Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Europa report

2013. augusztus 22. - lisztes

2013 a sci-fi éve, ezt már sokan mondták... azt is tudjuk, hogy kínálatban van jó és rossz egyaránt, de ezt már megszokhattuk. Sőt, az sem újdonság (és ezt az Europa report esete is bizonyítja), hogy nem a költségvetés határozza meg a filmek minőségét. Nyilván számít, de hát látható, hogy fillérekből is létre lehet hozni izgalmas, érdekes, hovatovább látványos filmeket. Az Europa reportnak sikerült a hollywoodi megalománia koporsójába egy újabb szöget beleverni.

k-bigpic.jpg

Found footage/docufiction filmről lévén szó nem a tipikus filmes beállításokat alkalmazzák, de ahogy ezeknél a zsánereknél lennie kell, ezt sikerül az előnyére fordítania. Így lesz az olcsó trükkből rejtélyes izé, amiről fogalmunk sincs sokáig, hogy micsoda és így lesznek az asztronautákból emberek, akikkel könnyen azonosul a néző. Hogy nálunk bemutatják-e valaha, az rejtély, de akár csak a Drinking buddies esetén, a nyár közepén ezt a filmet is ráeresztették a készítői a zzinternettre, szóval bárki hozzáférhet. Ti se hagyjátok ki.

A Jupiter egyik holdján, az Európán lehet, hogy van víz, no és ha van víz, akkor lehet, hogy van élet és persze, ha van élet, akkor nem vagyunk egyedül a világűrben, hiszen ha már a saját naprendszerünkben is találunk ilyesmit, akkor gondoljatok bele, mi lehet máshol... Az Europa 1-et 6 asztronautával egy 4 évig tartó oda-vissza útra küldik, hogy hozzanak a holdról adatokat, meg mintákat, meg minden. De az űr (nem különben az Europa felszíne) veszélyes hely, szóval a csapat tagjai elkezdenek hullani, mint a legyek...

europa-report-exterior-space.jpg

Jó, hát nem is értem mit várt az amcsi kormány, hiszen ha a csapatban ott van a Mission: Impossible 4 terroristája (Michael Nyqvist), Murdock a Szupercsapatból (Sharlto Copley) és Dexter bátyja, az Icetruck Killer (Christian Camargo), ott sok jóra nem lehet számítani. Az Europa report legnagyobb hibája, hogy a kezdeti elhalálozások az idegesítő sablon mentén történnek meg: "Oh, csak még egy kicsi időt adjatok, mindjárt befejezem!" illetve "Kevés az oxigén, nagy a sugárzás, megvan, amit akartam, de volt ott valami fény, elsétálok felé, mert érdekel, mi lehet az".

De ha ezeken nem akadunk fenn, rohadt élvezetes és érdekes másfél óra tárul elénk, ami igaz ugyan, hogy egy picit lassan indul be, de mégis leköti az embert. Ez azonban nem a jó vágások vagy a rendezés érdeme, mert az ugrálás az időben inkább csak összezavarja, mintsem feldobná a sztorit, amit ráadásul még az utólag rögzített beszámoló interjúk is megakasztanak. Utóbbiak mégis fontos poént rejtenek, ami számomra újszerűen hatott, megdobva jócskán a film értékét.

Europa-Report-Headline.jpg

Kapunk egy kis ízelítőt, mi várhat ránk októberben, amikor bemutatják a Caurón Gravitáció című filmjét: itt is van egy jóféle sodródva távolodás az űrhajótól, ami egyben a film legérzelmesebb három perce is egyben. Sharlto Copley nagyszerű színész, aki még ebben a nyúlfarknyi szerepében is az egyik legérdekesebb karaktert hozza zsigerből. De az űr csak a kezdet, az igazi izgalmak az Európa felszínén várnak ránk, ahol meglepően kevés bullshittel támogatva árasztanak el minket tudományos nyelvezettel.

Copley mellett a másik emlékezetes arc Michael Nyqvisté, a szerelőtársé, aki bátor, őrült, bölcs és önfeláldozó egyszerre és veteránként próbálja menteni a menthetőt, a szorult helyzetekben is vág az agya, annak ellenére, hogy ő mutatja egyedül a kezdeti begolyózás tüneteit. A maradék négy asztronautára nem nagyon fogunk már egy hét után sem emlékezni, de az alkotók szerencsére gondoskodtak róla, hogy a filmben minél hamarabb meg tudjuk őket egymástól különböztetni egymástól (rövid- és hosszú hajú nő, ázsiai csávó és az, aki ezek közül egyik sem).

europa-report-cockpit-2.jpg

Sharlto Copleyt pár nap múlva ismét egy sci-fiben láthatjuk viszont a hazai mozikban Matt Damon és Jodie Foster oldalán - az Elysium szintén jónak ígérkezik, bár pöttyet más kategória a büdzséje alapján. Az Europa report a kis költségvetésű sci-fik közt kiemelkedő, minőségben majdnem megközelíti a 2009-es Hold szintjét. Remekül vegyíti a tudományos fantasztikumot a horror és thriller elemekkel, bónuszként pedig párszor megidézi a nagy elődöt, a 2001: Űrodüsszeiát is. Remek filmélmény.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oldfan 2013.08.22. 22:09:57

