Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Így neveld a sárkányodat 2

2014. július 01. - Santino89

Úgy utálom, ha én vagyok a fanyalgó. Amikor mindenki csak dicsér egy filmet, minden kritika áradozik, magas az IMDB-pontszám, szóval a csillagok összeállnak. És mindig van egy idióta, aki az árral szemben úszik, és csak azért is lehúzza a filmet. Hát sajnálom, de most én leszek az idióta. Ja igen, és SPOILERes is leszek.

how to.jpg

Azt viszont rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy korántsem tartom rossznak az Így neveld a sárkányodat 2-t. Bőven rászolgált a dicséretekre, mert tényleg szórakoztató, érzelmes, nagyon durván látványos, és vicces. De részletesebben kitérek a pozitívumokra. Már rögtön az alapötlet nagyon tetszett, a legtöbb animációs film folytatásában a gyerekek örökké gyerekek maradnak, a fő karakterek nem változnak. Oké, Andy felnőtt a Toy Story 3-ra, de a játékok ugyanolyanok maradtak. Itt meg eltelt 5 év, Hablaty már majdnem felnőtt, és az egész város teljesen átalakult. A készítők tényleg folytatták a sztorit, nem csak az első részt remakelték nagyobban, látványosabban, mint ahogy az általában lenni szokott. Most új problémák, új kérdések merülnek fel, egy tök más sztorit kapunk, mint korábban. Ja, és persze nagyobb, látványosabb az egész.

How-to-Train-Your-Dragon-2.jpg

A történet kezdete azonnal magába szippantott, a sárkányverseny egy nagyon ütős kezdő képsor, olyasfajta amitől még a lélegzetem is elakadt. És ezt sikerült rögtön felülmúlni a következő jelenettel, Hablaty és Fogatlan repülésével. Valami hihetetlen szép volt, baromi jó zenei aláfestéssel, egy pillanat alatt magával ragadott, és beszippantott a film, még az is egyértelműnek tűnt, hogy jobb lesz, mint az egyébként szintén remek első fejezet. És jól is folytatódott, az ismeretlen sárkányvadászok feltűnése, a főgonosz bevezetője elképesztően hatásos. Flashbackben, kissé homályosan mesélik, hogy a viking főnökök tanácskozására besétál egy hegekkel borított, sárkánybőrt viselő, halkszavú férfi, egy közember, aki arra kéri a főnököket, hogy hajoljanak meg előtte. Mikor ez nem történik meg, rájuk gyújtja az épületet, és szinte mindenki meghal. Szerintem még így is érződik, hogy ez mennyire erős, pláne egy animációs filmben. Aztán ott van, amikor Fogatlan beleesik a jég alá, drámai, izgalmas, és tökéletes, és a zene itt is fenomenális. És jön a titokzatos ismeretlen, akivel Hablaty találkozik egy újabb kitűnő jelenetben. És a titokzatos ismeretlen leveszi az álarcát, és ekkor kezd elromlani a film.

how-to-train-your-dragon-2-cate-blanchett-feature.jpg

Megjelenik az eddig halottnak hitt muter, kiderül, hogy elragadták a sárkányok, de aztán annyira megszerette őket, hogy nem akart visszatérni szerető férjéhez, és félárván hagyott kisbabájához. És senki sem teszi fel az egyetlen releváns kérdést: Anya, miért csináltad ezt? Tényleg azért hagytad el a családodat, mert láttad, hogy egy sárkány nem ölte meg a kisbabádat? Ennyi? És hőseink olyan könnyedséggel lépnek ezen túl, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Hát nekem nem sikerült, kifejezetten unszimpatikus volt az anya figurája, és az is maradt a film végéig. Mi van az anyai ösztönnel, meg a házasság kötelékével? Biztos semmi más megoldás nem maradt? Azért Hablatynak sikerült áttérítenie az egész várost az első részben, ez a spiné meg sem próbálta, mert lelépni könnyebb volt. És az apa reakciója is… Oké, szeretem, ha egy film meglep, és nem a veszekedést kapom, amire vártam, de szörnyű az a nyálaskodás, amit ezek leművelnek. És még azt is pedzegetik, hogy ez amúgy apa hibája volt, hogy anya lelépett, és apa egyedül nevelte fel a fiút, akinek nem kicsit lett volna szüksége az anyjára, már csak természetéből fakadóan is. Nagyon szomorú, ha egy olyan korban élünk, amikor ennyire könnyen el lehet siklani afelett, hogy egy nő így viselkedik, sőt ez természetes és megbocsájtható. Nem mellesleg ahogy az anya megjelenik, eléggé leül az addig pörgős cselekmény, és eszembe jut, hogy fordíthatták volna értelmesebb dolgokra is a játékidőt.

how to train.jpg

Például a főgonosz kidolgozására. A fantasztikus felvezető után kapunk egy sablonszarházit. Egy rasztahajú, csúnya, üvöltöző csávót. Aki alapból csalódás, ráadásul megannyi kérdés megválaszolatlanul marad vele kapcsolatban. A kalapból előrángatott másik alfát például hogyan idomította be? Mert azt látjuk, hogy a normál sárkányokkal mit csinál, üvöltözik, meg lóbálja a botját, mint egy rossz kutyaidomár. És oké, elhiszem, hogy ezeket így be lehet törni. De a Godzilla méretű alfával is ugyanezt játszotta? Valahogy nem hiszem. Például, ha ezt elmagyarázták volna, az lehet jobban érdekel, mint az anyukával való dalolászás, aki végül, nagy kegyesen hajlandó visszatérni a családjához. Hogy vágnám pofán.

How-To-Train-Your-Dragon-2-Official-Featurette-9.jpg

Na de, szerencsére a film a vége felé kezdi megint felvenni a fonalat, lehengerlően látványos, gyönyörűen meganimált, sőt izgalmas csatajelenetbe torkollik a finálé, ami nem mentes a komoly drámától sem, a pozitív oldalról többen is meghalnak. És sajnos nem az anyuka. Viszont ekkora már jobban feltűnnek a hiányosságok is. Egy szomorú, és nagyon szép jelenetben zajlik a temetés. Baromi hangulatos, ahogy égő nyilakat lövöldöznek a hajóra, ami lángra kap, és elúszik a messzi távolba. A történet, a tanulságok, az út mind itt teljesedik be. Erre elkezdenek nagymonológokat mondani. A szánkba rágják azt, amit a képek már tökéletesen elmeséltek helyettük, és mi is ugyanúgy tudjuk, mint a főhősök, hogy mi lesz a dolguk, mi a sorsuk. És csak mondják, és mondják roppant kínos módon. És nem fogadom el mentségként, hogy ez egy gyerekfilm, mert egyrészt elég komolyan veszi magát, másrészt más animációs filmekben is meg tudták az ilyen pillanatokat oldani, felesleges szájtépés nélkül.

How-To-Train-Your-Dragon-2-2.jpg

Ami különösen tetszett, de végül ezt is rossz irányba vitték el, az Fogatlan „pálfordulása”. Tök jól érzékeltették az egészet, a szemén keresztül, és ez is bizonyította, hogy ő valójában egy állat, és ennek megfelelően leginkább a biológia irányítja. Amikor a kutyám kinyírta a kismacskámat, nem haragudtam a kutyára. Sajnáltam a kiscicát, de tudtam, hogy a kutya természete ilyen, és erről nem tehet. Itt is valami ilyesmiről van szó, és okosan, ügyesen, hihetően történik. Aztán a fináléban ezt rögtön meg is hazudtolják kb. annyival, hogy „Pajti, én vagyok, emlékezzél rám”. És varázsütésre a természet megváltozik. De ami még nevetségesebb volt, amikor Hablaty beköti Fogatlan szemét, és akkor így már nincsen semmi gond. Az teljesen rendben van, ha a szemén keresztül érzékeltetik a változást, de hogy a szemének eltakarásával teljesen megváltozzon az a természete, hogy az alfának kell engedelmeskednie, az már gáz. Ha bekötöttem volna a kutyám szemét, nem nyírja ki a kiscicát? Basszus, bárcsak előbb szóltak volna. És amúgy igen, ezen túl lehetne lendülni könnyen, meg ez már kötözködés a részemről, de ha a film nem veszít el engem sokkal korábban, akkor egy percig sem akadékoskodnék ezen.

how to2.JPG

Úgyhogy összegezzünk. A mai animációs felhozatalból ez valóban egy kiemelkedő film. Baromi jók a karakterek, érdekes irányt, érvényes koncepciót találtak maguknak a készítők, nagyon tetszett a film humora, és az is, hogy nem tompították el az egészet a gyerekek kedvéért. Viszont egyáltalán nem tartom annyira tökéletesnek, mint amennyire mondják, súlyos hibái vannak, amelyeket könnyen el lehetett volna kerülni, ha kicsit többet dolgoznak a forgatókönyvön. Az anya karakterét meg kellett volna kedveltetni, a főgonoszt pedig emlékezetesebbé kellett volna tenni. És leginkább jobban kellene bízni a képek erejében. Azért a harmadik részt is meg fogom nézni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

womBATMAN 2014.07.01. 19:08:39

Ez nem kifejezetten ennek a postnak szól, hanem az összes matinérajzfilm elemzésnek, de azért kicsit olyan érzésem volt, mintha Réz Andrástól olvasnék egy kritikát a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász egyik epizódjáról... Ennek a filmnek a célközönsége 6-12 éves, a sztoriban ezért nincsenek nagyobb mélységek, azért van minden végletekig leegyszerűsítve. Biztosan nem élvezted volna a filmet még ennyire sem, ha az értelmifogyatékos ödönkék 3percenként követelnék aputól/anyutól, hogy magyarázza meg nekik, hogy mi a franc történik éppen.

womBATMAN 2014.07.01. 19:09:25

Ez nem kifejezetten ennek a postnak szól, hanem az összes matinérajzfilm elemzésnek, de azért kicsit olyan érzésem volt, mintha Réz Andrástól olvasnék egy kritikát a Nagy Ho-Ho-Ho Horgász egyik epizódjáról... Ennek a filmnek a célközönsége 6-12 éves, a sztoriban ezért nincsenek nagyobb mélységek, azért van minden végletekig leegyszerűsítve. Biztosan nem élvezted volna a filmet még ennyire sem, ha az értelmifogyatékos ödönkék 3percenként követelnék aputól/anyutól, hogy magyarázza meg nekik, hogy mi a franc történik éppen.

