Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Spartacus: Az aréna istenei

2011. augusztus 09. - Santino89

Az aréna istenei már kicsit izzadtságszagúbb, mint az első évad, dehát mit is várhatunk egy előzmény minisorozattól?

Ennek ellenére maga a végeredmény még simán élvezhető, igazából jó, hogy megcsinálták ezt a szezont, mivel sanszos, hogy az igazi második szezon már egészen más jellegű lesz. Batiatus és Lucrecia pedig mindketten elég jó és elég erős karakterek ahhoz, hogy megérdemeljenek még egy kis szereplést. Az új szereplőknek is megvan a maga létjogosultsága, úgy mint az inkább mai celebekre, semmint gladiátorokra hajazó Gannicusnak, vagy a gyönyörű perverz római hölgynek Gaia-nak, de említhetném még Batiatus apját is, aki mellett főhősünk idétlen kamasszá válik.

Sokkal több szexet láthatunk, mint az első évadban, az öncélúság, ha lehet, még azon is túltesz. Ennek ellensúlyozására mind a hat részen keresztül megmarad a sok intrika, fordulat és drámaiság, ami a Vér és homoknál csak a második felére volt jellemző. Szintén jó pont még az alkotóktól, hogy már nem übergagyi CGI-on kell röhögnöm harc címén, hanem valóban modern és látványos összecsapásokat láthatunk. A végső csata a lángoló körben például valami elképesztő, sok-sok mozifilmet megszégyenítő gigantikus viadal. Maga a befejezés nem olyan katartikus, mint az előző szezonban, sokkal inkább kegyetlenül ironikus, de ami a lényeg, hogy igazán ütős.

Ez a sorozat nem a hitelességéről híres, nem is azzal hódít, ezer dologba köthet bele még egy átlagember is, nemhogy egy történész, viszont egyvalamiben olyan hű a korhoz, mint egyik Rómával foglalkozó film se. Ez pedig a rómaiak életének bemutatása. Kiváló példa erre a szűz rabszolga sokszoros megerőszakolása, majd kivégzése, ami igazán szívszorító, de annak idején ez teljesen megfelelt az akkori erkölcsöknek, így mindennaposnak számított egy hasonló tragédia.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldfan 2011.11.12. 18:22:50

Keveset vártam ettől a sorozattól, de az bejött. Igen, látványos, fogyasztható, meg minden. Mondjuk, a szövege az irtózatosan gagyi. Modern utcai szöveg(Fuck, fuck fuck.....) az ókori Rómában? Olvashattak volna az alkotók némi Ovidiust előtte, hogyan is trágárkodtak akkoriban.
Erősen vitatom, hogy hű volna korhoz. Pont az a baj, hogy nem az, szinte semmiben. A késő császárkori Róma élveteg gazdag patríciusai a Szenátus és a köztársaság idején? Mekkora hamisítás...vagy tudatlanság. A gladiátorokat sem így képezték ki és harcoltatták, van erről bőven szakirodalom, ami bemutatja. A "szerepeltetésük" valós okairól nem is szólva. Művi filmesvilág az egész, kiszámítottan a nézők kevés ismeretére és manipulására alapozva. Agymunka mentes szórakoztatásnak elmegy, csak azt ne higgye senki, hogy a római valóságot látja egy percig is.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.11.13. 00:12:36

A hitelességet arra értettem (előző forrásaim leginkább Graves Claudius kötetei, illetve Saylor Roma sub Rosa sorozata volt), hogy tényleg olyan beteg állatnak mutatja be a rómaiakat, amilyenek azok valójában voltak. Amiket ezekben a könyvekben olvastam, azok talán még ütik is az itt látottakat. Emlékszem egy sztorira amelyben egy anya bezárta a lányát egy szobába, és minden sírás, illetve könyörgés dacára halálra éheztette, mert a lány szerelme nem volt hű a császárhoz. És ez csak egy sztori a sok közül. Szóval ilyen szempontból ez közel sem csak a késő császárkorra volt jellemző.

Gladiátorokhoz nem tudok érdemben hozzászólni, de a fuckozást megértem. Mivel a ma emberének szórakoztatására készült a film, persze hogy mai trágárságot használnak benne.

Amúgy persze, ezt a sorozatot senki sem a hitelessége miatt nézi/szereti, az biztos.

Oldfan 2011.11.13. 07:59:55

Graves könyvei kitűnőek, de azért csak fikciók. A köztársasági Róma erkölcsei puritánabbak voltak, pusztán a pénz nem volt elég a boldoguláshoz. Még a politikában sem! Megvetendő volt a rabszolgákkal való kegyetlenkedés, sőt, még meg is büntethették érte a gazdát, akármilyen hihetetlenül is hangzik.
süti beállítások módosítása