Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nyugati nyaralás (2022)

2024. július 25. - scal

Madamen und Herren haben sie, ein nyaralós történet a nyárra, hogy meggyőjjön az ember hangulattja? Vakáción a Mézga család? Go Trabi Go? Dehogyis! Nyugati nyaralás, és akkor olyan mintha megnézted volna a másik kettőt is. Was?

nyugati-nyaralas-plakat.jpg

Entschuldigung bitte! Ilyen az, amikor az egyszeri kritikus leül, hogy jól érezze magát, mert annyi jó ungarische filmet látott az utóbbi időben, hogy már el is felejtette, hogy azért inkább ez a jellemző. Ez a másfél óránál alig több minek nevezzelek? Pedig az eleje egész pofásan indult, IMDb 5,7 nem hiszek neked! Tetszik a képi megvalósítás, a tipikus retro hangulat, 1984 megteremtése, amikor már én is éltem. Ki lehetett volna hozni ebből egy frankó, vicces vígjátékot, még ha egyértelműen koppint is bizonyos darabokat. Mert azért nyaralós filmből, pláne magyarból nem sok van. De ha minden kötél szakad, csak le kellett volna forgatni az Európai vakáció magyar verzióját. De hát itt a tisztelt alkotók már megint valami többet akartak, ami végül a semminél is kevesebb lett. Hogy is fogalmazzam meg szépen magyarul nicht kompót in das film!

Mézgáék összeszedték a pénzt, und go west lakókocsival, de a comrades a négy útlevélből csak hármat utalnak ki, nehogy a nyaralás átforduljon eine kliene disszidálásba. Ha valaki ezt baromságnak tartaná, akkor nézzen kicsit utána, tényleg bevett szokás volt ez a keleti blokk országaiban, hogy visszajöjjenek anyu, kistibi meg hugi miatt. Hát akkor nem megyünk sehova, ezt is jól megcsináltad édes jó Lajosom, bezzeg, ha a Huffnágel Pisti lennél, akkor minden flottul menne! De Vilma! - szívja fel magát Frédi, - Majd én megoldom, igenis büszke leszel rám! Ehhez más nem is kell, minthogy a forgatókönyv kitalálja a deus ex machinát, und pont egy nyugatról hazalátogató magyar otthagyja Gézánál a vadonatúj BMW-t, und der papieren! Meg persze az is számít kicsit a latban, hogy Herr X egy az egyben úgy néz ki, mint Mézga Gyuri. Izé Maurer Gyuri! Na csak eltaláltam végre Maurer!

Und akkor nem a csóró keletiek leszünk nyugaton, hanem a gazdag nyugatiak keleten! Schöne ist das lieben! Hát te egy zseni vagy Gézám. Na itt kellett volna Tasnádi Istvánra ráüvölteni, hogy aszongya! Raus, SCHNELL! Nem írod tovább, STOP! Ez így pont jó lesz, a következő egy órát humorral kell kitölteni, ez a feladat! Mert ez még működött is volna. A nosztalgiafaktor, a lépten nyomon képükbe tolt 80-as évek design center, a korhű műsorok Juhász Elödöstől, Bay Évástól, Veszprémi Lindástól, és a kor slágerei már önmagukban elegendő humorforrást tartogattak. Ehhez még hozzácsapódott volna a magát németnek kiadó proli magyar család, akik közül a felnőttek két mondatot not sprechen sie Deutsch. És ez elvitte volna a filmet. Legalábbis, ha a forgatókönyvíró rendelkezik klein humor, not groS, klein!

aaaabttjqmry1fm4graj0own0mefwfn2pc4dxg5cxyweng4s8msmsscxwbaogd1iaqarlu_c0gdeatmqe8dj2abyzfzov96foev6tdin.jpg

