Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Lucy

2014. augusztus 04. - Santino89

Luc Besson egyszer azt ígérte, hogy életében csak 10 filmet fog rendezni. Ez akkor szomorú hírnek tűnt, de most már nyugodt szívvel kijelenthetjük; bár megállt volna a 10-es számnál. Legutóbbi munkája, a Vérmesék sem volt egy különösebben nagy eresztés, de ahhoz elég szórakoztató volt, hogy egyszer minden szívfájdalom nélkül megnézzem. Legalábbis nem égett úgy a pofámról a bőr, mint a Lucy játékideje alatt. Én ezt az embert komolyan beválasztottam minden idők legjobb filmrendezői közé?lucy-scarletteJ.jpg

Persze, nem vártam tőle azt az ígéretes fenegyereket, aki a ’80-as, ’90-es években volt. Az új évezredre producer lett az egyik kedvenc rendezőmből, hol jobb, de többnyire rosszabb filmek fölött bábáskodott. Filmeket mondtam? Inkább termékeket akartam mondani, Besson lett ugyanis a nagy francia hamburgergyáros, aki Európában gyárt minden ízében hollywoodi filmeket. Előfordultak ugyan jobb pillanatok, de ez inkább csak a nagy számok törvényének volt köszönhető. Valójában a Lucy sem sokkal több, mint ennek a gyárnak az egyik terméke. Csak míg a többi film kapcsán Besson mondhatta azt, hogy ő csak a pénzt adta, a színvonalhoz semmi köze, addig a Lucy esetében már ő tehető felelőssé mindenért, hisz nem csak producerként, rendezőként, de a helyzetet súlyosbítva, még íróként is ő jegyzi ezt a filmet.lucy-just-going-to-do-this-the-entire-movie.jpeg

Kicsit többet vártam volna tőle. Egy jófajta, szórakoztató, kellemes akciómozit, egy dögös csajjal, és egy baromi jó alapötlettel. És Scarlett Johanssont el is nézem bármeddig, nemhogy 90 percig, ezzel nincsen baj. Habár azt meg kell hagyni, hogy teltajkú kebelcsodánk sokkal hitelesebb ízléstelen, buta, rémült szőke nőként, mint amikor érzelemmentes, szuperintelligens szuperhősnek akarják nekünk eladni. És a kezdetek még biztatóak, mert tudunk szurkolni a bajba jutott nőért, ráadásul a feszültséget fokozandó, nem tudjuk, hova fut ki a sztori. Besson még stílusos bevágásokkal is megörvendeztet minket. Mikor veszély les a mi Lucynkra, egy az egérfogó sajtját piszkáló egeret láthatunk. Mielőtt elkapják, gepárdokat vágnak be, amint gazellákra vadásznak. Nem egy különösebben kifinomult, mondhatni kicsit arcbamászó megoldás, de mégis működik, érdekes a kivitelezés, és máshol még nem láttam hasonlót. Másik érdekesség, hogy a főgonosz nem tud angolul, ezért egy tolmács segítségét kell igénybe venni. Ilyenekkel nem váltjuk ugyan meg a világot, de ezek az ötletek feldobja egy kicsit a megszokott kliséket.scarlett-johansson-as-lucy-in-lucy-2014.jpg

Aztán bevágják Morgan Freeman biológiaóráját. Mintha csak Ed Woodot látnám, egy nem különösebben tiszta pillanatában. Aztán menne tovább a film. Újabb biológiaóra. Kezdem kényelmetlenül érezni magamat, még ha később ennek lesz jelentősége, akkoris rossz húzás. Aztán elszabadul Lucy, aki eddig agyának csupán 1%-át használta, és fokozatosan halad a 100%-ig, ahonnan kezdve gyakorlatilag mindenható lesz. Megistenül. Ez lehet spoiler, de semmiképp sem csavar, Freeman biológiaórái ugyanis nagyon ebbe az irányba mutatnak. Freemant egyébként már fáradtnak érzem. Az alapötletet meg egy baromságnak. Ez még hagyján, mert ha sikerült volna jól kihasználni, akkor simán elsiklok ilyenek fölött, mert úgysem értek hozzá.lucy1.jpg

