Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A halott ember levelei 1986

2015. január 20. - Oldfan

Úgy szeretnék szólni most hozzátok, mint egyik halott a másikhoz.” Mellbevágós mondat. Nem csoda, ha gyakorta idézik, mint a film tartalmának esszenciáját. Világosan tisztázza a tényállást, ugyanakkor felkelti a néző érdeklődését.

halott_ember_05.pngKonsztantyin Lopusanszkijnak megadatott az, ami csak keveseknek jutott a filmművészetben, hogy rögtön az első önálló rendezésével igazi kultusz darabot adott a világnak. A jelző mára különösebben nem vita tárgya, lévén, hogy közel harminc évvel az elkészülte után a film még mindig keresett darab azoknál, akik nem csupán pillanatnyi szórakozásra vágynak valami látványos, ám gondolatszegény kasszasiker élvezetében. Ha hihetünk a korántsem mindig megbízható krónikáknak, Lenin egykor azt mondta Lunacsarszkij népbiztosnak: ”Oroszország számára egész művészetünkből legfontosabb a film.” A jelzőt később Sztálin az ideológiáért akkor felelős Zsdanovnak már jócskán módosította, legveszélyesebbnek titulálva a műfajt. Ez a kettősség mindvégig meghatározta az szovjet filmiskola életét. Sok-sok művészük igyekezett valami fontosat közölni a világgal, miközben a cenzúra bizottság gyakorta dobozba zárta a nekik nem tetsző, a hivatalos propagandához „nem igazodó” műveket. Így járt Lopusanszkij halott embere is, évekig jegelték. Szintén nem igazolt, de valószínűsíthetően igaz a szóbeszéd, hogy végül, egy zártkörű vetítés után, maga Gorbacsov jelentette ki róla, hogy a film mégis bemutatható. (A nyitott szemléletű „Gorbi” még nem volt a hatalom csúcsán, de az akkori főtitkár, Jurij Andropov kegyeltjének számított, ami tényleges hatalmat jelentett.) Rögtön legyártottak belőle több mint kétezer kópiát, - a Szovjetunió hatalmas területű volt, mozitermekkel bőven ellátva, – majd nemzetközi fesztiválokra is kiengedték. A sikere a szerzőt igazolta. A film jókor volt jó helyen. Ez utóbbit azt hiszem, nem árt kissé megmagyarázni, de ahhoz pár évtizedet vissza kell menni az időben.

1945 után gyorsan kétpólusúvá lett a világ. A nyugati típusú demokrácia és kommunista rendszer, a maguk szövetségeseivel, hamar ellentétbe került. Két szuperhatalom létezett, az Amerikai Egyesült Államok és Szovjetunió. A kölcsönös gyanakvás jegyében létrehozták a saját szövetségi rendszerüket. 1949-ben megalakult a NATO, majd 1955-ben az ellenpárja, a Varsói Szerződés. Mindkét fél alaposan felfegyverkezett, beleértve az atomerőt. Illúziókat ugyan egyik sem táplált másik szándékai felől, de azzal tisztában voltak, hogy egy esetleges újabb világháború gyakorlatilag megnyerhetetlen. Kialakult a MAD,(Mutually Assured Destruction) vagyis a kölcsönösen garantált megsemmisítés állapota.

halott_ember_09.pngEinstein világította meg a probléma lényegét, amikor egyszer feltették neki a kérdést, hogy milyen fegyverekkel vívják meg az esetleges harmadik világégést. Azt mondta, nem tudja, de a negyediket már biztosan kőbaltákkal. Így maradt a két fél között az úgynevezett „hideg háború,” melynek légköre ugyan időnként felforrósodott, mint például Észak- és Dél-Korea összecsapásánál, a kubai rakétaválság idején vagy éppen vietnami háborúkor, de szerencsére azt a bizonyos piros gombot, amit a filmekben előszeretettel mutogattak, egyik hatalom vezetője sem nyomta meg. Így az 1950-es évek valóban fagyos hangulata után, ha kényszerűségből is, de kezdték elviselni egymást. Az erőegyensúly 1980 körül kezdett megbomlani, amikor Ronald Reagan, egykori hollywoodi színész lett az Államok elnöke. Zseniális blöffje révén, - „Csillagháborús program,” - úgy nézett ki, hogy a Szovjetunió atomarzenálja elavul. A válasz persze nem maradt el. Az SS 20-as rakéták feljavított változatai fenyegetően közel lettek elhelyezve Nyugat-Európához. (Megjegyzem, Reagan sokáig nem is látta a Csillagok háborúját. Ez látványosan kiderült egyik beszédének felolvasásakor, amikor előre megírt szöveggel próbált poénkodni a program ürügyén a mozival, de nem tudta helyesen kiejteni Darth Vader nevét.) Szóval, ha az egyik oldalon olyan elnök irányít, aki a cowboy szemléletet a filmgyárból hozta magával, - Lövök, majd megkérdem, ki voltál.- a másik felet pedig egy sűrű szemöldökű, vodka és morfiumfüggő főtitkár vezeti, az ember minden rosszat képes feltételezni. A közvetlen veszélyt érző Európa művészei a maguk módján reagáltak a helyzetre. Még az egyébként politikára nem fogékony Ritchie Blackmore’s Rainbowja is írt dalt „Can’t Happen Here – Nem történhet meg” címmel, aminek a végén Joe Lynn Turner énekes csak hozzátette: „I don’t know - Nem tudom.” Nem volt vele egyedül. Mondhatni természetes folyamat volt, hogy felbukkant a helyzet filmesek általi megközelítése. Az amerikai változatot meglehetősen gyorsan leforgatták, a The Day AfterMásnap című Tv mozit, ami precízen felvonultatja, mik játszódnának le egy atomcsapás utáni világban. Bár nem szívderítő a mutatott kép, azért ajánlom annak, aki még nem látta. Szánjon rá időt, megéri. A szovjet változat sem maradt el, de mint az fentebb olvasható, egy időre dobozba kényszerítették. Aztán változott a politikai széljárás és előkerült. Tehát, „máris” a filmnél tartok azokkal együtt, akik az eddigiek olvastán nem menekültek el.

