Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A saint tropez-i csendőr

2011. október 16. - Santino89

Nos igazából, amikor a Louis De Funesről beszélek, olyankor elsősorban a Csendőr sorozat jut eszembe. Fekete-fehéren indul a film, amin igencsak meglepődtem, úgy emlékeztem az összes Csendőr színesben készült már. Aztán kiderült, hogy így is van, csak a készítők jó érzékkel színtelennek ábrázolták a francia vidéket, és rikítóan színesnek Saint Tropez tengerparti városát. Számtalan apró humor csattan el, csak úgy éppen mellékesen a játékidő során, gyakran szellemes szóviccek formájában. Nem tudom, hogy ezek az eredeti francia szövegben is benne voltak-e, de igazából tökmindegy, mindenképpen a fordítók elképesztő kreativitását és leleményességét bizonyítja számunkra. Louis De Funes jól megszokott karaktere pedig végképp kikristályosodik: a lefelé két lábbal rúgó, felfelé minden létező eszközzel nyaló izgága, kissé idegbeteg kisember figurája, akinek azért legbelül aranyszíve van, és akin minden egyes alkalommal képesek vagyunk jóízűeket nevetni. A lányát alakító Geneviéve Grad pedig egy olyan természetesen szép és bájos nőideált képvisel, amely soha nem fog kimenni a divatból.

Érdekes, hogy az európaiak mennyire másképp viszonyulnak a cselekményvezetéshez, meg a forgatókönyvíráshoz, mint a manapság követendő példaként felhozott amerikaiak. Ez egyszerűen egy másik iskola, a sztori itt csaponghat kedvére, a történet szempontjából funkcióját nélkülöző, ám a néző rekeszizmának annál fontosabb jeleneteket láthatunk a csendőrök álmairól, vagy éppen a nudisták leleplezéséről. Simán előfordulhat, hogy egy jelentéktelennek tűnő mellékszál változik a sztori fő csapásirányává, a rosszfiúkkal pedig csak az utolsó két percben foglalkoznak, hisz senkit sem érdekelnek igazán. Helyette megkapjuk a francia vígjátékokra oly jellemző félreértéses-bújkálós-jelmezcserélős poénokat. És ez a fajta szertelenség elképesztően üdítő a mai hollywoodi tucatsablonok tengerében. Nem mellesleg pedig szanaszéjjel nevethetjük magunkat a mai napig. A tengerparti helyszíneket és a szép fényképezést pedig különösen jó nézni a jó meleg szobában, vasárnap délután ilyen hideg időben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.10.18. 10:38:04

erről nem is tudom mit írjak, voltaképp mindennel egyet értek amit leírtál, talán csak annyit, érdeke,s hogy Funes filmeknél nem zavar hogy nincs történet, Spencer filmeknél viszont igen ???

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.10.18. 17:27:24

Először is azért, mert itt van történet, mégha néhol epizodikus, kissé csapongó is, de legalább van.

De ha nem is lenne, azért nem zavarna, mert a Funes filmek szórakoztatóak :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.10.18. 18:48:44

Azt meséltem már, hogy amikor fikázzák a B&T filmeket, jönnek a Funesek is a nyomukban, mert azok is csak addig viccesek mert gyerek vagy...

és ha már itt tartunk, jön utána Belmondo (mindig csak hülyéskedik) meg Delon (mindig szépfiút játszik) bezzeg az ámerikaiak azok tudják bászkikáim

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.10.18. 23:19:57

Szóval azt mondod, hogy ha nem szeretem Bud Spencer-Terence Hillt, akkor nem szeretem az európai filmet sem? :D Na ne hülyéskedjünk...

De ha picit is komolyan veszem: Funes szerintem egyáltalán nem csak addig vicces, amíg gyerek vagy, sőt emlékszem egy esetre 7-8 évvel ezelőtt, amikor az akkor még kicsi unokahugom illetve hugom fanyalgott mert mi idősebbek a Fennakadva a fán mellett tettük le a voksunkat. Nem hiszem, hogy a gyerekeknek jön be elsősorban, vagy hogy ők lettek volna a célcsoport.

Aki azt mondja, hogy Belmondo mindig hülyéskedik, annak ajánlom figyelmébe a nem olyan rég látott Ellenségem holttestét, aki meg azt mondja, hogy Delon csak szépfiút játszik, annak meg a zseniális A szamurájt.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2011.10.19. 15:53:18

és mit ajánlasz azoknak, akik az új Star Wars tükrében a régi trilógia "hibáit" akarnák kijavítani?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2011.10.19. 16:37:32

Azt, hogy majd vegye meg pár év múlva a blu ray utáni formátum rohadtdrága Star Wars verzióját :)
süti beállítások módosítása