Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tank (Aranka) Girl (1994)

2016. január 04. - scal

Nos, a Tank Girl egy elég kemény dió. A mezei néző elég gyorsan rádobja a „szar” prózai kifejezést, de a helyzet az, hogy megint nem ilyen egyszerű a dolog. Hajlamos vagyok ugyanis azt mondani, hogyha egy bizonyos állapotban kap el a film, de telibe, akkor marha jól tudsz rajta szórakozni, és kapásból tudok legalább tíz másik képregény-adaptációt mondani, ami fele ilyen jól se sikerült, holott sokkal több pénz volt rá.

11291078_ori.jpg

Sokan egyértelműen a ripacskodó főhősnőt, vagyis Lori Pettyt teszik felelőssé – ha nem hallottál a hölgyről, az nem a véletlen műve –, pedig véleményem szerint teljesen rendben van, a képregénybevágások még az alapanyag behatóbb ismerete nélkül is alátámasztják, hogy Tank Lányunk pontosan ilyen idióta és infantilis volt már az eredeti verzióban is (ahol ha jól tudom, még kengurukkal is közösült???). És végtére is 90%-ban látható, vagyis a főhősnőnk, vagy inkább antihősnőnk, aki úgy szórja az egysorosakat, mint Schwarzi anno, és képes erotikus konfliktusba keveredni egy tank ágyúcsövével, totálisan rendben van. Ennél jobban nem is lehetne egyben a karakter, a haja, az öltözéke, a stílusa, a világszemlélete, szóval minden. Persze akinek sok lenne egy punk vagy rocker lány, annak lehet, már a nyitóképsor megfekszi a gyomrát.

Az is marhára bejött, ahogy Petty kb. két mondatban összefoglalja azt a film elején, miért is sivatagosodott el a Föld, kik harcolnak kikkel, hogyan próbálnak túlélni ebben a Mad Max-utánérzésű sivatagplanétán. Így kell ezt csinálni, nem tíz percekig magyarázni a hátteret, ez van, fogadd el, ha nem, akkor ülj be inkább egy operába. Még a díszletekkel és helyszínekkel sincs akkora gond, hiszen a Föld végnapjait élő szeméttelep tényleg így nézhet ki, amihez nem kell milliós nagyságrendű körítés. Akár hisszük, akár nem, Naomi Watts – ekkor még barnán – is ebben az alkotásban tűnik fel élete első nagyobb szerepében, mint Jet Girl. Sőt, még a mindig mindent túljátszó, durcás Csipikére emlékeztető Malcolm McDowellt is elviselném, ha a film nem lenne ennyire szétesve, ami egyértelműen a rendezés hibája.

A Freddy ötödik visszatéréséért is felelős hölgyemény, Rachel Talalay ezzel a művével sikeresen katapultálta magát a tévéfilmek világába, és az életben nem rendezett több mozifilmet. Ez pedig nagyrészt köszönhető a Tank Girl gigabukásának, hiszen a girl powert azért sokan nem értik, akik meg értenék, azok nem vevők erre a polgárpukkasztó, odamondogatós stílusnak, ugyanis azt csak komolyan lehet mívelni. Ráadásul a dramaturgia sem erőssége rendezőnknek, hiszen a film első fele még úgy ahogy következetes, de a közepétől totális ámokfutásnak lehetünk részesei, és már a tempó sem olyan pörgős, a látvány és a furcsa hangulat meg addigra már nem lesz elég.

Már az is érdekes, hogy maga a tank totálisan fölösleges a film cselekményéhez, de ugye, azért azt nem kellett volna kihagyni, mégsem sikerült szerves részként applikálni, de az igazi botrányt maguk a kengurumutánsok – szeletelők??? – jelentik, akiknek zárt és szexuális vágytól túlfűtött férfiközössége megfekszi akárki gyomrát, annyira szörnyen elnagyoltak és bugyuták.

Ennek ellenére a film legértékelhetőbb része, amikor az egész bagázs rázendít Cole Porter „Let's Do It” című slágerére, és valami frenetikus musicalbetétet vágnak le, minden különösebb ok nélkül. Az ott egy tökéletes momentuma a filmes történelemnek. Szóval a Tank Girllel csak vigyázva, mert egy sajnálatos módon félresikerült alkotás, amely azonban egy nézést még így is simán megér, legalább láthatja az érdeklődő, honnan is indultak a képregény-adaptációk, és meglehetősen nagy utat jártak be, míg ilyen Bosszúállók és társai kiforrottak.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.03.20. 17:30:18

Megnéztem az előzetest és úgy érzem, erre még nem állok készen :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.03.20. 17:42:45

@lisztes: hát én se ezzel kezdtem, de annyit hallottam róla, meg ugye minden képregény adaptációt látni akarok, hogy az árnyék, meg a Fantom után már meg se kottyant

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.21. 08:38:58

Mikor kijött nagyon tetszett, de szigorúan azért, mert Ice-T is szerepel benne.

Azóta rájöttem, hogy bár Ice-T még mindig a legkeményebbek egyike filmekben mégis hát, fogalmazzunk úgy hogy nem a legjobban választ.

Összegezve: Jó film,de csak Ice miatt. :D

Nem, vele is sz.r.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.03.21. 14:19:09

@doggfather: Jeges tea miatt? :D nem is látszik a Kengurujelmezben, az a legbrutálisabb rész, amikor csak úgy elkezd saxofonozni.

ez egy igazi trash film, sznob leszek "film+ ra való" :D

Köldök_szösz 2016.01.04. 20:22:31

Nostalgia Critic már elemezte a filmet, egyetértek vele. Én olvastam pár képregényt annyira azok sem jöttek be, a stílus jópofa csak egy idő után olyan erőltetett és uncsi de a filmben elég szarul lett megcsinálva amúgy is.

Postnomad · http://postmode.blog.hu 2016.01.05. 10:48:41

Ez egy klasszikus rétegfilm. Mivel a műfajt kedvelők teljesen más nyelvet beszélnek, mint a 'nagyközönség' a köztük tátongó szakadék mindkét irányból nehezen átjárható. Ezt jól érzékelteti pl. a filmzene, nincs mit csodálkozni azon, hogy 20 év távlatából Veruca Salt, Richard Hell, L7, Hole vagy akár Joan Jett, Iggy Pop neve lófaszt se jelent. Lori Petty pedig tökéletes választás antihős szerepre.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.05. 12:28:06

@Postnomad: hát azért Iggy Popról még én is hallottam, aki annyira hülye a zenéhez, hogy még azt se tudja ki az a Pink

Darkcomet 2016.01.11. 17:10:40

@Postnomad: Hát ja. Aki szereti a film alapját adó képregényt, annak tetszik a film is. Aki nem ismeri, annak egy igen szar élmény. Itt nincs középút. Amennyire beteg élmény a képregény, kb. annyira beteg a film is.

Gyingizik 2016.02.07. 01:25:20

Teljesen jó volt, a vicces B kategória.
süti beállítások módosítása