halott_ember_02.pngValahol a Szovjetunió egyik nagyvárosában, egy történelmi múzeum mély alagsorában, az intézmény egykori munkatársai vegetálnak a világot beborító állandó szürkületben. Körülöttük egy maroknyi, szervezetlen, ellátási gondokkal küszködő, sugárbetegség által gyötört túlélő próbál szembenézni a kialakult helyzettel és kiutat találni belőle. Köztük van az egykori Nobel-díjas Tudós, aki a reménytelenség idején is reménykedve írja a leveleit a fiának, akiről mit sem tud. A kihalás szélére jutott emberi faj tartósan a föld alá kényszerül, de még ott sem jut hely mindenkinek. Ilyen körülmények között mindenkinek feltárul a valós jelleme. A kérdés, lehet-e a végsőkig ember maradni? És miként tudja megtenni az illető? De legfőképp, van-e miért kitartani olyankor, midőn minden veszni látszik?

Egy apokalipszisről szóló filmben két utat választhatnak a készítők. Az első a látványosabb. Grandiózus képekben mutathatják a pusztulást és válogathatnak, mely helyszín fogja leginkább megdöbbenteni a nézőt. Vagy részletezhetik az írásokból közismert betegségek tüneteit, az élővilágot tönkretevő, zsigerbe hatoló variációkat. A másik út kevésbé látványos, viszont éppolyan hatásos. A monumentalitás helyett a hétköznapi drámákra koncentrálnak. Lopusanszkij az utóbbi megközelítésre szavazott. Számára fontosabbak voltak a katasztrófának az erkölcsi vonatkozásai, mint a pusztulás technikai részletezése. Nem hiszem, hogy csupán a költségek miatt történt. Ez a nézőpont több alkalmat adott neki arra, hogy kifejtse azt, amit a téma ürügyén fontosnak tartott. Inkább gondolkozott allegóriákban, mint egy racionális történetben. Ezért van az, hogy a filmbeli karakterek közül alig néhánynak van neve. Mint a főszereplőnek is, aki egyszerűen csak a Tudós.

halott_ember_12.pngÓhatatlanul felmerül a kérdés, hogy miért tiltotta be a szovjet cenzúra a filmet. Hiszen a hivatalos propaganda szerint a szocialista országok voltak a Béketábor, akik folyamatosan harcoltak a békéért. (Erre az önellentmondó szlogenre a magyar népi humor anno csattanós, bár vulgáris választ adott. A békéért annyira lehet harcolni, mint közösülni a szüzesség érdekében. Mindez jóval nyersebben volt megfogalmazva, az nyilván sejthető.) Itt volt az első bibi. A moziban ugyanis semmi világos jelzés nincs arra, hogy a gaz imperialisták minden figyelmeztetés nélkül lecsaptak volna a mit sem sejtő Szovjetunióra. Ellenben van egy célzás arra, hogy egy szovjet katonai központban komputer hiba okozta rossz jelzés szabadította el a világégést. Az sem tetszett a hivatalos elbírálóknak, hogy a „szocialista embertípus”, amely "köztudomásúlag" eszmeileg magasan képzett, közösség tudatú, segítőkész, önzetlen és önfeláldozó, stb. nem jelenik meg a hivatalosan már kommunizmust építő ország mozijában. (Nem viccelek. Ez akkoriban mind benne volt a mindig tagadott filmcenzúrás elvárásokban, a pedagógiai tankönyvekben pedig részletesen lett kifejtve, hogy milyen az ideális, kommunista alapokon álló személyiség.)

halott_ember_10.pngHelyette van az orráig nem látó, a megmagyarázhatatlant görcsösen magyarázó, önigazolásra törekvő hivatalnok, tisztességes, de az eljövendővel szembe nézni nem bíró, öngyilkosságig jutó polgár, feketepiaci seftelők, Mengelére emlékeztető, életről-halálról döntő orvos. A jövőt jelentő ifjúság képe sem az, amit reméltek. A legkisebbek szóra sem méltatják a felnőtteket, hiszen mindig hazudnak. A huszonéves korosztály képviselője a legdurvább alak, akit csak a túlélése érdekel és az apja halála sem képes észre téríteni. Ő az, aki új Tízparancsolatokat tervez, köztük ilyenekkel, hogy: „Gyűlöld azt, akit nem ismersz. Gyűlöld önmagadat.” Nem csoda, ha a ilyen tartalom kiverte a biztosítékot az elvtársaknál. A gondoskodó államnak szintén nyoma sincs. Viszont még a „mélyreszállás” előtt is listáznak, az utolsó percig sem akarják kiengedni kezükből az alattvalókat. Mert azok a megmaradtak, nem mások. Tilos nekik külföldi adót hallgatni, statárium van, kijárási tilalom szakad a nyakukba, a megszegőikre pedig lőnek. A katonaság járőrözik az utcákon, ám nem segítőként. Az emberek félnek tőlük, a halottak közé rejtőznek, ha feltűnnek. Az állam mindvégig könyörtelen intézményként van ábrázolva, amely ráadásul nem is hatékony a problémák kezelésében. Alkalmas vezető nem tűnik fel, a végrehajtók a parancsok mögé bújnak, az elrendelők nem mutatkoznak, arctalanok. A kor jellegzetessége volt a feketepiac, ami persze hivatalosan nem létezett. Csencseléssel kellett beszerezni a hiánycikkeket. A film egyik legmegrázóbb része, amikor az öreg Tudós életveszélyt vállalva elmegy a feleségének könnyítést adó gyógyszerért, – (Tudja, meg már nem mentheti.) – de a visszatérésekor csupán részvétnyilvánításokat fogadhat. Az emberválogatás precizitása elborzasztó, csak úgy, mint az elhunytaktól történő érzéketlen megszabadulás. Szóval bőven van a korabeli jelenre utaló bíráló részlet. „És ha Isten létezik, minden bizonnyal undorral néz le ránk., mély megvetéssel. Szemtelen, arrogáns majmok vagyunk, nem mások.” A harminc vagy ötven évre a felszín alá kényszerülő „vakondember” víziója sem olyan, ami elviselt volna egy szovjet „csinyovnyik” tolerancia küszöbe. Ezért nem akarták a mozit a nagyközönség elé engedni. Továbbá, nézzük csak a dátumot! 1986. Bizony, abban az évben volt a csernobili katasztrófa Ukrajnában. Mennyit tagadták... Lopusanszkij pedig ukrán volt. Neki és a népének a világ vége közelebbinek tűnt, mint a következő ötkarikás játékok. Úgy kellett egy ilyen művészfilm a Szovjetuniónak, mint jókor reggel egy hasba rúgás. "Gyanús elvtárs" moziját nem igazán szívlelhették. Nálunk sem kapott szinkront, de még feliratot sem. Párszor leadták hangalámondással a mozikban(!) majd "elfelejtődött." (Az írás megszületése óta erről új információt kaptam. Így az előző két mondat időközben érvényét vesztette. Lásd: alul a cikk végét.) Pedig akkor már olvadozni kezdett a jég a Vasfüggönyön, de azért voltak határok.(De még mennyire...)

halott_ember_11.pngLopusanszkij neves mestertől tanulhatott. A hírneves „Sztalker” készítésekor ő volt Tarkovszkij rendező-asszisztense. A példakép keze nyoma kétségtelenül felfedezhető ”A halott ember levelei” képi világában. A legkönnyebben a folyamatos alkony érzékeltetésére használt sárga színszűrő precíz, a mozi egészét meghatározó alkalmazásánál érhető tetten. Véleményem szerint bizonyos részletekben felül is múlta a tanítvány a mesterét. Nyikoláj Pokopcsev operatőri tudásának méltatására csak felsőfokú jelzők megfelelőek. A díszlet beszédes. Egyszerre allegorikus és hiteles, mégsem tolakodó. Maga a történelmi múzeum, mint kiinduló színtér, rögvest felér egy utalással. De akad a háttérben elrejtve kereszt, ókori szobor torzója, múmia. A monumentálisan torz könyvtár az értékét veszett világ jelképe. Műtárgyai valamikor az emberi kultúra egykori dicsőségét hirdették, de a pernye borította romvárosban értéküket vesztett holmikká lettek, hiszen nem segítik a túlélést. Ugyanakkor jelenlétük a figyelmes nézőnek szóló finom jelzések, amikkel a szerzők gondolkodtatni akarnak. A fentiekhez méltó körítést ad Alekszandr Zurbin zenéje. Csak ritkán él a hagyományos dallamokkal, inkább egyfajta szorongás érzetét akarja sugallni a képek alatt, ehhez szabta a hangszerelési eszközeit. Gyakorta építi be a külvilág zajait a muzsikába. Zavarba ejtő, felkavaró hatást ér el vele. Tökéletes megoldás az apokaliptikus témához.

A rendező és a forgatókönyvírók, köztük Borisz Sztrugackij, közös érdeme, hogy felismerték, egy teljes egészében a tragédia nagyságát kihangsúlyozó történet nem lenne elviselhető a nézők számára. Megfeküdné a sok szomorúság és kilátástalanság a befogadó gyomrát. Szerencsére nem is akartak tragédiahalmot összerakni. halott_ember_08.pngAz embernek régóta megvan a fegyvere a bánat és szorongás feloldására, a feszültség csökkentésére. Ami nem más, mint a humor. Persze szó nincs önfeledt kacagásról, hanem inkább a bizarr, vagy fekete fajtája lép elő. Időnként csak utólag esik le a tantusz a szemlélőnek, amikor már túljutott a jeleneten. Rögtön az elején ott egy félmondat – amin könnyű átsiklani, - hogy a világ pusztulását egy, a kávéját félrenyelő számítógépes szakember okozta, aki fuldoklása miatt nem jutott időben vissza a gépéhez kijavítani a programhibát. Kurt Vonneguthoz illő poén. Nem sokkal különbözik ettől a sajátos „logika” tálalása, amikor az egyik szereplőnő levezeti, miért lehet hasznos a teljes meztelenség a sugárszennyezés ellen. A papíron biztonságot adó vegyvédelmi ruhák maszkjának visszatérően halálfej beállítású fényképezése egy újabb groteszk poén és a katonaságnak szúr oda. A lakosság viszont azokat viselve üli körül a játékasztalt. Ez ám az igazi orosz rulett, pisztoly és golyó sem kell hozzá! Az értelmiség sem marad ki a sorból. A romos könyvtárban székek várják a combig vízben járó látogatókat, az áltudományos, misztikumot tálaló könyvek a keresettek. Hol van már a józan ész? Kapósak a katonai művek is. Mégpedig azért, mert kiváló minőségű papírra nyomták őket és sok hőt adnak a kályhában. „Az irodalmat végre a valódi értékén kezelik.” – hangzik el. A film egyetlen őszinte nevetése ugyancsak furcsa körülmények között esik meg. A Tudós meglátogatja egy régi barátját, akinek a családja elevenen elégett. Beszélgetés közben rájönnek, hogy a teljesítő képességük határára jutottak. Mi a megoldás? Elhangzik a kor egyik legbanálisabb orvosi javaslata: „Magaslati levegő és teljes kikapcsolódás.” A két öreg egymás vállára borulva vidul ezen a semmiségen.

