Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mátrix - Forradalmak

2012. február 07. - Santino89

bscap022.jpg

A Forradalmakkal is elég érdekes volt a sztorim; a bemutatása idején moziba akartunk menni a haverokkal, csak nem játszották sehol sem azt a filmet, amit kinéztünk magunknak, így jobb híján erre ültünk be. Nekem egyetlen apró problémám volt csak, mégpedig az, hogy nem láttam a második részt. Gyakorlatilag így semmit sem értettem a filmből, de ez még talán nem is volt akkora probléma, hisz ezen már nincs is túl sok minden, amit érteni kellene. Viszont az egyik legjobb haverommal rendesen tönkretettük a többiek szórakozását a teremben. Sokan vallásos áhítattal várták, hogy véget érjen a nagy trilógia, mi pedig egy fél pillanatra sem tudtuk komolyan venni az egészet, végig röhögtünk, meg hülyéskedtünk az egész játékidő alatt. Mentségünkre szóljon, hogy nem feltétlen bennünk volt a hiba, sokkal inkább a Forradalmakban, mint filmben.  bscap026.jpg
Az eleje még nem is kezdődik olyan rosszul: attól a perctől folytatódik a sztori, ahol az előző abbamaradt. Tulajdonképpen akár vehetnénk is egy filmnek a két folytatást, de igazából most derül ki igazán, hogy nagyon nem volt két filmre elegendő sztorijuk az alkotóknak. Az Újratöltvé-ben álfilozofikus baromságokkal próbálták erről elterelni a figyelmünket, a Forradalmak viszont tele van unalmas részekkel, túlnyújtott jelenetekkel, vagy épp hihetetlen látványos, de lélektelen akciókkal. Sajnos annyira sci-fisre vették már a figurát, hogy közben nem tudtam nem a Star Wars-ra gondolni. A jövőben játszódó akciójelenetekkel az a fő probléma, hogy nincs kiért izgulnunk, nem válik többé egyszerű látványosságnál, ami ugyan lenyűgöző egy darabig, de aztán már ugyanolyan unalmassá válik, mint a többi jelenet, arról nem is beszélve, hogy érezzük, ez nem több öncélú látványorgiánál. A Gyűrűk Urában például hibátlanul oldották meg, hogy a történet, a karakterek és a sztori szolgálatába helyezték a trükköket. A Forradalmakban a lövöldözés az elején még jól néz ki, csak az első részhez képest nem mutat semmi újat. Próbálkoztak még egy verekedős jelenettel a valódi világban, hátha sikerül egy kis izgalmat csepegtetni a történetbe. Szerintem ez alapvetően jó ötlet, csak sajnos gyengén dolgozták ki. Lehetett volna egy realista, de látványos harcot összehozni, de szó sincs erről. Bár én azt hittem, hogy ha a hősökbe beleprogramozták a kung fu tudást, az nemcsak a Mátrixban működik, ott mindössze különlegesebb dolgokra lesznek képesek. De hát mindegy.
A végső Smith ügynökös bunyón meg annak idején a haverommal együtt röhögő görcsöt kaptunk. És jogos… Ki ne röhögne ezen a pofán? bscap044.jpg
Megpróbálták az egész jelenetet valami hihetetlen monumentálissá, és nagyszabásúvá tenni. A két nagy harcos végső ütközete. Azonban inkább szánalmasan erőltetett az egész. Ahogy össze-vissza röpködnek és csépelik egymást, gyakorlatilag egy Dragon Ball epizódban több realitást fedezhetünk fel, mint itt, ahogy a két Supermanus verekszik. Ráadásul, mint a Mátrix folytatásokban minden jelenet, úgy ez is hihetetlen módon hosszú, ami jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a nevetségesség határát súrolja. Hugo Weaving pedig a végére annyira túlripacskodja már a szerepét, hogy rossz ránézni. Keanu Reeves legalább pont olyan semmilyen és unalmas, mint amilyen mindig volt. Szerintem már az alkotók alapkoncepciójánál baj volt, Smith ügynökből nem kellett volna egy ilyen ellenkiválasztottat kreálni, aki minden – így a Mátrix – fölött is áll. Elég gyökér módon hangzik. És akkor a befejezésről még nem is írtam. bscap035.jpg
Előbb azonban pár szót a karakterekről. Az Újratöltve kritikájából kihagytam a Merovingit, pedig tényleg üde színfoltja a filmnek, még úgy is, hogy nem szerepelt valami sokat. Azért a legjobb duma mégiscsak övé volt. „Imádok franciául káromkodni. Mintha selyemmel törölném ki a seggemet”. Ez a kifinomult figura eléggé beleillik a Mátrix világába, ehhez képest borzasztóan keveset foglalkoznak vele a Forradalmakban is. MELLőle természetesen nem hiányozhat ezúttal sem Monica Bellucci, akit szintén alig látunk, viszont amikor mégis akkor igazán kitesz magáért, illetve értünk férfinézőkért. bscap0131.jpg
Az Orákulomot alakító színésznő halálát elég érdekesen oldották meg, de ha már ennyire ragaszkodtak a karakterhez, akkor inkább ez a megoldás, semmint a Barátok köztös, vagyis hogy senkinek sem tűnik fel semmi.
Neo és Trinity párosa ha lehet ezúttal még kibírhatatlanabb, mint eddig. A nagyon gáz párbeszédekről most inkább nem írnék, pláne nem idéznék belőle. Ha a Wachowskiék látták volna a Házibuli című örökérvényű francia filmklasszikust, akkor tudnák, hogy a szerelmesek lassított felvételes futása mennyire ciki. Sophie Marceau ezt már a ’80-as évek elején megmondta, pedig még csak 13 éves volt. Itt még tetézik ezt egy kis hollywoodi giccszenével is. Gusztustalan az egész. Mégsem ez verte ki nálam annak idején a biztosítékot, hanem Trinity halála. Nemcsak szánalmasan túlnyújtott ez a jelenet is, hanem közben hihetetlenül nyálas is. Kíváncsi vagyok, hogy azok, akik oly sokat kritizálták a Casino Royale-t azért a 3-4 gyenge mondatáért, azok mit szólnak ehhez a részhez… Ami még ennél is nagyobb baj, hogy a vaksi Neo és a szanaszét szurkált Trinity látványa inkább nevetségesen morbid, semmint drámai hatást kelt, ami pedig a készítők célja lehetett. bscap013.jpg
A befejezés meg úgy önmagában szörnyű. Be kell érnünk egy fegyverszünettel az emberek és a gépek nagy háborújában. Ugyanonnan indulunk gyakorlatilag, ahonnan elindultunk, ugyanúgy több milliárd vegetáló emberből táplálkoznak a gépek. Neo, a nagy kiválasztott nem tudott többet elérni egy fegyverszünetnél, ami ki tudja mennyi ideig fog tartani. És mégis ezzel az a legeslegnagyobb problémám, hogy kiváló táptalajt biztosítanak egy lehetséges folytatásra, aminek nagyon nem örülnék. A Mátrix első része után ugyanis zuhanórepülésbe kezdett a sorozat, és legvégül a padlón találta magát. Az alkotók annyi rossz döntést hoztak, és úgy elbaltázták az egészet, hogy az valami egészen hihetetlen. Az egyetlen pozitívum ebben talán annyi, hogy bebizonyították magukról, nem zsenik, nem művészek, nem alkotók, de egyszer nekik is sikerült valami nagyot alkotni. Én a magam részéről örülök, hogy újra felfedeztem a Mátrix 1-et, és ezerszer inkább újranézem majd, mint bármelyik folytatását. bscap029.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petrow 2014.09.08. 11:18:55

