Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az Usher ház bukása

2011. április 17. - Santino89

"Véres körmeivel tolja, fordítja, kaparja a koporsófedelet"

1960 tényleg nagyon durván jó év volt horrorszempontból. Nemcsak a legendás Psycho, és a nemrégiben kitárgyalt Démon maszkja került a mozikba, hanem az AIP Edgar Allan Poe sorozata is ekkor indult hódító útjára.

Az AIP (American International Pictures) forgalmazta a külföldi horrorokat némileg átdolgozva, illetve főként olyan trashfilmeket készítettek, mint a Rákszörnyek támadása, de valamiért a Poe sorozatot nagyon igényesen próbálták feldolgozni. Mivel Poe novellái önmagukban túl rövidek egy egész estés filmhez, ezért teljesen új sztorikat írtak, de bizonyos momentumokat meghagytak. A következő filmben A kút és az ingában pedig javarészt meghagyták ugyanezt a történetet, csak a motívumokon változtattak, de így is jelentős volt a fejlődés. A Kísértetkastélyban pedig Poe-t vegyítették H.P. Lovecrafttel. De maradjunk a sorozatindító Usher háznál.

Ez is egy gótikus történet, mint Mask of Satan, csak sajnos a színpadiasabb fajtából. Az első és az utolsó jelenetet leszámítva végig bent vagyunk az ódon kastélyban. A színészek pedig ripacskodnak nekünk rendesen. Elmondható, hogy eljárt az idő e film felett, de azért vannak erényei. Ilyen például a csúcspontnak számító kísérteties álomjelenet, ami kellően kreatív és hátborzongató. A film végén is megpróbálnak egyszerre félelmetesnek és drámainak lenni, ami mindenképpen jó pont. Bár a végén, ahogy lángol a makett, az már annyira nem tetszett. Persze érződik az alacsony költségvetés is, a készítők mégis igyekeztek, hogy ne a szokásos gagyit adják ki a kezeik közül. Mindenesetre komoly pozitívum, hogy a film elég rövid, mindössze 79 perces eleje főcímmel és stáblistával együtt, így esélye sincs unalmassá válni. Továbbá az szintén tetszett, hogy nem derül ki, hogy a történet mennyire misztikus, vagy éppen mennyire őrült. A kút és az ingában ez teljesen egyértelművé válik, de itt nem tudhatjuk teljesen egyértelműen, hogy vajon tényleg csak Price őrült meg, vagy valóban a ház gonosz szellemei okozzák a bajt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása