Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

2004 legjobb filmjei

2014. március 23. - Santino89

És eljutottunk időutazásunk során kerek tíz évvel korábbra. Érdekes belegondolni, mit csináltál 10 évvel ezelőtt, mit szerettél, mit néztél, mi változott azóta, és újabb 10 év múlva mi fog változni? A listán szereplő filmek nagy része már a bemutató idején is kedvenc volt, azóta legfeljebb csak a sorrend módosult, meg egy picit persze kiegészült, de összesen csak két címmel. Éppen ezért ez az a lista, ahol végképp elhatalmasodik a totális szubjektivitás. Rögtön kezdem a sokkoló hírrel, hogy minél több olvasót veszíthessek el, minél hamarabb: A király visszatér nincs rajta a listán. Ha kicsit is objektív próbálnék lenni, szerepelne valahol. De nem fizet érte senki, úgyhogy miért hazudjak? Annak ellenére, hogy nem vagyok GYU fan, nem tettem be a csalódások, vagy a legrosszabb filmek közé sem, mert közel sem érdemelné ezt, azzal pedig nem generálunk kommentet, no meg látogatottságot, hogy baromságokkal provokáljuk a jónépet. Volt így is elég jó film 2004-ben, meg rengeteg nagy csalódás. És ebben az évben fedeztem fel magamnak a távol-keleti filmeket. Ami még furcsa, hogy mozikba került néhány igen jól sikerült folytatás is. Lássuk hát 2004-et!

troy-2004-brad-pitt-38.jpg

10.

Pókember 2Spider-Man_2.jpg

„ - Vigye innen a negédes fotóalbumát, mielőtt cukorbajt kapok!

- Mr. Jameson, kérem, nem nézné át még egyszer, tényleg szükségem van a pénzre.

- Óóó... Ms. Brant! Hozzon egy hegedűt!”

Távolról sem hibátlan ez a film, de már csomószor láttam, és még mindig szórakoztat. Azok a bunyók, amiket Póki barátunk Dr. Octopussal folytat, simán lenyűgöznek, még így 10 év után is. Az alapötlet, a No more Spider-Man című képregény momentumainak átvétele remek húzásnak bizonyult, pláne, hogy sikeresen kombinálták némi identitáskrízissel. Ez a film már egy fokkal komolyabban vette magát, mint elődje, de azért még igencsak messze van a Sötét lovag féle komorabb hangvételtől.

 

Egy makulátlan elme örök ragyogása

„Kósza gondolatok Valentin napra, 2004-ben. Ez nem más, mint az üdvözlőkártya-gyártók ünnepe, hogy pocsékul érezzük magunkat.”makulatlan.jpg

Nagyon különleges alkotásról van szó, és nem csak azért, mert Jim Carrey-nek itt volt a leginkább lehetősége bebizonyítani, hogy a komédiázás mellett, igen komoly színészi tehetség is szorult belé. És sikeresen abszolválta a feladatot, már csak az ő alakítása miatt érdemes megnézni ezt a filmet, de persze nem csak miatta. A forgatókönyv szintén kiváló, már az alapötlet kifejezetten erős, mindenki számára átélhető, mégis szürreális és egyedi, miközben remek szituációkat sikerült teremteni Nálam még szintén nyerő volt a melankolikus hangulat, illetve, hogy egy párkapcsolatból nem csak a cukormázat láthattuk, hanem az érem másik felét is.

 

Tapló télapó

„Ne nyomd a kígyót, mert behuggyantok!”bad-santa-2003-16-g_1.jpg

Egy lecsúszott bűnöző és egy lúzer kisfiú egymásra találnak a szeretet ünnepén. El lehet képzelni ennél giccsesebb témát? Nem igazán. De nem is lehet elképzelni a Tapló télapónál giccsmentesebb filmet. Gyerekektől illik ezt a filmet nagyon távol tartani, mert annyira trágár, szexista és undorító, amennyire egy ilyen véglény csak lehet. Más kérdés, hogy jelen esetben a Télapóról van szó. A film persze nem éri be ennyivel, megszórtak minket az alkotók rengeteg poénnal, elég csak az alkudozás jelenetére gondolni, vagy amikor mélynövésű barátunk levezeti, hogy miért is nem tud elvonszolni egy jól megtermett férfit. A poénok mellett azért jut nekünk a drámából, sőt a végére kapunk egy kisebb megváltást is. Ahogy azt karácsonykor illik.

 

Tavasz, nyár, ősz, tél… és tavasz

„Hát nem tudtad, hogy milyen az emberek világa? Néha el kell tudni engedni azt, ami a miénk. Ami nekünk tetszik, arra más is szemet vethet.”tavasz.jpg

Nem mondanám, hogy túl sok művészfilm fordult volna eddig elő bármelyik toplistámon, de Kim Ki Duk alkotása bőven rászolgált a helyezésre. A legfurcsább ebben a műalkotásban, hogy csak alig alig beszélnek benne, mégis annyi bölcsesség, annyi tanítás szorult a képkockákba, hogy nem érezzük egyáltalán a szófosás hiányát. Nem mellesleg tökéletesen sikerül fenntartani ennek ellenére a figyelmet, még akkoris ha egyfajta meditatív hangulatot kívánnak meg tőlünk az alkotók. És hogy miről szól a film? Az Életről. A körforgásról, annak minden szenvedéséről, drámájáról, öröméről, és ellentmondásosságáról. Szinte szavak nélkül, de annál erőteljesebben.

 

A Bourne csapda

„Pihennie kéne. Fáradtnak látszik.”bourne 2.jpg

Mikor a CGI dzsungel túlburjánzott, Paul Greengrass egy középszerű akciófilm folytatását macsétaként felhasználva vágott át a sűrű bozótoson, hogy visszavezessen minket egy sokkal zsigeribb, sokkal valóságosabb élményhez. Ennek ellenére egy fél pillanatra sem lankadhat a figyelmünk. A legtöbben ugyan a harmadik részt tartják a trilógia legjobb részének, mégis ez volt az igazán úttörő darab, a befejezés igazából csak az itt megalapozott stílust fokozta tovább. Nem sűrűn fordul elő, hogy egy folytatás jobb az elődjénél, az még kevésbé, hogy teljesen váratlan irányba viszi el a sztorit, és egyértelműen túlnő az eredetin, de itt bizony ez a helyzet.

 

Hős

„Az ég alatti”Hero.jpg

Ha nem röhögöd szét magad az ide-oda repkedő sárgákon, meg nem akadsz fönt az alig bújtatott kínai propagandán, akkor nagy valószínűséggel odáig leszel ezért a filmért. A látványvilága csodaszép, nem csak felér a hollywoodi produkciókkal, hanem egyediségének köszönhetően még rá is tesz egy lapáttal a látottakra. Persze, nem pusztán ennyiről van szó, a lehengerlő küzdelmekkel tarkított Rashomon jellegű sztori rengeteg váratlan meglepetéssel és fordulattal operál, a legnagyobb kínai sztárok közreműködésével, és csodálatosan egzotikus kísérőzenéjét sem könnyű kiverni a fejünkből. Azt javaslom, hogy minél kipihentebb fejjel, és minél nagyobb képernyőn ismerkedjetek meg a Hőssel.

 

Szigorúan piszkos ügyek

„Zsaru vagyok.”szigoruan.jpg

Ez meg egy olyan remek film, hogy ha Amerikában készítik el, akkor egyből hozzávágják az Oscar-díjat. Persze, nyilván nem ilyen egyszerű, de van benne igazság. Már a bemutató idején azon kevesek közé tartoztam, akik igen nagyra értékelték, hogy ezek a kínaiak milyen intelligens, csavaros és feszült mozit tudtak összehozni, és két évvel később mégsem utáltam A téglát. Tudom, hihetetlen, de ilyen is van. Mindenesetre ez egy nagyon kifinomult, ízléses, nyugati szem számára ugyanolyan tökéletesen élvezetes alkotás, mint a világ másik felén. Persze csak azok számára, akik fent vázolt erények mellett tudják értékelni a hibátlan operatőri munkát, a biztos kezű rendezést, és a kiváló színészi játékot.

 

Shrek 2

„Ott vagyunk már?”shrek2.jpg

Szerencsére az első rész már kultikussá nemesedett addigra, mire a második a mozikba került. Még nagyobb szerencse, hogy ez a film még egyáltalán nem okozott csalódást, sőt simán tartotta az első rész színvonalát. Jobbnak semmiképpen sem mondhatnám, de hogy ugyanolyan kultfilm lett, az teljesen biztos. A folyamatosan záporozó poénoknak, és a remek új karaktereknek köszönhetően (és nem csak a Csizmás kandúrra gondolok, hanem a Szőke hercegre, és a Tündérkeresztanyára) ez a rész is hatalmas sikert aratott, és egyből bekerült a köztudatba, ahol azóta is biztosan tartja magát.

 

Trója

„Oroszlán az emberrel nem egyezkedik.”troja.jpg

A sokak által kritizált, lenézett Trója valójában a jelenkor legjobb szandálos filmje, messze lekörözi még a kissé túlhypolt Gladiátort is. Lehet, hogy kiölte a történetből a misztikumot, de valljuk be, elég hülyén nézett volna ki, ha Akhilleusz és Hektor párviadala során ott legyeskednek körülöttük az istenek, és gáncsolják, avagy segítik őket. A forgatókönyvírók valójában kiváló munkát végeztek, ahogyan összesűrítették két és fél órányira az eposzt, meghagyva a legenda minden fontosabb momentumát, erejét, drámáját, és elhagyták mindazt, ami a kor emberének már nem fontos. És persze a legnagyobb fokú hollywoodi profizmussal varázsolták elénk a legendát.

 

Nagy hal

„Hogy halok meg?”Nagy hal (3).jpg

Ezt a filmet már 10 évvel ezelőtt is nagyon szerettem, de csak azért, mint az összes többi Burton mozit. Az egyedi látványvilág, az érdekes karakterek, az elbűvölő mesevilág, és a jópofa poénok miatt. És most, újranézve döbbentem rá, hogy mekkora remekmű ez valójában. Burton itt volt képes egyedül meghaladni önmagát, nem csak sikeresen reflektált a saját, jól felépített világára a rengeteg önironikus beszólással, hanem megalkotta legdrámaibb művét. A finálét annak idején még nem tudtam kellőképpen értékelni, mostanra már az egyik legmeghatóbb, leginkább könnyfakasztó, és legmélyebb katarzisnak tartom, amelyet film nézése közben valaha érezhettem. Ehhez képest a fantasztikus színészek, a poénok, az életbölcsességek már csak hab a tortán. Burton pedig azóta se jutott ennek a szintnek a közelébe se, úgy látszik, innen már nem volt hova fejlődni.

 

Legnagyobb csalódások:

Magyar vándor, Passió, Megtorló, Garfield, A macskanő, Szezon, Apja lánya, Már megint bérgyilkos a szomszédom, Alien vs. Predator, Nagy Sándor, Dealer, Én, a robot, Elveszett jelentés

 

Legrosszabb film: Amerikai Taxi

Mint eddig mindig, úgy most is a hazai bemutatók közül válogattam, amit Ti is megtalálhattok az alábbi linkre kattintva: http://aeonflux.blog.hu/2008/02/07/hazai_bemutatonaptar_155

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.23. 11:51:27

No, hát a Király Visszatér hanyagolását egész addig megértettem,, míg ilyen taknyok be nem kerültek, mint a Makulátlan elme baszakodása, ami egy rémesen eltúlzott, művészieskedő, ál-értelmiségi baromság. Amúgy ez a korszak csak úgy okádta az ehhez hasonló zagyvaságokat, minta John Malkovich menet, vagy a legutóbb említett Multik haza (lehet neked az is tetszene). Emlékszem ott kezdtem felvágni az ereimet, amikor Jim Carrey túrja a homokot és közben belső monológ "túlértékeljük a homokot". Igen bazmeg, pont ennek köszönheted, hogy mára lószar nem kíváncsi a filmjeidre. És utállak hogy nem lett trilógia az Ace Ventura.

Tapló télapó??? rémesen túlértékeled, nem rossz egy estére, de azért most Top 10-ről beszélünk, legalábbis azt hittem.

Szigorúan Piszkos ügyeket is előrébb tettem volna. Hőst, Tavaszt, nem láttam.

Bourne Csapda, rég láttam így érdemben nem tok nyilatkozni rajta mert nálam elsőre elvágta magát Potente kinyírásával. (nálam a legtöbb film elvágja magát ha az első részben jól felvezetnek egy karaktert a folytatás meg rögvest kinyírja mert mégse tud vele mihez kezdeni)

Shrek 2, Trója oké, Nagy Hal se rossz mondjuk egy tizedik helynek azon kevés film amit nem utálok attól az elmebajos Burtontől. Pókember 2-őt elsőre utáltam, de utána rájöttem hogy ez a legjobb rész, amúgy is imádom Oki dokit, már a képregényben ő volt a kedvenc.

Az viszont vérlázító, hogy az Elveszett jelentést te nem találtad jónak. Annyira szentimentálisan bájos mozi. Tökéletes alakításokkal, ragyogó képi világgal, melankolikus történettel, simán jobb mint az itt felsorolt filmek fele.

A Pofa be! is felkerülhetett volna, mert talán az utolsó igazán jó francia vígjáték amit végig lehet röhögni - oké oké, a végére durván megbicsaklik.

Az Amazonas Kincse egy kurva jó kalandfilm, máig nem készített jobbat a Szikla, atomdurva karakterek, zseniális Schwarzenegger cameoval, amiben még Sean William Scott is elviselhető.

Nem szerepel az Utolsó szamuráj? Dáböljútíef?

Megemlíteném még az 50 első randit, és az Underworldöt. És a Rém se tetszett? Titkos ablak?
Holtak hajnala????
Super Size Me?
Pokolfajzat?
Szüzet szüntess???
Stepfordi feleségek?
Tűzben edzett férfi?
Collateral?
(mind jobb a Talpó télapónál)

Csalódásnak én az Arthur királyt is betenném meg a Felejtés bérét, szar filmnek meg a Holnaputánt.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.23. 13:29:46

@scal: Takony? Még túl fiatalka voltál 8-9 éve, amikor először láttad. És nem bírtad megbocsájtani Jim Carrey-nek, hogy nem csak Ace Venturázni akart. Előző évben, 2003-ba ott volt a Minden6ó, ekkora siker után simán bevállalhatott egy komolyabb szerepet.

Legalábbis azt hitted? Szintén személyes okok vezérelnek, lerántom rólad a leplet. Csak azért nem szereted, mert Billy Bob Thornton van benne, és nem tetszett, hogy egy ilyen vén faszi dugja Angelina Jolie-t :D

Éppen az volt benne a jó, hogy kinyírták Potentét. Egyrészt mert tényleg drámai volt, másrészt beindította a cselekményt, harmadrészt váratlan volt, negyedrészt meg sokkal jobb megoldás, mint ami az eredeti regényben volt.

Az Elveszett jelentésnek elveszett a jelentése. Egy túlértékelt rakás szar, amiben nem történik semmi, és nem is szól semmiről, ráadásul még baromi unalmas is. Sofia Coppola eddig minden téren tehetségtelennek bizonyult, árhol próbálta ki magát, először színésznőként, aztán íróként és rendezőként is.

Pofa be tényleg jó, és az vele a gond, amit írsz, meg azért nem tartozik a műfaj legfényesebb darabjai közé, de nekem elég szépen megidézte a francia vígjátékok aranykorát.

Utolsó szamuráj olyan gagyi, hogy végig se lehet nézni, be is írom gyorsan a csalódásrovatba, kösz hogy szóltál!

Titkos ablak: gyenge középszer, átlátszó csavarral.

Holtak hajnala: 28 nappal később, és egy évvel korábban.

Super Size Me: Dokfilmek nincsenek a toplistákban, a Corporationt is kihagytam 2005-ből, pedig ezerszer fontosabb-érdekesebb film, mint a Super Size Me. Persze ettől még ez is jó film, kifejezetten tetszett, de annyira mások a dokfilmek, és más miatt jók, mint a játékfilmek, hogy kimaradnak.

Pokolfajzat:a második rész kategóriákkal jobb, de még az se tudott felférni az adott év listájára, ez meg se fordult a közelében se.

Szüzet szüntess: na ezt a filmet nagyon szeretem, legalább 6x-7x láttam, mióta bemutatták, és most is újranéztem, és még mindig tetszik, jó a feelingje, nagyon jók a főszereplők, jók a fordulatok, de a végére borzalmasan ellaposodik. De nagy esélyes volt.

Tűzben edzett férfi: Szintén nagy esélyes volt, nem sokon múlt, hogy bekerüljön, mert tényleg jó film.

Collateral: Egyszer láttam, nem hagyott bennem mély nyomot. Te Tom Cruise buzi :D

Arthur nekem nem volt akkora csalódás, igaz én már a negatív kritikák után láttam, Felejtés bére dettó.

Holnapután... hát... egyetlenegyszer láttam, moziban, és tetszett a látványosság, meg jókat röhögtem a fagy elől menekülőkön. Lehet, hogy szar. Sőt, biztos, de valahogy nem tudok rá haragudni.

Kérdés?

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.23. 13:45:46

@Santino89: "Holnapután... hát... egyetlenegyszer láttam, moziban, és tetszett a látványosság, meg jókat röhögtem a fagy elől menekülőkön. Lehet, hogy szar. Sőt, biztos, de valahogy nem tudok rá haragudni."

nincs több kérdésem, ez mindent megmagyaráz :)

Nyílméregbéka 2014.03.23. 18:49:02

Elveszett jelentés, A király visszatér, az Egy csodálatos elme örök ragyogása, és a Nagy hal, meg talán a Szigorúan piszkos ügyek voltak az emlitettek közül az év legjobbjai szerintem. A többit is mind láttam, de eszembe nem jutna a legjobbak közé venni.... Trója, Pókember?? WTF?!

Nyílméregbéka 2014.03.23. 19:12:12

@Santino89: nincs bajom vele, közepes látványfilm, egyszer elmegy, de üres. Nem tenném az év legjobbjai közé még véletlenül sem.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.23. 19:17:55

@Nyílméregbéka: Miért lenne üres, amikor tele van drámával meg szenvedéllyel? Már csak az alapanyag miatt is sokkal jobb, mint a közepes látványfilmek. Pl Hektor halála, a könyörgő Priamosz, Akhilleusz konfliktusa Menelaosszal meg úgy egyáltalán a hatalommal, Trója eleste... ezek nem kicsit működtek jól, és semmi köze a látványhoz. Ami persze szintén elsőrangú. Ha nem nézem újra a Nagy halat, első lett volna a Trója.

2014.03.31. 11:03:06

LIKE!!!

Hát nem állok túl jól a listán szereplő filmeket illetően. Ami egyértelműen tetszett, az a HŐS és a TRÓJA, pedig mindkettőről azt gondoltam, nem az én ízlésemnek való.
Sokkal jobban állok a nagy csalódások listájával, ámbár az ÉN, A ROBOT – noha nem emlékszem rá részletekbe menően – szerintem nézhető volt. NAGY SÁNDOR??? Tudod, mit gondolok Oliver Stone-ról, de ez még azt is alulmúlta.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.31. 14:39:09

@field 64: az Én a robot nézhető volt, de kész röhej, hogy ENNYIRE tellett Asimov életművéből ????

Nagy Sándor monstre elemzés coming this way...

