Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

4DX a mozizás jövője?

2013. szeptember 09. - scal

Na ez is meg volt. Leteszteltük a 4DX mozitermet mely országunkban legalább olyan egyedülálló élményt kínál, mint az IMAX vagy egy 3D-s mozi. Santino már egyszer írt a 4D-s moziról, én pedig igyekeztem bemutatni a 4K-t valamint a HFR 3D-t, úgyhogy van miből választani, még rengeteg minden maradt, amivel a moziba csábíthatják azt, aki kicsit többre vágyik mint egy szimpla film megtekintése. Jelen esetben a 4DX az ami a legújabb, de alig tudnak róla az átlagemberek, hiszen ez csak és kizárólag Pesten, a Cinema City Westend 3-as termében került kialakításra. A véleményeket olvasván pedig nagyon lehangoló kép alakult ki bennem - de azért azt hozzátenném, hogy a legtöbb kritikus egész egyszerűen be van savanyodva, és még a maradék szinkron színészektől is elvenné a munkát legszívesebben, úgyhogy annyira azért nem kedvetlenítettek el. Pláne ha hozzáteszem, hogy a legtöbben el se mentek kipróbálni, csupán elképzelték az élményt, és úgy... khm "kritizálták". Már pedig a puding és a 4DX próbája az evés.

4dx.jpg

Az átlagnézőnél egy fokkal tájékozottabb is annyit tud, hogy ez a "Mozgós Mozi". Most már nagyjából fél éve üzemben van, a Pí életével nyitott, Európa első 4DX terme volt, és egymillió euróból építették meg. Na most minthogy egyetlen terem van, naponta mindössze hat vetítés van, és átlagban két film közül lehet választani. Esetünkben a Csontváros, és a Riddick volt a két szerencsés, s minthogy a Riddick felében ömlik az eső, inkább az előbbire esett a választás. Kaját elővigyázatosságból nem vittünk magunkkal, de mint később kiderült, ez fölös óvatosság volt, amit csupán az generált, hogy meglehetősen komoly oldalakon át sorolják, hogy akár balesetet is szenvedhetünk a mozizás során. Na most meg is nyugtatnék mindenkit, ennyire azért nem súlyos a helyzet. Bár mondjuk a Halálos Iramban 6 vagy a Vasember 3 esetében elképzelhető, hogy veszélyesebbek a székek, de nem igazán hinném, mert a Csontváros tele volt verekedéssel, és a film 90%-ban a székek dolgoztak, úgyhogy elképzelhető, mennyit kell ezeket az üléseket karbantartani.

Egy blokk négy széket foglal magában, ezek egyszerre, összehangoltan mozognak, és meglepően pontosan követik a filmet, bár néhol előfordult fáziskésés, de nem vészes. A székeken lábtartó, valamint pohártartó is található, ami mélyebb mint a hagyományos mozitermek ülésein lévőek, így akármennyire mozog a szék, az italod nem fog kiömleni, és a gerinced se törik el. A székek alapvetően négyféle mozgást tudnak, függőleges (vertikális) irányban emelkednek, általában ráznak, ez olykor kiegészül a támlában található motorok ütlegelésivel, amely 4DX hatás már ezer éve létezik bármely moziban, ha egy paraszt a hátad mögött belerúg a támlába. Na ez egyáltalán nem kellemes, és nem is igazán értettem, mi szükség van rá, szerencsére csak párszor fordult elő.

Ennél jobb egy fokkal amikor a székek vízszintesen jobbra, balra dőlnek, üldözésnél, leginkább ezek a motorok dolgoznak. A döntés, előre hátra viszont hosszútávon eredményes rókázáshoz vezethet, az ülésből ugyan ki nem eshetsz tőle, de a gyomrod az bizony megérzi, úgyhogy ha más miatt nem, de ezért talán mégsem volt baj, hogy nem kajáltunk mozi közben. Valamint a székek rezegnek, vibrálnak is, ez teljesen megegyezik bármely más masszázs fotel nyújtotta élménnyel.

szekek.jpg

A 4DX azonban valamennyi érzékszervre kíván hatni, így a mozgó székek mellé további környezeti hatást biztosító masinéria lapul imitt amott a teremben. Példának okáért széked támlájában fej magasságban a két füled mellett található két pneumatikus szelep amik akkor lépnek működésbe, ha a szereplőt valami meglegyinti, vagy megsuhintja, és sűrített levegő áramlik ki a nyílásból. Ez az effekt fantasztikusan tudna működni ha az ember egy középkori csatát néz, és záporoznak a nyilak, de a Csontváros esetében erősen túlhasználtnak érezte, és amikor a szelep kinyílik még illúzióromboló is, ugyanis egyáltalán ilyen hangot fog adni ha fejbe vágnak egy palacsintasütővel. Szóval a sűrített levegő oké, de a szelep hangot valahogy ki kellene küszöbölni.