halott_ember_04.pngItt muszáj egy kis megállót tartanom az ifjabb olvasók kedvéért. A Szovjetunióban a sztálini örökség hatására annyira nem kívánatosnak tartották a lelki problémák kezelését, hogy szinte semmit nem foglalkoztak velük. Elvégre a munkásosztály vezette államban az olyan kapitalista csökevények, mint a lelki zavar, kiborulás, őrültség, egyszerűen eltűnésre voltak ítélve. Papíron. Amihez az élet viszont nem volt hajlandó igazodni. Ha valaki lelkileg összeroppant, azt gyakorta másképp diagnosztizálták. Kimerültség lett belőle. Mehetett pár hétre szanatóriumba, lehetőleg a tengerpartra vagy a hegyekbe. Aztán ott helyre rázódott a napi problémák eltűntével. Vagy nem. (Az ellátás, meg kell hagyni, híresen jó volt. Kellett is a protekció a beutalóhoz.) Szóval az egyébként eredetileg teljesen helytálló diagnózisból idővel a problémák szőnyeg alá söprésének szinonimája lett. A két szereplő azon vidul, hogy felismerik, mennyire reménytelen a helyzetük. Egyfajta macbethi, utolsó stádium, mint amikor a durhami erdő megjelenik a vár alatt. „Nevetve nézek a halál szemébe.” Más nem maradt. Vagy mégis?

halott_ember_07.pngItt jutunk el a főhős szerepének fontosságához. Rolan Bikov brillírozik a Tudós szerepében. Pedig nehéz dolga van, mert ebbe a filmbe nem illenek a látványos gesztusok, nincsenek nagy monológok. (A levelek személyesek, bizalmas jellegűek.) Egy reménytelen helyzetben lévő, gyermekéért aggódó apát kell életre keltenie, az esetek többségében csupán az arcjátékára hagyatkozva. Elképesztően jól oldotta meg, végig hiteles maradt. Miközben a Tudósunk korántsem hibátlan jellem. A felesége által elejtett félmondatból kiderül, Nobel-díjas, de olyasmin dolgozott, ami fegyverré lett, tehát része van a történtekben. Nem élt a tekintélyével, nem szólalt fel a fegyverkezés ellen. Ezért van, hogy visszatérő rémálom gyötri. A megállíthatatlanul a végzet felé vágtázó fekete mozdony, melynek pályáján ott látja a fiát, a saját, személyes felelősségét testesíti meg. Külön fáj neki, hogy Eriktől, a fiától, haraggal vált el. A feleségével folytatott veszekedésüket egy arcul ütés zárta az utódja részéről. Nemzedéki ellentét. Mégis töretlen hittel írja le neki, hogy a szerelem több mint egy vita, és biztos benne, Erik képes ezt felismerni. Számára nem a fizikai pusztulás a rémítő, hanem az emberiesség elvesztése. Ez egyben a film fő üzenete. Mindent elveszíthetünk, de újrakezdeni csak akkor lesz esélyünk, ha megőrizzük és tovább adjuk azt, ami emberré tett minket. Ez a nukleáris válság igazi problémája. Ezért lesz jelképpé az alakja. Hiszen képes öregen és betegen taposni a szobabiciklit az akkumulátorok feltöltésére, amik a villanyvilágítást és a levegőzést biztosítják a tehetetlen lakók számára. Életét kockáztatja, hogy a menthetetlen felesége gyötrelmeit enyhíthesse. Kanosszajárást vállal azokért a gyermekekért, akiknek nem maradt semmijük. (A film egyik legsúlyosabb jelenete, amikor bemegy az összeégett gyermekek pokoli kórházsátrába.) Hiszen mi lehetne megrázóbb a személyes tragédiánál? Ezért aztán, aki a múzeumban segíteni akar a gyászolón, vagyis még képes ember maradni, cselekszik. Megesik, csak annyit, hogy lapátot fog és odaáll segíteni a halottat eltemetni a padlózatba.

A mozi filozófiailag erős, de szívhez szóló. Pont azáltal lesz hatásos, hogy a szövegkönyvben töményen adagolt általános tanulságok sorát időről időre személyessé tudja tenni valamelyik karakter által átélt tragédia révén. A legtöbb ilyen jelenet a tudósnak jut, egyszerűségükben is súlyos mondatok kíséretében. Az öreg egyik legfőbb érdeme, hogy nem fogadja el a TELJES világ megsemmisülésének képét. Észérvekre nem futja, marad a HIT, amit továbbad.

halott_ember_03.pngA teljes tevékenységét egyfajta mikrokozmoszban éli, aminek fontos részei a jövőt jelképező fiatalok. Az atomtámadást mutató képek alatt egy gyermek féltudatos motyogása hallatszik - az ő jövőjét vették el. A Tudós, mintegy önbüntetéséül a hadiiparnak végzett munkája miatt, a felszínre indul, ami a biztos halál. Az árvaház gyermekeit keresi, akiknek a gondozónőjét a központi bunkerbe rendelték. Jellemző, hogy gyerekek, akik senkihez sem szólnak, megbíznak benne. Megindító, ahogy néznek rá, amikor a romok közé indul gyűjtögetni. Ők, akik senkiben nem bíznak, féltik, hogy nem jön vissza. A Központi Bunkerből felszínre csak a halottak alagútján lehet kijutni. Kritika a társadalomról. A Bunker jelkép. Az elzárkózásé, a felelősség nem vállalásáé, a kilátástalanságé. Később a kórházban átmegy a haldokló gyerekek osztályán. Rövid, sokkoló képek a fogyó morfiumról, a ruhával együtt lefoszló bőrről, a szenvedés hangjaival. A személyes büntetés része, hogy a Pokol már a halála előtt utoléri. Hiszen neki sincs sok hátra, pár hét az élete. Ám mert minden reménytelenség ellenére hitt, - Tarkovszkij nyilvánvaló hatása – reményt tudott adni, ha közvetve is, de eljut a feloldozásig. Megtanítja a rámaradt árvákat az emberség lényegére.

