Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Halloween 2 (1981)

2012. február 09. - Santino89

Halloween.2_www.kepfeltoltes.hu_.jpgAz akaratlanul is műfajt teremtő első rész befejezése szerintem tökéletes volt. Még akkor is, ha remek táptalajt biztosított egy esetleges folytatásnak. És aminek meg kell történnie, az meg is történik. Valahol igazat adok nekik: 1981-ben készült ez a film, amikorra a slasherek - amik valamilyen szinten mind a Halloweent másolták – már divatba jöttek, és nagyon sikeresnek bizonyultak. Miért pont az eredeti alkotók és producerek ne részesedjenek a tortából? John Carpenter ezúttal csak mint író és producer működött közre a filmben. Ennek azért megvan a hatása.

Nem akarok túl rosszakat írni erről a filmről, mert még így is a sorozat egyik legjobb darabja. Az első résszel szemben azonban elég durván elvérzik. A sztori attól a perctől folytatódik, ahol az előző abbamaradt. Kicsit mondjuk itt is változtattak ezen-azon, de nem vészes. Persze annál értelmetlenebb. A magyar szinkronban felröhögtem, amikor Jamie megkérdezi: „ez a Boogie ember volt?” A mumus valahogy jobb fordításnak tűnt. Az első komolyabb sokk - ha nem magyarul nézzük - az a zene. Kicsit megvariálták. És ezt nagyon rosszul tették, mert gyakorlatilag kiherélték az egyik fő erősségét a Halloween-nak. A későbbi részekben szerencsére ez a változat soha többet nem fordult elő.

Érdekes pár jelenet, amiben az elsőt próbálják utánozni. Ugyanúgy steadycames kaSecond-Halloween-Movie-from-1981-80s-Eighties-Original-on-DVD.jpgmeramozgással veszik fel a jeleneteket, csak éppen valahogy feszültség hiányzik. Az meg nem nagyon árt egy horrorfilm esetében. Ezúttal nem A dolgot, hanem az Élőhalottak éjszakáját nézik a szereplők a tévében, ami szép főhajtás lenne, ha nem utánozná ennyire az első részt. Az Michael Myers új kaszkadőrének mozgásán pedig nagyon látszik, hogy nem ugyanaz a személy "alakítja", mint aki a Halloween 1-ben. Lehet, hogy ez apróság, de nagyon zavaró tud lenni. Ahogy az is, hogy míg ott az első gyilkosság izgalmas volt, feszült, hangulatos, meglepő és egyedi, itt egyszerűen csak összecsapott. Mégsem ez a kedvencem a filmben, hanem az az autó, amelyik szó szerint egy apró koccanástól felrobbant. Az álomjeleneteket pedig úgy képzeljétek el, hogy még ennél is sokkal cikibbek. Na jó, persze nem annyira, mint az új Halloween 2-ben.

Viszont ebben a részben már kétszer annyi embert ölnek meg, mint az elsőben. A brutalitás is messze meghaladja a Halloweent, sokkal több vért láthatunk. És persze jóval több meztelenséget is. Ezért cserébe pedig csak néhány felesleges töltelékszereplőt kell elviselnünk. További nagy előnye még, hogy nem remake-li, vagy szolgaian másolja az első részt, hanem valóban igyekszik folytatni a sztorit. Már a helyszín sem ugyanaz, hisz a játékidő jelentős része egy barátságtalan kórházban telik el, nem pedig a kisvárosban. Sajnos azonban újabb réteget is próbáltak a ráerőltetni filmre, egy nagy csavar formájábanm. Úgy érzem a Birodalom visszavág lehetett rossz hatással az írókra, amikor kitalálták, hogy Michael Myers nem más mint…. SPOILER!!!

Laurie bátyja.
Hoppá!

halloween-2-ii-1981-jamie-lee-curtis-laurie-strode.jpgNa erre tényleg senki nem számított. Az mellékes, hogy ezzel elveszti a gonosz karakter a mitikus jellegzetességét, és egyből motivációt adtak neki, ezzel kioltva első rész egyik legnagyobb erényét. A nagyobbik baj, hogy a későbbi részek is mind-mind ezt az értelmetlen szálat igyekeztek tovább vinni. Igen, mind a hét. Ezt nagyon nehéz megbocsájtani a Halloween 2-nek. Az olyan vicces bakikat, hogy a sikolykirálynő épp akkor nem tud sikítani, amikor megmenthetnék, azokat még egy mosolygással elintézi az ember. Meg azt is, hogy épp akkor járni sem bír, de két perc múlva már fut. Ezeket még szívesen elnézném, de azt, hogy a főgonosz karaktert kiherélik… az már több a soknál.Halloween-2-1981-michael-myers-24654644-755-331.jpg
Persze az pozitívum, hogy akkoriban úgy gondolták, hogy egy megnyugtató végkifejlettel örökre lezárják a sztorit. Ennek megfelelően kilőtték Michael mindkét szemét, majd a doktorral együtt felrobbantották. Azt nem sejthették, hogy a 4. rész alkotói ezeket mennyire elbagatellizálják később. Különben nekik sem volt nehéz. Elég súlytalanra sikeredett Loomis doki nagy önfeláldozása.

Összességében a Halloween 2 egyáltalán nem olyan rossz. Több köze van a korabeli divatos slasherekhez, mint az első részhez, és ilyen szemmel nézve teljesen élvezhető is. Az ezután készült folytatásokat is körökkel veri. Csak az első részhez nem szabad hasonlítani. Viszont egy folytatás esetében belátom, hogy ez elég nehéz kérés.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása