Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Holtodiglan - pszichoanalízis (spoileres)

2015. március 19. - scal

SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER!!!!!!!!

Na, remélem így már érthető!

6a0d6e0c0af160d4_gone-girl-library.jpg

Minthogy ebben az írásban nem említem meg a film alapvető sztoryját, ezért akit ez érdekel annak ajánlom Santino kritikáját, amit itt el is olvashattok, aztán gyertek vissza ide, de a legjobb persze, ha láttátok magát a filmet, mert ehhez az analízishez ez elengedhetetlen, így én is ezt feltételezem. Sajnos kitaláltam a film minden csavarját - lehet túl sok filmet néztem nem tudom, de egy percig nem hittem el, hogy Géza lenne a gyilkos. Ebben a Tökéletes Trükk segített - meg kicsit az Oldboy remake bármilyen furán is hangozzék ez -, mert ott hazudoznak egymásnak a naplókban, és bár a filmen ezt látjuk bemutatva, attól az még NEM IGAZ. Ugyanezzel próbált élni Fincher is, de hát ő nem egy Nolan és ügyetlenül csinálta. Nem lett volna szabad ennyire nyilvánvalóan Affleckre terelni a gyanút.

Számomra nem arról szól a film, hogy bárki is bántalmazott volna bárkit. Számomra a film a párkapcsolati bepunnyadásról szól, mert ez a pár minimum öt éve együtt volt, márpedig - gyerek nincs - nagyon nehéz ám minden egyes nap meghódítani a pasit/csajt, fenntartani az érdeklődést, akár magunkban iránta, akár magunk iránt. Géza totál elslamposodott, ahogy a legtöbb faszi csinálja, gőzerővel udvarolnak, aztán ha meg van a nő, behúzzák a kéziféket, és hátradőlnek, nem hogy a csillagokat nem hozzák le, de a boltba nem mennek el még tejért se, sőőőt hát a pofátlanság teteje, a csaj leköltözik vele mucsára, eltartja, ő meg másfél éve félrekúr... Micsoda egy minta pasi, de persze ez totál rendben van, ezért nem lehet társadalmunkban senkit elítélni, pedig lehet időközben szétbaszta a csaj agyát, lelkét. A legtöbben ilyenkor kikészülnek, meg esetleg elválnak, vagy szintén szerető után néznek... de Amy nem, ő lenyelte és ő kitalált egy nem mindennapi bosszút, aminek első fázisaként úgy döntött MEGBÜNTETI a férfit, mert az hazudott neki.

Hazudott, mert a randijukon másnak mutatta magát mint valójában, hazudott mert nem foglalkozott vele eleget - valójában, hogy mi is történt kettejük közt, mi igaz, és mi nem, alig tudunk meg a filmből, sőt igazából a hazugságokból sokkal többet tudunk meg.

74_gonegirl_yehudimercado.jpg

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a nő nem egyszerűen villamosszékbe akarja küldeni a férjét, saját magát is meg akarja gyilkolni, hogy a bűntény tökéletes legyen, ki a fene tenne ilyet? Nyilvánvaló, hogy szerelmes a csávóba, mélyen megbántották, és esélyt se lát arra, hogy valaha is visszakapja azt a pasit, akibe beleszeretett. Nem akar új szerelmet, új életet, ő véget akar vetni a sajátjának is - ezt sokan az életben is megteszik, csak ők mezei öngyilkosok, durvább esetben megölik a szerelmüket utána saját magukat, csak nem ilyen kacifántos módon.

Csakhogy Barney házában újra beleszeret a csávóba, amikor az interjúban Affleck végre a sarkára áll, és újra olyan vehemenciát produkál mint kapcsolatuk elején, bizonyítva a nőnek, hogy ott van az benne, csak elő kellett csalni - amikor már rajta volt a kötél a nyakán, akkor úgy látszik elő is jött. Barney akkor írta alá a halálos ítéletét és még csak nem is tudott róla, ahogy a csaj le se szarja, csak megeszi a pudingját igen beszédes, meg előtte az a tekintet, szinte elélvezett, ahogy Affleck a tévében szerepel.

Emiatt a csaj agyal, megöli Barneyt és visszamegy a férjéhez, csaknem egy hónapnyi távollét után, és nem hazudik neki, elmondja a teljes igazságot, miért? Mert egy párkapcsolat alapja a BIZALOM, ha hazugság merül fel - pl. megcsaljuk a párunkat, az ilyen szélsőséges dolgokat is eredményezhet. Affleck persze be van szarva, mert úgy véli egy szociopatával lakik együtt - ami hát valljuk be nem áll távol az igazságtól DE ez a szociopata szereti őt, és sose fordult volna ellene, ha Affleck nem lógatja bele a pöcsét egy másik csajba - aki annyira szerette a férfit, hogy az első adandó alkalommal, amikor jobbnak látta menteni a saját bőrét hátba szúrta. Pike közben szívét, lelkét odaadta, kezét, lábát széttárva várta... de ahogy a mondás tartja, ezt a nőt is unja valaki. Amy a férfi szemébe vágja végül EZT a nőt szerette meg, ez kellett neki. Akiben van egy kis titokzatosság, elmebetegség, aki nem egy szokványos nő, aki mellette nem unalmas az élet. Csak Affleck elfelejtette, hogy nem csak JÓBAN de ROSSZBAN is ki kell állni a szerelme mellett, amit oltár előtt fogadott meg. De a legtöbben ugye csak akkor szeretnek benne lenni egy kapcsolatban, amikor minden happy és vidám.

105824_slipback.jpg

Most komolyan. Ki az, aki képes lenne feljelenteni a szerelmét csak mert... mondjuk megölt valakit? Ráadásul eléggé önvédelemnek tűnik... Az ügyvéd mondja ki az igazságot. Zsák a foltja esete ez, csak Affleck nem jött rá, mert nem akart tenni semmit, hogy helyrehozza ezt az egészet, a kis tanítványát kefélgetni sokkal egyszerűbb megoldásnak tűnt. Más párok nem így tanulják meg, hogy a problémákat megoldani kell, nem pedig az elsőnél hanyatt homlok menekülni, ők meg így. Sokan azt mondják, a NŐ bármikor megölheti....

Én nem így látom. Ha ezt akarná, elegendő lett volna nem visszamenni hozzá. Ahogy Pike elküldi a rendőröket a sunyiba, az valami zseniális. Ha ő nem jön elő, a férjét már halálraítélték volna egy olyan ember meggyilkolásáért, aki nem is halt meg. Ráadásul rögvest teherbe esett, amikor Affleck szerint a nő nem akart gyereket. Mi ez, ha nem annak jele, hogy a nő ezután még komolyabban akarja a kapcsolatot, csak várt, hogy a férje végre, FÉRFIKÉNT viselkedjen?

Szóval summa summárum: a film számomra a párkapcsolati hullámvölgyekről szól. Hogy vannak jobb, és rossz napok, és sokan elfelejtik, hogy az a személy, akitől hülyét kapnak ma már, ő évekkel ezelőtt a vágy elérhetetlen tárgyát jelképezte, csak megadatott nekik az, hogy megszerezték.

Ha tetszett a bejegyzés, lájkolj minket a Facebook oldalunkon!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkcomet 2015.03.22. 13:31:40

Akkor nem ugyan azt a filmet néztük. Nálam nem jött le a párkapcsolati krízis. Mivel nem is tudjuk, hogy valójában volt-e ilyen. A slamposodás, elhidegülést egyedül a nő naplójából ismerjük meg, ami ugye a film végén kiderül, hogy a jól összerakott színjáték része volt.

Ez a film egy hideg és számító p.csa jellemét mutatja be, aki átgázol minden férfin, miután jól kiélvezte a velük való együttlétet. Vagy csak egyszerűen rájuk un, amikor már nincs szüksége ezekre a krapekokra. Ugye ott a jó példa a Géza előtti két faszi kicsinálása.

Tehát szerintem nem arról van szó, hogy az angyali, ámde magányos feleség huncut módon akar lelépni a faszi életéből, és jó alaposan meg akarja leckéztetni, hanem arról, hogy már a kapcsolatuk elején jól eltervezte, alkalomadtán hogyan fog kiugrani az egészből, és új személyazonossággal más férfiakat hogyan fog behálózni. Ennek a nőnek egy hazugság az élete és mindent és mindenkit csak eszköznek tekint a céljai elérésének az érdekébe.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.22. 22:45:40

@Darkcomet: "A slamposodás, elhidegülést egyedül a nő naplójából ismerjük meg, "

meg hogy permier plánban mutatták meg ahogy Géza éppen kúrja a tanítványát...

Darkcomet 2015.03.23. 16:56:24

@scal: És a félredugásnak mi köze van slamposodáshoz? Az maximum csak hűtlenség. Slampos az a férfi, aki nem ad magára.