Ha már az előző részhez írtam, akkor ide is. Összességében sok megállapításoddal egyetértek, kivéve a végét éribtő kritikáddal.
HA valamit, akkor ezt az egyet nem b@szták el. Elsőre én is így jöttem ki a moziból, de utána párszor megnézve, és újragondolva, hogyan másképp lehetett volna lezárni?

Gépek nyernek - Mátrix reset, Ziont újraalkotja pár tesztoszteronhuszár és plázacica, és TÉNYLEG minden kezdődik előről. Morpheus keresi Neót.

Gépek veszítenek - cool, több milliárd embert szabadítasz rá egy kiégett, lepusztult, apokaliptikus világra, ahol se menedék, se táplálék, se semmi. "Jó" esetben hónapokon belül 99%-uk meghal, rosszabb esetben még az egy szem meglévő Ziont is elpusztítják, és 100%-uk meghal.
Game over mindenkinek - de akkor meg minek kellett ezt 3 részen át húzni?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.08. 11:26:53

@Petrow: nekem mindkét általad vázolt befejezés jobban tetszik, mint ami a filmben történt. Mert azoknak legalább van tétje, ezek miatt inkább megérte volna egy egész trilógia, mint egy kis fegyverszünet miatt. Szerencsére nem csináltak negyedik részt, pedig gondolom ez volt a céljuk.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.08. 12:36:10

@Petrow: nem értek egyet, egyrészt Zionban nem élt több milliárd ember (250.000 a max populáció) ennyi röhögve megél a Föld felszínén is,

másrészt az ember pont nem arról híres, hogy ne teremtse meg a magának megfelelő életminőséget, úgyhogy max átalakult volna a világ ilyen Mad Maxi környezetté

Petrow 2014.09.08. 15:03:42

Na, milyen jó kis vita alakult ki egy két éves poszt végén :)

@Santino89: sokan vagyunk sokfélék, nekem pont azért jött be a dolog, mert kevés filmet zártak le eddig kompromisszummal.
Általában mindenhol az egyik, vagy másik fél (totális) győzelmét, és a másik bukását, de legalábbis megszégyenülését tartották csak elfogadhatónak a forgatókönyvben.
Megvan annak is a szerepe, a néző tud azonosulni az egyik, vagy másik féllel, le tudja mellé tenni a garast, és örülni, ha az elnyeri méltó jutalmát, vagy szomorkodni, hogy ha csúf véget ér.
Itt mindenki kapott valamit, közben meg vettek is el tőle. És szerintem ez a "hoztam is meg nem is" érzés az, ami miatt annyit szapulják.

