Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hitokiri - Tenchu

2011. április 25. - Santino89

A szamurájfilmek végét jelképezi ez a film, legalábbis a klasszikus szamurájfilmekét. Ebben is a jól ismert sablontörténetet követik nyomon a szereplők, apróbb változtatásokkal. A nagyúr itt is becstelen (Tatsuya Nakadai kiváló, mint mindig), de most a főhős is az. Egy bérgyilkosról van szó, aki gondolkodás nélkül és hidegvérrel mészárol ura parancsára, illetve önös érdekből, hisz abban reménykedik, hogy felemelkedhet. Természetesen előbb-utóbb összetűznek, de ezúttal kevésbé erkölcsi kérdéseken, inkább Okada butasága az elsődleges indok, illetve kicsit túlzásba viszi az ármánykodást Nakadai, meg belegázol a vége felé hősünk lelkivilágába, így az szimplán elárulja. Szóval egy borzasztóan kiégett, elképesztően cinikus filmmel van dolgunk, azonosulható, pozitív hősök, követendő példák, vagy mondanivaló nélkül. Gyakorlatilag olyan, mint az évtized spagetti westernjei, csak sokkal lassabban történnek meg a dolgok, de itt is spriccel a vér rendesen. A zene pedig érdekes ellenpontként festi alá a látottakat. A befejezés annyira szürreális és beteg, amilyet csak a japánok tudnak.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldfan 2011.11.12. 17:44:15

Bocs, de azt hiszem, félreértelmezted a konfliktus természetét Okada és az ura között. Izo, bármilyen mészáros is, igazi szamurájnak és harcosnak tartja magát. A legkiválóbbak közé tartozónak. Az, hogy az ura parancsára öl, számára természetes állapot. (No, meg a felemelkedés útja.) Az úr és a hűbérese között viszont erkölcsi kötődés is van a kor felfogása szerint, nem csupán hatalmi különbség. Okada akkor hasonlik meg, inog meg az önmaga szamurájságába vetett hite, amikor rájön, hogy igaz, amit Ryoma mondott neki. Vagyis, hogy csupán eszköze és nem társa az urának, mint a vadászkutya a tanmesében. Saját erkölcsi gyengesége, szűklátókörűsége és az anyagi függősége miatt sokáig nem képes szabadulni a Nakadai formálta karaktertől. A menekülés egyetlen módja végül az, hogy mindkettőjüket feladja. Emberként ugyan így elbukik, de mint harcos visszanyeri a becsületét, (önmaga szemében persze, ami viszont alap egy szamurájnál) hiszen megfizet a megalázójának.
A történet pedig az akkori valóságon alapszik, amely még rondább volt, mint amit mutatnak. Nem cinikus mozi ez, hanem realista, a maga japános tálalásában. Hogy nem volna mondanivalója? Ugyan már...Pont az erkölcs fontosságát hirdeti, egy olyan kort mutatva, amikor szinte semmibe vették. De nem szájbarágós módon adja a tudtunkra.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.11.12. 23:59:22

Oldfan, te ezerszer jobban értesz ezekhez a típusú filmekhez mint én. Egyszerű filmrajongóként nekem igazából ennyi jött le. Igazából már annyira nem emlékszek a Hitokiri-ra, hogy bármilyen vitába tudjak szállni, viszont pár kérdés felmerült.

Ha ez a film nem cinikus, hanem realista, akkor a korábbi amúgy nekem sokkal jobban tetsző szamurájfilmek (A hét szamuráj, A szamurájlázadás, Harakiri, A három ronin) voltak meseszerűek? Én mindig inkább úgy láttam, hogy az akkori jelenkori Japán problémákra reagáltak a szamurájfilmek, hisz abban a korban elő fel sem merülhetett olyasmi, hogy egy szamuráj szembeszegüljön az urával, viszont ez minden második moziban megtörténik...

Oldfan 2011.11.13. 08:12:47

Dehogy meseszerűek. Mindhárom említett mozi pont azért jó, mert valós az alapjuk. A filmes eszköztáruk, kivitelezésük, hangulatuk azért erősen más. Ezt érzed. Az ül, amit fentebb írsz. Mint annyiszor az életben, az akkori jelen gondjaira reagáltak a filmesek a történelembe való visszanyúlással. De bizony, előfordult, hogy a szamuráj szembement az urával, nem is keveset. Persze, nagy átlagban nem ez történt, dehát a napi unalmat nem lehet jól filmre vinni. A szembeszegülés, vagy csak a más vélemény viszont már jó kiinduló pont, egy "jelenkori" allegória kibontására. Egyébként százával vannak az urukért meghaló szamurájokról filmek, azokból is válogathatsz. Ott vannak pl. a Chushingura mozik, vagy a Samurai Banners, hogy közismerteket írjak.
A Samurai Rebellion-t és a "The Abe Clan"-t mindenképp ajánlom a figyelmedbe a drámák közül.
Az Azsiafilmen elérhetsz, bár szerintem tudod, hol szerezhetőek be.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.11.13. 11:10:47

Mindkettő megvan, a Samurai Rebellion tényleg nagyon durván jó film (azért a Harakirinél nem jobb), az Abe Clan-t még nem láttam.
süti beállítások módosítása