Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Halálvágta

2012. április 16. - Santino89

Az első dolog, amit mindenki megemlít ezzel a kalanddal kapcsolatban, az Roger Moore kora. Nem tudom, hogy ők eddig hol hordták a szemüket, de színészük ekkor már legalább két film (4 év) óta teljesen kiöregedett a szerepből. Bár kétségtelen, hogy itt a legidősebb, ez nem sokkal zavaróbb, mint a Szigorúan bizalmasban. Tehát ez nem új hiba, ettől eltekinthetünk. Moore ebben a részben is elegáns, visszafogott, humoros, nem változott, akárhány ránc is borítja arcát.

Névtelen 3.jpg

Christopher Walken az első Oscar-díjas főgonosz. Nekem is a kedvenc színészeim közé tartozik, ebben a szerepben is tökéletes alakítást nyújt. A háttértörténetét remekül megírták; egy náci orvos terhes zsidó nőkön végzett kísérleteinek egyetlen túlélője, hatalmas intelligenciahányadossal és pszichopata hajlamokkal. Walken kinézete teljesen megfelel ennek a képnek. Hogy még teljesebb legyen a kép, ő ráadásul egy KGB-ügynök, akinek meggyűlik a baja szervezettel, és persze tömegpusztító tervvel, illetve milliárdokkal is ellátták. Mindezek mellett egyszerre kegyetlen, visszataszító, mégis karizmatikus karakter. Puszta szadizmusból saját embereit vízzel árasztja el, majd saját kezűleg lövi élvezettel szitává szerencsétleneket. A Moore-féle Bond ellenfeleivel eddig mindig udvarias, néhol pedig kemény volt, ha a szükség úgy hozta. Most más a helyzet. Le lehet olvasni az utálatot, az undort az arcáról, mikor Walkennel beszél. Emellett nem mondanám azt se, hogy ironikus, vagy udvarias lenne a viszonyuk. Ugyan ezt a náci-KGB-s múltat jobban is kibonthatták volna az alkotók, de így is érdekes a figura. Utolsó mosolya és halála pedig nagyon emlékezetes. Ezen kívül humora még humora is van a fickónak. Miután léghajón tartott tárgyalásának egyik résztvevője nem hajlandó társulni vele, kidobja őt pár száz méter magasról, majd üzlettársaihoz fordul, és megkérdi:

„Ki akar még kiszállni?”  Névtelen 1.jpg

Walken az egyik tényező, ami miatt kötelező eredeti hanggal nézni a filmet. Magyar hangját hirtelen nem ismertem fel, de nem sokat ad vissza az eredetiből, majdnem hogy élvezhetetlenné teszi Walken kegyetlen és sármos játékát, melynek hála Scaramanga óta ő a legjobb ellenfele a 007-esnek. Ilyen gonosznak pedig nem hétköznapi csatlós jár,
hanem egy olyan bizarr választás, mint Grace Jones, aki többek között igazán különlegessé teszi ezt a kalandot. Tulajdonképpen Bond-girlnek is tekinthető, hisz lefekszik az 57 éves ügynökkel. (Azért ez még milyen bizarr: a 2 méteres, félelmetes, izmos, taszító, fekete hölgy az idős angol úriemberrel). A végével az a baj, hogy egy 007-es kalandban, mindig hülyén jön ki egy rosszfiú (még akkor is, ha lány) megváltozása, és ez itt sincs másként. Emiatt pedig sajnos le mondanunk May Day és Bond összecsapásáról, amit azért szívesen megnéztem volna. Mindegy, karakteréhez nem illik semmiképp sem ez a fajta önfeláldozás minden idők leggyengébb Bond-fináléjában.Névtelen 7.jpg
A másik lány szerencsésebb választás: Tanya Roberts a legeslegszebb lányok közé tartozik a sorozatban. Talán csak az isteni Ursula Andress és Sophie Marceau veheti fel vele a versenyt ilyen téren.. Tulajdonképpen a tipikus törékeny, bajba jutott, érzéki szépséget testesíti meg. Nem lehet minden csaj kém, vagy bűnöző; ő inkább határozott, kitartó, emellett bombázó is, gyönyörű kék szemekkel, szép, hosszú szőke hajjal, csodálatos testalkattal. Még egy aranyos, emberi pillanat is jutott, ami nem sok Bond-girl sajátja; mikor tűzoltóautóval menekülnek a film egyik legjobb jelenetében, ő pedig mint egy rossz kisgyerek bekapcsolja a szirénát. Egyetlen hibája ebben a filmben az, hogy túl későn lép be a cselekménybe, tulajdonképpen csak a második órában. Egyébként Tanya Roberts egyik előző filmje, A vadak ura gyerekkorom egyik meghatározó élménye volt, már kiskoromban is gyönyörűnek tartottam Sajnos Tanya Roberts nem épp a legjobban választotta meg a szerepeit, jelölték néhány rossz filmben Arany Málnára, majd végül eltűnt a B-filmek tengerében, mint oly sok Bond-lány. A lényeg, hogy jelentősen emeli a Halálvágta fényét, nélküle és Walken nélkül nem sokat érne az egész. Moore-al viszont egyáltalán nem illenek össze, tulajdonképpen az utolsó szokásos jelenetet leszámítva, inkább szövetségesek, mint szeretők. Moore még a tőle megszokott kétértelmű utalásokat is hanyagolja. Talán a készítők is érezhették, hogy ehhez a lányhoz már egyszerűen túl öreg. Névtelen 4.jpg
Bond másik szövetségese, Patrick Macnee, a későbbi dokumentumfilmek állandó narrátora. Kettősük Moore-al igen szórakoztató, ahogy Bond adja az arisztokratát, ő pedig a cselédet. A 007-es másik szövetségese egy CIA-s (Felix Leiter biztos nem ért rá), Chuck Lee személyében, aki a film legfelejthetőbb momentumai közé sorolható. Egy héttel a megtekintés után már el is felejtjük, hogy szerepel benne.

A film maga egyébként korrekt, izgalmas, síelős akcióval indul, amelynek a végén Bond még snowboardozik is. A végén a jéghegy, mint álca, nagyon jó húzás.
A főcím szerintem borzasztó lett: erőltetett ’80-as évek dizájn, undorító neonfényekkel. Közben pedig az egyik legfurcsább betétdal szól a Duran Duran előadásában. Kicsit sem jó, vagy bondos, de nem is barry-s, annak ellenére, hogy elvileg ő írta. A score azonban ismét kiválóra sikeredett, tán a legjobb a sorozatban. Egyszerűen nagyszerű. Névtelen 5.jpg
Ahogy a készítőket nem érheti vád a remek Eiffel-tornyos, majd az autós üldözésért sem. Igazán kitettek magukért. A lovas hajsza azonban nagyon nem illik egy ilyen filmbe, kitalálhattak volna igazán valami mást is. Egyébként nem értem, miért érdekes, hogy Zorin csal-e a lóversenyen, amikor az orosz mikrocsipekkel kapcsolatban kezd Bond nyomozni utána. Ezen kívül azt pont ki se deríti, amivel megbízták (bár számunkra egyértelműen kiderül), hanem a Main Strike miatt nyírja ki. Mondjuk ez tényleg fontosabb, mint a britek mikrocsipje. 
A filmnek továbbá nagy hibája szerintem, hogy ezúttal Moore első filmje óta először hiányoznak a látványos, hangulatos helyszínek. Zorin francia kastélya mondjuk nem rossz választás, de közel sem olyan szép, mint a Polipka palotái, vagy a Moonraker szintén francia eredetű kastélya. Egy Bond-kalandnak elengedhetetlen tartozéka a varázslatos helyszín, itt pedig ennek híján vagyunk. San Francisco pedig nem az a tipiku, egzotikus város, ahogyan az a szar bánya sem a legjobb választás. De további látványosságokról is le kell mondanunk (még szerencse, hogy Tanya Robert szerepel), viszont így legalább nincsenek olyan nagy túlzások, sajnos azonban néhány jelenetet leszámítva az izgalom is hiányzik. A forgatókönyv pedig teljesen kidolgozatlan és felületes, fontos dolgok mellett suhan el, miközben lényegteleneket emel ki. Sok helyen lyukas a sztori, nagyon sok mindennek nincs értelme a filmben, ezért elveszíthetjük párszor a fonalat.

