Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A vizsga

2012. január 09. - Santino89

Magyar thriller, ami az '50-es években játszódik? Még szép, hogy kíváncsi vagyok rá!

A vizsgát eredetileg tévéfilmnek szánták, de végül fű alatt, bármiféle reklámkampány nélkül eljutott néhány moziba is. Magyar tévéfilmként kiemelkedően jónak számít, de moziként már igencsak rezeg néhol a léc. A fényképezés tényleg kissé tévés színvonalúnak tűnik, aztán utánaolvas az ember, és kiderül, hogy az operatőr nem kamerával, hanem konkrétan fényképezőgéppel volt kénytelen forgatni. Ha már így nézzük, akkor viszont csodálatos munkát végzett.

A kor megidézése nekem viszonylag korrektnek tűnt, de nem is egy A mások élete című remekmű kidolgozottságához akartam hasonlítani A vizsgát. Ugyanígy az igazi rendszerkritikus drámát, a nagy szembenézést se keressük ebben a filmben, mert a készítőknek egészen egyszerűen nem ez volt a céljuk, hanem hogy elkészítsenek egy jó kis thrillert, némi magyaros mellékízzel. A téma, a helyszín, a szereplők beszédstílusa mind ezt szolgálják, és ez nekem kifejezetten tetszett. Ahogy a hangulat is: ebben az országban nem győzhet a szerelem, a hála, vagy a tisztesség. Nem lenne hiteles.

A színészek remekül teljesítenek: Kulka János és Hámori Gabriella egyenesen fantasztikusak, Scherer Péter már kevésbé látványos, de kihozza a szerepből, amit kell, Nagy Zsolt viszont már inkább csak közepes. Köbli Norbert forgatókönyve kifejezetten ügyes, kellően fordulatos, és kihasználja a témában, illetve a karakterekben rejlő potenciált. Egyetlen hibája, hogy a végső, nagy csavart könnyedén ki lehet találni, mert ennek a sztorinak nem lehet más logikus befejezése. Bergendy Péter rendezésére szintén nem lehet panasz, kellemes tempóban követik egymást az izgalmak.

Én sok mindent megbocsájtanék ennek a filmnek: hogy végtelenül olcsó, hogy előfordulnak gyengébb jelenetek, hogy nem sikerült tökéletesen megidézni a korszellemet. Hogy hiányzik az a fajta rutinos profizmus, ami Hollywoodban még a legutolsó másodvonalbeli romantikus komédiákat is jellemzi. Megbocsátanám, mert tényleg jó a forgatókönyv, csodálatosak a színészek, izgalmas az egész úgy, ahogy van. De az aláfestő zene tönkreteszi a filmet. Egy amerikai thrillereket utánozni próbáló tucategyenszar gagyiságot hallgathatunk, ami szintén nem lenne végzetes probléma, ha nem szólna szinte folyamatosan, megállás nélkül, ráadásul teljesen idegenül az adott kortól, és a helyszíntől. Engem folyamatosan kizökkentett az élményből,ennél még valószínűleg az is jobb lenne, ha egyáltalán nem szólna semmilyen zene, olyan szinten borzasztó.

De még így is azt tanácsolom, hogy nézzétek meg, mert ugyan hány magyar thrillert láthattok? Viszont én valószínűleg nem fogom még egyszer.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása