Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Three Outlaw Samurai

2012. augusztus 22. - Oldfan

Three Outlaw Samurai 01.pngVannak olyan történet elemek, amelyek kortalanok. Ha ügyesen vegyítik őket, akkor pedig ezredszerre sem fogja kifogásolni azt a néző, mert a sokadik látásnál is képesek katartikus élményt adni.  Nincs ez másként a Hét szamuráj, a Harakiri, vagy éppen a lentebb taglalt mozi esetében. Ihletett állapotban készültek, sikerült túllépniük a műfaji korlátaikon, egy magasabb szintre emelkedtek. Klasszikusok, a szó legnemesebb értelmében.

 Three Outlaw Samurai 02.pngMagányos szamuráj ballag a dombon. Ronin,  viharvert a kinézete. Talál egy hajtűt, lemegy a völgybeli házhoz, hogy visszaadja, de meglepetés éri. Kétségbeesett parasztok próbálják a klán urához eljuttatni a kérvényüket, amiben az adó csökkentését kérik. De a helybeli földesúrnak feltett szándéka, hogy ezt megakadályozza. A presztízs fontosabb, mint az igazság.  Chiba, a gazdátlan szamuráj, ugyan akarata ellenére keveredik a lázadásba, de nem az a típus, aki félbehagyja a dolgait. Társai is akadnak, de az ellenfél létszáma sokkal nagyobb. Élet-halál múlik egy-egy döntésen.

 Three Oulaw Samurai 03_1.pngHideo Gosha első filmje, amit rendezőként jegyzett. Előtte mint riporter és producer tevékenykedett. A rendezői székben történő debütálása rögtön ragyogóan sikerült. Ez a film minden 10-es szamuráj mozi listán megtalálható közel 50 évvel az elkészülte után is. Legfőképp annak köszönhetően, hogy legalább annyira drámai történet, mint csambara, pedig látványos összecsapás van benne bőven. A film nagy erénye a kiváló forgatókönyv. Tiszta történetvezetés, fokozatosan növekvő érzelmi feszültség, hiteles szituációk. Gosha otthon volt a szamurájok korában, így nincs a filmben egyetlen olyan mozzanat sem, amit ne éreznénk valószerűnek. Hihetőek az emberi indítékok, remek a korrajz.

Three Outlaw Samurai 04.pngA kalandfilm elemek mozgalmassá teszik a történetet, de nem uralják annyira, hogy elsikkadjon a lényeg. Kiváló színészek segítették a munkáját. Tanba Tetsurót szintén ez a mozi röpítette a keresett színészek közé. Karizmatikus alakját aligha felejti el, aki látta a filmet. Hira Mikijiro később a Sword of The Beast-ben bizonyít igazán, de itt szintén leteszi a névjegyét. Nagato Isamu ekkor már ismert jellemszínész volt. Nálunk aztán a Kardforgatónő első kalandjának öreg mestere hozta be a köztudatba. Mindhárman igazi harcművészek, de mint később annyiszor, ezen a téren Gosha rendkívül igényes volt. Következésképpen az összecsapások borzongatóan valósnak látszanak. Zene és képi világ tökéletes összhangban működik a történeten belül. Mondhatni, a filmnek nincs gyenge pontja. Minden idők egyik legjobb szamurájos kalandfilmje. Felújított változata és a hozzá illő magyar felirat elérhető.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.08.29. 18:27:56

Ez egy olyan film, amit tuti újra fogok nézni a közeljövőben. Csak arra emlékszem már belőle, hogy nagyon tetszett, illetve hogy borzasztó képminőségben, csúszkáló felirattal láttam. Viszont most a plan9-en ez is fent van jó minőségben, remek felirattal (ezúton is örök hálán neki ;)), úgyhogy eljött az ideje.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.06. 11:10:28

No, tényleg újranéztem tegnap éjszaka, és valóban egy remek filmről beszélhetünk.
Két dolog lepett meg így pár évvel az első megtekintés után: az egyik, hogy a sztori mennyire durván drámai és nyomasztó. Aki látta, annak gondolom nem kell ecsetelnem a végkifejletet, a kérvény sorsát, a parasztok viselkedését, vagy ami az elöljáróval történik.
A másik dolog, ami nagyon durva, hogy mennyire pörög a film cselekménye. Csak 93 perc az egész, de mindig történik valami, és sose tűnik elkapkodottnak. Ilyen szempontból még az én személyes kedvencemen a Harakiri-n is túltesz, mert azért az néhol kissé körülményeskedik, de ez a film nem.
Ami még fontos, hogy a történet végig követhető, és a karakterek is jól megkülönböztethetőek egymástól még európai szemmel is (azért valljuk be a kimonós, egyformára borotvált szamurájokat sok filmben könnyű összekeverni).
Mindent összevetve ez tényleg egy igazi, sokszormegnézhető, elévülhetetlen klasszikus!

Oldfan 2012.09.06. 14:45:19

A Harakiri kifejezetten lassú mozi, viszont pszichológiailag elképesztően felépített. Cselekményességben egy napon se említhető a három ronin történetével, ami bár nem annyira fajsúlyos és könnyebben fogyasztható, a drámai vonal szintén erős benne.
A japánoknak meg minden fehér arc egyforma. Továbbá nincs rajtuk egy világos klánjelzés, egyedi kard, kézzel faragott víztartó edény, sajátosan fésült varkocs, sőt még csak egy jól beazonosítható kézi szövésű kimonó sem. Csak valami megkülönböztethetetlen konfekció terméket viselnek...:)
süti beállítások módosítása