Sajnos a Lucynak így is maximum az "annyira rossz, hogy már jó"  szintjén van esélye szórakoztatni. A poénok gyengék, viszont folyamatos a pörgés, de értelmetlenek fordulatok. Lucy miért nem öli meg a gonosz Oldboyt (Choi Min Sik személyében egy újabb elpazarolt tehetség), amikor mindenki mást kinyír? Minek intéz hozzá szónoklatot, ha nem tud angolul? Miért nem érez fájdalmat attól, hogy az agyát jobban kihasználja? És egyáltalán az összes későbbi képessége minimum megkérdőjelezhető, de legalábbis öncélúan hatásvadász. Ideje leírnom: ez bizony egy trashfilm. A gond csak az, hogy olyan mintha Besson maga sem tudta volna eldönteni, hogy akkor most ezt komolyan vegye, vagy ne. A néhol befigyelő harmadrangú poénok mutatnak némi öniróniára való hajalmot, de a sok biológiai áltudományos bullshit, meg az egész film hangvétele azt mutatja, hogy Besson ezt komolyan gondolta. Pedig nagyon nem kellett volna.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.08.04. 12:30:46

Te ezt az embert komolyan beválasztottad minden idők legjobb filmrendezői közé????

Barátom, hát te nagyon elnéző vagy. Jómagam sose kedveltem Bessont, még az ún. „nagy filmjeit” se igazán. (Jesszusom, A NAGY KÉKSÉG! Számomra csak egy nagy zöldség volt...) Arctalan profimunkák, jobb-rosszabb Hollywood-utánzatok. Hozzám sokkal közelebb áll Jean-Jacques Annaud: még a gyengébb filmjeit se érzem annyira gépiesnek és kiszámítottnak, mint Besson produkcióit.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.04. 12:38:40

én elhatárolódok teljes mértékben ettől a Luc Besson hívőtől

David Sumner 2014.08.04. 21:11:53

Besson mondott még mást is: "Egy barátom egyszer azt tanácsolta: "Luc, ha nincs mit mondanod, inkább fogd be a pofád!" Bessonnak már Az ötödik elem után be kellett volna fognia.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.04. 21:21:44

@field 64: A Leon, a profit semmiképp se nevezném arctalannak, de még a Nikitát se. A Nagy kékséget se, még ha nem is tetszik.

@scal: Transformers hívők kussoljanak :)

@David Sumner: Jeanne D'Arcnál még volt mondanivalója, mégha a film maga nem is sikerült jól (főleg Jovovich miatt szerintem).

David Sumner 2014.08.04. 21:27:49

@Santino89: Annak sem volt mondanivalója. Egy unalmas katyvasz, nem más. Az meg nem mondanivaló.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.04. 21:44:19

@Santino89: jah fogjuk rá a művésznőre, ne a rendezőre, aki a szünetekben kipumpálta magából a szürke állományát bele Jovoba :)

amúgy nem vagyok Transformers hívő, és elég nagy különbség van aközött hogy két szar rész után tetszik az új (de valszeg az első után is tetszett volna) meg aközött, hogy én nem választanám be minden idők tíz legjobb blockbusterébe azért :D

várjál csak keresek neked egy ásót ;)

amúgy Besson nem az európai Spielberg, hanem az európai Fincher a filmes teljesítményét tekintve :D én a Villangós baromsága után írtam le, addig nálam Tony Scott szintjén mozgott, semmi extra, de bármikor megnéztem a filmjeit

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.04. 21:53:48

@scal: a kritikád alapján neked a kettő is tetszett. pedig annál nem nagyon van lejjebb.
Milla Jovovich miatt nem elég jó az a film, de az igaz, hogy Jovovichot Besson választotta be.

