Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dögkeselyű

2012. március 05. - Santino89

Sokan mondják, hogy ez az egyetlen magyar akciófilm. Valójában ez túlzás, mindössze két autós üldözést láthatunk, meg néhány rövidebb verekedést. Ez utóbbiak talán gagyinak tűnhetnek, de engem kizökkentett volna az amúgy nagyjából hiteles valóságábrázolásból, ha egy profin megkoreografált bunyót láthattam volna. Az autós üldözés viszont teljesen rendben van a kornak megfelelően. Rendkívül hangulatos, ahogy főhősünk a '80-as évek éjszakai Budapestjén menekül a rendőrök elől, miközben Vukán György fantasztikus zenei aláfestését hallhatjuk.bscap042.jpg

A nem sokkal korábban készült A profi című francia remekműben se sokkal jobb jelenetet láthatunk. Apropó A profi: a Dögkeselyű nézése közben óhatatlanul is többször eszembe jutott, elvégre Cserhalmi kissé hasonló módon szívatja a rendőröket, így nem nehéz párhuzamot vonni, de a Dögkeselyű mégis annyira tipikusan magyar marad, hogy ez az összevetés nem igazán állja meg a helyét. A másik film, ami könnyen eszünkbe juthat a legendás Taxisofőr, ahol a magányos taxis helyreállítja a világ egy kis részén a rendet. Ráadásul Cserhalmi engem olyannyira emlékeztetett DeNiro-ra, amennyire csak lehet, bár ez betudható annak is, hogy a Rettegés foka című thriller felejthetetlen szinkronjában ő kölcsönözte hangját a színészóriásnak. De egyébként is megvan benne az a karizma, az az erő, az a tehetség, amelynek hatására nem csoda, hogy a világ egyik legnagyobb színészéhez kezdjük hasonlítani Cserhalmit, aki egyébként a maga jogán is kiválóan játszik. Nekem egy kissé meredek párhuzam is eszembe jutott, ez pedig nem más, mint a Rocky. Meglepően hangzik? Megmagyarázom: mindkét film elején bemutatják a főhős szomorú környezetét, a társadalom lecsúszott figuráit, hogy igazán valóságszagúnak érezzük, minél jobban átéljük a történetet, aztán a történet második felében jöhetnek az izgalmak, amik így sokkal életszerűbbek.bscap037.jpg

A Dögkeselyű eleje ennek megfelelően kissé lassan folydogál, de megalapozza Simon taxis-mérnök későbbi cselekedeteit. Könnyen felfedezhetjük a kései szocializmus kritikáját, a sok nyomorgó és középszerű figura között, de már megjelenik a kétes ügyletekben jártas "vállalkozó" is, aki nagy vagyonra tett szert, és előrevetíti a következő évtizedet. A film nyomasztó hangulatát mindenesetre rendesen megalapozza, illetve nekem még nagyon érdekes volt a kor Budapestjének megjelenítése: a lepukkant házbelsők, a falra ragasztott Edda poszter, az utcákon furikázó zsigulik, trabantok és kispolszkik, az azóta is az utakat rovó BKV buszok, meg úgy egyáltalán élmény volt látni, hogyan néztek ki 29 évvel ezelőtt azok a helyek, ahol nap mint nap mászkálok. Egyébként vicces, de olyan sokat nem változtak.bscap066.jpg

De nézzük a krimiszálat: kicsit féltem tőle, de semmi baj nem volt vele. A lényeg, hogy a Cserhalmi által alakított antihősünk egyre mélyebbre merül a bűn útján, és bár a történet egy pontján úgy tűnik ugyan, hogy megideologizálja magának tetteit, de végül máshogy vet véget az egész történetnek. A film befejezése egyébként egy érdekes kérdés, mert amennyire ügyesen levezényelte az egész műveletet, annyira ügyesen meg is úszhatná, de végülis filmet nézünk, nem pedig a valóságot. Nem mellesleg Joss Beaumont szintén elmenekülhetett volna, ebbe mégse kötött bele soha senki. Jól látszik egyébként Simon taxison, hogy mikor törik el benne valami, és akkor tesz olyan lépéseket, ahonnan már nincs visszaút. Van a Dögkeselyűben egy ilyen proliknak szóló "büntessük meg a gazdagokat" mentalitás, ami bevallom nekem is tetszett, de attól még egyértelmű, hogy hősünk erkölcsileg igencsak túlmegy a határon. Egy dolog zavart csak igazán ebben a krimiben: a magyar rendőröket olyan elképesztően vérprofinak mutatják be, amilyenek azok sose voltak. Nyilván így izgalmasabb a Dögkeselyű, de az amúgy reális filmből ez nekem nagyon kilógott.bscap051.jpg

Cserhalmi alakítása egyébként - mint már említettem - kiváló, ami nagy szerencse, tekintve hogy az egész film az ő vállán nugszik. A gazdag libát alakító Maria Gladkowska egyszerűen csodaszép, és remekül érzékelteti az átlagember és a felső tízezer közötti különbséget. Mondjuk azt nem értem, hogy miért nem lehetett erre a szerepre magyar színésznőt választani, de annyi baj legyen. Még Udvaros Dorottyát emelném ki a szereplők közül, aki annyira bájos, hogy az ember egy pillanat alatt beleszeret, de a többi szereplő is rendben van a gazdag némberektől kezdve a vérprofi rendőrökig. A forgatókönyv szintén remek, ahogy a rendezés is, még a nehéz beindulást is könnyű megbocsájtani, hisz elkerülhetetlenül szükséges a későbbiekhez. bscap034.jpg

Összegzésképpen csak olyan baromságokat tudok mondani, hogy ha látni akarjátok a magyar taxisofőrt, a magyar profit, akkor nézzétek meg a Dögkeselyűt! Valójában persze egy kicsit más, és kicsit több is ennél.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

field64 (törölt) 2012.03.07. 11:52:48

Egyetértek Veled, jól sikerült filmről van szó, majdnem az én Top 12+1-embe is bekerült. Egyik legnagyobb erénye (szerintem), hogy András Ferencnek sikerült megtalálnia az egyensúlyt a bűnügyi történet és a társadalmi dráma között. Hogy ma is él ez a film, az viszont (sajnos) már nem csak a direktor érdeme: kár lenne tagadni, a szakadék a szegények és a gazdagok (a gyanús módon megtollasodottak) között legalább akkora, mint 30 éve, legfeljebb csak a politikai-társadalmi-környezeti kulisszák kissé mások.

Helyenként ugyan kicsit didaktikusnak érzem ma már a film társadalomkritikáját, de ez nem zavaró. Az sem, hogy az egyik képsor túlságosan filmszerű: az egyik akciójelenetnél a buszmegállóban várakozó tömegen szerintem ugyanis egyértelműen látszik, hogy igazából a forgatást bámulják. Jók a színészek is, például a két öreg dáma. Perczel Zita szereplése volt akkor az igazi szenzáció, de szerintem Temessy Hédi alakítása az emlékezetesebb.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.03.07. 19:53:29

@field64:
Hiányoltam is :D
Én így elsőre nem éreztem didaktikusnak, a társadalomkritikát, de most, hogy így mondod Cserhalmi tényleg túl sok mindent egyenesben kimond, amit lehetett volna máshogy is érzékeltetni, de ez szerintem nem egy feltűnő hiba.
Számomra a társadalomkritikai él inkább a durván nyomasztó hangulatban, a szürke utcákban, a lepusztult lakásbelsőkeben és a ruhákban nyilvánult meg, meg persze a főhős sorsában.
Meg van ma már egy nagyon erős nosztalgiája is a Dögkeselyűnek, arról nem is szólva, hogy nem vagyunk ma már hozzászokva, hogy egy magyar film ilyen színvonalon legyen elkészítve.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2012.07.30. 21:12:43

- a két öregasszony nyitójelenete tényleg mellbevágó, én gyakran idézem, vagy legalábbis gondolok rá hasonló szituációkban (mármint anti-társadalmi-előítélet tárgyú viták során*)

- vajon a főszereplő családnevének megválasztása üzenni akar-e valamit?

(* napjainkra**, ha csak részben is, de pont olyan világot építettünk magunk köré kis hazánkban, amitől fenti film óvni igyekezett bennünket)
(** és napjainkon szigorúan a mát értem)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.07.31. 12:17:24

@wmitty:
A bibliai személyre gondolsz?

Bár még nem éltem a film készítésekor, a filmből úgy tűnik már akkoris elég szar egy világ volt errefelé.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2012.07.31. 13:28:53

@Santino89: hajlamos vagyok minden irodalmi alak nevénél feltételezni, hogy az író nem véletlenül adta azt, amit
a "Simon" mégse olyan, mintha Kovácsnak vagy Horváthnak hívnák
vajon van mögöttes jelentés?
lehet a bibliai, lehet más

(mondjuk, nemigen "Szájmon Templár")
süti beállítások módosítása