Egyébként a Géza félredugására sincs egyértelmű magyarázat a filmbe. Még egyszer leírom. Egyik oldalról ismerjük a nő sztoriját (elhidegülés, magányosság, verés, Géza nem akar gyereket), de ugye erről kiderül, hogy hazugság.

Aztán ott van Géza álláspontja, ami nagyjából ugyanez, ezzel magyarázza a hugának a felrelépését. Most tegyen igazságot a néző. A feleség biztosan hazudik, ezt tudjuk. Hogy Géza is hazudik-e, azt nem

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.23. 21:42:48

@Darkcomet: így van, aki nem ad magára, akinek a könnyebb préda is megteszi (lásd saját tanítvány, mint tanár tudnék mesélni :D)

a félredugásra egy magyarázat van általában = csávó könnyebb utat választaj, miért nem akart válni? jah értem mert jó volt a melegben tespedni. Azt hogy a feleség miben hazudik, és miben nem azt nem nagyon tudjuk...

Az hogy slampos az első jelenttől fogva nyilvánvaló, ahogy bejön a kocsmába és elkezd sztorizni, totál be van fásulva, öt év azért még nem 25.

Darkcomet 2015.03.24. 17:16:10

@scal: " Azt hogy a feleség miben hazudik, és miben nem azt nem nagyon tudjuk..."

De tudjuk. A rendőrség által talált naplóból ismerjük csak a feleség verzióját, amiről a film végére kiderül, hogy hamisítvány az egész, egyszuszra írta meg, mert pontosan eltervezte, mit és hogyan fog csinálni. Tehát a nő hazudik végig. Apránként azt is megtudjuk, hogy milyen is volt valójában (pl. két tönkretett férfi élet, ahol a gazdagabbik túl tudta magát tenni a helyzeten, a szakállas pofa viszont a diliházat is megjárta miatta) , hogy egészen másnak mutatta magát a kapcsolat elejétől fogva, mint amilyen valójában.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.24. 18:32:15

@Darkcomet: ezt értem, de hogy Ő maga mit mond el, a férjének, az már egyáltalán nem hazugság, a napló fake ez tény, - bár ha 100%-osan hamis lenne nem lenne valósághű, szal ezért nem ilyen egyszerű ez. A szakállas egy noob volt ennél velem jóval durvábbak történtek, mégse kerültem diliházba, Barney viszont egyáltalán nem tette magát túl, csak... gazdag lett :D

Miért mutatta volna magát másnak? Egy nő, aki úgy mutatkozik be, hogy három választási lehetőséget ad, az egy izgalmas feladvány. Mit kellett volna mondania? Bocs szociopata vagyok?

2015.03.25. 16:35:30

@scal:

mivel a film a nagyközönségnek készült ezért eléggé egyértelműen a nézők szájába rágták szavakkal is és vizuálisan is hogy nagyjából mely csoportokat-jelenségeket óhajtják kigúnyolni.
arra leszűkíteni hogy a nő egy pszichopata volt és kész annyira nyilvánvalóan nem lehet hogy még vitázni sem nagyon van miről egy ilyen állásponttal szemben:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.25. 18:51:38

@WiteNoir: egy állandó hallgatónk visszatért :D szerintem nem szájbarágós film ez, Fincher inkább játszani akart, de nem annyira ügyes játékos mint hiszi magáról

ügyes valamennyire... de én ügyesebb vagyok nála :D

2015.03.25. 19:14:41

@scal:

hát persze:)
idézzünk finchert:

"I think the movies I make are trifles. They're footnote movies. I'm not making big important movies"

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.25. 19:42:18

@WiteNoir: kapcs ford, csak németül beszélek -_-

2015.03.25. 19:50:39

@scal:

"Ich denke, die Filme, die ich machen, sind Kleinigkeiten. Sie sind Fußnote Filme. Ich mache keine großen wichtige Filme "

(google fordító)
:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.03.25. 20:05:26

@WiteNoir: nem fogok googlézni, ha egy ilyen kedves olvasónk tudja a tutit, szal mit jelent magyarul? :D

2015.03.25. 22:09:24

@scal:

„Úgy gondolom, azok a filmek, melyeket készítek, csak apróságok. Lábjegyzet-filmek. Nem csinálok nagy és fontos filmeket.”

(saját félrefordításom)
süti beállítások módosítása