halott_ember_01.pngArra, hogy sosem szabad feladni, mindig keresni kell az új utat és az összefogásban az erő. Közvetlenül a vég előtt még megéri a Szentestét. Az első csillag feljövetelének közös átélése óhatatlanul a betlehemi legendát idézi fel a nézőben, a megváltás lehetőségét asszociálja. Mert előtte a bizarr, az emberiség fémhulladékaiból összerakott karácsonyfa és a hiábavalóan forgó földgömb igen erős lezárása lehetne a mozinak, de mérhetetlenül pesszimista volna. Ám az öreg halála után a nukleáris télben menetelő gyerekek a remény jelképezik. Hasonlóról írt a fiának is. A tanítás megfogant, bár másoknál. Ahogy a fiatalok szívósan küzdik magukat előre valami bizonytalan cél felé, az egyszerre szívszorító és lelkesítő. Vajon mit tudhatnak, hová tartanak? Azon ritka pillanatai ezek mozinak, amik alá igazi zenét tettek, nyilván nem véletlenül. A néző tudja, a sugárzás öl, mindegyikük nem érhet oda. Nem véletlen a sarki expedíciókat idéző beállítás, amelyek a szűkülő Föld utolsó nagy kihívásai közé tartoztak. Miként a biblikus szavakat idéző végső mondatok sem a véletlen szülte megfogalmazások. A gyermekek konokul menetelni fognak a célig. Mi, a nézők, pedig reménykedhetünk, sikerülni fog nekik. Létezik a háborúmentes terület. Ezt sugallja a kép. Hiába láttunk végig szinte kilátástalan helyzetet, a film nem pesszimista. Hisz a nagybetűs Emberben.

Nehéz, de felemelő alkotást lát az, aki rászánja magát a film megtekintésére, amely elvárja a beleérző képességet. Képileg, szövegileg egyaránt tömény. Viszont prédikálni nem akar. Időről időre újra előveszem, és minden alkalommal fedezek fel benne valami újat, elgondolkodtatót. Olyanoknak javaslom a műsorra tűzését, akik szeretnék felidézni a filmkészítés mára már szinte kiveszőben lévő eredeti szándékait. Vagyis, úgy szórakozzon a néző, hogy felnőttként kezelik. Tartalmas gondolatokat tárjanak elé, érzelmileg hassanak rá, szerethető hősök által, legyenek bár nem gáncstalan lovagok. Aki ilyen alkotásra vágyik, egyet máris talált.

Utóirat: Időközben az élet a cikkben szereplő egyik részlet átírására kényszerített. Több jelzést kaptam, hogy a mozinak készült hivatalos fordítása, amikor az 1980-as évek vége felé, feliratozva bekerült az országos hálózatba. Most már az a rejtély számomra, én milyen verziót láthattam? És vajon mi okból nem kerülte el a figyelmemet akkoriban, hogy nálunk vetítik? Elnézést kérek a régebbi olvasóktól, ha akaratlanul félrevezettem volna őket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Admirális 2015.01.20. 20:04:15

