Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az éjszakám a nappalod (2015)

2024. július 11. - scal

Az élet nem egy rákóczi túrós!

131.jpg

De még csak nem is Habos torta! Ígérem a következő egy hétben már nem fogom ezt a poént elsütni többször. A helyzet az, hogy teljesen megértem, hogy az emberek nem szeretik ezt a filmet. Ugyanis Dési András és Móray Gábor első és mindmáig egyetlen közös filmje, egy elképesztő hangulatfilm, ami a pesti éjszakában játszódik. Az ilyen filmek vagy bejönnek valakinek, vagy nem. Hasonló érzés kapott el az Egyetleneim kapcsán is, nem kellene szeretnem ezt a filmet, de olyan kapcsolókat ért el a tudattalanomban, hogy nem tudok haragudni rá. Sem azért mert lassú, sem azért, mert látszólag semmi nem történik benne. Néha csak jó nézni a nagy egészet, amit vászonra álmodtak. Sőt, jelenleg ez filmünk áll a legközelebb ahhoz, amit cyberpunknak nevezhetünk.

Érdekes dolog az insomnia, majdnem ugyanannyit foglalkoznak vele a filmesek mint az amnéziával. Hősünk Novák már majdnem egy hete képtelen elaludni, orvosa pedig még figyelmezteti is, egy hét alváshiány után még az agya is megbomolhat. Novák kettős életet él, nappal elvan szürke, és egyhangú munkájával, aminek során repülőgépek fekete dobozainak tartalmát mentik le mozgásképtelen kollégájával Pocakkal. Éjszaka pedig úgy csinál mint aki elalszik, majd nagy műgonddal kilopózik barátnője ágyikójából, és járja a pesti éjszakát. A két világ kontrasztot is alkot, és jelképezi a látszólag biztonságos, ámde unalmas mindennapokat, a veszélyt, de egyben izgalmat és kalandot nyújtó éjszakai életformával. És ahogy ez a világ megjelenik a filmben, még az is beleszerelmesedhet, aki soha az életében nem járta végig hajnali kettőkor ennek a hugyos, szaros, faszos városnak egyetlen utcáját se.

Már a film nyitánya a neon feliratokkal meggyőzött róla, hogy ez a produkciós design valami egészen különlegeset fog nyújtani, ami mellett a történet teljesen másodlagos. Sokadjára dicsérem Pater Sparrow elképesztő vizuális érzékét, aki a Cicaverzumban is a legjobb elemét adta az egész filmnek. Ez az ember egyszerűen érzi, hogyan kell hangulatot festeni, nagyon egyszerű elemekkel. Legyen az egy éjszakai internetkávézó, zugkocsma, vagy gyártelep. A film egyik legszürreálisabb jelenete, amikor antihőseink beténferegnek egy építkezésre, ahol éppen extravagáns esküvőt tartanak gazdagék. Ezt az elborult látásmódot pedig remekül egészítik ki a zenék, és a klipszerű vágás, amivel azt is érzékeltetik, hogy Novák nem biztos, hogy ezt az egészet megéli, az is lehet az egészet csak hallucinálja, hiszen az agya kezdi felmondani a szolgálatot.

708.jpg

A film összes szereplője szintén ráerősít erre. Novák az éjszakában összetalálkozik egy Volf nevű kétes figurával és annak kompániájával. Volf az éjszakában is folyvást napszemüveget visel, pufi mellényt és szőkére hidrogénezett patkóbajuszt hord. Két verőembere, a drogfüggő, kiszámíthatatlan, szénné varrt Gida, és az intellektusát egyetlen indiai köszönéssel igazoló, befont szakállú, rapper cuccokban flangáló Turi olyanok egymásnak mint a Jin és Yang. Volt úgy dönt Novák technikai tudása még jól jöhet számukra, így beveszi a csapatába. Novák először unalomból csapódik a brancshoz, majd később mert megtetszik neki Flóra, a csapat drogos-punk lótifutija. Az ő személye is kontrasztba illeszthető, ha azt vesszük Novák a rendes életében a főnöknőjét kúrogatja, aki biztonságot, és kényelmes jövőt jelent a számára.

A filmben megjelenő krimiszál értelmezését a nézőre bízza a film, attól függően mindez vajon valóban, vagy csak Novák elméjében történt e meg. Mindenesetre a lezárás kellően jól sikerült ahhoz, hogy mindkettő működhessen. A színészek hozzák a kötelezőt. Czukor Balázs kellőképpen hiteles a talajt vesztett, árral sodrodó, felelősségek elől menekülő harmincas Novák szerepében. Anger Zsolt hozza az elmebeteg és zavart figurát, sose lehetünk benne biztosak Volf mikor mond igazat, mit is akar valójában, létezik, vagy csak egy álomkép torz árnyéka csupán. Pálos Hanna szexi és érdekes, el lehet neki hinni, hogy miatta megéri belebonyolódni a lekvárba. Szamosi Zsófia szintén jó a hazugságokba belefáradt, de reménytelenül szerelmes asszonyként. Azonban mindegyikőjükre köröket ver Borbély Alexandra, abban az öt percben amíg szerepel. Az egyetlen, aki saját magát hozta, és emiatt kilóg a film összképéből, az Scherer Péter, aki az életben nem tudja levetkőzni magáról Pepe alakját.

Mindezek miatt azt mondanám, ha unod már azokat a filmeket, amik egy egyszerű utazást kínálnak másfél órára, és szívesen megnéznéd mit alkotott két fiatal, akik vélhetően szeretik David Lynchet, ha nem riaszt meg az alternatív, a suspense, és mindfuck. vagy csak szeretsz te is flangálni a pesti éjszakában, akkor mindenképpen érdemes egy próbát tenned a Dési-Móray páros filmjével, és a végén lehet neked is a nappalod lesz az éjszakád... vagy fordítva.

Ha tetszett a kritika, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kövess minket Twitteren is: 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása