: no elolvastam

érdekes, amit írsz, pont a Hungaroconon találkoztam néhány ilyen barommal, a 40. születésnapjukat ünnepelték (no offense) de inkább néztem volna őket 50-nek, én meg vagyok 35, de a geekségem miatt folyamatosan 25-27-nek néznek

mire elkezdte kifejteni a delikvens, hogy az ő életéből kimaradt a Sztárvórsz, és egy baromság, és ő a sztárvórsz helyett a faszát verte... oké, két lépés hátra, intelligencia belőve, nem először nézek bele egy gyökér tudatlanságának pisztolyába, akinél a foci-peca-bableves és hasonlók képezik az "életet"-et

először is gratuláltam a teljesítményéhez, majd megnyugtattam, hogy ne érezze magát kisebbségben, könnyen pótolhatja ebbéli hiányosságát, mert én miközben a faszomat vertem, azért jutott időm arra is, hogy megnézzem a teljes trilógiát

aztán mondtam neki, hogy jelenleg épp az ország legnagyobb geek rendezvényére tévedt ám be, szal itt ha beöltöznek rohamosztagosnak, az tök rendben van, és őt fogják megvetni, ha sokat hangoztatja, hogy analfabéte

szerencsére, ilyen szélsőséges véleménnyel egyre kevésbé találkozok, leginkább azért mert azok is felnőttek már, akik a Star Wars idején gyerekek voltak, és nem érzem már azt a jajj te geek vagy idegenkedést, amit a 90-es években, mert te valami olyasmi iránt érdeklődtél amit nem lehetett minden sarkon abszolválni

mitől lenne ez a hobbi megvetendőbb mint bármi más? olvasni talán szégyen? sci-fit olvasni szégyen? számítógépen játszani nem menő? el lehet ám arra is költeni egy autó árát :D

amúgy pont az jutott eszembe, legalább 20 jó Star Wars játék van amiket ki se próbáltam még, a Rogue One-ig legalább 4-5-öt illene kijátszanom, hogy megkapjam a Star Wars adagom, meg persze végignézem a sorozatot is

szal ha a film nem is kapott el, de a Star Wars életérzés igen, és az elmúlt hetekben azt éreztem, hogy vannak a filmek, vannak a szuperprodukciók, és van A STAR WARS, és mindenkinek KUSS, akár jó, akár nem, ez most jön, és berombol az életedbe, ha nem is veszel semmit, tuti találkozol vele, és ez azért elismerendő, nem kevés energia, és pénz kellett hozzá

hogy csak egyet mondjak előtte egy hónapig Falloutról szólt az internet, és jött a Star Wars, őőő hova lett a Fallout? :D

Gerberus 2016.03.04. 04:56:03

Ez a film egyértelmű csalódás, ki is fejtem miért.
A film igazi baja nem feltétlenül az, hogy másolja az új reményt - ez lenne a kisebbik baj, illetve bár ez lenne a legnagyobb baja. Az igazi baj, hogy emberek, szereplők jönnek-mennek, beszélnek, csinálnak dolgokat, akikről nem tudunk meg semmit egy olyan világban, amit a Föld lakosságának minimum a fele ismer és az időközben eltelt 30 évre lenne kíváncsi, de erről sem tudunk meg SEMMIT! Semmiről és senkiről nem tudunk meg semmit, vagy csak nagyon keveset! A régi szereplők haknija is sántít: Han Solo jó, de Leia mintha ott sem lenne, ahogy Luke is csak nézőmágnesnek kellett, szerepe szinte nulla. (Max von Sydow-val is hasonlóan bántak el az írók.) Az meg hogy a gonosz egy hisztis, zsíros hajú kamasz meg egyenesen felháborító! A többi meg csak szimplán összecsapott.
Már mondtam máskor is: hiába a látvány és jelen esetben a márka, ettől még nem lesz tartósan jó egy film, max a premierkor lehet méricskélni a bevételeket, meg hogy meddig tartanak a sorok a pénztárak előtt, de hogy évek múlva is szívesen emlékezzünk meg róla, vagy hogy netán korszakos legyen, ahhoz jó forgatókönyv kell elsősorban (aztán persze nem árt a jó színész, operatőr, zeneszerző stb. sem), de ennél a gányolt valaminél szinte bármelyik SW-rajongó is jobbat írt volna! Azt gondolom egy-két év múlva elpárolog a rózsaszín köd és már sokkal objektívebben fogunk nyilatkozni róla.

Paracord 2017.09.17. 22:41:54

Véletlen tévedtem ide, Star Wars kritikákat nézegetve és a címre fókuszálva: A Force Awakens volna a legjobb Csillagok háborúja film a Sithek bosszúja óta? Ez tetszik. Mivel 2005 óta nem is készült másik SW film. :-) még jó, hogy akkor ez a legjobb egyetlen induló közül.

Amúgy közben már megjelent Gareth Edwards iszonyú gyenge, de felhypolt filmje is, a Zsivány egyes. Amikor ezt megnéztem, akkor kezdtem el értékelni az Ébredő erőt. Ugyanis a Zsivány annyira egy anti-Star Wars film, hogy hihetetlen. Gyenge a sztori, ócskák a jelenetek, és nélkülöz minden igazi SW stílusjegyet. EHHEZ képest Abrams mozija a Force Awakens valóban jó. Vagy annak tűnik, mert önmagában és a franchise élvonalához képest (klasszikus részek: IV-V-VI) ez is olyan, mint a vizezett meggysör a Puerto Rico rumhoz képest
süti beállítások módosítása