Köszönjük Oldfan-nak a munkálatokat. Pár gondolatot a filmmel kapcsolatban megosztanék Veletek: A filozófiai mondanivalója a filmnek meghaladja a szokásos gagyi nyugati gondolkodásmódot, és olyan kérdéseket tesz fel, mint, hogy "kik is vagyunk mi emberek?", "mi is a civilizáció tulajdonképpen?", "illetve mi a halál, az elmúlás, mely kikerülhetetlenül mindnyájunkat érint egyszer". A filmben elhangzott gondolat, miszerint az ember, mint "faj" lett meghatározva, első hallásra talán abszurdnak tűnik, de valójában mégsem az. Lényünknek szerves része a nemzés, a szexualitás, család, a fajfenntartás, a túlélés, a születés és a halál. Nyilván abszurd elképzelés lenne azt feltételezni, hogy mindenki túlélte a halált, aki eddig élt a világtörténelem folyamán, de ellenkező esetben az is abszurd feltételezés lenne, hogy senki sem élte túl. Az emberi halandóság gondolata egyidős az emberi faj történetével, gondoljunk csak az ókori Gilgames eposzra, vagy egyéb görög drámára. A humanista gondolkodás, mely a faj folyamatos fenntartására irányult, egyedül a középkorban került "veszélybe", először itt történt egy kísérlet, hogy a szenvedő, nyomorúságos, lehetetlen emberi fajfenntartást kordában tartsák, a vallás, a kolostorok , a szent élet , mint szellemi létforma bevezetésével. Később persze a humanizmus és a felvilágosodás korában ez a kísérlet kudarcba fulladt. Az iparosodás folyamatos fejlődése révén pedig népességrobbanás következett be és kialakult a mai tömegtársadalom a maga civilizációs vívmányaival. Az ember mint lény, külsőségeiben nem sokat változott, azonban életvitele, szellemisége, kultúrája, szokásai nagymértékben. A civilizált embert inkább a természeti immanenciában való belesüllyedés jellemzi. Ez annyit jelent, hogy a mai értékek a humanizmus, a család, a technikai vívmányok, szexualitás, nemzés, család, szórakozás lett a fontos. Időközben élménnyé vált minden: gyermeknevelés, szülés, sport, szexualitás stb...élménnyé vált a világ. Háttérbe szorult a filozófia, a szellem, a vallás, erkölcs. Pár szó a halálról: A nyugati filozófia hozzányúlt a thanatológiához, érdemes Csejtei Dezső a halálról szóló műveit elolvasnunk. Sajnos az összkép pesszimista és borús. A mérleg inkább az emberi halandóság felé billen, mintsem a túlvilági halhatatlanság rózsaszín ködébe burkolózik. A nyugati filozófia "megpróbálta az embert megmenteni a végső pusztulástól és felajánlani azt a halhatatlanság számára, de ez a kísérlet részleges maradt, így lényegében kudarcba fulladt." Egy Nietzsche idézet azt hiszem ma nagyon aktuális:
"Ti még nem tudjátok, hogy mi már nem a metafizikai halál halálát halljuk. Isten halott, vagyis még sok időnek kell eltelnie, hogy Isten halálának a híre elterjedjen és élettapasztalattá váljon, vagyis a mi halálunk, már nem isteni halál." "A mi halálunk már egészen másfajta halál, régen minden élmény másként fénylett, mert egy isten világossága ragyogta be." /Nietzsche/
A filmben elhangzik a következő mondat:
"Az emberi faj a történetének végéhez ért. Tragikus faj volt, talán kezdettől fogva halálra kárhoztatott... Most visszatér az univerzum porába, mert mind halandók vagyunk..."
Ha nagyon őszinték vagyunk magunkhoz, akkor beláthatjuk, hogy ebből a múlandó világból való távozásunk mindenképpen egyfajta határszituáció, amely végérvényes lezárása eddigi életünknek. Kinek így, kinek úgy. Hiszen ha létezik is a reinkarnáció,a köztes halált a tudat aligha éli túl. Vagyis: aki akkor voltál, az most már másvalaki, már nem Te vagy. Abban az esetben, ha a tudat túlélné a halált, akkor is valamiféle halandóság van, hisz az addigi múlt , test, világ, emberi kapcsolatok, stb. megszűnnek. A film záró képsorai is megindítóak:
" Egy maroknyi gyerekcsoport vág neki a radioaktív sivatagnak. Hová mennek, milyen céllal, nem tudjuk meg. Talán az örök emberi reményt szimbolizálják, a hitet, hogy mindaz, amit érzünk és amire törekszünk, az egyszer beteljesedik..."
Igen, nyilvánvalóan ez a faj abszurditása...a töretlen hit , a túlélés ősi ösztönei, amely évezredek alatt beleivódott lényünkbe, amely még a legkilátástalanabb, legnyomorúságosabb helyzetben is képes az életet és a küzdelmet választani a halál helyett. Ez valójában nem optimizmus, vagy pesszimizmus kérdése, hanem lényünk legsajátabb vonásai, a túlélés parancsát és ösztöneit a végsőkig követő emberi lény, a faj abszurditásának legfőbb jellemvonása. Egy múlandó világ, melyben minden pusztulásra van ítélve, a fém elrozsdásodik, a falak egyszer összedőlnek, a civilizáció és az emberiség története is egyszer véget ér. Ezt a néhány gondolatot szerettem volna hozzáfűzni.
Köszönet még egyszer Oldfan-nak.

Oldfan 2015.01.20. 20:37:30

@Admirális: Hú, nem mondom... Szokatlan, erősen filozófiai szempontú elemzés. Jóval túlmutat azokon, amiket bennem előhozott a történet. Ritkaság egy ilyen mélységű megközelítés írása egy blogbejegyzésre. Érdekes lehet ilyen szemszögből nézni a dolgokat. Viszont tartok tőle, nem sok fogadra való alkotás akad mostanság. Bár ki tudja.
Azt hiszem, a következő, 1989-es Lopusanszkij film igazán csemege lesz számodra. Köszönöm a tartalmas hozzászólást.

Admirális 2015.01.20. 20:58:57

Én köszönöm. Várom a folytatást.

Admirális 2015.01.20. 21:37:31

@Admirális: A filozófiai jellegű összegzésemmel arra akartam rámutatni, hogy alapvetően a régi korok embere és a mai civilizált kor embere közötti alapvető különbség a súlypontjuk, míg a régi kor emberének súlypontja az volt, hogy evilági életének célját, az erkölcsi-etikai-szellemi fejlődésben, továbbá a túlvilági üdvözülésben (megszabadulásban) találta meg, míg a civilizált mai ember fő célja az evilági földi boldogságának élményszerű beteljesedése, lehetőleg mindenáron és mindenképpen, erkölcsi-etikai-szellemi fejlődés nélkül. Azt hiszem ez az alapvető változás tette és teszi az embert minél inkább természeti lénnyé, fajjá, és alapvetően határozza meg a halálunkat is.

Oldfan 2015.01.20. 22:22:26

@Admirális: Az utolsó mondat két állítása számomra nem világos ebben a formában. A pillanatnyi örömöknek élés valóban jellemzővé válik/vált a fogyasztói társadalomra, de miért lenne ez faji jellegzetességgé? A természeti fajok szintén törekednek az életük könnyebbé tételére, kérdés, mennyiben áll módjukban. A jelenlegi, hedonizmus felé hajló szemlélet szerintem is vakvágány, de miért ne tudná elhagyni az ember? Hogyan érted azt, hogy "meghatározza a halálunkat"? Kifejtenéd? Van rá gondolatom, de találgatni nem szeretnék.
Számomra a film egyik üzenete az, hogy ha valódi belső erkölcsi tartás nélküli emberek kezébe kerül hatalom, az a jelenlegi fegyverkezési szinten azt hozhatja, hogy kiirtjuk önmagunkat, de legalábbis rengeteg ember szenvedésével fog járni, az egész bolygó megsínyli. Ezt mondhatni a teljes XX. század igazolja + a fogyasztói társadalom rákfenéjének létrejötte. Bár kétségtelen, a gyökerek messzebbre nyúlnak vissza, de az - eddigi - kiteljesedés(gyakorlat) erre az időszakra esik.

