Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Fantasztikus labirintus

2011. szeptember 12. - Santino89

"Ha arrafelé menne, rögtön a várhoz jutna, és máris vége lenne a filmnek."

Kiskamasz koromban láttam egyszer ezt a filmet, illetve tulajdonképpen csak a második felét, akkor eléggé tetszett, és most jött el a ideje, hogy újra meg tudjam nézni.

A Legendánál jobban sikerült, márpedig azért, mert ezúttal van egy emberi, szimpatikus főhősnőnk, akivel együtt lehet érezni, és ez jelentősen megkönnyíti, hogy beleéljük magunkat a mesebeli kalandokba. A másik tényező, amiért jobb filmről van szó, hogy a Legendánál képtelenek voltak eldönteni, hogy ezt most gyerekeknek szánták-e, vagy felnőtteknek. A Fantasztikus labirintusnál nincs ilyen probléma, itt egyértelmű, hogy gyerekfilmet láthatunk, jópofa bábokkal, meg egyértelmű tanulságokkal. Szerencsére ennek a filmnek még humora is van, néha valóban jókat lehet rajta mosolyogni, ilyen jelenet például a kukac utolsó beszólása. A bábok egy része kifejezetten tetszetős, főleg a gyáva Hoogle, aki egyébként a történetnek is az egyik legjobb karaktere. Az mindenképpen pozitív a Fantasztikus labirintusban, hogy senki sem végtelenül jó, vagy végtelenül gonosz, a főhősnő az elején kifejezetten ellenszenves, David Bowie pedig túl elbűvölő ahhoz, hogy igazi rosszfiú lehessen. A Fantasztikus labirintus további erénye, hogy nagyon ötletes, és kreatív az elejétől a végéig: a beszélő kopogtatók, a beszélő falak, a kezekkel teli verem vagy a finálé lépcsős jelenete rendkívül emlékezetes pillanatok. Az ifjú Jennifer Connelly a Volt egyszer egy Amerika durva világából került ide Meseföldre, és már itt is végtelenül bájos, édes és különleges kis hölgyecske, 13-14 évesen valószínűleg miatta tetszett annyira a film.

Viszont olyan hibái is vannak ennek a filmnek, amik már majdhogynem a nézhetetlenség határát súrolják. A legdurvább ilyen szempontból az a jelenet, amikor azok a hülye piros nemtudommik dobálják egymás fejét, egy borzasztóan idétlen dal kíséretében. Ez olyan szinten übergagyi, olyan elképesztően rossz, hogy leesett állal néztem, és utána még percekig nem tudtam magamhoz térni az ámulatból. És ha már a dalbetéteknél járunk, valóban nem tesznek jót az összképnek: tök fölöslegesen belassítják a cselekményt, ami még nem is lenne probléma, ha jók lennének a dalok, de egyáltalán nem azok. Tök jelentéktelen limonádék amiken még a '80-as évekbeli hangulat is inkább ront, semmint javít. Az előadójuk David Bowie alapvetően jó választás volt szerintem a szerepre, de erre a séróra, meg erre a cicanadrágra egyszerűen nincs bocsánat. A történet legidegesítőbb karaktere azonban mégis inkább Sir Dydimus, akinek a megjelenésénél egy mélyről jövő érzés tört fel bennem, miszerint arrébrugdosnám a picsába, csak kussoljon már el! Amíg meg nem jelent aszittem, hogy Ludo az irritáló (egyébként tényleg az), de Sir Dydimus fél perc alatt lesöpörte a színről.

Az eredeti, klasszikus VICO-s szinkronnal volt szerencsém a Fantasztikus labirintushoz, nagy valószínűséggel korábban a tv2-s verziót láthattam. A szereposztás alapján az sem tűnik rossznak, de állítólag a szöveget nagyon elszúrták. Nekem mindenesetre egyszer megfelelt így eredeti szinkronnal, sok hibájának, és sok erényének köszönhetően egy nagyon érdekes filmről beszélhetünk.

Ha pedig egy nagyon alapos, mélyre ható elemzést akartok olvasni, telis-tele érdekességekkel, akkor ajánlom nektek a Fatum Portált.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.09.13. 09:18:52

Na jah, a Chilly Down tényleg a legfosabb dal az öt közül, és ami engem még frusztrál kicsit az a Baby Dance, a másik hármat jobban tudták integrálni.

Annak a jelenetnek a vetítés miatt lett gagyi íze, de voltaképp egy green-screen ősjelenet ez 80-as évekbeli megoldással.

Bowie-nak a sérója a legjobb, attól lett olyan manós. :D

Engem Ludo idegesít kurvára, ahogy nyöszörög a topa agyával. Sir Dydimuson a mai napig jókat röhögök, főleg a Szombathy-s szinkronnal. Az a nagyképűség, ami mögött semmi teljesítmény, megkocogtatja a sziklákat, meg ilyesmi. Nem is értem mi benne az irritáló :D

és köszi az ajánlót

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.05.17. 05:45:47

de jó volt ezt megint így olvasni :D

S.F. · http://tinyurl.com/6o2cb3a 2013.09.23. 07:11:17

Volt egy Labirintus című "ifjűsági horror" sorozat is, 20-30 részen keresztül tartott. Egy kisvárosban játszódott, tizenéves fiú meg lány voltak a főszereplők, és a nevelőapjuk akinél laktak. Történet nagyjából - valami zombivá változtatta a városiakat, és egy vulkánban találtak barlangokat, labirintusokat oda járkáltak le. Ház elől induló folyón is lecsurogtak vmelyik részben, aztán hallgathatták a gyanús üvöltéseket éjjel az erdőből. xD

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.23. 19:30:40

@S.F.: ezt nem ismerem, de a 80-as évek végén volt egy Hetedik út titka, talán cseh sorozat, az is ilyesmi volt, de akkoriban az angoloktól csehektől ömlöttek ezek, mint a Hegy gyomrában, amit már sikerült újranézni :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.01.28. 08:22:37

tök vicces, hogy időről időre felfedezem ezt a cikket :D mondom, van Labirintus írás a FilmBookoN??? háát még ki se tettem az enyémet XD

most is tök jókat röhögtem a beszólásokon, jó kis írás ez, lehet újra is osztom idén
süti beállítások módosítása