Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Állatfarm

2011. február 13. - Santino89

"Éljen Napóleon elvtárs!"

Egy tipikusan olyan rajzfilm, ami nem gyerekeknek való, persze van benne egy két tündibündi állat, de nem ők játsszák a főszerepet. Ráadásul túl sok az ellenszenves szereplő, és túl sok a haláleset, meg a szomorú, illetve félelmetes jelenet, ahhoz, hogy gyermekek nézzék meg. A legfőbb ok, amiért ez egy felnőtteknek szóló történet mégis inkább a mondanivalóban és a mögöttes tartalomban keresendő.

Nem nehéz megtalálni a párhuzamokat, az egész film tulajdonképpen az emberi viselkedésről, illetve a világ törvényszerűségéről szól, illetve egyértelmű utalásokat találhatunk a kommunizmusra, a diktatúrákra, és a személyi kultuszra is. Egy olyan világot láthatunk, melyben az okos és gátlástalan disznók dőzsölnek, visszaélnek a bárányok természetével, kizsákmányolják a munkaerőt, mindenből hasznot akarnak húzni, és erőszakkal tartják fent a hatalmat. Bár most, hogy így jobban belegondolok lehet nem is pusztán a kommunizmusról szól a film. És ez az amitől igazán szomorúvá válik ez a mese a happy end ellenére is.

Nem mellesleg pedig ez volt az első egész estés brit animációs film, és Sztálin pont a forgatás közben halt meg.

Mindent összevetve egy kiváló rajzfilmmel van dolgunk, amit bátran ajánlok kicsiknek és nagyoknak. Kicsiknek inkább mégse... Csak nagyoknak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldfan 2011.11.15. 16:35:59

Zseniális mozi. A diktatúrák természetrajzát így visszaadni rajzol filmen... Egyszerűen lenyűgöző.
Sztálinnak látnia kellett volna, a portré róla szól és a hamis ideológiák világáról. Rászolgált volna a vén tömeggyilkos, hogy szembesüljön önmagával az élete végén.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.16. 06:39:02

nem is vettem észre, hogy te erről is írtál :D
gyerekkoromban vagy 10* megnéztem (gyerekként :D) és igen nagyon depresszív, ahogy a jók (pl. a lovat elviszik szappant főznek belőle) lassan elhullanak

nem tudom mennyire ástál utána, de a rendező John Halas, egy magyar ürge volt, aki saját animációs stúdiót hozott létre hogy ezt elkészíthesse, Orwell regényét pedig helyenként átírta, egészen pontosan Napoleon alakja Rákosit nem pedig Sztálint rejti, de ha jól emlékszem Szálasi is megtalálható a sok állat közt, úgyhogy kis hazánkban tiltólistán volt egészen 1989-ig

LoonyLuna · http://aedua.deviantart.com 2014.11.02. 21:53:37

Jó kis írás, a könyvet is nagyon szeretem. Viszont arra nem emlékszem, hogy a rajzfilm happy enddel végződött, nyxilván kissé összemosódott már a regénnyel a fejemben.
Valamelyest hasonló hangulatú a "Gesztenye, a honalapító" című rajzfilm is (1978). Kerestem róla cikket, de nem találtam, sajnos. Ha nem láttad, ajánlom figyelmedbe, nem csak az animáció, hanem a zenéje miatt is.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.11.03. 09:28:38

@LoonyLuna: Köszi az ajánlást, valóban nem láttam még, de rajta van a nézendők listáján :)
süti beállítások módosítása