Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Whiplash

2015. február 03. - Santino89

Mire számítson az ember egy olyan filmtől, aminek egyáltalán nem érdekel a témája?

De most komolyan. Egy fiatal srác halhatatlan dzsesszdobos szeretne lenni. Nem mondhatnám, hogy a dzsessz a kedvenc stílusom, a tömegeké meg aztán pláne nem, már 50 vagy 60 éve. Dobolás? Pont nem érdekel, még ritmusérzékem sincs.

És ennyi?

Mert erre aztán nem csodálom, hogy senki sem akart pénzt kiadni, én se adnék. A kritikusok körbeugrálták? Mikor számított az? De nézzük csak közelebbről!

whiplash1-1.jpg

Miles Teller a The Spectacular Now laza srácaként pont ugyanolyan hiteles volt, mint ezúttal stréberként, akit egyetlen cél hajt előre, amelyért bármit képes gondolkodás nélkül feláldozni. A karakterfejlődése a coming of age hagyományokat követi, a forgatókönyv sem próbál kitörni a már jól bejáratott mederből, de miért is tenné, amikor ezekkel együtt tökéletesen működik. Baromi erős jeleneteket láthatunk, amelyek nemcsak bevontak a cselekménybe, hanem elérték, hogy érzelmileg kötődjek a vásznon látottakhoz; pofán csaptak, a magasba emeltek, megforgattak, még egyszer pofán csaptak, közben meg csak úgy mellékesen, minden erőlködéstől mentesen fontos kérdéseket tettek fel.

Például a tehetségről, a szorgalomról, az átlagélet ürességéről, a szenvedélyről, a hajtóerőről, a tanár-diák viszonyról vagy az ezzel kapcsolatos egyéni felelősségről. Csupa olyasmi, amire az író-rendező Damien Chazellenek megvolt a maga válasza, de nem rágta - olyan jó hollywoodiasan- a szánkba, hanem teret hagyott a saját gondolatainknak. Mondjuk jó eséllyel csak a film után kerül rájuk a sor, mert közben nem nagyon lesz időnk filozofálgatni, hála a feszesre szabott tempónak.

miles-teller-whiplash.jpg

A filmből ugyanaz a szenvedély sugárzik, ami a főhőséből. Elég, ha a dinamikus vágásra, vagy a néhány különleges – mondhatni ihletett - kamerabeállításra gondolunk, illetve ahogy ezek lüktetnek bennünk a zene ritmusára. Az egyes jelenetek mellett a film egészének ritmusa tökéletesre csiszolt, ahogy a lassabb jelenetek felvezetik az egyre intenzívebb, székvagdosós pillanatokat. Bizonyos percekben egy jófajta thrillert megszégyenítően árad a vászonról a feszültség, hogy aztán egy mindent összefogó, akár katartikusnak nevezhető csúcspontban robbanjon ki.

A feszültség forrása a megszállott tanár, Fletcher, akinek szerepében J. K. Simmons brillírozik. Hiába Teller az azonosulási pont, mégis a szadista mentorra fogunk igazán emlékezni. Nemcsak azért, mert neki van a legjobb dumája, ami egyébként a Whiplash fő humorforrása, hanem mert a főhős Neimanhoz hasonlóan őt is egyetlen cél hajtja, és nem túlzottan érdekli, hogy milyen károkat okoz ezzel. Úgy válik hősünk totális ellenfelévé, hogy igazából mind a ketten ugyanarra vágynak, csak amíg Neiman vérrel és izzadsággal, addig Fletcher minden határon túlmenő szemétkedéssel, szívatással, manipulációval, üvöltözéssel, veréssel akarja elérni a hőn áhított célt.