@David Sumner: Magamtól idéznék a Jeanne D'Arc kritikámból a mondandót tekintve: "A per pedig kellően izgalmas, érdekes, igazságtalan, és kiválóan megírt jelenetekből áll össze. A legjobb mégis az, ahogyan Jeanne a saját démonaival viaskodik, ahogyan szépen leomlik róla ez az álszent fanatikus istenhit, és belátja, hogy valójában mindent csak és kizárólag saját magáért tett. Ezen túlmenően pedig deheroizálja, de mégis emberivé teszi a franciák legnagyobb népi hősét, ami kétségtelenül egy bátor lépés volt Besson részéről. Viszont minderre sajnálatos módon túl későn, csak az utolsó fél órában kerül sor, szóval kissé elsietik mindennek ábrázolását. A végkifejlet pedig pont annyira durva és megrázó, mint amennyire kell. Jeanne D’Arc meghal, de legalább megszabadul a saját hazugságaitól"

2014.08.04. 22:02:38

@Santino89:

Szigorúan a privát véleményemet írom (mi mást is írhatnék?), de nekem egyik se volt meghatározó élmény. A NIKITÁ-t meg a LEON-t megnéztem, nézhető volt mindkettő, még csak azt se mondanám, hogy untam őket, de semmi inger nincs bennem arra, hogy bármelyiket újranézzem. Ezek nekem nagyon amerikai stílusú filmek, hiába Európában készültek. A NAGY KÉKSÉG-et viszont kifejezetten untam, számomra kimerítette a giccs fogalmát. Mondjuk a jó giccseket szeretem, de egy jó giccs sosem unalmas. :))

David Sumner 2014.08.04. 22:03:58

@Santino89: Ez nem igazolja, hogy van mondandója. Mert igen, elsietett. Vagyis nem egységes, hanem darabos. Egy megcsonkított kéz sem kéz, hanem egy csonka undormány. A mondanivaló az, amikor valami ki van mondva normálisan, a film kontextusához illően. És a Jeanne D'Arc nem ilyen. Minden Hoffmannos vízió ostobaság (Igen, ennyire pofátlanul nem kéne az arcomba tolni a Lelkiismeretet, így, nagybetűvel), az azt megelőző történelmi keretre nem is emlékszem, és nem azért, mert 14 éve láttam, Jovovich pedig, mint a világ egyik legtehetségtelenebb khmm... színésznője akkora tévedés egy ilyen ikonikus szerepre, hogy az valami borzasztó. Mivel pedig a filmnek róla kellene szólnia, de az alakító ennyire rossz, a film hitelét vesztette.

A Szent Johannát 1928-ban rendezte Dreyer. Nagyon nem olyan, mint Besson fércműve. Az visszafogott, de eszméletlenül hatásos, és rettenetesen kifejező, vagyis jó benne Maria Falconetti. Nem vetem össze Bessonnal, mert nem frankó. Sőt. Alma és körte tipikus esete. Kár is, hogy most pont így kellett megemlítenem.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.04. 22:24:26

@David Sumner: A '28-as verzió nekem is megvan, alkalomadtán meg is fogom nézni, mert mindenhol remekműként hivatkoznak rá.

Nekem nem volt ilyen egyértelmű, hogy Hoffmann a lelkiismeret, sokáig inkább egyfajta sátáni figurának tűnt. A deheroizálással meg a saját démonokkal történő viaskodással egy új és szerintem érvényes nézőpontot adott ennek az egész témának.

De igen, Jovovich javarészt tönkreteszi a filmet, és sajnos eléggé elkapkodott az utolsó harmad. Illetve szerintem a mondanivaló, akkoris mondanivaló, ha elkapkodják.

David Sumner 2014.08.04. 22:32:04

@Santino89: De, Hoffmann a lelkiismeret. Egyértelmű, mert szólt hozzá belülről. Innentől nekem világos volt. Számomra. És ez is pont a lélektani hitelességnek a rovására ment. Ezért nem éreztem a mondanivalóját, vagyis a megfelelő álláspontot. Csak szétesettséget, ha pedig egy film darabokra hullik, akkor nem tudta az alkotó jól elmondani, amit szeretett volna, így nem érezni azt, hogy akár egyáltalán akart mondani bármit is. Ez olyan, mint ha valaki hebeg-habog: az nem érthető, sőt, végül már össze is roppantja magát, halott dolgokra meg nem tekintek úgy, mintha mondandó lenne, mert nem az.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.04. 22:36:50

@David Sumner: azt nem is mondom, hogy jól mondta el, csak hogy volt mondanivalója.