Bár nem láttam a nevét a listán, a történet alapját egyértelműen Arthur C. Clarke egyik írása szolgáltatta, kiegészítésekkel és változtatásokkal persze. Képileg nagyon korrekt mozi, de a cselekmény felépítése nem túl nézőbarát. Akik szeretik a realisztikus megközelítést ennek ellenére élvezetesnek találhatják, még annak ellenére is, hogy tényleg sok benne az előre kiszámítható elem. Ami pedig erősen behatárolja a sikere mértékét. Engem emlékeztetett a Stranded-Naufragosra, - egy úrhajó katasztrófát szenved egy másik bolygón - de az szerintem jobban sikerült. Gyanítom, a film inkább azoknak a nézőknek fog tetszeni, akik kevés "hard core" alapú sci-fit olvasnak, amin a tudományos alapokra épülő realizmushoz közelítő fikciót értem. Akik viszont ilyesmikkel tömik a fejüket már kevésbé fogják eredetinek találni és észreveszik a bakikat. Személy szerint azt tetszett a legkevésbé, hogy egy idegen világban az űrhajósoknak mennyire elkalandozik a figyelmük a feladat végrehajtása közben, illetve a munkák előkészítetlensége. Sokkal ütősebb lett volna, ha a párbeszédekben a lehetséges veszélyek kikerülésére összpontosítanak, majd utána üt be a váratlan. Mint Clarke-nál. Mindenesetre az tetszett, hogy olyan mozinak készült, ami nem pusztán elnagyolt spekulációkkal van teli. A szuperhősös kalandok után a valóság szaga lehet, hogy sokaknak lesz uncsi, de a kísérlet, hogy visszahozzák az űrutazásos történetek kezdeti, realistább felfogását, mindenképp pozitív törekvés. Remélem, lesznek még ilyen mozik. De a filmek kidolgozásán van még mit csiszolni, az sajnos tagadhatatlan ennek a láttán.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.08.22. 22:19:23

@Oldfan: Neked kellett volna róla írnod :) Igazából még most is megteheted, kíváncsi vagyok az egy kicsivel hosszabb ellenvéleményedre!

Oh és most nézem az utolsó bekezdés kicsit már elavult, hiába, az írás több, mint két hete született :D

Oldfan 2013.08.23. 08:18:44

@lisztes: Ellenvéleményt nem írtam, a mozit sem marasztaltam el. Bízom benne, hogy ez átment írásban. Csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy az elkötelezetten "keményvonalas" fantasztikum rajongóknak kevésbé fog az újdonság élményével szolgálni, mint a mostanság divatos kalandosabb vonal kedvelőinek. Apropó: Láttad a Naufragost? Arra biztatlak, hogy ne hagyd ki, ha még nem. Ezzel a filmmel érdemes összevetned.
Nem, nem tervezek erről másik ismertetőt. Szerintem korrekt munkát tettél le. A kommentárokban bőven elég pár más jellegű szempont felvillantása.
Ja, időnként megfeledkezek magamról, nem figyelek, és megnézek egy új mozit. Nem sűrűn esik meg...:)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.11.24. 23:51:33

"Utóbbiak mégis fontos poént rejtenek, ami számomra újszerűen hatott, megdobva jócskán a film értékét."

micsodát? ???

hátööö úgy látszik idén csak elbaszott űrös filmet tudtak kisajtolni magukból a filmesek

ki se térek a sok baromságra (beszakadó jég ???) meg mint a gyépések úgy viselkednek az asztronauták

ott van valami odamegyek NEM te hülye kurva előbb visszahozod a mintákat bazdmeg utána mehetsz megdögleni

vagy

kiszáll egy NŐ, és nem mond semmi emlékezeteset elképzelhető hogy később jegyeznék mint Armstrong szavait anno csak néz mint egy hülye

megmérgezi a levegőt a ruhára fröccsent üzemanyag??? minden űrben játszód filmben kell mutatni egy elsodródó és még szenvedő űrhajóst? ez lassan nagyobb klisé lesz mint a néger rendőrfőnök

a film anakronizmusa tökéletesen zagyva, volt bármi dramaturgiai szerepe ennek? sokáig azt se értettem mi van csak 19 hónappal később, 6 hónappal később, 22 hónappal később ????

a nők hogy menstruálnak az űrben?

és a végén - SPOILER - kiderülnek hogy a jég alatt a mátrixból élnek lények, hát micsoda kreativitás

az űrhajó, misszió felkészületlenségéről (egy szonda halóóó?) nem is beszélve, amíg egy ember beledöglik, hogy ki kell húznia egy szöget szkafanderben, vagy hogy olyan ormótlan ruhában kell szambáznia mint Kátya tette, maradjon a picsáján a Földön és ne kíváncsiskodjon

egyébként kíváncsi leszek mikor nyugszik meg az emberiség

a középkorban azt hittén leesnek a Föld peremén, meg tengeri kígyókkal riogatták egymást a hajósok, könnyebb volt arra fogni minthogy a részeg kapitány belevezette a hajót egy örvénybe

a viktoriánus érában a tengerek mélye rejtette a szörnyeket, a századelőn meg az Antarktisz ahol 20.000 méteres hegyek vannak (apátok faszát már) és miután kiderült, hogy itt semmi nincs amitől félni lehetne

hát akkor a Holdon biztos van valami nem NINCS
akkor a Marson - nem itt sincs ÉLET

most felkapták ezt az Európát a jég meg az alatt levő víz miatt (fasza élet lehet ami ott van? ) és ha ott se lesz semmi, akkor? Külső űr? fogjátok már fel hogy kurvára nincs rajtunk kívül senki más, pláne nem élienek, nagy lószar van, meg csend, és hideg és halál

ezek meg ennek kutatni 3 évig az űrben, 3 évig 5 másik embert nézel (fél év alatt begolyóznak a Való Világban emberek) 3 évig nem szexelsz, 3 évig szar kaját eszel, és ovkorsz van egy gyereked aki 6 éves lesz mire hazaérsz (ilyeneket nem is küldenék egy ilyen küldetésre)
süti beállítások módosítása