Persze akadnak így is nagyszerű jelenetek. Mikor Bond a Playboy-modell-szerű orosz kémnővel nosztalgiázik, és szeretkezik a kínai pezsgőfürdőben, a hölgy ellopja Bond kazettáját Zorin tervéről a Hattyúk tavának dallamára. Vicces, hogy véletlenül a rossz kazettát vitte el. (Itt felfigyeltem egy bakira. Mikor a nő beszáll az autóba, szemmel láthatóan nem Gogol elvtárs ül a volánnál, aztán következő jelenetnél már igen.)
Másik remek jelenet; Bond és Stacy beszorulása a lángoló liftaknába. Ha van az izgalmas Bond jelenetnek mintapéldánya, majdnem ez vinné a pálmát. (Azért csak majdnem, mert a végén eljutnak a Golden Gate hídra.) Amikor pedig az ügynök Stacyvel a hátán lemászik az égő városházából, az engem kicsit a Notre Dame-i toronyőrre emlékeztetett, de nagyon tetszik. Utána pedig a rendőr leszerelése igazán gizda fogás kedvenc ügynökünktől. Az ezután következő tűzoltóautós üldözés szintén remek, kár hogy a felújított kép miatt még szembetűnőbbek a trükkfelvételek, mint eddig. A fő látványelem, a hídról való átugratás pedig alig látszik.
A finálét már említettem, mennyire rossz; egy koszos bányában elárasztanak embereket. A végső párviadal a fegyvertelen 007-es és a fejszés Zorin közt a Golden Gate-n azonban szenzációs, amelyhez a kiváló aláfestő zene is hozzájárul. Talán minden végső összecsapás legizgalmasabbja és legjobbja ez a jelenet, bármely Bond kalandnak becsületére válna. Végül pedig fáradozásaiért a 007-es ügynök Lenin-rendet kap a KGB-től.Névtelen 2.jpg

Szerintem ezt a részt már csak az utolsó jelenet miatt is érdemes megnézni. Csak Tanya Roberts miatt is érdemes, vagy csak az utóbb felsorolt jelenetek bármelyike miatt. Részleteiben nagyszerű dolgok vannak benne, csak az összkép nem sikerült valami fényesre. Ennek ellenére mégis itt van a legjobb gonosztevő és az egyik legjobb lány. Az pedig elég ironikus, hogy Bond pont ebben a filmben, mikor már a legöregebb az őt alakító színész, fekszik le a legtöbb nővel. Szám szerint 4-el (a brit ügynökkel a jéghegyben, May Day-el Zorin kastélyában, az orosz kémmel a pezsgőfürdőben, végül pedig Stacyvel a zuhany alatt.) Szóval a Halálvágtában is egyértelműen megvan egy jó film lehetősége.

Már csak egy dolgot nem értek: Miért szól a filmekben minden puccos partin Vivaldi Négy évszaka?

A DVD kiadás:
Ezúttal Macnee helyett egy Rosemary Lord nevű hölgy narrál a fő dokumentumfilmben; igazán kellemes végre egy nő hangját hallani. Macnee lassú, öreg stílusa már kezdett unalmassá válni. Gondolom azért helyettesítették, mert ő maga is szerepel a filmben.
Roger Moore szerepátvételével indítanak, majd az írók beszélnek az ötleteikről. Mindenki megdicséri Walkent, milyen jó rosszkisfiú volt, Grace Jones-al együtt. Szó esik az izlandi forgatás veszélyeiről, a 007-es stúdiót elpusztító tűzvészről, majd annak felépítéséről. Arról azonban, hogy miért gyulladt ki, egy árva szó sem esik, és arról sem, hogy ez jelentett-e tulajdonképpeni anyagi veszteséget, vagy sem. Sokat beszélnek viszont az Eiffel-toronyból való ejtőernyőzésről, illetve a tartalékkaszkadőrök bonyodalmáról. Maud Adams is nyilatkozik, azt mondja, valahol ő is szerepel ebben a filmben is. Hallhatunk arról, hogy San Franciscoban milyen remekül együttműködtek a stábbal, végül pedig elbúcsúzunk Moore-tól. Ez annyiban merül ki, hogy munkatársai elismerően nyilatkoznak róla, majd láthatunk egy képmontázst, miközben szól a Bond-theme. Connery-t múmiák búcsúztatták, Moore-nál ezt nem tudom, miért nem így játszották meg.
A következő, a Bond-zenéről szóló dokfilmben visszatér Macnee, úgyhogy róla sem kell lemondanunk. Ez is a szokásos gyorstalpaló, egyedül a téma miatt érdekes. A Bond-filmeknek pedig igazán különleges, egyedülálló, és remek zenei világa van, mely elsősorban a 11 Bond filmet jegyző, és a Bond-muzsikát megteremtő, John Barry érdeme. A kezdetektől végigveszik a sorozat epizódjait, a Goldfingernél és a Csak kétszer élsznél pedig különösen sokat időznek, ami nem véletlen. Természetesen hallhatunk bejátszásokat a betétdalokból és a score-okból. Van egy-két hiányosság azonban; egy szót sem ejtenek például arról, hogy Barry miért nem szerzett ’87 óta Bond-filmzenét. Bár én sejtem az okát, de akkor is jó lett volna, ha ez szóba kerül. A másik szerintem hatalmas hiányosság, hogy egy büdös szót nem ejtenek a 007-es sorozat utolsó igazán jó főcímzenéjéről, a Tina Turner énekelte Goldeneye-ról. Viszont hallhatunk a Holnap markában óta állandó Bond-zeneszerzővé előlépett David Arnold munkamódszeréről és a régi Bondok zenéje iránti rajongásáról. Személyes véleményem szerint az ő zenéi kellemesen meghúzódnak a háttérben, aláfestik a filmben látottakat, de semmi több. Jonh Barry sokkal jobb volt.
Láthatjuk még a Duran Duran mára már ócska, de annak idején nagyon sikeres videoklipjét is.
Az MI6 szekcióban pedig van egy korabeli, reklámszagú BBC doksi a forgatásról.
Találhatunk pár kivágott jelenetet is, John Glen bevezetőjével. Legtöbbje tényleg teljesen fölösleges. A fénypont Roger Moore bakija, mikor azt mondja Stacynek a polgármesterről, hogy baszódjon meg. Annyira nem illik Moore-hoz, hogy elképesztően vicces. 
A tűzoltóautós, illetve lángoló liftes jelenetet láthatjuk több kameranézetből, és értetlenkedünk, miért nem használták fel azt a képsort, ahol tisztán látszik, hogy a tűzoltókocsi átugrat a hídon.