whiplash-1.jpg

Mellettük harmadikként egy szó erejéig érdemes megemlíteni még Melissa Benoist-t, aki kifejezetten aranyos a maga rövid szerepében, de túl sok lapot nem osztottak neki. A mozi varázsa pedig valahol itt kezdődik, ahol brutálisan nem érdekel a téma, legyen szó dzsesszdobosról, Forma–1-ről vagy néger cselédekről, a készítők profizmusának, tehetségének hála mégis sikerül elérni, hogy az egészet a magaménak érezzem, és nem csak azért mert összességében olyan univerzális témákat, mondanivalókat tálalnak, amelyek így vagy úgy, de mindannyiunkat érintenek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.02.04. 22:51:59

nagyon-nagyon elszomorít a whiplash-re adott általános kritikusi-filmbloggeri reakció, nagyon-nagyon nem értek velük egyet.
ugyanakkor, bár természetesen még a fontosabbak mindegyikét sem láttam, mégis azt gondolom, igaza van richard brodynak (a new york times filmkritikusa) abban, hogy ez a __művészi ambícióihoz, a benne rejlő lehetőségekhez_ képest a leggyengébb tavalyi angol nyelvű film.
azért láttam az imdb-n, hogy pár néző, köztük zenészek eléggé lehúzták, láttam hogy pl. Ed Gonzalez (a slant magazine alapítója) pont annyira értékelte, mint én tettem volna (3/10, D).

nagyon hamis, nagyon buta, kártékony és számomra mélységesen visszataszító (alig bírtam végignézni) film, melyet nem ment pár jól használt szakmai fogás.
Good Job, pont erre ment ki a rendező, hát tőlem nem kapta volna meg ezt a jelzőt sem.
száomra ezen évtized első felének viszonylag magas kritikai elismerést kapott angol nyelvű filmjeinek legvisszataszítóbbika, gratulálok az alkotóknak. pedig voltak kemény vetélytársai (pl wall street farkasa, tetovált lány, stb) de jött, látott győzőtt.
Good Job.

Fellegjáró Marci 2015.02.25. 09:09:56

Szerintem gusztustalanul jó film volt! Bármikor még egyszer!

2015.08.22. 11:24:25

Tegnapi élmény volt, és nagy meglepetésemre tetszett. Egyetértek Santino89 barátommal: nem először, és remélem, nem utoljára. :))

„Dobolás? Pont nem érdekel, még ritmusérzékem sincs.”

Ah, Santino89, szóval neked is folyton csak a Happy Meal menün járt az eszed, és Mars csokikat remélve vizslattad a földet?! Akárcsak én... :)

Amit még hozzátennék, hogy nekem tetszett az is, hogy ez a film nem a hollywoodi zenés filmek karriertörténeteinek sablonjait követte:

SPOILER!!!! nem, a srác nem jön össze újra a csajjal (pedig ezt várnánk!), hősünk nem vág vissza a karmesternek, hogy nem ő rúgatta ki (pedig erre is számítanánk!), de ami a leglényegesebb: hősünkből a film végére se lesz nagy dobos. Egyszerűen csak azt látjuk, hogy végre meg tud felelni a mesterének, vagyis valóban LEHET belőle is nagy dobos, mert az ehhez szükséges kitartás tényleg megvan benne. És ez számomra sokkal átélhetőbb és őszintébb volt, mintha azt láttuk volna, hogy egy szuperkoncerten végre befut, mindenki őt élteti, a zenésztársak derekasan rázzák a kezét, és ölelgetik, majd könnyesen összeborul a mesterrel, és itt a vége, fuss el véle! SPOILER VÉGE!

Amikor a filmet néztem, eszembe jutott D. Zsolt kollégám a pesterzsébeti suliból, ahol ezerkilencszáznagyonrégen dolgoztam: ő szenvedélyes dobos volt, de mivel útjaink már régen elváltak, nem tudom, ezen a téren meddig jutott. De szinte biztosra veszem, hogy ez a film tetszene neki.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2015.08.22. 11:58:51

@field 64: Hogyhogy meglepetésre? Ezt a filmet aztán mindenhol körbedicsérték :)

Amúgy inkább Snickers :)

Jaja, egyébként ezért jó, hogy ez a film másról szól, mint a zenéskarrieres hollywoodi filmek, mert így a kliséket is el tudja kerülni.

2015.08.22. 12:49:44

Azért meglepetésre, mert amikor a film elkezdődött azzal a számomra hosszúnak és idegesítőnek tűnő dobolással, akkor azt mondtam a komámnak, hogy ennek a filmnek most már nagyon meg kell küzdenie azért, hogy tőlem is megkapja az IMDB-s 8,6 pontot. :))

Mars vs. Snickers: hát magamból indultam ki... :)
süti beállítások módosítása