Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Charlie Wilson háborúja

2012. szeptember 05. - Santino89

Miért is érdekel engem egy olyan politikai mozi, amely az amerikaiak szerepvállalásáról szól a szovjet-afgán háborúban?

Filmnézési szokásaimnak köszönhetően rengeteg olyan filmem van, amire már nem is emlékszem, hogy miért akartam valaha megnézni. Ebben az esetben a rendező, Mike Nichols neve jelentette a garanciát. Ha így hirtelen nem ugrik be, szerintem bőven elég ha csak annyit mondok, hogy Diploma előtt, és Közelebb. Ugye, hogy érdekesebbnek tűnik a dolog?la-guerre-selon-charlie-wilson-charlie-wilson-s-war-16-01-2008-25-12-2007-6-g.jpg

A másik érdekes – és talán elsőre nem teljesen idevágó - kérdés, hogy vajon miért nyomta el végképp a hollywoodi filmgyártás az európait?

Az okok nyilván olyan összetettek és sokrétűek, amivel könyveket lehetne megtölteni, kiindulva a globalizációból, folytatva a költségvetési, területi különbségekkel stb. Aki olvassa a blogot, annak egyértelmű lehet az is, hogy egyáltalán nem hagy hidegen az európai filmkészítés, mindig szívesen ülök be egy francia mozira, vagy nézek meg egy régi olasz thrillert, már csak a hangulatuk miatt is. Rossz szívvel, de mégis azt kell mondanom, hogy az amcsi filmek nemcsak a magasabb költségvetés, a látványosabb effektusok, az egyszerűbb sztorik, vagy a potenciálisan nagyobb közönség miatt örvendenek nagyobb népszerűségnek, hanem azért, mert többnyire profibbak.la-guerre-selon-charlie-wilson-charlie-wilson-s-war-16-01-2008-25-12-2007-22-g.jpg

Szemléltetésképpen itt van két politikai mozi: az éppen most játszott francia Államérdekből és a Charlie Wilson háborúja. Előbbi olyan szinten semmitmondó, unalmas és érdektelen volt, hogy képtelen voltam elővenni a kritikusi vénámat, hiába ültem ott a sajtóvetítésen. Nem sikerült találnom abban a filmben egyszerűen semmit, se érdekes főhőst, különleges szituációkat, vagy bármiféle dinamikát a jelenetekben. Most itt van ehhez képest a Charlie Wilson háborúja, amely egy remek karakterre épül, az első perctől az utolsóig pörög a cselekmény, és tömve van a forgatókönyv szenzációan megírt párbeszédekkel. Ti melyiket néznétek meg szívesebben?

Persze, a Charlie Wilson háborúja közel sem hibátlan: Tom Hanks nem túl meggyőző sármos, szellemes politikusként (ez a karakter térden állva és zokogva könyörög azért, hogy George Clooney játszhassa), és Julia Roberts is szokás szerint pocsék, ahogy egy gyönyörű, karizmatikus nőt próbál alakítani. A nyilvánvaló fizikai korlátok mellett olyan problémák is felmerülnek az esetében, minthogy valaki nem a túlzott grimaszolástól válik karizmatikussá. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy elég keveset látható a vásznon, így nem tudja elrontani az élményt. Vele ellentétben Philip Seymour Hoffman viszont szenzációs a titkosügynök szerepében, már az első jelenetével megvesz minket kilóra, és ebből később sem enged, jeleneteiben gyakorlatilag lejátssza világsztár kollégáit a vászonról.la-guerre-selon-charlie-wilson-charlie-wilson-s-war-16-01-2008-25-12-2007-12-g.jpg

Mint már említettem, a történet az első perctől az utolsóig élvezetes, végig képes lekötni a figyelmünket 101 percen keresztül. Természetesen nem fogható Mike Nichols legnagyobb alkotásaihoz, de egy jó kis film, amit egyszer mindenképpen érdemes végignézni. És ezzel már mennyire többé válik, mint az Államérdekből.

Szerintetek milyen jó politikai filmek vannak még?

De van egy nehezebb kérdésem is. Milyen jó európai mozikat láttatok a politikáról?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.09.06. 11:43:17

Nem láttam a francia filmet, nem tudok mit mondani róla. Nicholsét viszont láttam néhány éve, és őszintén szólva csupán annyira emlékszem belőle, hogy Julia Roberts mennyire nem kellett volna bele. Mennyire feleslegesen írtak a filmbe egy olyan jelenetet, amelyben megmutathatta, hogy még mindig jó alakja van. (Lásd még Jane Fonda és a KALIFORNIAI LAKOSZTÁLY.)

Ezekkel a világméretekben fogyasztható hollywoodi filmekkel nekem általában az a bajom, hogy többségük valóban oly könnyen emészthető, hogy ugyanolyan könnyen távozik is az emberből. (Abba most nem mennék bele, egész pontosan hol.) Nem igazán kell gondolkodni semmin, mindent tálcán elénk raknak, az eszmei mondanivalót is valaki többnyire megfogalmazza, általában a film vége felé. Nem azt mondom, hogy ez néha nem jó, vagy az ilyesminek nincs létjogosultsága, de ami engem illett, az egyenízek helyett előnyben részesítem a kulináris örömöket, a dollármilliókon alapuló, olajozott profizmus helyett az egyéniség átütő erejét, még akkor is, ha ez több agymunkát és nagyobb elnézést igényel.

Egyébként én nem igazán szeretem a direkten politizálós játékfilmeket, mert olyankor ki nem mondott elvárás, hogy a témaválasztástól mechanikusan hanyatt kell vágódni, és a megvalósítás hibáira nem illik kitérni. Ezért nem szeretem különösebben például Costa-Gavras, Michael Moore és (of course) Oliver Stone filmjeit.

Régebben szerettem Damiano Damiani politikai krimijeit (EGY RENDŐRFELÜGYELŐ VALLOMÁSA AZ ÁLLAMÜGYÉSZNEK, MIÉRT ÖLNEK MEG EGY BÍRÓT?, A VIZSGÁLAT LEZÁRULT, FELEJTSE EL!, FÉLEK, GOODBYE ÉS ÁMEN, MINT A BAGOLY NAPPAL), nosztalgiából olykor újranézem őket. Egészséges arányban volt bennük politika és szórakoztatás. A volt szocialista országok filmjei között is voltak érdekes politikai vonatkozású művek.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2012.09.06. 22:35:54

@field 64: Szerintem se egy világrengető mozi, vannak hibái, de mindenképpen élvezetes, ez pedig nem egy sokadrangú tényező (legalábbis nem kéne, hogy az legyen).

Mint a bejegyzésből is kitűnik, én nem vágódok hanyatt a politikai témától azon nyomban, ha így lenne az Államérdekből-ről is tudtam volna ujjongani. Ehelyett örültem a jó párbeszédeknek, a pergős cselekménynek, és a jól megírt főhősnek.

A Bagoly nappal, úgy tudom nekem is megvan, majd lehet szánok rá időt valamikor.

Egyébként abban igazad van, hogy tipikus amcsi film ez is, és a tanulságot is megkapjuk a végére szó szerint, de ez megbocsájtható vétek számomra, ha azelőtt két óráig jól szórakoztam és nem pedig szenvednem kellett. Szívesen bocsátkozom ilyen alkukba a filmesekkel :)
süti beállítások módosítása