A borító persze most is szép, de lehetne szebb is. A filmhez jobban is illene, ha Grace Jones és az Eiffel-trony helyett, Tanya Roberts és a Golden Gate híd lenne látható Bond mögött a háttérben.

A következő kalandnál pedig az lesz a nagy kérdés. Mi a rosszabb? Az idős Moore, vagy az unalmas Dalton…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.04.17. 20:46:08

Nagyon nem értünk egyet. Ha jól vettem ki, a Moore-os Bondok közül az első kettő szar mert még nem találta a hangját, az utolsó kettő szar mert már unalmas, és öreg. vagyis neked a középső 3 tetszik.

Ezzel szemben nem tőle az Aranypisztolyos tetszik, meg ez - talán pont a gonoszok miatt.

Nézzenek már oda, ennek az embernek már Párizs, meg Kalifornia nem is elég, ha nem japán, vagy India, vagy valami mediterrán sziget, akkor már nem is Bond film. Ugyan már. A világ két modernkori csodája benne van a filmben és nem elég???

Ahogy Walken mondja operation "Mai Strike" éppen csak a kisujját kéne odatartsa szájacskájához. :D

És az meg, hogy Bond öreg és lefekszik négy nővel, hát van aki nem is titkos ügynök mégis dug sokat 60-65 éves koráig, egy férfi nem néz ki annyira szarul ha kicsit karban tartja az a izmait, és egy titkos ügynök bizonyára így tesz. Sokkal visszataszítóbb volt számomra, amikor az első filmjében azt szajkózta "Ilyesmiről egy úriember nem beszél"

Szerintem ez egy teljesen jó film, egy dolog a baja, hogy még nem Dalton játssza :D Mitől lenne unalmas?

Azaz két dologban egyet értünk, Duran Duran tényleg egy fostalicska, - azért a 80-as éek tényleg egy érdekes korszak volt - és Tanya Roberts meg, úúúúúú ilyen képet tettél már be megint.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.04.17. 22:15:02

@scal:
Se az Élni és halni hagyni-ra, se az Aranyopisztolyos férfire nem mondanám azt, hogy szar. A Moonraker-ről pedig azt se, hogy jó.

De Bond film, de kellenek bele látványos helyszínek, mert ez a sorozat egyik legfőbb varázsa, ez pedig itt teljesen hiányzik. Oké, Párizs nem rossz, meg kellett, de a város hangulatából pl semmi sem jön át ebben a filmben. San Fransisco meg nem egzotikum, ott dolgozik Piszkos Harry is.

Az, hogy lefekszik 4 nővel a legidősebb Bond, azt csak érdekességképpen jegyeztem meg, nem tudom ebbe miért kell belekötni?

Nem, ennek a filmnek az a baja, hogy semmi ambíció nincs mögötte, még egy forgatókönyvet is lusták voltak megírni, így hiába a jó gonoszok, meg a szuperszexi csaj... Látszik, hogy csak kötelezően megcsinálták, hogy legyen megint Bond film, de amúgy mindenki szart rá. És a többi részen ez annyira nem érződik.