Eaven 2014.07.01. 19:52:31

Ahogy a főgonosz leigázza, meghunyászkodásra kényszeríti a sárkányt, aztán bánik velük és beszél róluk, ettől egyszerűen nem tudtam elvonatkoztatni, ez a megalázásuk olyan erős motívum volt számomra, hogy bár a film többi része tetszett, e miatt mégsem tudtam élvezni.

Rive 2014.07.02. 12:55:21

Korrekt. Nagyjából mi is ezzel jöttünk ki a moziból.

Rive 2014.07.02. 13:02:24

@Rive: azt mondjuk talán érdemes még hozzátenni, hogy a csalódás oka pont a jól eltalált jelenetek (és az első rész) által felpumpált várakozás, egy átlag rajzfilm esetén efféle hibákra, zökkenőkre max. vállat von az ember.

Nade, ha egy erős kezdés után jön pofába egy lapátnyi alsó kategóriás bénázás, az fáj.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.12. 09:40:30

annyira nem szeretem ha Santino elkezd fanyalogni, mert még nem egészen tudja ezt jól csinálni (majd tíz év múlva :D)

na nézzük, én se mondom hogy tökéletes film, főleg, hogy ez egy olyan film volt, hogy na jó éppen nincs más

a főgonosz az első perctől sablongonosz volt, el nem tudom képzelni, hogy dőltél be ennek a "fantasztikus felvezetőnek" a legnagyobb klisék egyike, hogy jön egy rejtélyes idegen mond valamit, amit el kéne hinni, de persze senki nem hisz neki, és erre valami történik

figyuka csak :D nem régi csak tíz éves :D

www.youtube.com/watch?v=Zi1foWvvuas

ráadásul számomra egyértelmű, hogy ez nem egy közember, hanem egy varázsló, márpedig varázslók sok mindent meg tudnak tenni

sokkal sarkalatosabb kérdés, hogy kinyírok minden törzsfőt, és utána elmegyek a fenébe, mert ez alapjában nem garantálja egy erőn alapuló társadalomban, hogy Én leszek a vezér, (minden törzsé)

hova lett a többi törzs? :D

és a csávó úgy néz ki mint a Mullholland Drive-ból a GONOSZ :D

én totál kihagytam volna, főleg hogy a végső csata is tök érdektelen volt

inkább az anyára fókuszáltam volna, hogy ő az aki sárkányokat gyűjt, aztán kiderül hogy hoppá mégse

mér kellett megölni az apa karakterét? amikor már jó fej volt? mert halál nélkül nem kap súlyt semmi?

igen? tetszett a kviddicsbajnokság az elején? még mindig nem láttam azt a rakás szart de még látatlanban is levágós hogy az volt a példa előttük :D

engem épp hogy onnét érdekelt az egész, hogy felbukkant az anya, megértem téged miért baszott fel, de sok embert meg pont ezért nem fog
ez a csaj amúgy szerintem a Gorillák a ködben tudósáról lett mintázva, és simán vannak ilyen idióta nők, és inkább azért gyáva a film, mert amikor egy csomó konfliktust lehetne kibontani, hogy akkor most hol is élje életét Hablattyal, egy olcsó trükkel megoldják, jön a "plot divice sablongonosz és apuka meghal"

én nem adtam volna neki pofont, örültem volna, hogy 20 év után mégiscsak él az anyám :D szerintem lehet épp így viselkedtem volna

az ALFÁK mennyire mocsokszarul néztek ki kb. mint egy Démon a Warcraftban :D

jah és nálunk is volt kutya macska, csak gazdájuk barátokká tette őket, úgyhogy semmi köze nincs ehhez a természetnek, illetve igen, mert eldöntheted hogy lefilmezed ahogy kibelezik a zebrát mint Mr. Attenborough, vagy segítesz nekik egymás elfogadásában

és apád halálát egy kismacskáéhoz hasonlítani megelehtősen durva :D utóbbinál lehet azért rábasztál volna egyet a kutyádra, de az a minimum hogy nem simogatod meg egy darabig (sőt veszett állatokat lelőni szokás ott nyomban, de javíts ki ha tévedek)

most komolyan nem vetted észre, hogy az Alfa a szemével szuggerálta az állatokat? ha sima természet lett volna, el se kell menni az Alfához, egy idő után érezte volna hogy valami hívja magához, szal ezért kapja második alkalommal a szemtakarót

amúgy az sokkal nagyobb baromság, hogy megnyomnak a sárkányon egy gombot, erre lesznek recéi, mintha anyád megnyomna rajtad egy gombot, és hirtelen rájönnél hogy neked van pöcsöd is :D
süti beállítások módosítása