David Sumner 2014.08.04. 22:38:34

@Santino89: Nem volt neki. A mondanivaló - a nevében is benne van - el van mondva. Azaz jól. Ami meg szétesik, kaotikus, az... nincs ott.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.04. 22:50:04

@David Sumner: utánakerestem egy kicsit, azt a meghatározást találtam a mondanivalóra: "Művészi alkotással közölt gondolat, amely a művész szándéka szerint a műalkotás (például: festmény, regény, vers, film) eszközeivel átadott eszmei tartalom, amit az alkotó a befogadóval közölni akar."
Én ezt úgy értelmezem, hogy a közölt gondolat, mint a főhősnő deheroizálása, és álszent fanatikusként ábrázolása mondanivalónak számít a közlés minőségétől függetlenül. Attól még, hogy gyorsan mondja el, és nem szán elég időt rá, attól még ez benne van a filmben.

David Sumner 2014.08.04. 22:57:51

@Santino89: Benne van, persze, de ha nem megfelelően, az olyan, mintha ott sem volna. Ennyi erővel akkor egy vizuális blöff, amiben valaki odaszarik a képernyő közepére is mondanivaló. Nem, az csak egy öncélú blöff vagy rosszabb esetben tehetségtelenség. Ha így vesszük, a Lucy-nek is kell, hogy legyen mondanivalója egy 100%-osan cselekvő nőről. De nem hinném, hogy egy ilyen film, ilyen színvonalon akármit is akarna mondani, mert csak pörög össze-vissza, amúgy szar. Úgyhogy nem, ez nem mondanivaló. A definíciót sem veszem figyelembe, mert nem a szarhoz viszonyítva kell definíciókat használni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 01:03:40

@field 64: " A NAGY KÉKSÉG-et viszont kifejezetten untam, " magam sem fogalmazhattam volna jobban :D nem értem hogy szeretheti bárki azt a filmet, aki nem búvár :D

@Santino89: a kettőn el lehet röhögni, mert ugye tele van csomó szexista, meg rasszista poénnal :D amit annyira illik mostanában szidni

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 01:45:15

@scal: akkor maradj is meg a transformerseknél, ne szólj bele a nagyfiúk dolgába :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 08:05:52

@Santino89: amúgy gondolkodtam amit Field mondott és áruld már el hol érezhető az hogy ez egy Besson film. A Leon a profit Reno meg Oldman miatt szeretem, az Ötödik elem meg egy Willis film :D mást meg nem nagyon szeretek Bessontól :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 09:52:40

@scal: suszter maradjon a kaptafánál, scal meg a transformersnél :D

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 09:55:21

@Santino89: santino meg Luc Bessonnál, aki a világ tíz legjobb rendezője mint tudjuk :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 10:06:05

@scal: inkább 10 Lucy féle trashfilm, mint egy transformers

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 10:47:21

@Santino89: ami jó :) mindig tudtam hogy mazochista vagy, végül is nem nekem égett a pofámról a bőr :D én a T3 alatt is max szarul éreztem magam hogy meddig tart még ez

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 10:55:43

@scal: neked sok minden miatt nem ég a pofádról a bőr, ami miatt kéne, úgyhogy ez semmit sem jelent.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 11:13:07

@Santino89: :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

mármint ami miatt kéne mások szerint, akik ugyanolyan esendők, teszem azt beválasztják Bessont minden idők legjobb filmrendezői közé :DDDDDD

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 11:41:38

@scal: meg bármely ember szerint, akinek van normális érékrendje.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 12:30:40

@Santino89: de látod megint terelsz, ahelyett hogy kellő mennyiségű hamut összegyűjtenél hogy legyen mit nagy csöndben a fejedre szórni, elvégre eddig azt hittem kettőnk közül legalább neked jó ízlésed van

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 13:11:22

@scal: ez nagyon is a témához kapcsolódik, a hamuszórás meg a posztban megtörtént.

gizmo26 2014.08.05. 16:23:07

Tegnap láttam a "3 nap a halálig" c. filmet, aminek Luc Besson az forgatókönyvírója/producere. Hát annál is hasonlóan éreztem mint a blog írója, mivel jó pár jelenetnél égett az arcomról a bőr.

