Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A Wall Street farkasa

2014. január 15. - scal

A most következő kritikát szeretném ajánlani egykori főnökasszonyaimnak, akiket imádtam, és legszívesebben már ma cukorba forgatnám mindkettőt. Egykori kollégáimnak, akikkel hajnali kettőig döntöttük le a korsókat gigánkon a Blaha sörözőben egy-egy eredményesebb nap után. Ajánlom a sok kedves telefonos kis hölgynek - a gidáknak -, a reprezentatív és pénzügyes munkatársaknak, akik öltönyben adták el lelküket az ördögnek, és persze nem utolsó sorban egykori főnökuramnak, aki azóta valamelyik börtön mélyén rohad teljesen megérdemelten, így ő nem igazán tudná megnézni eme filmet, de vigasztaljon mindenkit a tudat, hogy ha meg is nézné, akkor sem értene belőle egy kukkot se, mert olyan hülye volt, mint a seggem közepe.

The-Wolf-of-Wall-Street-2.jpg

A pénz nem boldogít! De van egy rossz hírem, a hiánya sem. Sőt ha van pénzed még mindig jobb mint ha nincs, mert tetszik, nem tetszik a hatalom és minden egyéb mozgatórugója a pénz, a pénz, és a pénz. Régen látszólag az egyház irányította a népet, de csak mert a pénz - írástudásuk révén - hozzájuk folyt be. Utána a politika megölte az istenhitet, és látszólag ők irányították az országokat - de csak mert hozzájuk folyt be a pénzt. Majd amikor a gazdasági világ függetlenítette magát a politikától (1929) egyre inkább lehetett látni a monopóliumok mentén kiépülő - mai világunkban már teljesen természetes - mamut cégek egyeduralmát, akik már nem is bújnak a hit, vagy valami eszmerendszer mögé, csak úgy a pofádba vágják: most vagy itt dolgozol és elfogadod a diktatúrát, hogy hülye vagy, és amit tanultál az elmúlt húsz évben az nagyjából a nullával egyenlő, vagy pedig bármikor mehetsz gályázni a McDonald's-nak.

Szó, mi szó A Wall Street farkasa egy pillanat alatt elvarázsolt, de leginkább azért, mert egy időben dolgoztam hasonló területen - az "adja el nekem ezt a tollat" szíven ütött - és a marketingesek között a pörgés, a mérhetetlen pénzhajhászás - és annak bődületes faszságokra való elverése - mindennapos. Ha el akarsz adni valamit ott nem az számít, hogy mennyit tanultál, mennyi diplomád van, milyen iskolában végeztél, vagy épp max négy általánosod van. Csupán az, mennyire vagy gátlástalan és mennyire gyorsan tudod meggyőzni a "vevőt", hogy neki ez kell. A filmben látott trükkök, machinációk alapján el is gondolkoztam, anno nem említették nekem Jordan Belfort nevét? Lehet, csak épp nem maradt meg, mert nekem ettől az egésztől elég hamar kifordult a belem? Ugyanis lehet, ha én nem veszem el a pénzét odaadja másnak - inkább meghagyom másnak a dicsőséget, hogy jól átbassza a kedves ügyfelet -, de van egy probléma velem, nem vagyok mohó. Egy bizonyos összeg felett már nem érdekel a pénz.

Persze mindenki arra vágyik, hogy jó piát igyon, jó kaját egyen, jó nőt dugjon, jó kocsival járjon, jó ruhát hordjon, lehetőleg, még ma és most rögtön... de miért van az, hogy az embernek az isten pénze se elég? Hogy nem tudja eldönteni hol a határ? Emlékszem egyszer megkérdeztem a főnökömet, mégis hova akar még több pénzt? Nem tudott rá válaszolni. Igazából szerintem sose gondolkodott el rajta. Amit ma megtehetsz, azt vedd meg ma, és jobb ma egy veréb, mint holnap egy sztornó. A jó élet az egy dolog, a beteges munkamánia, pénzharácsolás meg egy másik. Na most ezt csinálja Belfort is, csak a tőzsdén. Köszönhetően neki, meg a hozzá hasonló senkiházi geciknek szakadt ránk a II. Gazdasági Világválság. Melléktermékeként egyre nehezebb bármit is eladni, mert aki 18 felett öltönyt hord, arra ma már furcsa szemmel néznek. Ami a 80-as években szüreti időszak volt, az ma különösen nehéz - ettől függetlenül ugyanúgy működik (ne 3000-ért veszel alsógatyát, csak 2999-ért). Az az úriember pedig azért öltözött ki ma a tiszteletedre ilyen szépen, hogy elnyerje a bizalmunkat, vagyis - legyen politikus, üzletkötő, vagy tőzsde alkusz - akar valamit tőled. A pénzed... még ma. Persze ezt a film szépen becsomagolja egy csomó poénba, csöcsbe, meg egy olyan szenvtelen elbeszélésmódba, amihez egyes egyedül Scorsese ért - lásd Kaszinó, Nagymenők - és emiatt nem is tudunk igazán haragudni erre a büdös köcsögre. Talán a legtöbben fel se fogják mi zajlik az orruk előtt, miről is beszél a film, hiszen, a sok drog, meg a csöcs-segg-pina a lényeg a filmben, és valljuk be azért az is szórakoztató egy ideig.

wolf-of-wall-street-1.jpg

De láthatjuk azt is, hogy egy sikeres férfi mögött mindig áll egy sikeres nő, aki a döntéseket hozza, és akit aztán az első adandó alkalommal lecserél a férfi egy sokkal fiatalabb, szebb, és talán butábbra, akit valamiért szívesebben döntöget. Láthatjuk továbbá, hogy lett volna egy pont, amikor Belfort kiszállhatott volna, mert mindenki érezte, hogy sok lesz, hogy túl kapzsivá váltak, de ő nem tudta eldönteni mi tévő legyen, neki nem volt elég, és nem bírt leállni. És a pénz imádata valójában a legnagyobb drog. Meghülyíti az embert. Bár esetében - minthogy csak ehhez értett - borítékolható, hogy simán megőrült volna otthonában, ha önkéntesen nyugdíjba vonul harmincöt évesen. Ma még királyfi, holnap már koldus.

És most ennyi szófosás után, nézzük mivel is ülünk szemben. Simán az év legjobb filmjével - legyen akármelyik év amikor olvasod ezen sorokat - ha most rögtön megnézed, és ha kicsit is fogékony vagy a témára veszettül nagyot tud ütni. Ha viszont szarsz az egészre, akkor ez a három óra egy merő gyötrelem lesz - mert sok ember inkább utazik a büdös metrón, és maximum valahol nagyon távol gondol bele a homár ízébe. Scorsese lényegében ugyanazt a receptet követte, mint már egyszer DeNiro esetében - amiért dádá jár, hogy bizonyos jelenetek, párbeszédek, szinte egy az egyben megfelelnek a Kaszinóban látottaknak és azért ez minden, csak nem újdonság -, ugyanakkor ez a film már olyan képi megvalósításokkal játszik, olyan pillanatokkal ajándékoz meg - most őszintén, ha azért nem kap Oscart DiCaprio, hogy egy csaj segglyukából szívja fel a kokaint, akkor mégis miért? normális ez az akadémia? nem tud talán dönteni? -, hogy napokig nem fogod elfelejteni. És hirtelen elkezdődik benned egy enyhe bizsergés, igen, döntöttem, ez nekem is jár, már ma, most rögtön. Amire megfelelőképpen rezonál a filmben is hallható kántálás.

Mondanám, hogy Caprio most is élete alakítását hozza, de hát ő mindig azt hozza. Sőt, most már ez komoly hátrányt is jelenthet neki - bár a Golden Globe-ot már bezsákolta -, hogy manírjai kezdenek bevésődni mint a depresszió okozta csík a homloka közepében. Az igazi öröm a sok ismert név, aki a mellékszerepekben tűnik fel, imitt egy Jonah Hill, amott egy Matthew McConaughey - aki most már évek óta egyre inkább színész, mintsem húspiaci áru -, Jon Favreau, Jean Dujardin és még sorolhatnám. Személyes kedvencem Rob Reiner az idegbeteg apa szerepében, és természetesen Margot Robbie istennő, akitől még ugye nagyon sok filmet látunk, nagyon nagyon hamar - és ahol szintén úgy dönt nem fog bugyit hordani.

jonah-hill-leonardo-dicaprio-the-wolf-of-wall-street.jpg

Sokan vígjátéknak tartják ezt a mozit, pedig kőkemény drámát látunk, amely egy ugyanolyan maszkot visel, mint a legtöbb tenyérbemászó üzletember, arcukon széles vigyorral, miközben reggelente a tükör előtt arról próbálják meggyőzni magukat, hogy ma drog/pia nélkül is toppon lesznek és még az eszkimónak is eladják a havat. Azonban a humor nem egyformán jelenik meg a moziban, inkább finomabban, az is elképzelhető, egyszer nem nevetsz rajta, vagy azért mert nem esik le, vagy mert mögéje látsz. Számomra fantasztikus élmény volt, de lehet akkor jársz a legjobban, ha neked ez a film semmit sem mond. Mert ebben az esetben még hófehér makulátlan lelked nem pettyezte be a pénz mocska.

Nos, ugye így jó lesz? Mert akkor kezet rá!

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.01.16. 20:27:04

„DiCaprio... egy csaj segglyukából szívja fel a kokaint”

Barátom, számomra ennyi is elegendő ahhoz, hogy ez legyen az év filmje. :))

Bár jelzem, hogy – stílszerűen szólva – voltak előszelei ennek az ötletnek: Tinto Brass ÉRZELEM '45 című filmjének (írtam róla itt régebben) is van egy orgiajelenete, melyben ugyanezzel a céllal a hölgyek muffjára szórták a kokaint.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.16. 21:48:10

@field 64: igazából a jelenet nekem nagyon ambivalens volt - egyrészt láttam benne egy kis szánalmas erőlködést, komolyan, van az a szint, amire DiCaprio helyében már azt mondanám, ezt inkább nem, másrészt viszont annyira cool volt az egész karakter, a film, hogy simán elbírta az ehhez hasonló kis nüanszokat, hiszen meglehetősen hamar a film 5. percében már ránk dobja mit is fogunk kapni a következő 175 percben.

2014.05.05. 09:37:12

@scal:

Nos, tegnap megvolt ez is. Minden adott volt ahhoz, hogy nagy csalódás szülessen: Scorsese életműve (a zseniális TAXISOFŐR-t leszámítva) engem kevéssé hoz lázba, álmos is voltam, egyéb nyavalyák is gyötörtek, szóval arra számítottam, hogy max. a 20 perc táján rendszeresen el fogok szunyókálni. Ehhez képest a közel három óra számomra meglepően hamar eltelt. Pedig ebben a filmben is feltűnően sokat pofáznak, mint Tarantinónál (ezeket a tőzsdei dolgokat meg se kíséreltem megérteni), és mi tagadás, Scorsesétől nem ez volt az első „arrogáns pöcs tündöklése és bukása” típusú film. Azt is mondhatnám, a NAGYMENŐK remake-jét láttam a Wall Streetre áthangolva.

De nem ez a lényeg, hanem az, hogy a film magával ragad, és ez mindenekelőtt Leonardo DiCaprio érdeme. Elképesztő vakság az Amerikai Filmakadémia részéről, hogy erre az alakításra nem adott Oscart. Igen, valóban hálás szerep, van mit eljátszani, de ugyanakkor tele van buktatókkal is: könnyen paródiába és ripacskodásba fúlhatott volna a dolog. De nem ez történt. DiCaprio teljesen átlényegült a címszereplővé, néha már magam is azt éreztem, ha most felhívna mobilon, még én is vennék a centes részvényekből. Nagyon jó partnerei voltak, és Scorsese végre nemcsak formailag, hanem tartalmilag is valóban nagy hatású filmet forgatott. (Eposzi igényű korábbi alkotásait sajnos nagyon üreseknek, néha egyenesen unalmasaknak találtam.) Csupán Matthew McConaughey-vel nem voltam kibékülve, egyedül nála éreztem azt, hogy a legapróbb manírokig megtervezett színészi alakítást látok, és nem egy hús-vér figurát, inkább egy paródiát. Szerencsére nem volt nagy szerepe, így nem nagyon borította fel a film egyensúlyát. Kicsit olyan volt nekem, mint az epizodista magyar színészek, akik oly ritkán és oly kevés ideig jutnak a kamera elé, hogy abban a pár percben akarnak mindent megmutatni, amit tudnak a szakmájukról, és ettől a jeleneteik már-már színészi helyzetgyakorlatokká válnak.

Összességében: 10/9

P. S.: És persze nagy pozitívum volt, hogy számos dekoratív hölgy felvillantotta tehetsége legjavát. :))

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.05.05. 10:18:47

@field 64: örülök hogy tetszett, amúgy ez Santinak is tetszett, szal ez már egy threesome :D

"az epizodista magyar színészek, akik oly ritkán és oly kevés ideig jutnak a kamera elé, hogy abban a pár percben akarnak mindent megmutatni, amit tudnak a szakmájukról"

ez mekkora igazság :D

Gery87 2016.08.19. 20:34:07

Láttam ezt a filmet, mindenki istenítette...rohadt hosszú volt és mellé rohadt ellenszenves is, minden porcikájával, karakterével....

Nem értem mi ebben a jó: szar, tróger, tisztességtelen embereket sztárolni...csak azért mert olyanjuk van amire mindenki vágyik: jó nő, jó kocsi, pénz, nagy kégli...na de milyen áron?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2016.08.19. 22:35:20

@Gery87: mi a jó benne, a zsaru nézése a szaros metrón... abban minden benne van

Gery87 2016.08.19. 23:09:23

@scal:

"abban minden benne van"

Igen, emlékszem az a maga nemében jó volt.....de pont az ilyenek erősítik az emberekben hogy érdemes faszakalapnak lenni, mert a pénz a minden...
Holott simán lehet hogy egy ilyen zsaru boldogabb ember a való életben mint egy a drogos tőzsdegeci.
süti beállítások módosítása