2014.03.31. 15:16:19

@scal:

Igazad van az ÉN, A ROBOT-ot illetően, de hát azt régóta tudjuk, hogy nagy szerzők nagy műveiből ritkán születik nagy film. :))

Örülök a közelgő monstre elemzésnek (NAGY SANYI), de egy kis preview jöhetne arra vonatkozóan, hogy mennyire várható az opusz felmagasztalása...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.31. 15:21:18

@field 64: hát a preview a mennyei Királyság lesz, azt megkuksizhatod, sajnos túlírtam és csak este kilencre lettem vele kész :D valami hasonló jellegű jön, meg valszeg Trójából is

2014.03.31. 15:50:03

@scal:

Rajtad a világ szeme, mert a MENNYEI KIRÁLYSÁG-ra még mindig nem szántam rá magam. De ha jó kritikát írtál róla, akkor nekifekszem. Komolyan, mert évek óta ott figyel a DVD a polcomon.

A NAGY SÁNDOR-ra nem hiszem, hogy valaha rászánnám magam még egyszer, ellenben a TRÓJÁ-t ideje lenne újra elővennem. Annál is inkább, mert csak a moziverziót ismerem, de hát ugyebár van Director's Cut is. Szóval térj ki arra is, hogy melyik a jobb.

P. S.: Igen, a minap én is alkotói válságon estem át. :)) A nőimről szóló írás második felével elkészültem, sőt a közelmúltban fel is töltöttem ide, de egy nap után levettem, mert úgy éreztem, az első helyezettekről valahogy nem sikerült érzékletesen megfogalmaznom azt a szenvedélyt, ami hozzájuk fűz. Gondoltam, hogy újraírom, de úgy érzem, igazából már mögöttem van ez a téma, jó darabig nem tudnék többet kihozni belőle.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.31. 20:11:52

@field 64: akkor fogadd meg a tanácsom, a DVD-t dobd a kukába, és tőccsed le a Rendezői verziót, és nézzed meg szombatig mert egyrészt az az igazi - és sokkal jobb verzió - másrészt az elemzésemben durván spoilerezek (10 A/4 oldalas dolgozat lett) ami meglehet elrontja a film élményét.

a Nagy Sándor rendezőije is jó félórával hosszabb (a Mennyei Királyság majdnem egy órával hosszabb), a Trója is egy félórával hosszabb, terveim szerint ezek következnek szépen libasorban :D

de most komolyan field ha megírtad akkor tegyed ki, én elolvastam és éppen hogy örültem mert az első hatot legalább ismertem és több filmet is láttam túőlük

2014.03.31. 21:28:26

@scal:

A TRÓJÁ-ról beszélünk a kukázást illetően? Mert abból megvan mindkét verzió, és meg is tartom. A MENNYEI KIRÁLYSÁG-ból csak egyféle van, de hirtelen nem tudom, melyik. A NAGY SÁNDOR szerintem olyan szinten elrontott film, amelyen a szimpla hosszabbítás vagy rövidítés nem változtatna jelentősen.

Igen, azt hiszem, valamikor visszapakolom az originál verziót a nőim második részéből, mert nem hiszem, hogy belátható időn belül – ugyanilyen terjedelemben – egészen mást tudnék írni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.03.31. 21:57:23

@field 64: úúú szerencsés vagy, neked kéne megírni a Tróját azt csak terveztem mindig megvenni :D

a Mennyei Királyságról beszélünk a kukázást illetően, ugyanis azt nálunk sohasem adták ki rendezőiben (az eredeti 2 lemezes,a rendezői 4 lemezes) úgyhogy kizárásos alapon az eredeti verzió pihen a polcodon

Alexanderből sok minden nem maradt meg, meglássuk

2014.03.31. 22:09:39

@scal:

Lenne is kedvem a TRÓJÁ-hoz, mert szeretem az ókori témájú filmeket, de a saját munkatempómat figyelembe véve leghamarabb jövő ilyenkor lennék kész vele. Viszont nagyon kíváncsi vagyok a Te véleményedre, szóval húzzál bele! :))

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.04.01. 20:10:00

@field 64: Azért ne nagyon hidd el neki, amit ír, a Mennyei királyság kifejezetten rosszul sikerült film, lehet a kritikájával jobban fogsz járni, mint magával a filmmel. :)

2014.04.02. 08:53:06

@Santino89:

Ezt előbb is mondhattad volna, hogy ne higgyem el, amit ír, mert már megint beszoptam az április 1-jei írását is. :))
süti beállítások módosítása