Távol álljék tőlem a kekeckedés, de 1984-ben kinek volt itt színes JVC tévéje meg Sony walkmanja? De legyen. Maurer ugyanis autószerelő, az elvtársak zsigáit bütykölgeti, szóval esély az van rá. Lakókocsija is van. A Balaton is kiváló helyszín, mert hova is menne egy család nyaralni, ahol remekül ki lehet használni az Anna-bált, az Annabella hotelt - a hotelek fele így néz ki az országban még ma is -, a Kolibri Klubot, vagy Soltész Rezsőt, még németül is. Láthatóan figyeltek rá, hogy semmi anakronisztikus dolog ne akadjon fenn a szűrőn, ezek mind léteztek 1984-ben, a slágerek is, a kaják is, ruhák is, autók is. De úgy látszik mindez nagyjából félórára volt elég, und kitalálják ezt az unalmasan megvalósított kémszálat. Ötvös Csöpinek is bejött nem? Na nektek nem fog! A kémszál nagyjából félóra után szintén kifullad, - und ekkor a film már nem csak nem vicces, de még csak nem is érdekes - ezután megint kitalálják, hogy legyen ein harmadik irány is, aztán meg egyszer csak vége lesz.

A színészek is szemmel láthatóan szenvednek. Eleve borzalmas volt ez a tipikus Mézga Gézás felállás, miszerint tohonya, kövér, puhapöcs, und eine kliene hülye apuka, magáról sokkal többet képzelő, úrhatnám, örökké elégedetlen anyuka, tinédzser nővérke, meg a mindent megoldó öcsikéből áll kicsi családunk. Hát ez tényleg a Mézga család csak élőben és ezerszer rosszabb kiadásban. A készítőknek még volt képük utalni is rá a film elején, nem csoda, hogy mindenki a vakációs harmadik sorozathoz hasonlítja ezt a hülyeséget. Még egyszer jelzem, ez nem a színészek hibája! Mészáros Mátét az isten is arra teremtette, hogy megnevettesse az embereket. De ha nem írtak neki normális szerepet, és van két jó beszólása az egész filmben, abból elég nehéz építkezni. Megjelenése az egykori tévés 4:3-as képarányú műsorokban is inkább technikai bravúr semmint kihasználható helyzetkomikum.

A két gyerek rendben volt, célnak mondhatni megfeleltek, aki nekem kilógott az összképből az Pokorny Lia, de ennél a filmnél a századik hibánál jönne elő az ő lecserélése. Kicsit enervált volt, nyilván érezte már a forgatáson, hogy ebből nem lesz énekes halott. Szervét Tibort borzalmas volt látni egy Parkoló után, pedig a nagy machinátor ott lakik benne, de őt is durván elvesztegette a film. Legalább annyira, mint Ötvös Andrást egy Isteni műszak után. Egy Orosz Ákost egy Kilakoltatás után. Egyedül Péterfy Bori ripacskodik, de abban a két percben se nem oszt, se nem szoroz, és különben is, Péterfy Borit, MINDEN filmbe! Mi történik itt kérem? A rossz rendezés kihozta a nullát ezekből a kiváló színészekből. Ennyi, ismerős történet. Hovatovább az elhárítás emberei hiteltelenek is, bár véresen komolyan veszik magukat, meg az egész film is, legalábbis azokban a pillanatokban, amikor elfelejti, hogy egyébként vígjáték lenne a lelkem.

Zusammen film összképe hasonlít a felbukkanó Soltész imitációhoz. Ameddig csak hátulról mutatták azt hittem nem lehet ennél rosszabb, aztán ráfordul a kamera és Patkós Márton rázkódik a színpadon, miközben leugrik róla a playback, és neki maximum Balázs Palit hinném el. Ennél még az is jobb lett volna, ha az igazi Soltész alakítja fiatalkori önmagát. Bááááár! Úgy látszik a filmet telepakolták elfuserált zenészekkel. És igen a Carson Coma cameoja - de szépen hangzott - is közéjük tartozik. De az igazán kritikán aluli, mégis csak az, hogy meg se próbáltak találni valakit, aki kicsit is hasonlít Kádár Jánosra, ha már őt is beleírták a filmbe. Katastrophieren! Ein baromi unalmas film tehát a nyugati nyaralás. Se nem vicces, se nem izgalmas, igazi elvesztegetett másfél óra. A nézőknek inkább ajánlanék egy hónap szanatóriumot Hévízen, a készítőknek meg a sokat emlegetett tábort Zalakaroson, hátha legalább sakkozni megtanulnak rendesen. 

Fielen danke! Ich bin kritika lájke un der Facebook oldalunkon!

Auf windersane Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása