Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Full Contact

2012. január 24. - Santino89

A fegyverek istenének évében Ringo Lam is elkészítette a maga nagyszabású heroic bloodshed moziját Chow Yun Fat főszereplésével. A Full Contact azonban megbukott Hongkongban. A nézők megunták a hősies vérontás műfaját, és John Woo után Ringo Lam is átment Hollywoodba Van Damme filmet rendezni.

 

A Full Contact nagyon nagy vonalakban Donald E. Westlake első Parker könyvének sztoriját követi, amelyből a Point Blank című 1967-es Lee Marvin film és Mel Gibson 1999-es Visszavágója is készült. A párbeszédek szokás szerint pongyolák, a karakterek pedig nem többek egydimenziós képregényfiguráknál. Ami nem jelenti azt, hogy ne lennének emlékezetesek. Nincs egy klasszikus értelemben vett jófiú se, a gengszterek párharcában a rendőrök semmilyen szerepet nem játszanak. A legkevésbé rossz természetesen a főszereplő, Chow Yun Fat a tetovált, pillangókés- és pisztolyvirtuóz, kőkemény bosszúálló karakterét alakítja, aki úgy közlekedik motorján, mintha ő lenne a halál megtestesült angyala. Kedvenc hongkongi sztárunkat kissé nehéz megszokni ebben a szerepkörben, ilyen külsővel, talán kicsit túlkoros is hozzá, de a film végére már eszünkbe sem jut ezen gondolkodni. A barátnőjét a törékeny Ann Bridgewater játssza, ő egy a rosszfiúk közé keveredett szexi táncosnő, akinek sebezhető és aranyos játéka sajnos teljesen háttérbe szorul ebben a macho filmben, amelyből már teljesen kivesztek az értékek, így a szerelem sem számít semmit.

A legtöbb heroic bloodshed filmtől eltérően ezúttal a negatív oldal is komoly szerepet kapott. Frankie Chin agresszív keményfiúja még nem túl sok vizet zavar, de Bonnie Fu harsány, közönséges és nem mellesleg nimfomán kurváját már nehéz elfelejteni. Nála is keményebb azonban a főgonoszt alakító Simon Yam (vele már találkoztunk a Golyó a fejben Luke-jaként), aki egy jól öltözött, kifinomult, mégis a végletekig kegyetlen szemétládát játszik. Ráadásul teljesen be van indulva Chow Yun Fatra. És ezt ne finom filmes utalások formájában képzeljétek el, hanem rendesen a szemébe mondja főhősünknek, hogy mennyire felizgatja, és milyen helyesnek találja, sőt a finálé előtt egyenesen leribancozza. Így hát nem csoda, hogy ő válik ennek a különös hongkongi alműfajnak a legemlékezetesebb gonoszává. Ebből a végletekig romlott társaságból nem nehéz kitűnni, és akkor még nem is beszéltem Anthony Wongról, aki ugyanebben az évben A fegyverek istenében egy karizmatikus gonosztevőt alakított, itt pedig még nagyobb átéléssel egy utolsó, jellemtelen, gyáva féreg szerepében láthatjuk.

Ennek a végletekig kemény és mocskos filmnek természetesen az akciójeleneteire sem lehet panasz. Az eddig leginkább realista stílusú Lamnak teljesen elszállt az agya, a lehető legjobb értelemben. A Full Contact ugyanis olyan, mintha a Lángoló börtön szürrealista fináléját húzná el másfél órán keresztül. Nincsenek John Woo-ra jellemző tömegmészárlások, a Full Contact mégis jóval brutálisabb: még a főcím előtt Simon Yam szíven szúr egy ártatlan lányt, Frankie Chin pedig gépfegyverrel szaggat szét rendőröket. Chow Yun Fat első bunyójánál pillangókéssel felvágja egy rosszfiú ütőerét, a hangsúlytalan mellékszálban pedig egy szétégett lány sebeiben „gyönyörködhetünk”. Chow Yun Fat ujjait is természetesen premier plánban vágják le, illetve lövik szét, és még sorolhatnám a válogatottan kegyetlen pillanatokat. A látványvilág azonban egyedi: nem csak az operatőr végzett gyönyörű munkát, és használt különlegesebbnél különlegesebb beállításokat, hanem a rendező is gondoskodott az egyedi vizuális pillanatokról. Olyan apróságokra gondolok, mint amikor Ann Bridgewater átúszik képzeletben a plafonon, vagy a leghíresebbre, amikor a kilőtt golyók szemszögéből figyelhetjük többször is az eseményeket. (Egy évvel később az amerikai Lopakodókban nyúlták le ezt az ötletet, de a megvalósítás pocsékul sikerült a Full Contacthoz képest.) Mindemellett olyan pergő tempót diktálnak ezek a látványos képi megvalósítások, hogy egy pillanatra sincs időnk fellélegezni.

A Full Contact egy végletekig sötét, nyomasztó, mocskos és pesszimista film. Teljesen hiányzik belőle az az értékrend, amely a heroic bloodshed nyitó darabját a Szebb holnapot jellemezte. A barátok többszörösen elárulják egymást, a rokoni kapcsolatokat semmibe veszik, a szerelem mit sem ér. A pénz látszólag számít, de az is olyan mellékes, hogy szinte fel sem tűnik a filmben. A szereplők nagy része állatként viselkedik, hiányzik belőlük mindenféle erkölcs, így se mondanivalót, se átélhető drámát nem kapunk. Pedig az ígéretes karakterekből (pl Ann Bridgewater) könnyedén kihozhattak volna jobbnál jobb szituációkat, de nem így történt. Tulajdonképpen ezzel a filmmel be is zárult a kör, amely a Szebb holnappal kezdődött, a Full Contactban megtalálhatjuk a tökéletes ellenpontot. Az pedig a legnagyobb pofátlanság volt a készítők részéről, hogy pont ezt a filmet fejezték be happy enddel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

David Sumner 2015.11.15. 09:37:03

Itt jegyezném meg, hogy volt alkalmam 15 percig beszélgetni Mr. Yammel, és teljesen más, mint ebben a filmben. 60 évesen olyan energikus és vidám, mintha 20 lenne, és nemhogy a támadó iróniáról vagy a rigid viselkedésről sincs fogalma, hanem tényleg úgy látja a világot, mintha a legszebb hely lenne. Mindenre azt mondta, hogy "love". És látva őt, éreztem, hogy nem viccel. El kellett mesélni neki, miről szól a The Raid 2, a mobiljába pötyögött egy filmcímet, míg betűztem a címét, és azt is elmondta, hogy Ringo Lam eredetileg egy vérkomoly figuraként képzelte el az itteni Judge-ot, de Yam 1 hét vita után meggyőzte, hogy emberibb lesz, ha extrovertált a figura. És még a Tomb Raider 2-őt is imádta csinálni.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.11.15. 11:32:10

@David Sumner: Mondjuk azt eléggé megszívtad volna, ha olyan a csávó, mint ebben a filmben :) Egyébként tényleg ezt a karaktert tartom a heroic bloodshed filmek egyetlen valamirevaló főgonoszának. Azelőtt nem is láttam ilyet, hogy a gonosz kikezdene a főhőssel, és azóta is csak a Skyfallban.

David Sumner 2015.11.17. 11:51:50

@Santino89: És Paul, a Golyó a fejbenből hol marad? Ő még emberibb, valószerűbb figura, mert a jó oldalon kezd, jelezve, hogy bármelyikünkből kitörhet a bestia, ahogy az a való életben is gyakran történik. Mondjuk Judge is emlékezetes, de ő már képregény-gonosz, igaz, annak rohadt jó.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.11.17. 13:23:36

@David Sumner: na látod, ő nem is jutott eszembe, mint főgonosz, pedig tényleg! akkor ők ketten.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.11.17. 15:30:52

@Santino89: és a Szebb Holnap 2 bérgyilkosa?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.11.17. 19:31:21

@scal: jah, csak ha a legfinomabb hamburgerekről beszélünk, akkor nem a legfinomabb pizzákról... ha érted, mire gondolok...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.11.17. 22:30:12

@Santino89: jó van már nem kell a duma, ő egy emlékezetes gonosz :D
süti beállítások módosítása