Admirális 2015.01.21. 10:23:46

Alapvetően azért határozhatja meg valamilyen mértékben a halálunkat, mert a halál valamiféle "határszituáció", amelynek feltételeznie kell azt, hogyan viszonyul(t)unk az élethez, halálunkhoz, ehhez a világhoz, mi a lényünk mibenléte, lényege, hogyan határozzuk meg magunkat ebben létformában. Ezt nevezhetjük hermeneutikai (bennünk lévő viszonyulás) meghatározásnak. Még akkor is szükséges egy ilyen belső meghatározottság, tudatos viszony, ha nem tudjuk éppen mire jó, vagy hova vezet, meghallgattatásra talál-e valahol.
Ez a civilizáció már így is rengeteg szenvedést követelt: gondoljunk csak arra, hogy minden autó acélját grammonként bányászták ki valahol Afrikában. Olvastam valahol, hogy a gyarmati időkben az afrikai rabszolgák, reggeltől-estig 20-30 kilós kosarakban hozták le a fejükön az ércet a hegyről, hogy aztán vagonírozzák, behajóztassák és vigyék nyugatra feldolgozásra a kohókba. De láttam is ilyen filmfelvételeket. Szóval, az, hogy mi szép autókban ülünk, valahol annak is nagy ára van. Akkor még nem beszéltem a háborúkról, hajléktalanokról, stb. Véleményem szerint őrültség volt ezt a civilizációt létrehozni, valahol meg kellett volna állítani.
Abban biztos vagyok, hogy ennek a világnak egyszer vége lesz, mert a jellege is olyan...múlandó, ráadásul az Univerzum is egy kaotikus rendszernek tűnik, egy érzékeny óraműnek, de a szakértők sem zárják ki , hogy egy globális katasztrófa bármikor bekövetkezhet.

Darkcomet 2015.01.22. 11:53:12

Nagyon nagy kedvencem ez a film. Igazán semmit sem tudok hozzátenni, a poszt és a hozzáazólás tökéletesen lefedi az egészet. Inkább megemlítenék még egy ilyen témájú filmet a Halott ember levelei és a Másnap mellé, ez pedig a BBC 1984-es Threads című alkotása. A film húsz évet ölel fel, a nukleáris támadásról az állati sorban tengődő emberi roncsok bemutatásáig. Igen ütős film.

2015.01.23. 04:17:05

A halott ember levelei valóban fejbe vágja a nézőjét, el sem tudom képzelni, hogy rendszeresen megnézzem. Minden másodperce súlyos. Egy-egy ilyen film komolyan próbára teszi a tűréshatáramat. Azért a Threads annyival könnyebb, hogy nem megy bele a filozófiai kérdésekbe, hanem inkább "felvázolja a menetrendet" (bár abban aztán nem kertel).

TroA 2015.05.15. 05:14:36

Ez a film olyan mint a jó bor. Az idő hozza meg a zamatát. Megnézés után „ülepednie” kellett ennek a mozinak. Amikor először láttam teljesen lekötött. Nem kalandoztak el a gondolataim. A film megtekintése után jöttek az inspiráló gondolatok. Ezután, két nappal később, elolvastam Oldfan írását. Azóta eltelt egy kis idő, de még mindig a film hatása alatt vagyok. Admirális hozzászólása igen érdekes, és néhány dologban teljesen egyet is értek vele. Ugyanakkor szerintem nem csak az élet, és a halál kérdéskörét boncolgatja a film. Számomra inkább a minőségi élet és a létezés különbségéről szól. De erről majd egy kicsit. A film cselekménye számomra nem egyértelműen a háború utáni szovjet térfelén játszódik. Ha választanom kellene, azt mondanám, hogy olyan „nemzetközi”, bármelyik tömb „hátországában” játszódhatna. Egy fránya helikopteren kívül én inkább a nyugati tömbre jellemző apró utalásokat találtam. És itt most nem a filmben feltűnő SPEEDO feliratra gondoltam. Hiszen a nevezett márkájú sportruhák, kiegészítők 1986-ban (Sőt, akkor már több éve is!) a keleti blokkban szintén beszerezhetőek voltak. Magában ennek a márkanévnek a feltűnése nem igazolná állításomat. Én a filmben megjelenő katonák egyenruhájának szabása (és főként a sapkájuk!), és fegyverük kinézete alapján gondolnám a nyugati orientációt. Persze, lehet, hogy mindez a cenzúrának tett engedmény. Ha ez így van, akkor a helikopter jól egyensúlyozza mindezt! De azt sem tartom kizártnak, hogy szándékos dologról van szó. Egy nukleáris háború következményei mindenütt egyformák! A film üzenete szerintem a létezés és az élet közötti különbségről szól. Már az ókor folyamán megjelent az a vélemény, hogy az élni és létezni fogalmak nem feltétlenül szinonímák. Persze, biológiai értelemben igen. Filozófiai értelemben élőnek tekinthetjük azt az embert, aki világos életcéllal rendelkezik, és aki e célnak szenteli életét. Világos életcéllal sokan rendelkeznek, de ha ez az életcél a biológia szükségletek kielégítése csupán, akkor az még nem feltétlenül élet, hanem még „csak” a létezés kategóriája. Maga a létezés nem rossz dolog, de szerintem az emberben van valami, ami többre ösztönzi. Persze az emberiség többsége sikeresen elnyomja magában ezt az érzést. Van olyan, aki tudatosan, és van, aki nem. Hogyan érheti el az ember, hogy ne csak létezzen, hanem éljen is? Erre a kérdésre az ember évezredek óta keresi a választ. Keresi, és akad, aki megtalálja, mások pedig nem. És csak a földi pályafutásunk legvégén derül ki, hogy mi megtaláltuk-e! Én szeretnék élni, és nem csak létezni. Ahogy a filmben szereplő Tudós. „Kedves Erik!...” E sorok szimbolizálják, hogy a Tudós már nem önmagának élő ember. Nem a saját dolgai a legfontosabbak. Elmegy fájdalomcsillapítóért a feketepiacra. Kockáztatja az életét. Nem önmagáért. Leveleket „ír”, de nem azért, hogy a bölcsességét fitogtassa, hanem hogy segítse az utána jövőket. Van a filmben egy másik tudós karakter, aki a meglátásait, bölcsességeit a nukleáris apokalipszis következményei ellenére is ontja magából. Diktál. Van különbség a két figura között? Igen, van. A Tudós nem személytelenül osztja meg gondolatait. Ezért ír leveleket. És mert nem személytelenül adja át az ismeretet „élővé” válik, míg a társa csupán létezik egy pusztuló világban. Tehát, nem a cselekedetek által válunk élővé. Akkor mi a titok? Ezt kell megtudnunk! Mindenkinek, aki élni szeretne, és nem csak létezni. Ez egy életre szóló kihívás! Furcsa, de olyan érzésem volt, hogy a Tudós filmbeli halála, a halál pillanata volt az, amikor az élete megnyilvánult. Ellentmondás. Nem tudom megmagyarázni, elmagyarázni. Talán nem is lehet. Számomra nem az elmúlás, és nem az Isten halott gondolatkörről szól a film, hanem az értelmes, és tartalmas Életről! Arról, hogy értékként kell megélni az életet. Na, az a kihívás! A vegetálás, a létezés és azok a pótcselekvések, amik eleinte széppé, kívánatossá teszik mindezt, csak ideig-óráig elégítenek ki bennünket. Egy idő után besokall tőlük az ember. Beleun. De értelmes Életet élni… Az igen. Ez valódi kihívás. Úgy gondolom, hogy Tudósunk ez végül sikerült. A film legutolsó jelenete számomra végtelenül optimista. A gyerekek libasorban, egymásba kapaszkodva mennek a szélviharban. Egymásba kapaszkodnak, tehát ha valamelyikük elesik, akkor a többiek tudnak róla, segítenek neki. Együtt tudják folytatni az útjukat. Mennek az ismeretlenben, és… Szerintem köztük van Erik. Mindannyian Erikek. Mindenki Erik, de csak kevesen válnak Tudóssá. Pedig minden Eriknek Tudóssá kellene válnia. Köszönöm Oldfan-nak a fáradozásait!

Oldfan 2015.05.15. 08:36:35

@TroA: Hú, köszi a részletes kommentárt!
Egy reakció: A téma maga nemzetközi, de ez a mozi egyértelműen "keleti blokkos." A díszletek a korszak jellemzőit hordozzák, a romjaiban is monumentális könyvtárral, a bezártságot sugalló képekkel, amik túlmutatnak az óvóhely, vagy a föld alá vonulás kényszerű megoldásai. De legfőképp az emberek viselkedése és gondolkodása tér el a nyugati világétól. Érdemes összehasonlítani az "On The Beach - Az utolsó part"(1959) vagy a "The Day After - Másnap" (1983) filmes megoldásait, hogy kijöjjön a különbség, hogy két közismert mozira utaljak. Persze, ahogy írod, sok kis apró részlet van elrejtve, amikkel azért az alkotók igyekeztek összemberivé tenni a figyelmeztetést. A "Speedo" felirat "becsempészését" én idesorolom. "Ember, vigyázz, nálatok is játszódhatnának a mutatottak." Végtére is, ez az igazi művészet, hogy nem szájbarágósan tálalják a dolgokat. Továbbá, hogy bár egy szűkebb környezetet mutatnak, képesek egyetemessé emelni a mondanivalót.

mendelin 2015.05.22. 10:29:34

Nem csökkent velem a blog látogatottsága, már megszokássá vált a naponta többszöri ide jövetel.
Csak nem tudok szabadulni a filmtől, a leírástól és a hozzászólásoktól. Borzasztó erős hatással vannak rám.
Én sem tudok mit hozzá tenni, ahogy Darkcomet írta, csak olvasom és emésztgetem, illetve próbálom, meg nézem a filmből mentett képeket.
Egyébként itt fedeztem fel ezt a filmet, nem is hallottam róla.

Szőrszálhasogatás : Mivel az Ember (a Tudós) mondta hogy lehet a hetes számnak jelentősége, számoltam a legvégén egymásba kapaszkodó gyerekeket és hetet számoltam, de volt volt mikor nyolcan voltak.
Mindegy. Nem is tudom, miért írtam. Biztos kikívánkozott.

mendelin 2015.05.22. 10:37:31

De még más filmet sem tudok nézni érdemben. Most láttam egy spanyol thrillerfélét, az el tudta valahogy terelni a figyelmemet. Érdekes, még Tarkovszkíj filmjei sem voltak rám ilyen hatással. Talán a "Hódító Pelle", megrendítően szép film. Meg is fogom nézni megint.
Csak nézem az embereket, gondolok rájuk és állandóan zakatolnak a fejemben az itt leírtak és persze a film.
süti beállítások módosítása