Daltonnál csak Lazenby rosszabb. Minden karizma hiányzik belőlük.

Szerintem amúgy tehettem volna be Tanya-ról jobb képet is, fel is tűnt, hogy mintha szebb lenne amúgy.

James Blond (törölt) 2012.04.20. 17:15:37

Sok mindenben egyetértek, sok mindenben nem. Az például tény, hogy Roger Moore öreg volt már a szerepre, de az is tény, hogy ez engem például nem különösebben zavar. Pedig az öregúr „vén kecske is megnyalja a sót” alapon több nővel feküdt le, mint bármelyik korábbi részben. Igazából nem hiszem azt, hogy egy bizonyos kor felett törvényszerű, hogy az ember lestrapált legyen, akit ilyen-olyan nyavalyák gyötörnek. Szóval egy ötven plusz akárhány éves titkos ügynök számomra teljesen elképzelhető, úgyis annyi hihetetlen dolgot kell elhinni egy-egy Bond-filmben, miért pont ezt ne. :))

Abban is egyetértek, hogy Tanya Roberts a legszebb Bond-lányok közé tartozik, a(z eredeti) hangja hihetetlenül szexi. Éppen ezért igen figyelemre méltó teljesítmény az, hogy egy ennyire szép nő valójában mennyire jelentéktelenné tudott válni az egész filmben. Jómagam annyira emlékszem a teljesítményéből, hogy néha ott van és nagyon szép, de semmi több. A többi korábbi Bond-lány sem nyújtott különösebben cizellált alakítást, de hogy közülük csak Tanya jutott Arany Málna-közelbe, az elég elgondolkodtató.

Jómagam kifejezetten kedvelem a Duran Duran főcímdalát, mert egyszerre volt korszerű (akkor) és mégis hagyományőrző. Magáért az együttesért úgy általában nem lobogok annyira, de ez a számuk még most is tetszik.

Na és Grace Jones! Őt lehagyni a plakátról nagy ostobaság lett volna, hiszen Eiffel-tornyos jelenete emblematikus epizódja az egész filmnek. Amikor magam is jártam az Eiffel-toronyban, önkéntelenül eszembe jutott ez a filmjelenet; szerintem elég jól kitalálták.

Tudom, hogy valami idióta on-line szavazáson Grace lett a legcsúnyább Bond-lány, de azért szívesen megnézném azoknak a nőjét is, akik rondának minősítették Grace-t. (Vagy azokat a nőket, akik ilyen jellegű szavazatot küldtek rá.) Mint modell és diszkóénekesnő az 1970-es években Grace szerintem kifejezetten szép volt, de nem a Brooke Shields-féle babaszépség módján, hanem sokkal izgalmasabban, egzotikusabban és (számomra) erotikusabban.

Zenei imázsváltása miatt Grace-nak uniszex külseje lett, hangsúlyosabbá váltak egyéniségének maszkulin vonásai, meghökkentő eredetisége azonban megmaradt. Megelőzve Sigourney Weavert, Linda Hamiltont, Demi Moore-t vagy Angelina Jolie-t, valójában Grace hozta divatba a „férfias nő” típusát a 80-as évek akciófilmjeiben. Számomra még a férfias helyzetekben is nőiesebbnek tűnik, mint egynémely jóval szebbnek tartott kolléganője. (Én például semmi szexit nem látok Angelina Jolie-ban, mikor macho szerepkörben produkálja magát némely filmjében.)

Grace egy csúcsformában lévő Sean Conneryvel sokkal izgalmasabb párost alkothatott volna, mint a túlkoros Moore-ral, de ez a párosítás nem az ő hibája. Ha rangsorolnom kéne a Moore-ral készített Bond-filmeket, a HALÁLVÁGTA nálam például rögtön a FOR YOUR EYES ONLY után jönne.

És még valami. Maud Adamst én sem fedeztem fel ebben a filmben, amelyben benne van viszont a még kezdő Dolph Lundgren, akit akkori barátnője, Grace Jones protezsált be a produkcióba.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.04.21. 12:09:55

Most az összes Bond film közül ez a kettő áll a dobogón? vagy csak - nagyon remélem - a Moore os Bondok közül, mert azért ennél a filmnél sokkal jobbak is születtek.

Azért én inkább Jolieval feküdnék le még talán most is, mint Grace Jonessal, akinek leginkább a hangja olyan... strange.
süti beállítások módosítása