De természetesen abba is beleraktak egy Scarlett-hoz hasonló bombanőt (Amber Heard), hogy valamivel eladják azt a borzalmat.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 16:26:35

@gizmo26: ott legalább még mentegetőzhet, hogy nem ő rendezte, és azért szar, de a Lucyra már nincs mentség

2014.08.05. 16:38:29

Addig, amíg a Magyar mozi toplistát egy olyan film vezeti jelen pillanatban, hogy Herkules, addig nincs min csodálkozni. A top USA-t meg - mily meglepő - a Lucy. Hogy a Transfarmer 4 rekord bevételeit ne is említsem. Ez pont olyan, mint nálunk a televíziózás. Trágya műsorok, de az agyament, aberrált közönségnek még is az kell. győzikék, meg mónikák.

2014.08.05. 16:41:03

Amúgy, gondolom nem warezban nézted, mert ugye a magyar bemutató hetedikén lesz. Biztos USA-ban láttad..

heimdall 2014.08.05. 16:43:03

A Transformers filmek tényleg ritka ócska és igénytelen vackok, még Bay mércéjével mérve is!
Aki pedig képes jó filmet csinálni, valód tartalommal (Pain and Gain), attól külön szégyen hogy ilyen förtelmekre pazarol el sok pénzt és időt.

Lucy-t nem láttam, csak a Dallasban... :D Luc Besson pedig egy JÓ rendező, aki ugyanúgy képes sok fost is alkotni, mint Ridley Scott vagy Shyamalan például.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 16:50:53

@Brandon Frazer: az hagyján, hogy az aberrált, agyament közönségnek ez kell, de hogy még egy diplomás filmrajongó író is erre csápoljon, az már igazán elszomoríró.

Sajtóvetítésen láttam amúgy a filmet még múlt héten.

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.05. 17:47:51

(csak az lehet vicces, mikor a besson-gyűlölők elmagyarázzák, mitől jó ch.nolan, meg a fájdalomküszöböt súrolóan ostoba sötét lovag. ha ezt nem teszik, akkor nincs gond)

Deepblue Noir (törölt) 2014.08.05. 17:50:45

@Brandon Frazer:

a tömeg tömegfilmet néz, hát nem meglepő??!!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 20:10:04

@Santino89: de van mentség: mivel nem a világ tíz legjobb rendezőjének egyike, simán belefér egy (több) ilyen :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 20:13:18

@scal: ez nagyon vicces volt, be is írnék 200 smileyt, ha túl akarnám kompenzálni. menjél, játssz a transformereiddel!

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 20:15:47

@heimdall: leszámítva, hogy Shyamalan inkább már sok fost alkotott ami között akadt egy-két jó

@Santino89: hagyjál már ezzel az entellektüel hozzáállásoddal, a Transformers 4 az a nő akit csak megdugsz, mert jól néz ki, és elbűvöl, egy éjszakára bőven elég, feleségül nem vennéd mert buta, mert nagyok az igényei, és mert rég nem lehet rajta csiszolni, de egy dugásra jó volt és lehet vele dicsekedni a haveroknak... mintha neked nem lett volna száz ilyen, úgyhogy nagyon kérlek fejezzed be az értetlenkedést

@Deepblue Noir: aki Nolanról ilyen böszmeségeket mond, nagyon hamar a Szigeten találhatja magát, jó lesz vigyázni ám :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 20:19:05

@scal: hát ha te a transformerssel dicsekedsz a haverjaidnak, az már rég gáz.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 20:47:58

@Santino89: lehetőleg akkor szólaljál most már meg fiam ha időközben a sok Tini Nindzsa és Daredevil közt jut időd a T4-re is :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 20:55:32

@scal: majd akkor szólalok meg, ha olyasvalaki arcoskodik, aki a transformersre veri. csakhogy helyén legyen kezelve a véleménye :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 21:13:08

@Santino89: akkor még mindig nem értem hogy miért most jár a szád mert én a Vasemberre verem, a Transformers 4 csak tetszett

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.08.05. 21:18:57

@scal: ezt inkább ne hangoztasd, ha jót akarsz magadnak.
süti beállítások módosítása