@scal: félreértettél, a több milliárd embert azokra gondoltam, akiket a gépek az első részben látott farmokon tenyésztenek. Zionban valóban "csak" pár százezren élnek, de már így is a kapacitásuk határán vannak.
De OK, pörgessük tovább az "emberek győznek" forgatókönyvet. A gépek leállnak.
Eleve kétséges, hogy azokból a takonytartályokból hogyan, és hová kerülnének ki.
Tfh kijutnak. Se élelem, se menedék, és egy hatalmas roncstemető kellős közepén vannak. Se napfény, se növény, se állatok.
Mindenki elsorvadt testtel vegetál ("még sose használtad a szemed"), a saját lábán sem bír megállni, és komolyabb orvosi technika nélkül még az aznapot sem fogja túlélni.
Zion a segítségükre siet? A háburú után megmaradt egy, azaz egy hajójukkal, meg a rommá lőtt városukkal?
Szóval na, érted a parám okát. Megmentik az emberiséget a "gonosz" gépek uralmától, hogy aztán 24 órán belül az összes túlélő elpusztuljon. Akkor miben is jobbak, mint a gépek?

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.08. 15:21:30

@Petrow: És ezt köszönjük is Neked, hogy friss vért pumpálsz a blog elvénült artériáiba :)

Viszont a másik szempont. Az első részből megtudtuk, hogy Neo a kiválasztott, a megváltó, a messiás.
Aztán kiderült, hogy ilyen már sok volt, sok lesz, és különben is csak egy fegyverszünetet tud elérni. Egy fegyverszünetért miért nézzek végig egy trilógiát? Egy messiásért az ezerből miért nézzek meg egy trilógiát? Többek között ezért is érzem úgy, hogy annyira rossz a 2-3 mert teljesen elbagatellizálták, kisszerűvé tették ezt az egész Mátrix dolgot, kiölték belőle a tétet.
És hogy mennyire sikerült nekik, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy évekig meg se akartam nézni a Mátrixot, mert a 2-3 élénkebben élt az emlékezetemben.

Petrow 2014.09.08. 15:59:00

"A torkánál ragadta meg a kérdést, Pelikán elvtárs!"
Fegyverszünetet ért el, és ez sokkal több, mint amit az előző 5 verziója - aki eleddig csak addig jutott, hogy minden visszaállt az alaphelyzetbe, magyarán egy hangyányival sem vitte előrébb az emberek felszabadításának az ügyét.

Ennek az inkarnációnak viszont megadatott, hogy ha az emberek úgy akarják, elhagyhatják majd a mátrixot - lásd a legvége párbeszéd az Építővel, miszerint a gépek állni fogják a szavukat.

A messiás rész tehát valóban beteljesedett, de nem úgy, ahogy azt sokan (te is, én is) vártuk.
Említetted a - sokszor erőltetett - filozófiai vetületeket is. A 2-3. rész Smith-Neo párbaja pontosan egy újabb keleti alapvetés megnyilvánulása, miszerint az univerzumban egyensúly uralkodik.
Neo hatalma növekszik, de eközben vele párhuzamosan Smith-szé is.

Ha ezt nem tartották volna szem előtt, akkor onnan fogva, hogy az első rész végén Neo rájön a tényleges erejére, az egész rendszert szétszedhette volna. Csakhogy megint visszakanyarodunk a "mi lesz a megmentettekkel" kérdéskörhöz.

Az egyenlet két oldalának tehát egyensúlyban kell maradnia, különben mindenki pusztul - gépek, emberek, programok.

És pont ezért tartom felesleges időhúzásnak az Újratöltvénél felemlegetett tech wanking akciójeleneteket, mert igazából tudod, hogy nincs tétje. Még úgy sem, hogy után a harmadik részben a döntés megértésének szükségességével próbálták palástolni az időhúzást.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.08. 16:36:53

@Petrow: jah értem már mire gondolsz :D én azokkal a szabadgyökökkel nem számolok, collateral damage :D

néha fel kell égetni a vetést hogy utána új termés legyen

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.08. 17:29:17

@Petrow: nem feltétlen pozitív valami attól, hogy nem az történt, amit vártunk, jelen esetben pl szerintem ez egy mínuszos sztori ilyen szempontból. ebben a világban ezt kevésnek éreztem.

Smith hatalmának növekedése szerintem sokkal inkább azért történt, hogy Hugo Weaving ezekben a filmekben is szerepelhessen, nem pedig a keleti alapvetés megidézése végett.

Szerintem egyébként önmagában nem ez a film legnagyobb hibája, mert ha egy élvezetes, vagy jó mozi lenne, el tudnék siklani efelett. De a Mátrix 3 filmként sem működik semmilyen szinten, akár a párbeszédekre, drámára, vagy az akciókra gondolok.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.09.09. 14:52:29

@Santino89: jah nekem az is baszta a csőröm, hogy Smith addig működött amíg egy szürke kis ügynök volt, aztán ő lett az antikrisztus és ezáltal egyre kevésbé lett érdekes
süti beállítások módosítása