Füst - aki volt diszkóban akár csak egyszer, az tudja, hogy a füst milyen lehet, tökéletesen ártalmatlan ez is, de nagyon vagány. Egyetlen problémám ezzel is, hogy a film során legalább háromszor be kellett volna nyomni, de csak egyszer sikerült. A üst generátorok a vászon előtt találhatóak, ami viszont egy iszonyatos szarvashiba, ugyanis összesűrűsödik, és nem látni tőle a filmet. Ezeket a padlóba kellett volna építeni, minden blokk elé, mert azon a üstön amiben benne van az ember simán átlát, de ami előtte van tíz méterre azon nem amíg el nem oszlik.

Villámlás - a falakon található reflektorokkal idézik elő, aki fogékony rá elképzelhető, hogy kaphat epilepsziás rohamot, de ez azért nem olt rossz, mert a Csontvárosban volt pár robbanás, és nagyon okosan nem csupán esőben a villámlásokhoz, de akkor is használták amikor hirtelen nagy fényesség támadt egy egy leölt démon után. Nagyon kukacoskodni akarok, akkor azért megemlíteném, hogy illúzióromboló, hogy látni a reflektorokat, ezeket be kellett volna építeni a falba. Bizony.

Szél - hanem a szél. Nem mondom, lehetett érezni, de sokkal inkább arra figyeltem, ahogy a motorok zúgnak amik hajtják a szélgépet. Ez így nagyon nem oké, nyilván nem állunk még azon a technikai szinten, de szörnyen zavaró és illúzióromboló, hogy a filmbeli szélhangot elnyomják a teremben a gépek hangjai, de a szél az legalább van.

tamla.jpg

Víz - ettől féltem talán a leginkább, mert szemüvegem van. És az a helyzet, hogy talán ez a legfaszább effekt, mert nagyon jó, a kivitelezése, és valahogy a mennyiséget is sikerült tökéletesen eltalálni, mert amit kapsz az arcodba, az nem hogy nem zavaró, de inkább fel is frissít. Afféle vízpermetet kapsz az arcodba, az előtted lévő ülések támlájából, de annyira éteri, porózus mennyiségben, hogy utólag még meg is bántam, hogy nem a Riddickre ültünk be. Viszont, túl kevés volt, mert összesen kétszer alkalmazták, és közben elég sokat esett az eső, de azt egyáltalán nem szimulálták vele. Jó persze akkor eláznál. Azért ültem be a 4DX-be, hogy elázzak vazze. Állítólag a gép tud buborékokat is szimulálni, de minthogy a filmben ilyenre nem került sor, ezt megerősíteni nem tudom.

Szagok - ebben viszont totálisan csalódtam a legrosszabb az összes 4DX hatás közül. Állítólag előröl jönne, és a filmben talán amikor nyíltak a virágok, akkor esetleg lehetett valamit érezni, de nagyon haloványan. Azonban most bizonyára én vagyok a naiv, de míg a többi effekt esetlegességét meg is értem, szagokat egész végig akarok érezni. És nem a kólát, meg a pop cornt, hanem a filmet. Igen, a büdöset is, meg a finomat is, ezért jöttem 4DX-be. Nem mondom, hogy tömény szag kell, de mindig legyen valami. Vagy lehet előrébb kellett volna ülnünk, - szokás szerint a kellő középre ültünk, már amennyire ez lehetséges egy moziteremben ahol rossz szokás szerint középen van a lépcső.

Talán a legjobb akkor volt ez a 4DX amikor egyszerre 3-4 effekt is akcióba lendült, és ezek erősítették egymást. Szóval az lett ahogy sejtettem a sok öreg kutya kedvű ember egész egyszerűen fél az újdonságtól, és ugyan nem azt mondom, hogy minden filmet így kell nézni, de a látványos filmeket megéri, mert veszettül jó szórakozás. Továbbá egyáltalán nem áll fenn az a veszély mint egy-két 3D-sített filmnél, hogy direkt azért írnak bele egy jelenetet, hogy azt majd ez a technológia milyen jól kihasználja. Már csak egy dologról nem beszéltem, mit gondoltok mennyibe kerül mindez az élményindex fokozás? Nem olcsó az tény, de legalább nem ülnek be eléd, és nem kapsz szomszédot. Bizony 2590 huf egy sima 4DX moziért, és 2990 egy 3D-s 4DX moziért azért nem kevés, és ezért cserébe tegyék csak oda magukat. Remélem ez a terem csak jobb lesz az idő előrehaladtával, úgyhogy én csak azt mondom, amit Oskar Schindler is mondott: többet, többet. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.09.09. 19:12:57

Egyedüli élményem a Magányos lovas, amiben a lovaglások és a vonat zakatolása inkább idegesítően hatott és inkább kifelé vezetett a filmből, semmint abban segített volna, hogy jobban átéljem. De nyilván vannak olyan filmek, amiknél ez a technológia működik, csak azt ugye előre nem nagyon lehet tudni...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.09.09. 21:21:22

@lisztes: nem tudom, én szánt szándékkal erre a buta filmre kértem a jegyet, a Riddick talán nem lett volna ennyire jó, főleg az első félóra a kutyaszaggal :D

és hát ár szállóige a "mingyá adok egy kis 4DX élményt"
süti beállítások módosítása